8 marca grupa uczniów wraz z opiekunami wzięła udział w Dniu Otwartym UP w Lublinie. Warsztaty popularnonaukowe, stoiska prezentujące osiągnięcia kół naukowych i organizacji studenckich, wystawy sprzętu naukowego, konkursy z nagrodami to główne atrakcje, które czekały na odwiedzających w Centrum Kongresowym UP. Kolejne atrakcje czekały na nas na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii. Wzięliśmy udział w warsztatach "Sprawdź swoje zmysły" podczas których dokonaliśmy próby na daltonizm smakowy i węchowy. Następnie poznaliśmy ścieżkę biotechnologa i specjalisty ds. żywności, która była połączona ze zwiedzaniem Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii przy ul. Skromnej 8 i koordynowana przez dr hab. Dariusza Kowalczyka. Zwiedzanie rozpoczęto prezentacją Wydziału. Później uczniowie pod przewodnictwem dr hab. Małgorzaty Karwowskiej odwiedzili halę półtechniki Zakładu Technologii Mięsa i Zarządzania Jakością, gdzie zaprezentowano m.in. produkcję konserw. Halę półtechniki Katedry Biotechnologii, Mikrobiologii i Żywienia Człowieka przedstawiła dr Monika Pytka. W Hali półtechniki Zakładu Inżynierii i Technologii Zbóż dr hab. Aldona Sobota zademonstrowała proces powstawania makaronu. Zwiedzanie zakończono wizytami w pomieszczeniach dydaktycznych i laboratoriach Katedry Biochemii i Chemii Żywności oraz Katedry Biotechnologii, Mikrobiologii i Żywienia Człowieka.
Warsztaty, zwiedzanie wydziału, rozmowy ze studentami (również absolwentami naszej szkoły) pozwoliły uczniom na poczucie się (choć w małym stopniu) studentami. Niektórzy zadeklarowali chęć studiowania na kierunkach związanych z technologią żywności. Życzymy trafnego wyboru kierunku studiów. Powodzenia!!!

IMG_20180308_110410
IMG_20180308_124523
IMG_20180308_110342

Back to top