



CHARAKTERYSTYKA ZAWODU
Przetwórca mięsa przeprowadza rozbiór i obróbkę tusz, zajmuje się przerabianiem mięsa na wędliny i wyroby wędliniarskie zgodnie z recepturami. Prowadzi procesy technologiczne związane z mechaniczną lub ręczną obróbką tusz. Ocenia przydatność mięsa. Wykrawa, klasyfikuje, przecina i segreguje tusze. Obsługuje urządzenia do produkcji i kontroli jakości. Magazynuje i przygotowuje wyroby wędliniarskie do dystrybucji. Prowadzi dokumentację produkcyjną i magazynową przetworów mięsnych i tłuszczowych. Dba o stan sanitarny maszyn, urządzeń, pomieszczeń produkcyjnych.
NAUKA W NASZEJ SZKOLE UMOŻLIWIA
- uzyskanie dyplomu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie przetwórca mięsa (SPC.04.Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych)
- nabywanie umiejętności zawodowych w rzeczywistych warunkach pracy (szczególny nacisk kładziemy na zajęcia praktyczne)
W TRAKCIE ZAJĘĆ TEORETYCZNYCH I PRAKTYCZNYCH NAUCZYSZ SIĘ
- rozbioru i wykrawania mięsa
- magazynowania i przygotowywania mięsa do dystrybucji
- obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w przetwórstwie mięsa
- wykonywania prac związanych z produkcją przetworów mięsnych i tłuszczowych
- magazynowania i przygotowywania przetworów mięsnych i tłuszczowych do dystrybucji
PREDYSPOZYCJE ZAWODOWE
Przetwórca mięsa powinien charakteryzować się:
- dokładnością
- zdolnościami manualnymi
- spostrzegawczością
- umiejętnością odkrywania nowych smaków
- wytrwałością
- umiejętnością pracy w zespole
- umiejętnością utrzymania porządku i higieny w czasie wykonywania zadań zawodowych
Zajęcia praktyczne uczniowie mogą odbywać się w znanych i cenionych zakładach masarskich w Radomiu i jego okolicach. Uczniowie mogą również sami znaleźć miejsce odbywania zajęć praktycznych /należy zgłosić to przed rozpoczęciem roku szkolnego/. Na zajęciach obowiązuje ubiór roboczy (fartuch ochronny lub zapaska; czepek, chustka lub furażerka przykrywająca włosy; buty na płaskim obcasie zakryte).
Istnieje również możliwość odbycia 3-tygodniowych praktyk we Włoszech w Hiszpanii lub Portugalii.
MOŻLIWOŚCI ZATRUDNIENIA
Możesz pracować w kraju i za granicą w przemyśle przetwórstwa mięsnego, w branży handlowej i turystycznej; w hotelach, restauracjach, firmach cateringowych, domach wczasowych, centrach biznesowych, w restauracjach tradycyjnych i regionalnych; w handlu surowcami przemysłu spożywczego. Masz możliwość prowadzenia własnej działalności gospodarczej, np. otwierając zakład produkujący wędliny tradycyjne i regionalne.
MOŻLIWOŚCI DALSZEGO KSZTAŁCENIA
Po ukończeniu nauki w branżowej szkole I stopnia absolwenci mogą kontynuować naukę w dwuletniej szkole branżowej II stopnia w celu uzyskania dyplomu technika technologii żywności, mogą również w toku dalszej nauki przystąpić do matury, bądź kształcić się zdobywając kolejne kwalifikacje dzięki kwalifikacyjnym kursom zawodowym.