Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Staże zagraniczne we Włoszech, Hiszpanii lub Portugalii
WYBIERZ SZKOŁĘ BRANŻOWĄ LUB TECHNIKUM
WYBIERZ SZKOŁĘ BRANŻOWĄ LUB TECHNIKUM
Pracodawcy potrzebują pracowników z przygotowaniem zawodowym!
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
ul. św. Brata Alberta 1, 26-600 Radom
Technikum i branżowa szkoła I stopnia
Technikum i branżowa szkoła I stopnia
Nauka i praktyka w jednym miejscu
Nauka i praktyka w jednym miejscu
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
MOŻESZ ZDAĆ MATURĘ, ZDOBYĆ DOBRY ZAWÓD, ROZWIJAĆ SWOJE PASJE I ZAINTERESOWANIA
Praktyki w szkole i w zakładach pracy
Praktyki w szkole i w zakładach pracy
Previous Next Play Pause

W piątej edycji Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego Pasja Smaków wzięło udział sześć drużyn ze szkół gastronomicznych w Białobrzegach, Pionkach, Radomiu i Warszawie. Patronat honorowy nad konkursem objął Prezydenta Miasta Radomia, a medialny Radomska Grupa Mediowa.
W tym roku temat konkursu nawiązywał do obchodów setnej rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę. Zadaniem każdego zespołu było wykonanie czterech porcji dania zasadniczego z wykorzystaniem składnika obowiązkowego jakim była pierś z gęsi, korzeń skorzonery lub pietruszki oraz innych surowców pochodzenia krajowego.
Potrawy oceniane były przez: Pana Artura Malika z firmy Aaspen, Pana Michała Fabiszewskiego szefa kuchni Sodexo, Patryka Jędrusika szefa kuchni Karo, Panią Anetę Zasadę właścicielkę Cooking 4 You, Pana Pawła Bukowskiego szefa kuchni Nihil Novi, Panią Monikę Szydło właścicielkę restauracji i winiarni Garnizon Wina. Jury przewodniczyła Pani Bożena Puton wicedyrektor ZSSiH.
Jak co roku oceniane były: smakowitość , stopień trudności, pomysłowość, kreatywność, zgodność z tematyką, wygląd i aranżacja potrawy.

Pierwsze miejsce w jubileuszowej piątej edycji Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego "Pasja Smaków – Świętujemy z ułanami przy potrawach z gęsiny" zajęli Luiza Borkowska i Jan Trybulec z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Warszawie (przygotowali pierś z gęsi na puree dyniowym w sosie żurawinowym z fondantem z ziemniaków i pietruszką marynowaną), drugie miejsce Joanna Nowak i Bohdana Petrunyk z Zespołu Szkół Agrotechnicznych i Gospodarki Żywnościowej w Radomiu (pierś z gęsiny w towarzystwie maślanej skorzonery zanurzonej w puree z czerwonej kapusty oraz z pasztetem z gęsich wątróbek otulonych pudrem orzechowym), a trzecie Weronika Bator i Jakub Kowalczyk z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu  (przysmak legionisty).
W trakcie konkursu uczestnicy i zaproszeni goście mogli degustować potrawy kuchni przedwojennej z menu specjalnie przygotowanego na tę okazję min.: vol-au-ventów z szampjonami, tymbalików drobiowych, pierogów cynamonowo-jabłkowych, racuchów z rodzynkami, kartofli nadziewanych grzybami, kremu z buraka z grzankami i ciast takich jak makowiec, sernik, szarlotka, piernik, przegotowanych przez uczniów szkoły.
Sponsorami tegorocznej edycji Pasji Smaków byli: Rada Rodziców ZSSiH, firma AASPEN, Cooking 4 You, Sodexo, Karczma Makowiec, Dworek Saski, Hotel Nihil Novi, Restauracja Karo, Restauracja i winiarnia Garnizon Wina, Gospodarstwo sadownicze Monika i Tomasz Bankiewiczowie, Agencja Turystyczna SIGMA.
Z podziękowaniami organizatorzy: Małgorzata Miedzińska, Jolanta Tkaczyk i Agnieszka Kulikowska.

fot. Jacek Świątek

 

73
115
56
124
64
45
31
125
123
114
67
103
7
71
15
127
55
19
106
107
63
109
105
24a
119
117
6
43a
42
30
34
29
3
18
46
13
9 (1)
75
62
60
26
27
6
11
5
58
1
110
65
66

Rusza piąta edycja Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego "Pasja Smaków – świętujemy z ułanami przy potrawach z gęsiny". Konkurs tematem nawiązuje do obchodów setnej rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę.

