Uczniowie Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich kształcący się w zawodzie piekarz w kwietniu uczestniczyli w dwóch turniejach ogólnopolskich w tym zawodzie.
W dniach 15-17 kwietnia odbył się etap centralny XVIII Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz we Wrocławiu. Jedynym reprezentantem województwa mazowieckiego był uczeń naszej szkoły Damian (zajęcia praktyczne odbywa w piekarni Pawła Pastuszki) i znalazł się on w gronie laureatów. Oprócz testu z wiedzy teoretycznej uczestnicy wykonywali szeroki asortyment wyrobów piekarskich oraz chleb okolicznościowy nawiązujący do tematu tegorocznego turnieju „Moja mała Ojczyzna”. Damian wykonał herb Radomia oraz klucz związany z legendą o Kazimierzu Jagiellończyku które zostały wysoko ocenione przez jury i godnie prezentowały nasze miasto.
W dniach 25-26 kwietnia w Poznaniu odbywał się XVI Ogólnopolski Turniej Piekarski. Naszą szkołę reprezentowało dwóch uczniów:Patryk, który zajął III miejsce w turnieju oraz Szymon - miejsce VI (uczniowie odbywają zajęcia praktyczne w piekarni Fogiel). Nasi reprezentanci otrzymali pamiątkowe medale, dyplomy i nagrody. Ponadto Damian, Patryk i Szymon jako laureaci turniejów są zwolnieni z części egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe i egzaminu na tytuł czeladnika.

Back to top