4 porcje

  • 3 łyżki masła
  • 2 cebule szalotki 
  • 500 g ziemniaków
  • 600 g kiszonej kapusty
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 300 ml śmietanki 30% lub 36%
  • sól, pieprz, sos sojowy, płatki migdałowe, kminek mielony, majeranek, przyprawa do potraw z kapusty, pieprz Cayenne

Przygotuj warzywa na bulion (warzywa jak na rosół) + ziele, pieprz i listki laurowe. Szalotki obierz i poszatkuj, ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, odciśnij kiszoną kapustę pozbywając się nadmiaru płynu (zachowaj go), posiekaj ją.
Na dnie dużego garnka rozgrzej masło, dodaj cebulę i smaż przez około 5 minut, do zeszklenia. Wrzuć ziemniaki i smaż przez 3 minuty, a następnie dodaj kapustę i kontynuuj smażenie przez kolejne 2 minuty. Wrzuć kminek mielony. Czas smażenia można wydłużyć. Dodaj bulion i 3/4 warzyw (ziele, pieprz, listki trzeba wyłowić ) oraz śmietankę, zagotuj i gotuj na bardzo małym ogniu przez ok1,5-2 h do czasu, aż ziemniaki i kapusta będą się rozpadać.
Zupę zmiksuj na krem, dopraw 1-3 łyżeczek sosu sojowego, pieprzem i ewentualnie jeszcze solą. Jeśli zupa będzie za mało kwaśna, dodaj odciśnięty sok z kapusty.
Podawaj z prażonymi płatkami migdałów, udekoruj listkiem natki i rozkoszuj się smakiem.

Wojskowy deputat, pierwiastkoidalny dream master szefów, I love Ameryka, mazurski szkwał zemsta karczmarza, orkiestra dęta, deja va poniedziałku to zupy których możecie spróbować w czasie tegorocznego JUBILEUSZOWEGO X FESTIWALU ZUPY.
UWAGA, w tym roku zupy gotują nauczyciele.

Zapraszamy do zwiedzania szkoły i udziału w konkursie na NAJLEPSZĄ ZUPĘ. Głosować można elektronicznie – za pomocą poniższego formularza w piątek, 13 kwietnia w godzinach 11.00-15.00. Każdy może oddać TYLKO JEDEN GŁOS.
Dziękujemy i życzymy dobrej zabawy.

DYREKCJA, NAUCZYCIELE I UCZNIOWIE ZESPOŁU SZKÓŁ SPOŻYWCZYCH I HOTELARSKICH W RADOMIU ZAPRASZAJĄ NA JUBILEUSZOWY X FESTIWAL ZUPY, KTÓRY ODBĘDZIE SIĘ W PIĄTEK 13 KWIETNIA 2018 ROKU W GODZINACH 10.30-16.00 W SIEDZIBIE NASZEJ SZKOŁY PRZY UL. ŚWIĘTEGO BRATA ALBERTA 1 /dawniej ARMII LUDOWEJ 1 /OS. PRĘDOCINEK/ W RADOMIU.

Ze względu na szczególny charakter imprezy przewidziane zostały liczne atrakcje:

  • zupy gotowane i serwowane przez nauczycieli,
  • tematyczne, wystawiane przez uczniów przedstawienia,
  • prezentacje kształconych w szkole zawodów.

Gwarantujemy miłą, serdeczną atmosferę i dobra zabawę.

Patronat Medialny: Radio Plus Radom

Zapraszamy również na Dni Otwarte Szkoły:

  • 13 kwietnia 2018 r. /piątek/ godz. 10.30-16.00 w czasie FESTIWALU ZUPY
  • 14 kwietnia 2018 r. /sobota/ godz. 9.00-13.00

POPRZEDNIE FESTIWALE W OBIEKTYWIE 

8
23
16
1117
11112
25
26
88810
15
14
28
27
3
22
4
88811
8881
12
6
2
17
1112
20
21
7
13
24
19
9
18
5