Dyrekcja Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu ul. Św. Brata Alberta 1 ma przyjemność zaprosić uczniów Szkół Gastronomicznych z województwa mazowieckiego do udziału w KONKURSIE KULINARNYM "Pasja smaków - świętujemy z ułanami przy potrawach z gęsiny” który odbędzie się 28 listopada 2018 roku.
Po zapoznaniu się z regulaminem Konkursu prosimy o przesłanie kart zgłoszeń drogą pocztową lub emailem do dnia 14 listopada 2018 r.

W razie pytań prosimy o kontakt z panią Małgorzatą Miedzińską tel. 607 916 678
Adres email Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Sponsorami w tegorocznym konkursie są: Aaspen, Smaczek z Doliny Radomki, Sodexo, Restauracja Karo, Garnizon Wina, Cooking 4 you,Biuro turystyczne Sigma, Karczma Makowiec, Hotel Nihil Novi, Dworek Saski.

Regulamin Regulamin Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego
Załącznik 1. KARTA ZGŁOSZENIA
Załącznik 2. Zgoda na rozpowszechnianie wizerunku uczniów i opiekuna
Załącznik 3. FORMULARZ RECEPTURY

1. Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu

Weronika Bator
Jakub Kowalczyk

2. Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie

Luiza Borkowska
Jan Trybulec

3. Zespół Szkół Agrotechnicznych i Gospodarki Żywnościowej w Radomiu

Joanna Nowak
Bohdana Petrunyk

4. Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Pionkach

Mateusz Tarnowski
Angelika Zawadzka

5. Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu

Joanna Puk
Daniel Rogala

6. Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Białobrzegach

Marcin Pasek
Mateusz Michalak

Serdecznie gratulujemy i życzymy powodzenia w kolejnym etapie 28.11.2018 roku.

Jakub i Weronika z klasy 2 GC będą reprezentować naszą szkołę w V edycji Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego, który w tym roku odbywa się pod hasłem "Pasja Smaków - Świętujemy z ułanami przy potrawach z gęsiny".
Etap szkolny konkursu odbył się 24 października 2018 r. w pracowniach technologicznych naszej szkoły. Do konkursu przystąpiło 9 dwuosobowych zespołów z klas drugich trzecich i czwartych. Potrawy oceniała komisja w składzie: Pani Grażyna Jamka - przewodnicząca, Pani Anna Wachowicz, Pani Agnieszka Bilska i Pan Jarosław Wojciechowski. 
Zwycięzcom gratulujemy i życzymy powodzenia w etapie wojewódzkim konkursu.

fot. Jacek Świątek

 

zz
IMG_7287
IMG_7392
2
r
IMG_7274
w
IMG_7269
t
IMG_7402
IMG_7219
IMG_7283
IMG_7398
IMG_7395
IMG_7298
IMG_7376
IMG_7227
j
x
IMG_7406
IMG_7199
f
yy
IMG_7401
m
l
IMG_7413
IMG_7293
IMG_7220
o
h
IMG_7295
ccc
IMG_7290
IMG_7225
nn
i
a
pp
p
IMG_7209
IMG_7266
IMG_7259
s
IMG_7281
IMG_7215
IMG_7245
n
uu
IMG_7405

Drodzy Uczniowie Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu
Zgodnie z tradycją poprzednich lat zapraszamy uczniów naszej szkoły do udziału w Szkolnym Konkursie "Pasja Smaków – świętujemy z ułanami przy potrawach z gęsiny", który odbędzie się 24.10.2018 r. Prosimy o zapoznanie się z Regulaminem Konkursu. Zapraszamy do udziału.

Organizatorzy mgr inż. Małgorzata Miedzińska mgr inż. Jolanta Tkaczyk mgr inż. Agnieszka Kulikowska

Regulamin etapu szkolnego „Pasja smaków - świętujemy z ułanami przy potrawach z gęsiny"

Back to top