Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Staże zagraniczne we Włoszech, Hiszpanii lub Portugalii
WYBIERZ SZKOŁĘ BRANŻOWĄ LUB TECHNIKUM
WYBIERZ SZKOŁĘ BRANŻOWĄ LUB TECHNIKUM
Pracodawcy potrzebują pracowników z przygotowaniem zawodowym!
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
ul. św. Brata Alberta 1, 26-600 Radom
Technikum i branżowa szkoła I stopnia
Technikum i branżowa szkoła I stopnia
Nauka i praktyka w jednym miejscu
Nauka i praktyka w jednym miejscu
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
MOŻESZ ZDAĆ MATURĘ, ZDOBYĆ DOBRY ZAWÓD, ROZWIJAĆ SWOJE PASJE I ZAINTERESOWANIA
Praktyki w szkole i w zakładach pracy
Praktyki w szkole i w zakładach pracy
Previous Next Play Pause

"Zupa polska wczoraj i dziś" to hasło tegorocznego Festiwalu Zupy. 
Do rywalizacji przystąpiło 11 czteroosobowych zespołów. W tym roku uczniowie ugotowali:

    1. Zupę cebulową
    2. Chłopski przysmak
    3. Dziecięce marzenie
    4. Swojski kocioł
    5. Kartoflankę z nowym obliczem
    6. Polska na dwa smaki
    7. Pomidorową z fantazją
    8. Aromatyczną zupę z bobem
    9. Kwaśnicę
    10. Zagraj mi muzyko
    11. Zimowa miłość

Zwyciężyła Aromatyczna zupa z bobem przygotowana przez uczniów klasy III TG, drugie miejsce zajęli uczniowie klasy II KA za przygotowanie zupy Dziecięce marzenie, a trzecie i nagrodę publiczności (zaproszenie do restauracji Teatralna) otrzymali uczniowie klasy III TŻC za Chłopski Przysmak.
Jury wyróżniło także cztery drużyny, które zostały zaproszone do radomskich restauracji. Do restauracji Stylowa zaproszeni zostali uczniowie, którzy przygotowali zupę "Zimowa miłość", do Dworku Saskiego zespół, który ugotował „Polską na dwa smaki”, a do restauracji Rozmaryn uczniowie klasy 2 KA, którzy przygotowali zupę „Dziecięce marzenie”. Właściciel restauracji Oliwio wyróżnił "Kartoflankę z nowym obliczem", którą przygotowały uczennice klasy 2 TGB.

16
aromatycznazbobem3
48
20
88
67
97
aromatycznazbobem2
aromatycznazbobem1
114
99
107
3
81
62
aromatycznazbobem1(1)
69
94
109
93
71
108
74
96
70
10
8
17
18
72
57
1
111
2
80
64
90
106
75
60
61
5
95
103
68
82
112
aromatycznazbobem
83
46

22 marca 2013 r. odbył się V Festiwal Zupy. Uczniowie prezentowali swoje osiągnięcia i umiejętności młodszym kolegom.
Technik hotelarstwa, technik żywienia i usług gastronomicznych, technik technologii żywności, technik obsługi turystycznej, kelner, kucharz, cukiernik, piekarz, wędliniarz to zawody, w których kształcą się uczniowie Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich.

Tego dnia uczniowie biorą również udział w konkursie na najlepszą zupę festiwalu, które ocenia jury oraz publiczność. W ramach głosowania wybierają oni najsmaczniejsze i najoryginalniejsze dania.
W tym roku prace uczniów oceniało jury w składzie: P. Bożena Puton (wicedyrektor ZSSiH), P. Monika Byzdra (Rada Rodziców ZSSiH), P. Wojciech Skurkiewicz (Senator Rzeczypospolitej Polskiej, absolwent ZSSiH), P. Marcin Iskra, P. Daniel Sochanek, P. Michał Zjawiński (restauracja Teatralna), P. Gerard Parzelski (restauracja Higashi), P. Tomasz Durlik (reatauracja Olivio), P. Aneta Chrzanowska (restauracja Rozmaryn), P. Krzysztof Bąk (restauracja hotelowa Aviator).
Przepisy i nazwy zup były jak co roku bardzo różnorodne i zaskakujące. Goście mogli spróbować kremu miętowo-groszkowego, zupy z masłem orzechowym, jesiennej rozgrzewającej, chlebowej, słoneczne żniwa, zupy Parysa, zupy Kucziłała, kapuśniaku żebrówka, meksykańskiej zupy Seedy Gonzales, hiszpańskiej zupy pomidorowej, dyniowej fantazji, czy też "Pomidori Con Carne Macinata".
Jury zadecydowało, że najlepszym daniem prezentowanym na festiwalu była zupa o nazwie dyniowa fantazja. Drugie miejsce jury przyznało zupie słoneczne żniwa, a trzecie zupie z masłem orzechowym. Laureaci pierwszego miejsca otrzymali tablety, drugiego aparaty fotograficzne, a trzeciego odtwarzacze MP4.
Jury wyróżniło także cztery drużyny, które zostały zaproszone do radomskich restauracji. Przedstawiciele restauracji Teatralna wyróżnili zupę krem miętowo-groszkowy. Do restauracji Olivio zaproszeni zostali uczniowie klasy 2ka, którzy przygotowali zupę "Pomidori Con Carne Macinata", a do restauracji Rozmaryn uczniowie klasy 2tża, którzy przygotowali zupę słoneczne żniwa.Właściciel restauracja Higashi wyróżnił zupę chlebową i ufundował dla zespołu kurs sushi w swojej restauracji.
Nagrodę publiczność otrzymała drużyna, która przygotowała hiszpańską zupę pomidorową, a uczniowie, którzy ją przygotowali otrzymali w nagrodę zaproszenie do restauracji "Dworek Saski". 

 

Festiwal Zupy jak co roku połączony był z Dniem Otwartym Szkoły. Wszyscy, którzy tego dnia odwiedzili Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich, mogli zwiedzić placówkę, porozmawiać z dyrekcją, uczniami i nauczycielami. Uczniowie prezentowali swoje osiągnięcia i umiejętności młodszym koleżankom i kolegom.

Odwiedzający mogli spróbować dwunastu biorących udział w konkursie zup i zagłosować na jedną z nich.

Uczniowie ugotowali żołnierską grochówkę, zupę myśliwską, miłosną, zieloną zupę wiosenną, czekoladową na ostro, afrykańską zupę ziemniaczaną. Podczas imprezy można było skosztować także zup: Podmiejski Masakrator, Rybia Symfonia, Bagno Shreka, Mafiozo z Sycylii, Pikantne Chilli Con Corne, Czarna Mamba.

W tym roku w opinii komisji na największe uznanie zasługiwała Czarna Mamba, przygotowana przez uczniów klasy IV TŻ Aleksandrę, Karolinę, Dominika i Dawida.
II miejsce przyznano uczniom klasy II KB: Agnieszce, Magdalenie, Sylwii i Paulinie za afrykańską zupę ziemniaczaną.
III miejsce uzyskali uczniowie z klasy III TUG Magdalena, Liliana, Ewelina, Barbara za zupę czekoladową na ostro.

Najlepsze drużyny otrzymały nagrody rzeczowe ufundowane przez Radę Rodziców i firmę AASPEN oraz zaproszenia na poczęstunek do restauracji Teatralna i Higashi.

Nagrodę publiczności – poczęstunek w restauracji Teatralna otrzymała drużyna, która przygotowała żołnierską grochówkę: Ewelina, Iwona, Tomasz, Jarosław z klasy II KA.

    

Back to top