Uczniowie klas 2OTp, 2OT oraz 2Z włączyli się w obchody szkolnego święta Dnia Zupy, wyrażając swoje uwielbienie dla tej potrawy również w języku angielskim.
Oto przykłady ich twórczości:

plakat_1_zupa__1_
plakat_2_zupa__1_
plakat_2_zupa__1_
plakat_1_zupa__1_
Previous Next Play Pause

W tym roku uczestnicy konkursu nadesłali receptury oraz zdjęcia "tradycyjnych zup domowych", które prezentujemy poniżej.
W dniach 22 – 28 marca 2021 roku będzie można internetowo oddawać głosy na wybraną zupę. Każdy może oddać TYLKO JEDEN GŁOS. Ogłoszenie wyników nastąpi w dniu 31 marca 2021 roku za pośrednictwem strony internetowej szkoły.
Zwycięscy odbiorą dyplomy i nagrody z rąk Dyrektora szkoły na oficjalnej uroczystości szkolnej po zniesieniu obostrzeń sanitarnych.
Serdecznie zapraszamy do udziału w tej formie XII Festiwalu Zupy.
Dziękujemy i życzymy dobrej zabawy.

Zapraszamy wszystkich chętnych uczniów ZSSiH w Radomiu do udziału w tegorocznym Festiwalu zupy.

Do 10 marca 2021 roku należy przesłać recepturę na 5 porcji, sposób wykonania i piękne zdjęcie serwowanej zupy na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub jako wiadomość Librusa do P. Moniki Wasik (zgłoszenia jednoosobowe).

W dniu 22 marca 2021 roku wszystkie zgłoszone do konkursu zupy ukażą się na stronie internetowej szkoły.
W dniach 22 – 28 marca 2021 roku będzie można internetowo oddawać głosy na wybraną zupę (każdy ma 1 głos).
Ogłoszenie wyników nastąpi w dniu 31 marca 2021 roku za pośrednictwem strony internetowej szkoły.
Zwycięscy odbiorą dyplomy i nagrody z rąk Dyrektora szkoły na oficjalnej uroczystości szkolnej po zniesieniu obostrzeń sanitarnych.

Serdecznie zapraszamy do udziału w tej formie XII Festiwalu zupy.
Organizatorzy: Halina Kutkowska Monika Wasik

To był wyjątkowy dzień, pełen wrażeń!

Tegoroczna edycja Festiwalu Zupy zaprezentowała młodym ludziom zarówno tym z ostatniej klasy gimnazjum jak i ze szkoły podstawowej bogatą ofertę edukacyjną na nowy rok szkolny 2019/2020.  Nasi uczniowie oprowadzali po pracowniach i odpowiadali na pytania związane z rekrutacją i nauką w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich. Opowiadali o zdrowym żywieniu, prezentowali kierunki kształcenia, stoiska z książkami kulinarnymi, sztukę dekorowania warzyw, zdobienia ciast i ciasteczek, czy wyplatania warkoczy z ciasta.
Odwiedziło nas bardzo dużo gości, którzy oprócz oferty edukacyjnej mogli obejrzeć pokazy towarzyszące min. pokaz Zumby i fitness w wykonaniu Sylwii Sochy - utytułowanej zawodniczki w kulturystyce, bikini fitness, absolwentki naszej szkoły, a także pokazy ratownictwa w wykonaniu Wodnego Ochotniczego Pogotowia Ratunkowego w Radomiu.
Były także stoiska zaprzyjaźnionych ze szkołą pracodawców, u których znajdują zatrudnienie absolwenci szkoły.

Tradycyjnie odwiedzający szkołę mogli spróbować zup przygotowanych przez zespoły składające się z dwóch uczniów i nauczyciela. O wygranej decydowały głosy publiczności. 

W głosowaniu internetowym zwyciężyła zupa "PIĘĆ MINUT W MEKSYKU" przygotowana przez Zuzannę Mleczkowską, Kamila Kaszewskiego z klasy 2 GB oraz Pana Michała Borodziuka. Drugie miejsce zajęła "ZALEWAJKA - RADOMIANKA" przygotowana przez Roberta Urbańskiego i Kacpra Wojtysiaka z klasy 3GC oraz Panią Halinę Kutkowską, a trzecie "RAJSKA KAROTKA", którą przygotowali Kamil Sałbut, Jakub Tomtas z klasy 3 Ka i Pani Monika Gralec. Zwycięzcy otrzymali karty podarunkowe do restauracji Łyżka & Widelec, mieszczącej się w Radomiu przy ulicy Żeromskiego 52. Nagrodę ufundowała również firma AASPEN-wyposażenie gastronomii. Właściciel wyróżnił zupę "NATKA I WKŁADKA", którą przygotowali Kędzierski Cezary, Jakub Senator z klasy 3 GB z wychowawcą Panią Moniką Wasik.
Wszystkim zespołom dziękujemy i gratulujemy, wszystkie zupy były wyśmienite. 

