15 marca obchodzimy święto piekarzy i cukierników
Z owoców ich pracy korzystamy praktycznie każdego dnia, ponieważ chleb to produkt pierwszej potrzeby. Z wyrobami cukierniczymi jest inaczej. To przyjemność, chwila relaksu, ale i bez tych produktów trudno wyobrazić sobie nasze codziennie życie.
Wypiek chleba, tego podstawowego produktu w naszym menu, jest skomplikowany. Od piekarzy wymaga się nie tylko wiedzy na temat mąki, procesu przygotowaniu wypieku, ale także siły fizycznej. Chleb rzemieślniczy różni się od wypieku chleba na skalę przemysłową. Powstające aktualnie piekarnie rzemieślnicze przywracają powoli zainteresowanie wypiekiem chleba, a sam zawód piekarza zyskuje na szacunku, choć i wśród piekarni sieciowych nie brakuje mistrzów, którym na sercu leży jakość wypieku. Mówi się, że cechą dobrego piekarza musi być cierpliwość. Samo zrobienie zakwasu i dopilnowanie go zabiera kilka dni. Niektórzy piekarze, choć to rzadkość, pieką chleb w piecach opalanych drewnem, bo – jak twierdzą – ciepło emitowane z drewna jest jednorodne, wolniej i delikatniej wnika w pieczony chleb. Ma to wpływ, na jakość wypieku. Podobnie ma się rzecz z doborem mąki. Im mniej zmodyfikowana, tym pieczywo zdrowsze i smaczniejsze.
Piekarze nie mają takiego pola do popisu jak cukiernicy, bo ich produkt jest mniej efektowny od produktów cukierniczych. Niemniej i oni potrafią zaskoczyć, stając w szranki do rywalizacji na przykład na najdroższy chleb świata, do którego dodali jadalne kawałki złota, srebra, nasiona chia, komosy ryżowej i orkiszu.
Cukiernicy mają większe pole do popisu. Kremy, tekstury, zdobienia to materiał, w którym można wykazać się pomysłowością. Dziś obok tradycyjnych wypieków, które są egzaminem w sztuce cukierniczej, wypieka się i przygotowuje kunsztowne monoporcje zaskakujące nieraz precyzją i dokładnością w oddaniu szczegółów.
Wszystkim rzemieślnikom: i piekarzom i cukiernikom życzymy z okazji ich święta wszystkiego dobrego. By w swoje wyroby wkładali całe serce i całą swoją wiedzę.
Wycieczka zawodowa przyszłych technologów żywności
Przyszli technolodzy żywności z klas 3Z i 4Z obserwowali proces produkcji piwa w Browarze Warka. Poznali również proces technologiczny wytwarzania soków NFC i koncentratów soków w firmie Gomar sp. z o.o. w Warce.
Była to ciekawa, intensywna lekcja w rzeczywistych warunkach produkcji, konfrontacja teorii z praktyczną obserwacją wytwarzania, kontrolowania i badania żywności.
Ważne GDZIE, ważne z KIM
Na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie z 3Ga, 5Gb i 4KZ:)
Warsztaty: Smoothies, czyli zdrowa przyszłość. (prowadzący Pan mgr inż. Patryk Siczek)
Warsztaty: Hamowanie aktywności enzymów odpowiedzialnych za brązowienie enzymatyczne.
Warsztaty: Mleko w czystej postaci, czyli badania zafałszowań w produkcie.
LETS COOK! GOTOWANIE NA EKRANIE PO ANGIELSKU
Zachęcamy wszystkich uczniów naszej szkoły do wzięcia udziału w konkursie, pt. LETS COOK!-GOTOWANIE NA EKRANIE PO ANGIELSKU.
Uczestnik/uczestnicy ma/ją za zadanie NAKRĘCIĆ FILMIK (ok 5 min) przedstawiający przygotowanie dowolnej potrawy z komentarzami w języku angielskim.
Film powinien przedstawiać wykorzystane produkty spożywcze, sposób przyrządzania i serwowania potrawy.
Wymagania techniczne: format: .mp4, dobra jakość, orientacja pozioma, czas: ok. 5 minut.
Prace będą prezentowane na trenie szkoły, stronie internetowej oraz mediach społecznościowych szkoły.
Gotowy filmik należy przekazać nauczycielom języka angielskiego (M. Kleczaj, E. Zwęglińskiej), (sala C1) na pen-drive lub bezpośrednio z telefonu do dnia 20.03.2024. Zachęcamy do udziału, liczymy na Waszą pomysłowość.
