Technologia żywności zajmuje się metodami wytwarzania, przetwarzania, utrwalania i przechowywania żywności.
Aby zapoznać się z tymi procesami i utrwalić wiedzę zdobytą w szkole, uczniowie z klas II i III Technikum - technik technologii żywności z ZSSiH w Radomiu, uczestniczą w wycieczkach zawodowych. Wycieczki dostarczają mnóstwo pozytywnych wrażeń i dużo istotnych informacji, które niewątpliwie pomagają zrozumieć wiele zagadnień.
Nasi młodzi technologowie żywności osobiście przekonują się jaka praca może czekać przedstawicieli tego zawodu.

FERRERO POLSKA w Belsku Dużym - zapoznajemy się z procesem produkcji wyrobów cukierniczych.

       

PEPSICO POLSKA w Michrowie i poznanie technologii produkcji napojów bezalkoholowych.

  

Zakład Masarski "KRAWCZYK" - poznanie cyklu produkcyjnego, przetwórstwa mięsa i wędlin

   

Przyszli technolodzy żywności z klasy 3 Z pod opieką nauczycieli J.Pieczyńskiej i A.Wachowicz uczestniczyli w wycieczce edukacyjnej do Zakładu Mleczarskiego FigAND w Kolonii Wawrzyszów.
Uczniowie mieli możliwość poznać proces technologiczny produkcji wielu przetworów mleczarskich, od przyjęcia surowego mleka do pakowania i magazynowania wyrobu gotowego. Uczestniczyli w badaniu mleka w zakładowym laboratorium zgodnie z unijnymi standardami.
Zakład jest wyposażony w nowoczesne urządzenia do produkcji i pakowania serów, napojów mlecznych fermentowanych, mleka spożywczego, które można było obejrzeć i poznać zasadę działania w praktyce.
Miłym akcentem na zakończenie była degustacja pysznych wyrobów produkowanych w FigAND.
Dziękujemy dyrekcji FigAnd-u za możliwość zwiedzenia zakładu!

Back to top