Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Staże zagraniczne we Włoszech, Hiszpanii lub Portugalii
WYBIERZ SZKOŁĘ BRANŻOWĄ LUB TECHNIKUM
WYBIERZ SZKOŁĘ BRANŻOWĄ LUB TECHNIKUM
Pracodawcy potrzebują pracowników z przygotowaniem zawodowym!
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
ul. św. Brata Alberta 1, 26-600 Radom
Technikum i branżowa szkoła I stopnia
Technikum i branżowa szkoła I stopnia
Nauka i praktyka w jednym miejscu
Nauka i praktyka w jednym miejscu
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
MOŻESZ ZDAĆ MATURĘ, ZDOBYĆ DOBRY ZAWÓD, ROZWIJAĆ SWOJE PASJE I ZAINTERESOWANIA
Praktyki w szkole i w zakładach pracy
Praktyki w szkole i w zakładach pracy
Projekty i programy unijne
Projekty i programy unijne
Previous Next Play Pause

Praca kelnera polega na profesjonalnej obsłudze konsumentów - gości lokalu gastronomicznego - od ich wejścia do opuszczenia go.
Zakres pracy kelnera to m.in. powitanie gości, pomoc w wyborze stolika, przedstawienie menu i udzielenie stosownych informacji odnośnie potraw i napojów będących w karcie, przyjęcie zamówienia i jego realizacja zgodnie ze standardami obsługi konsumenta.
W swojej pracy kelner stosuje różne metody obsługi np. serwis angielski, francuski, niemiecki, rosyjski. Jego profesjonalizm, przyjazne nastawienie do ludzi, życzliwość i wyrozumiałość przyczyniają się do częstego korzystania gości z usług gastronomicznych.

 


Program nauczania obejmuje przedmioty ogólnokształcące/w tym dwa języki obce/ oraz zawodowe teoretyczne i praktyczne:

  • język obcy zawodowy,
  • podstawy działalności przedsiębiorstwa gastronomicznego,
  • obsługa konsumenta,
  • zasady żywienia,
  • technologia gastronomiczna z towaroznawstwem,
  • usługi gastronomiczne,
  • pracownia gastronomiczna,
  • pracownia obsługi konsumenta,
  • pracownia usług gastronomicznych,
  • obsługa informatyczna w gastronomii,
  • praktyka zawodowa (w kl. 2 - 5h/tydz., w kl. 3 - 4 tygodnie).

Dobre przygotowanie zawodowe oraz uzyskanie świadectwa maturalnego pozwoli absolwentom na zdobycie konkretnego, atrakcyjnego zawodu i na kontynuowanie nauki na studiach wyższych lub kursach kwalifikacyjnych.

Aby uzyskać tytuł zawodowy - kelner - uczeń musi potwierdzić umiejętności z zakresu dwóch kwalifikacji:  wykonywanie usług kelnerskich, organizacja usług gastronomicznych  i uzyskać średnie wykształcenie.

Kształcenie praktyczne odbywa się w pracowniach szkolnych oraz obiektach świadczących usługi gastronomiczne.
Istnieje również możliwość odbycia 3-tygodniowych praktyk we Włoszech, Portugalii  lub w Hiszpanii.

Możliwości zatrudnienia:

Typowymi miejscami pracy kelnera są wszelkiego rodzaju podmioty gospodarcze prowadzące działalność gastronomiczną, przede wszystkim, restauracje, kawiarnie, pensjonaty, domy wczasowe, zakłady gastronomiczne prowadzone przez hotele.
Kelner może być również zatrudniony na statkach i promach. Ponadto może prowadzić własną działalność gospodarczą na rzecz zakładów gastronomicznych i indywidualnych zleceniodawców.

folder reklamowy [pdf]

Back to top