Na zwycięzców czekają nagrody.
Organizatorzy: Marta Kleczaj, Emilia Zwęglińska
Gościliśmy uczniów ze szkoły podstawowej
29 lutego naszą szkołę odwiedzili uczniowie szkoły podstawowej. Podczas zwiedzania zobaczyli pracownie gastronomiczne, cukierniczą, obsługi konsumenta, turystyczną, kuchnię i hotel. Zapoznali się z kierunkami kształcenia w naszej szkole.
Podczas wizyty spróbowali sorbetów w trzech różnych smakach i flambirowanych jabłek.
Mamy nadzieję, że niektórzy z nich wybiorą naszą szkołę i będą kształcić się w jednym z zaprezentowanych zawodów.
fot. Karolina Ostatek 2GcH
IV miejsce w wojewódzkim Konkursie BHP
W czwartek 29 lutego uczennice z klasy 3 H uczestniczyły w drugim etapie wojewódzkiego Konkursu BHP w Wyższej Szkole Bezpieczeństwa i Organizacji Pracy w Radomiu. Drużyna naszych "hotelarek" zajęła IV miejsce.
Amelia Drela zdobyła I miejsce i będzie reprezentować województwo mazowieckie w finale ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik
31 stycznia 2024 r. w Warszawie odbyły się eliminacje wojewódzkie do XXIX edycji Turnieju Na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik.
Naszą szkołę reprezentowała uczennica klasy 3ckb - Amelia Drela.
Konkurs składał się z etapu pisemnego oraz praktycznego. W części praktycznej do wykonania był tort z dekoracją, bankietówki oraz figurki z dowolnego surowca. Dekoracje wyrobów musiały być nawiązywać do tematu przewodniego - "Polscy olimpijczycy”.
Prace konkursowe oceniało profesjonalne jury pod przewodnictwem przedstawiciela Mazowieckiego Kuratora Oświaty.
Amelia zdobyła I miejsce i będzie reprezentować województwo mazowieckie w finale ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik we Wrocławiu w dniach 18-20 marca 2024 r., gratulujemy i życzymy powodzenia.
"Spaβ mit Backen - Mein Ostergebӓck"
Zapraszamy do udziału w konkursie kulinarno-językowym uczniów szkół podstawowych.
Zadanie konkursowe polega na przygotowaniu w pliku PDF fotorelacji uwieczniającej poszczególne etapy przygotowania ulubionego wypieku wielkanocnego. Fotorelacja powinna zawierać opis składników oraz opis wykonania (na poziomie klasy 7 i 8 szkoły podstawowej). Językiem pracy jest język niemiecki.
Prace konkursowe w formie elektronicznej należy przesłać na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., wpisując w tytule konkurs wielkanocny oraz nazwę szkoły
Prace przesyła nauczyciel (opiekun grupy) w imieniu uczniów.
Na dole pracy podpisujemy imię, nazwisko, wiek uczniów, imię i nazwisko opiekuna ucznia oraz nazwę szkoły.
Obchody NARODOWEGO DNIA PAMIĘCI ŻOŁNIERZY WYKLĘTYCH
1 marca w bibliotece szkolnej odbyły się obchody NARODOWEGO DNIA PAMIĘCI ŻOŁNIERZY WYKLĘTYCH.
Uczniowie oglądali film pt. „Przystanek Historia - Żołnierze Wyklęci", a następnie uczestniczyli w konkursie.
W obchodach brała udział młodzież z klasy: 1 OT, 1 OTK, 1 Z, 1 H, 1 GB, 1 KA, 2KZ, 2 GCH, 3 GA, 3CKP, 4 H, 5 HP, 5 ZP, 5 GBP i 5 OTP. Młodzież była pod opieką p. A. Maciejewskiej-Pawłowskiej, p. B. Kotwy, p. K. Kuca. Uczestnikom dziękujemy za udział w obchodach NARODOWEGO DNIA PAMIĘCI ŻOŁNIERZYWYKLĘTYCH.
Panu Michałowi Borodziukowi i p. Ani Skałbani bardzo dziękujemy za ciekawy wstęp i rys historyczny.
Zapraszamy do udziału w kolejnych akcjach organizowanych w bibliotece szkolnej.
Organizatorzy: nauczyciele bibliotekarze i p. Michał Borodziuk