fot. wuefista Jacek

ZUPY REGIONALNE

Zupa Brzadowa z suszonych owoców i grzybów z kluseczkami I miejsce dla Agaty, Eryka, Kamila, Mateusza z klasy 3 ka i P. Moniki Adamczyk (opiekuna grupy) - nagroda ufundowana przez Radę Rodziców i firmę AASPEN -wyposażenie gastronomii; warsztaty dla całej klasy w restauracji STYLOWA (Europejski Boutique Hotel ****)
Barszcz z podlesia z lubczykiem
Zupa z pomuchlem, szczeką i banią po kaszubsku z dodatkiem szorów II miejsce - nagroda ufundowana przez Radę Rodziców i firmę AASPEN -wyposażenie gastronomii
Zupa z bobu z lubelszczyzny
Śląski złoty rosół
Zupa fasolowa Jasi Fasolowej z Tropi nad Dunajcem nagroda publiczności dla Katarzyny, Jakuba, Kamila, Rafała z klasy 3GA i P. Urszuli Tusiek (opiekuna grupy) - warsztaty w  restauracji TEATRALNA
Zalewajka z pieczarkami - wyróżnienie dla uczennic z klasy II GA i P. Katarzyny Kubickiej (opiekuna grupy) - nagroda ufundowana przez firmę AASPEN -wyposażenie gastronomii i restaurację TEATRALNA
Polewka gdańska z suszonymi grzybami
Zupa rybna Szafranowe szaleństwo
Zupa grzybowa z sójką mazowiecką III miejsce dla Dagmary, Katarzyny, Sylwii, Kacpra z klasy 3 ka i P. Jolanty Tkaczyk (opiekuna grupy) - nagroda ufundowana przez Radę Rodziców i firmę AASPEN-wyposażenie gastronomii

Przepisy na zupy opublikoane zostały w specjalnym wydaniu gazetki GARFFITI

31
1-9
4
19-2
29
9
s77
15
36
20
41
1827
24
s199
5
15
22
1-2
28
18
36
20
11
1-5
7
9-2
s1616
1825
17
15
32
z101
s4
23
11
14
28
21
s44
33
17
s7
33
19
13
1-4
8-2
6
6
15-2

Media o festiwalu:

Smaki regionalne ukryte w zupie radioplus.com.pl

Kaszubska zupa brzadowa najlepsza www.dami24.pl

DYREKCJA, GRONO PEDAGOGICZNE I UCZNIOWIE ZESPOŁU SZKÓŁ SPOŻYWCZYCH I HOTELARSKICH W RADOMIU ZAPRASZAJĄ NA IX FESTIWAL ZUPY, KTÓRY ODBĘDZIE SIĘ 31 MARCA 2017 ROKU /PIĄTEK/ W GODZINACH 10.30-15.00 W SIEDZIBIE NASZEJ SZKOŁY PRZY UL. ARMII LUDOWEJ 1 /OS. PRĘDOCINEK/ W RADOMIU.
W czasie festiwalu odbędzie się konkurs na najlepszą zupę. Uczniowie zaprezentują również ofertę edukacyjną placówki.

Zapraszamy również na Dni Otwarte Szkoły:

  • 31 marca 2017 r. (piątek) godz. 10.30-15.00
  • 01 kwietnia 2017 r. (sobota) godz. 9.00-13.00

ZIEMNIACZANA W RÓŻNYCH ODSŁONACH

  1. Słodki Amerykanin nagroda publiczności od restauracji "DWOREK SASKI"
  2. Zupa ziemniaczana z topinamburem
  3. Ziemniaczana eksplozja III miejsce
  4. Zielona ziemniaczanka
  5. Taka laka z ziemniaka
  6. Kremowe pyry z niespodzianką i chipsami z batata I miejsce
  7. Ziemniaczany Raj
  8. Szmaragdowy sekret nagroda specjalna od restauracji TEATRALNA
  9. Kapitan ziemniak z nutą rozmarynu
  10. Chrust na pierzynce nagroda specjalna od Gospodarstwa Sadowniczego TB - Tomasz Bankiewicz - KOMORÓW
  11. Zupa ziemniaczana z chorizo, bekonem w towarzystwie kulek serowo-ziemniaczanych II miejscenagroda specjalna od restauracji FUEGO
  12. Ziemniaczana fantazja z nutą mięty

fot. Klaudia Machowska kl. 1 HK

pd12
37
z53
z61
z8
z56
z30
z2
z90
fzs6
pd16
z42
z4
z20
fzs3
P1010071z38
z79
z26
z23
z11
z15
z82
z66
z31
z72
pd14
z7
z45
z50
z28
z44
pd13
z64
z1
z25
fzs4-1
z62
pd6
z43
z78
z59
z86
fzs4
z68
z29
pd15
z57
z83
z76
fzs5

 

Back to top