Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
ul. św. Brata Alberta 1, 26-600 Radom
Technikum i branżowa szkoła I stopnia
Technikum i branżowa szkoła I stopnia
Nauka i praktyka w jednym miejscu
Nauka i praktyka w jednym miejscu
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
ul. św. Brata Alberta 1, 26-600 Radom
Projekty i programy unijne
Projekty i programy unijne
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
ul. św. Brata Alberta 1, 26-600 Radom
Praktyki w szkole i w zakładach pracy
Praktyki w szkole i w zakładach pracy
Staże zagraniczne we Włoszech, Hiszpanii lub Portugalii
Staże zagraniczne we Włoszech, Hiszpanii lub Portugalii
Rekrutacja do szkoły od 10 maja 2018
Rekrutacja do szkoły od 10 maja 2018
Previous Next Play Pause

W dniach od 14-16.04.2016 r. w Budapeszcie odbył się 36 Międzynarodowy Konkurs Kulinarny organizowany przez Szkołę Gundel Karoly.
Tematem wiodącym było: „Wino w gastronomii”.
W konkursie rywalizowało 12 drużyn z krajów europejskich: Francji, Niemiec, Polski, Włoch, Estonii i Węgier.
W tym roku naszą szkołę reprezentowali: Krzysztof (kelner), Dorota i Jakub (kucharz), Magdalena (cukiernik).

Konkursowe dania:
Zakąska gorąca: Jesiotr na paprykowej salsie ze szpinakiem i łososiem pod bezą migdałową z sosem holenderskim o smaku cytrusowym
Zupa: Krem z kalafiora z chrupiąca komosą ryżową
Danie zasadnicze: Królik w zielonej panierce z purée selerowym i kuleczkami ziemniaczanymi z sosem miodowo-musztardowym i sosem pomarańczowo-marchewkowym
Deser: Wiosenny deser owocowy oraz tort chałwowy

Cała drużyna poświęciła wiele czasu na doskonalenie swoich umiejętności, których efektem jest zdobyty srebrny medal oraz wyróżnienie dla kelnera za komunikatywność w pracy w obecności konsumenta.
W trakcie konkursu młodzież posługiwała się językiem angielskim, co stanowiło dodatkowy stopień trudności jednak i z tym poradzili sobie doskonale.
Podczas pobytu w Budapeszcie nasi uczniowie nawiązali wiele nowych znajomości oraz poznali najpiękniejsze miejsca i zabytki w stolicy Węgier.
Do konkursu młodzież przygotowywali nauczyciele: J. Tkaczyk, J. Pieczyńska, R. Danasiewicz, B. Świąder, M. Morawska, U. Tusiek oraz J. Wojciechowski, za przygotowanie językowe uczniów oraz tłumaczenie w trakcie pobytu w Budapeszcie odpowiedzialna była M. Kotas.
Wszystkim serdecznie gratulujemy i życzymy wielu sukcesów w dalszym życiu zawodowym.

kbt2
kbt50
kbt28
kbt40
kbt27
kbt23
kbt7
kbt46
kbt12
kbt13
kbt34
kbt25
kbt17
kbt47
kbt16
kbt49
kbt37
kbt31
kbt5
kbt41
kbt42
kbt3
kbt32
kbt30
kbt51
kbt39
kbt18
kbt19
kbt14
kbt35
kbt44
kbt21
kbt24
kbt45
kbt26
kbt6
kbt38
kbt4
kbt43
kbt15
kbt22
kbt48
kbt33
kbt52
kbt29
kbt11
kbt1
kbt36
kbt20

W dniach od 10-12.04.2014 r. w Budapeszcie odbył się 34 Międzynarodowy Konkurs Kulinarny organizowany przez Szkołę Gundel Karoly. Tematem wiodącym była „Kuchnia europejska na przełomie XIX i XX wieku”. W konkursie rywalizowało 10 drużyn z krajów europejskich: Francji, Austrii, Niemiec, Danii, Polski i Węgier.
W tym roku naszą szkołę reprezentowały: Paulina (kelnerka), Aleksandra (kucharz), Martyna (kucharz), Monika (cukiernik)

