Już po raz szósty w naszej szkole odbył się wojewódzki konkurs kulinarny „Pasja smaków – ryby smaczne, ryby zdrowe i desery kolorowe” pod honorowym patronatem Prezydenta Miasta Radomia.
Do konkursu zakwalifikowało się 10 drużyn jednoosobowych z Warszawy, Pionek, Zwolenia, Przysuchy i Radomia. Zadaniem uczniów było wyfiletowanie dwóch pstrągów oraz wykonanie zakąski z wykorzystaniem składnika obowiązkowego jakim był filet z pstrąga oraz deseru z wykorzystaniem składnika obowiązkowego jakim był ser biały twarogowy i szpinak.
Wykonanie potraw oceniało jury w składzie: Anna Wachowicz – nauczyciel przedmiotów zawodowych, Artur Malik – dyrektor Firmy Aaspen, Patryk Jędrusik szef kuchni Restauracji Karo, Mateusz Śmiechowski - szef kuchni Restauracji Teatralna.
Nagrody dla najlepszych uczestników konkursu ufundowali: Karczma-Makowiec, Smaczek z Doliny Radomki, E. Leclerc Radom, Aaspen, restauracja Teatralna. Sponsorem głównego surowca był Zajazd Rybacki Złoty Karpik.

W konkursie zwyciężyła Weronika Łomża, uczennica klasy trzeciej o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu. Weronika przygotowała pstrąga na dwa sposoby w sieci z pudru buraczanego i ciasta francuskiego z sosem maltańskim oraz sernik ze szpinakiem na owsianej kruszonce z sałatką owocową i świeżym szpinakiem. Drugie miejsce zajął Mateusz Sowiński z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Warszawie (przygotował królewskiego pstrąga i szaloną zieleń), a trzecie Victoria Porczyńska z Zespołu Szkół nr 2 w Przysusze (przygotowała pstrąga faszerowanego i ciastko z kremem szpinakowo serowym).

Konkurs z każdym rokiem cieszy się coraz większym zainteresowaniem uczniów, nauczycieli, przedstawicieli firm gastronomicznych. Jest to doskonała promocja zdrowego, urozmaiconego i niepowtarzalnego przygotowywania potraw.

img_9269
img_9283
90
img_9385
img_9429
img_9414
img_9415
img_9439
img_9449
img_9420
img_9199
img_9286
img_9299
img_9252
img_9181
img_9409
img_9265
img_9411
img_9203
img_9399
66
img_9337
5
img_9284
img_9454
img_9422
img_9442
img_9313
img_9250
img_9278
4
img_9204
img_9190
img_9322
Previous Next Play Pause

Pasja Smaków w obiektywie Jacka Świątka

IMG_9286
IMG_9268
IMG_9409
IMG_9241
IMG_9246
IMG_9224
IMG_9284
IMG_9170
IMG_9313
IMG_9283
IMG_9247
IMG_9171
IMG_9272
IMG_9204
IMG_9401
IMG_9292
IMG_9190
IMG_9270
IMG_9236
IMG_9386
IMG_9445
IMG_9258
IMG_9391
IMG_9237
IMG_9375
IMG_9255
IMG_9398
IMG_9177
IMG_9365
IMG_9176
IMG_9329
IMG_9259
IMG_9442
IMG_9420
IMG_9295
IMG_9239
IMG_9203
IMG_9271
IMG_9198
IMG_9374
IMG_9355
IMG_9173
IMG_9178
IMG_9411
IMG_9197
IMG_9399
IMG_9187
IMG_9225
IMG_9393
IMG_9238

 

70
37
9
58
45
40
103
7
93
81
28
106
86
65
100
74
2
44
105
107
71
76
20
92
5
85
43
64
41
8
50
4
77
88
53
67
55
25
3
39
6
10
24
62
12
60
31
36
P1010094
33

Pasja Smaków w obiektywie Marysi z 3k

IMG_8562
IMG_8384
IMG_8634
IMG_8397
IMG_8493
IMG_8508
IMG_8448
IMG_8526
IMG_8494
IMG_8475
IMG_8518
IMG_8474
IMG_8456
IMG_8445
IMG_8519
IMG_8477
IMG_8641
IMG_8375
IMG_8366
IMG_8637
IMG_8610
IMG_8555
IMG_8624
IMG_8589
IMG_8465
IMG_8587
IMG_8563
IMG_8361
IMG_8547
IMG_8424
IMG_8513
IMG_8447
IMG_8583
IMG_8642
IMG_8419
IMG_8449
IMG_8541
IMG_8495
IMG_8429
IMG_8607
IMG_8378
IMG_8501
IMG_8349
IMG_8427
IMG_8416
IMG_8592
IMG_8470
IMG_8567
IMG_8561
IMG_8620
Previous Next Play Pause

IMG_8696
IMG_8644
IMG_8734
IMG_8720
IMG_8647
IMG_8620
IMG_8642
IMG_8669
IMG_8646
IMG_8718
IMG_8726
IMG_8708
IMG_8723
IMG_8672
IMG_8628
IMG_8637
IMG_8616
IMG_8656
IMG_8729
IMG_8676
IMG_8645
IMG_8713
IMG_8650
IMG_8730
IMG_8725
IMG_8721
IMG_8707
IMG_8634
IMG_8702
IMG_8687
IMG_8665
IMG_8625
IMG_8649
IMG_8737
IMG_8624
IMG_8733
IMG_8641
IMG_8740
IMG_8664
IMG_8657
IMG_8618
IMG_8653
IMG_8651
Previous Next Play Pause

Back to top