Wytrwałość – pasja i niezłomność w osiąganiu celów
Wszyscy mamy marzenia, ale tylko część z nas je realizuje. Niektórzy zatrzymują się na etapie „chcę”. Inni zaczynają dążyć do osiągnięcia celu, ale szybko to zarzucają. Co zatem pozwala osiągnąć sukces? Wytrwałość – pasja i niezłomność w osiąganiu celów.
Agnieszka Kapusta absolwentka technikum w naszej szkole (2016), Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie (2021), prezeska Klubu Uczelnianego AZS Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, laureatka nagrody im. Eugeniusza Pietrasika, a prywatnie siostra naszej koleżanki.
W czasie spotkania z 5OTp opowiedziała o swojej sportowej pasji, o tym w jaki sposób wyznacza sobie cele i konsekwentnie je realizuje.
Agnieszka z wykształcenia jest technologiem żywności, ale pracuje w biurze Zarządu Głównego Akademickiego Związku Sportowego.
Agnieszka Kapusta: Czuję się działaczką - Pasja AZS Cafe AZS #51 – początek drogi
pasja.azs.pl
XII Marsz Integracyjny im. bp Jana Chrapka
XII Marszu Integracyjnym im. bp Jana Chrapka zorganizowanym przez Publiczną Szkołę Podstawową nr 12 uczestniczyli uczniowie klasy 1OTK i 2 Ga.
Pani Anna Wachowicz Profesorem Oświaty, gratulujemy
W piątek, 13 października br., o godz. 10:00 w Zamku Ujazdowskim odbyła się uroczystość z okazji Dnia Edukacji Narodowej z udziałem Ministra Edukacji i Nauki Przemysława Czarnka. Podczas uroczystości nauczycielom zasłużonym dla polskiej edukacji wręczone zostały odznaczenia państwowe, medale, nagrody Ministra Edukacji i Nauki, a także tytuły honorowe Profesora Oświaty.
Wśród zasłużonych Pani Anna Wachowicz nauczyciel naszej szkoły ceniony zarówno przez młodzież jak i grono pedagogiczne.
Pani Aniu gratulujemy.
Lekcja historii w wirtualnej rzeczywistości w naszej szkole
Dwa filmy: Kartka z powstania i Wiktoria 1920 oraz niesamowite doznania.
Pokaz, odbył się w ramach projektu: Innowacyjna historia - nowoczesne technologie w służbie edukacji.
Jest to przedsięwzięcie Ministra Edukacji i Nauki realizowane wspólnie z Fundacją Arte et Marte z siedzibą w Warszawie.
DZIEŃ EDUKACJI NARODOWEJ 2023
Z okazji Dnia Edukacji Narodowej życzymy takich myśli i marzeń, które dają się urzeczywistnić. Pięknych i szlachetnych pomysłów, które podszeptuje serce.
Cierpliwości i wytrwałości, aby służba młodzieży tej starszej i tej młodszej, zrodziła wiele szlachetnych owoców. Niech podejmowany trud będzie źródłem wewnętrznej satysfakcji, a zarazem społecznego uznania.
Samorząd Uczniowski ZSSiH
Za kulisami ...
fot. Jacek Świątek, red.
8 października obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pierogów
Ślimak, ślimak, pokaż rogi, damy ci: sera, mięsa, kaszy, kapusty, owoców – i czego tylko dusza zapragnie – na znakomite pierogi.
Są przysmakiem nie tylko na polskich stołach. Choć – jak twierdzą wszyscy cudzoziemcy znający polską kuchnię – to nam należy się palma pierwszeństwa, jeśli chodzi o smak pierogów. Za nami w kolejce stoją Rosjanie, Ukraińcy, Białorusini, Chińczycy i Japończycy.
Polska kultura to nie tylko historia i sztuka, to także znana i doceniana na świecie kuchnia. Jedną z najbardziej znanych potraw są pierogi. Ich różnorodność smakowa sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie, a ich wyjątkowość testowana jest również na wielu festiwalach i konkursach. Nic więc dziwnego, że otrzymały swój własny dzień.
