REKRUTACJA DO TECHNIKUM i BRANŻOWEJ SZKOŁY I STOPNIA
REKRUTACJA DO TECHNIKUM i BRANŻOWEJ SZKOŁY I STOPNIA
wnioski o przyjęcie do szkoły można składać od 15 czerwca od godz. 9.00 do 10 lipca do godz. 15.00
NABÓR DO KLAS PIERWSZTCH TECHNIKUM
NABÓR DO KLAS PIERWSZTCH TECHNIKUM
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH, TECHNIK HOTELARSTWA, TECHNIK ORGANIZACJI TURYSTYKI, TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI, TECHNIK USŁUG KELNERSKICH
NABÓR DO KLAS PIERWSZTCH TECHNIKUM
NABÓR DO KLAS PIERWSZTCH TECHNIKUM
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH, TECHNIK HOTELARSTWA, TECHNIK ORGANIZACJI TURYSTYKI, TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI, TECHNIK USŁUG KELNERSKICH
KUCHARZ - KLASA MUNDUROWA
KUCHARZ - KLASA MUNDUROWA
Z INNOWACJĄ - ORGANIZATOR SŁUŻB ŻYWIENIOWYCH, NASZYM PARTNEREM JEST 6 MAZOWIECKA BRYGADA OBRONY TERYTORIALNEJ, 62 BATALION LEKKIEJ PIECHOTY W RADOMIU
NABÓR DO KLAS PIERWSZTCH BRANŻOWEJ SZKOŁY I STOPNIA
NABÓR DO KLAS PIERWSZTCH BRANŻOWEJ SZKOŁY I STOPNIA
CUKIERNIK, KUCHARZ (KLASA MUNDUROWA), OPERATOR MASZYN I URZĄDZEŃ PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO, PIEKARZ, PRZETWÓRCA MIĘSA
NABÓR DO KLAS PIERWSZTCH BRANŻOWEJ SZKOŁY I STOPNIA
NABÓR DO KLAS PIERWSZTCH BRANŻOWEJ SZKOŁY I STOPNIA
CUKIERNIK, KUCHARZ (KLASA MUNDUROWA), OPERATOR MASZYN I URZĄDZEŃ PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO, PIEKARZ, PRZETWÓRCA MIĘSA
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Staże zagraniczne we Włoszech, Hiszpanii lub Portugalii
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
MOŻESZ ZDAĆ MATURĘ, ZDOBYĆ DOBRY ZAWÓD, ROZWIJAĆ SWOJE PASJE I ZAINTERESOWANIA
WYBIERZ SZKOŁĘ BRANŻOWĄ LUB TECHNIKUM
WYBIERZ SZKOŁĘ BRANŻOWĄ LUB TECHNIKUM
Pracodawcy potrzebują pracowników z przygotowaniem zawodowym!
Praktyki w szkole i w zakładach pracy
Praktyki w szkole i w zakładach pracy
Nauka i praktyka w jednym miejscu
Nauka i praktyka w jednym miejscu
Nauka i praktyka w jednym miejscu
Nauka i praktyka w jednym miejscu
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
ul. św. Brata Alberta 1, 26-600 Radom
Previous Next Play Pause

W dniach 10.09 – 17.09.2011 6-osobowa grupa uczniów z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu uczestniczyła w wymianie młodzieży ze szkołą Fachgymnasium Georg-von-Langen-Schule w Holzminden (Dolna Saksonia – Niemcy). Celem nawiązanej współpracy oraz przeprowadzonego programu jest min. stymulowanie rozwoju uczniów, którzy pragną poszerzyć znajomość języków obcych, bliżej poznać język niemiecki oraz kulturę Niemiec, rozwijanie tolerancji, zwalczanie przesądów i stereotypów a także twórcza i kreatywna praca.
Głównym organizatorem wymiany ze strony polskiej była nauczycielka języka niemieckiego p. Barbara Macieja. Stronę niemiecką reprezentowała p. SabrinaDorusch. W czasie 8-dniowego pobytu grupa polsko–niemiecka zwiedziła stolicę Dolnej Saksoni – Hanower oraz inne miasta, m.in. Hameln, Bodenwerderoraz Höxter ze średniowiecznym zamkiem Corvey. Delegacja z Radomia została również powitana i przyjęta przezwładze lokalne LandkreisHozlminden. W czasie tego spotkania Pan starosta zaprezentował gościom z Polski walory turystyczne, uprzemysłowienie oraz osobliwości regionu.
Młodzież niemiecka przygotowała dla swoich gości wiele atrakcji, m.in. wyjścia do kawiarni i klubów, zwiedzanie lokalnego browaru, grill oraz zwiedzanie urokliwej okolicy nad rzeką Wezerą. Grupa polskich uczniów uczestniczyła ponadto w zajęciach lekcyjnych ze swoimi kolegami i koleżankami z Niemiec.
Język nie stanowił żadnej bariery. Dzięki wymianie polsko–niemieckiej uczniowie mieli możliwość poznać swych sąsiadów i ich kulturę. Uczniowie żegnali się z żalem i łzami w oczach…
W maju 2012 kolejna grupa z Holzminden przyjedzie do Radomia.
Projekt wsparła fundacja Polsko Niemiecka Współpraca Młodzieży w Warszawie.

Back to top