Patronem radiowym XI Festiwalu Zupy było Radio Plus Radom.

 

114
315
309
43
53
10
29
133
332
143
55448387_793318181067304_7611105085610786816_n
510
112
121
44
235
305
24
232
237
127
334
338
54
12
331
215
118
301
344
9
300
341
117
47
57
31
18
14
142
204
327
337
134
342
129
39
230
202
110
Previous Next Play Pause

XI Festiwal Zupy w obiektywie Jacka Świątka:

  • IMG_1240
  • IMG_1394
  • IMG_1566
  • IMG_1680
  • IMG_1467
  • IMG_1345
  • IMG_1658
  • IMG_1202
  • IMG_1582
  • IMG_1371
  • IMG_1359
  • IMG_1144
  • IMG_1532
  • IMG_1102
  • IMG_1522
  • IMG_1175
  • IMG_1632
  • IMG_1192
  • IMG_1465
  • IMG_1470
  • IMG_1557
  • IMG_1260
  • IMG_1622
  • IMG_1168
  • IMG_1480
  • IMG_1265
  • IMG_1648
  • IMG_1386
  • IMG_1292
  • IMG_1242

IMG_1531
IMG_1156
IMG_1303
IMG_1330
IMG_1315
IMG_1357
IMG_1255
IMG_1600
IMG_1736
IMG_1738
IMG_1184
IMG_1641
IMG_1381
IMG_1313
IMG_1227
IMG_1275
IMG_1093
IMG_1722
IMG_1729
IMG_1494
IMG_1335
IMG_1291
IMG_1712
IMG_1626
IMG_1304
IMG_1369
IMG_1572
IMG_1277
IMG_1737
IMG_1376
IMG_1365
IMG_1206
IMG_1560
IMG_1453
IMG_1595
IMG_1716
IMG_1717
IMG_1464
IMG_1400
IMG_1434
IMG_1158
IMG_1614
IMG_1735
IMG_1289
IMG_1605
IMG_1677
IMG_1714
IMG_1341
IMG_1374
IMG_1726

 

W tym roku zupy gotują zespoły mieszane - uczniowie i nauczyciel.

Zapraszamy do zwiedzania szkoły i udziału w konkursie na NAJLEPSZĄ ZUPĘ. Głosować będzie można elektronicznie
– za pomocą poniższego formularza w piątek, 22 marca w godzinach 11.00-15.00.
Każdy może oddać TYLKO JEDEN GŁOS.
Dziękujemy i życzymy dobrej zabawy.

4 porcje

  • 3 łyżki masła
  • 2 cebule szalotki 
  • 500 g ziemniaków
  • 600 g kiszonej kapusty
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 300 ml śmietanki 30% lub 36%
  • sól, pieprz, sos sojowy, płatki migdałowe, kminek mielony, majeranek, przyprawa do potraw z kapusty, pieprz Cayenne

Przygotuj warzywa na bulion (warzywa jak na rosół) + ziele, pieprz i listki laurowe. Szalotki obierz i poszatkuj, ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, odciśnij kiszoną kapustę pozbywając się nadmiaru płynu (zachowaj go), posiekaj ją.
Na dnie dużego garnka rozgrzej masło, dodaj cebulę i smaż przez około 5 minut, do zeszklenia. Wrzuć ziemniaki i smaż przez 3 minuty, a następnie dodaj kapustę i kontynuuj smażenie przez kolejne 2 minuty. Wrzuć kminek mielony. Czas smażenia można wydłużyć. Dodaj bulion i 3/4 warzyw (ziele, pieprz, listki trzeba wyłowić ) oraz śmietankę, zagotuj i gotuj na bardzo małym ogniu przez ok1,5-2 h do czasu, aż ziemniaki i kapusta będą się rozpadać.
Zupę zmiksuj na krem, dopraw 1-3 łyżeczek sosu sojowego, pieprzem i ewentualnie jeszcze solą. Jeśli zupa będzie za mało kwaśna, dodaj odciśnięty sok z kapusty.
Podawaj z prażonymi płatkami migdałów, udekoruj listkiem natki i rozkoszuj się smakiem.

Back to top