W Polsce pierogi znane były prawdopodobnie już od XIII w. Sprowadzone zostały przypuszczalnie z Dalekiego Wschodu za pośrednictwem Rusi. Samo słowo “pierogi” we współczesnej, zachowanej do dziś formie pojawia się dopiero w drugiej połowie XVII w. – wcześniej, tj. w XIV-XVIII w., miało formę "pirogi”. Według polskiego językoznawcy i etymologa Andrzeja Bańkowskiego słowo to jest zapożyczeniem z dialektów uralskich (piirag). Według innej hipotezy ma ono wiele wspólnego ze staro-cerkiewno-słowiańskim "piru” – "święto”, "uroczystość”. I coś w tym musi być. Bo kiedyś pierogi (z reguły z pieca) przyrządzano wyłącznie z okazji ważnych świąt i podczas każdej uroczystości serwowano inne pierogi- w określonym kształcie i z określonym farszem. Z okazji wesela robiono kurniki – duże pierogi z różnymi nadzieniami, zawsze z dodatkiem mięsa kurzego. Knysze, pierogi żałobne, podawano na stypie. Koladki pieczono w styczniu na pamiątkę pogańskiego Święta Kolady (po polsku kolęda). Sanieżki i socznie, czyli pierożki słodkie, pieczono najczęściej z okazji imienin.
Obecnie w Polsce pierogi z grzybami i kapustą lub makiem też się gotuje z okazji świąt – Bożego Narodzenia. A poza tym danie to robi się na każdą okazję. Z mięsem, ruskie, na słodko z owocami albo serem (lubelskie). Pierogi, choć nieco je sobie zawłaszczyliśmy, występują niemal na całym świecie w różnych formach, pod odmiennymi nazwami. Chętnie próbujemy pierogów świata: litewskich kołdunów, chińskich won-ton, włoskich ravioli, hiszpańskich empanadas, indyjskich samos w Gruzji chinkali, w Japonii gyoza, w krajach Ameryki Południowej empanadas, w Afryce fataya, w Chinach dim sum robione na parze…
Kochamy pierogi, choć ich lepienie wymaga wprawy. Ale zawsze można zacząć od leniwych…
Z wizytą w Wilanowie
Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie
Roztańczony dwór - warsztaty tańca dawnego
Pierwszy kucharz ostatniego króla - warsztaty kulinarne
Światowy Dzień Jabłka
Jabłko to symbol polskiego rolnictwa – co czwarte jabłko w Europie pochodzi właśnie z naszego kraju.
Dawniej na wsiach wierzono, że jabłka poświęcone w dzień św. Błażeja są lekarstwem na ból gardła. Teraz wiadomo, że owoce te są doskonałym lekarstwem w profilaktyce wielu innych chorób. Światowy Dzień Jabłka ma zachęcić (zwłaszcza dzieci i młodzież) do jedzenia jabłek, ale to też doskonała okazja do rozmowy na temat znaczenia jabłek w kulturze i języku.
Światowy Dzień Jabłka ma swoje korzenie w Europie. Został ustanowiony 21 października 1990 roku przez brytyjską organizację charytatywną Common Ground. Od samego początku miał być nie tylko świętem na cześć tych popularnych owoców, ale też pokazem różnorodności, której utrata grozi nam nie tylko w przypadku jabłek, ale też w odniesieniu do bogactwa krajobrazu, jeśli nie będziemy wystarczająco dbać o nasze środowisko (www.mamotoja.pl). Jabłko, które ma tak wiele odmian, uznano za doskonały symbol różnorodności. Dzień Jabłka miał też odgrywać ważną rolę w podnoszeniu świadomości na temat żywności i pokazywać, jak bardzo potrzebujemy lokalnych produktów. W jabłku znajdziemy witaminy z grupy B, witaminy A, E i K, antyoksydanty, a także minerały: jod, potas, magnez, cynk, fluor, mangan, siarkę, miedź i fosfor. Na początku znaczenie tego święta zostało troszkę zapomniane, miłośnicy jabłek na całym świecie nadal chętnie wykorzystują je jako okazję do zachwycania się ponad 7500 różnymi odmianami jabłek uprawianymi na całym świecie.