Konkursowe dania:
Zakąska gorąca: Trio pierogowe z sosem miodowo-balsamicznym
Zupa: Flaki wołowe
Danie zasadnicze: Comber z jelenia w sosie z owoców leśnych oraz pieczone ziemniaki
Deser: Tort wiśniowo-szodonowy oraz deser staropolski

Nasi uczniowie zdobyli brązowy medal, a kucharze zostali wyróżnieni za autentyczność wykonanych potraw i zgodność z tematem.
Praca cukiernika była bardzo trudna, ponieważ uczennica pracowała całą noc, ocena wykonanych wyrobów odbyła się o godzinie 4.00 nad ranem. Zadaniem kelnerki było przygotowanie nakrycia stołu w bardzo krótkim czasie oraz przeprowadzenie flambirowania potraw przed komisją konkursową.
Uczestnicy konkursu porozumiewali się w języku angielskim.
Uczennice do konkursu zostały przygotowane przez nauczycieli: p. J.Tkaczyk, p.J.Pieczyńską, p.G.Jamkę, p.B.Świąder, p.U.Tusiek, p.J.Wojciechowskiego, tłumaczem w trakcie trwania konkursu była p.M.Kotas.

W dniach 11.04-13.04.2013 r. odbył się 33 Międzynarodowy Konkurs Kulinarny w Budapeszcie.
Tematem tegorocznego konkursu była: „Wielkanoc pod znakiem tradycji i nowoczesności”. Barwy biało-czerwone reprezentowała grupa młodzieży z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu w składzie: Magdalena, Justyna, Aleksandra oraz Bartosz. Opiekunami grupy byli nauczyciele przygotowujący uczniów do konkursu: Jolanta Tkaczyk i Jarosław Wojciechowski oraz nauczyciel języka niemieckiego Barbara Macieja.
Team z „gastronomika” zajął 3 miejsce (brązowy medal) oraz wyróżnienie za najlepsze danie główne .
Konkursowe dania:
Zakąska zimna: duet fileta drobiowego i polędwicy wieprzowej w owocowej salsie z sosem balsamico i polskim sosem wielkanocnym
Zupa: żur wielkanocny
Danie zasadnicze: comber króliczy z sosem kurkowym pod blanszowanymi warzywami zapiekanym w brulee kalafiorowym
Deser: tort serowo-żurawinowy i mazurek czekoladowo-pomarańczowy
Wszyscy uczestnicy (udział wzięło 9 międzynarodowych grup, m.in. z Francji, Danii, Niemiec i Austrii) zostali nagrodzeni rejsem statkiem po Dunaju wraz ze zwiedzaniem Budapesztu. Młodzież radomska nawiązała wiele nowych przyjaźni z innymi uczestnikami konkursu, poznała nowe technologie przygotowywania potraw zyskując cenne doświadczenie.

Tematem konkursu był "Chrzest i przyjęcie urodzinowe".
Wzięli w nim udział uczniowie naszej szkoły: Paulina (kucharz), Marcin (kucharz), Kinga (cukiernik), Karolina (kelner).
Zadaniem kucharzy było przygotowanie potraw z opracowanego wcześniej menu. Cukiernik przygotował tort i okazjonalny deser, kelner udekorował oraz nakrył stół stosowanie do okazji i proponowanego menu, przygotował również dwa coctaile (alkoholowy i bezalkoholowy).
Drużyna Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich zdobyła III miejsce. Wręczone zostały także dwa wyróżnienia, z których jedno otrzymał nasz cukiernik Kinga z klasy III THB.
Przygotowaniami do konkursu kierowali nauczyciele przedmiotów zawodowych: M. Miedzińska, J. Pieczyńska J. Tkaczyk, Zn. Nowocień. Opiekę językową sprawowała P. Iwona Sobania.

Back to top