Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Staże zagraniczne we Włoszech, Hiszpanii lub Portugalii
WYBIERZ SZKOŁĘ BRANŻOWĄ LUB TECHNIKUM
WYBIERZ SZKOŁĘ BRANŻOWĄ LUB TECHNIKUM
Pracodawcy potrzebują pracowników z przygotowaniem zawodowym!
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
ul. św. Brata Alberta 1, 26-600 Radom
Technikum i branżowa szkoła I stopnia
Technikum i branżowa szkoła I stopnia
Nauka i praktyka w jednym miejscu
Nauka i praktyka w jednym miejscu
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
MOŻESZ ZDAĆ MATURĘ, ZDOBYĆ DOBRY ZAWÓD, ROZWIJAĆ SWOJE PASJE I ZAINTERESOWANIA
Praktyki w szkole i w zakładach pracy
Praktyki w szkole i w zakładach pracy
Projekty i programy unijne
Projekty i programy unijne
Previous Next Play Pause

Festiwal Zupy jak co roku połączony był z Dniem Otwartym Szkoły. Wszyscy, którzy tego dnia odwiedzili Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich, mogli zwiedzić placówkę, porozmawiać z dyrekcją, uczniami i nauczycielami. Uczniowie prezentowali swoje osiągnięcia i umiejętności młodszym koleżankom i kolegom.

Odwiedzający mogli spróbować dwunastu biorących udział w konkursie zup i zagłosować na jedną z nich.

Uczniowie ugotowali żołnierską grochówkę, zupę myśliwską, miłosną, zieloną zupę wiosenną, czekoladową na ostro, afrykańską zupę ziemniaczaną. Podczas imprezy można było skosztować także zup: Podmiejski Masakrator, Rybia Symfonia, Bagno Shreka, Mafiozo z Sycylii, Pikantne Chilli Con Corne, Czarna Mamba.

W tym roku w opinii komisji na największe uznanie zasługiwała Czarna Mamba, przygotowana przez uczniów klasy IV TŻ Aleksandrę, Karolinę, Dominika i Dawida.
II miejsce przyznano uczniom klasy II KB: Agnieszce, Magdalenie, Sylwii i Paulinie za afrykańską zupę ziemniaczaną.
III miejsce uzyskali uczniowie z klasy III TUG Magdalena, Liliana, Ewelina, Barbara za zupę czekoladową na ostro.

Najlepsze drużyny otrzymały nagrody rzeczowe ufundowane przez Radę Rodziców i firmę AASPEN oraz zaproszenia na poczęstunek do restauracji Teatralna i Higashi.

Nagrodę publiczności – poczęstunek w restauracji Teatralna otrzymała drużyna, która przygotowała żołnierską grochówkę: Ewelina, Iwona, Tomasz, Jarosław z klasy II KA.

    

Już po raz trzeci w ramach Dnia Otwartego w naszej szkole zorganizowany został Festiwal Zupy.
Do rywalizacji przystąpiło 12 czteroosobowych zespołów. Każda drużyna przygotowała jedną zupę. W tym roku uczniowie ugotowali zupę młynarza, piwną z żółtym serem, zupę Norrisa, „chicken afriken”, „kociołek szczęścia”, rozgrzewającą z chorizo, serową fantazję, syty garnek, wiosenną z omletem biszkoptowym, bajkową zebrę, bananową na ostro i piramidalną.
Prace uczniów oceniało jury w składzie: P. Bożena Puton (wicedyrektor ZSSiH), P. Monika Byzdra (Rada Rodziców ZSSiH), P. Wojciech Skurkiewicz (Senator Rzeczypospolitej Polskiej, absolwent ZSSiH); P. Stanisław Staniszewski (właściciel hotelu i restauracji Cyganeria), P. Gerard Parzelski (właściciel restauracji Higashi), P. Jacek Druzd (szef kuchni w restauracji Cyganeria) P. Daniel Sochanek (szef kuchni w restauracji Teatralna).
Dla jurorów liczył się nie tylko smak ale także receptura, zapach, sposób podania oraz oryginalność.

W tym roku w opinii komisji na największe uznanie zasługiwała zupa bananowa na ostro, przygotowana przez uczennice klasy II TG Martynę, Karolinę S., Karolinę R. i Agnieszkę. 
II miejsce i wyróżnienie przyznano uczniom kl. III TB: Joannie, Rafałowi, Tomaszowi, Damianowi za rozgrzewającą zupę z chorizo.
III miejsce uzyskali uczniowie z klasy III TA Aleksandra, Martyna, Edyta, Klaudia za zupę serowa fantazja.
Nagrodami w konkursie był sprzęt elektroniczny ufundowany przez Radę Rodziców.

Nagrodę publiczności – poczęstunek w restauracji Teatralna otrzymała zupa „kociołek szczęścia”, którą przygotowały uczennice Anna W., Anna S., Malwina, i Aleksandra z II TŻB.
Przyznane zostały także nagrody specjalne:

  • zaproszenie do Restauracji w Centrum Słonecznym dla uczniów z klasy III TB za przygotowanie rozgrzewającej zupy z chorizo,
  • zaproszenie dla finalistów do restauracji Higashi,
  • zaproszenie dla wszystkich uczestników konkursu do Skaryszewa do hotelu i restauracji Cyganeria.

W trakcie Dnia Otwartego młodzież zaprezentowała także ofertę edukacyjną szkoły.

26 marca 2010 r. w czasie Dnia Otwartego w naszej szkole zorganizowany został Festiwal Zupy.
Wzięło w nim udział 12 czteroosobowych zespołów, które zostały wyłonione we wcześniejszych eliminacjach. Każda drużyna przygotowała jedną zupę.
Prace uczniów oceniało jury w składzie: Bożena Puton (wicedyrektor ZSSiH), Monika Byzdra (Rada Rodziców ZSSiH), Marcin Iskra, Dariusz Wicik (Restauracji Teatralna), Krzysztof Bąk, Monika Ziemińskia (Hotel Aviator), Jakub Drewin (Restauracja Fanaberia), Arkadiusz Tomczyk, Ryszard Skalski (Hotel MANOR HOUSE). Każda zupa została oceniona pod względem smaku, zapachu, konsystencji, wyglądu ogólnego oraz pomysłu na oryginalność.

Zwyciężyła drużyna, która przygotowała zupę pizzę: Karolina, Kamila, Beata i Dawid z kl. III TŻB.
II miejsce przyznano uczniom kl. II TŻB: Wioleta, Aleksandra, Piotr, Kacper za zupę kremową z curry.
III miejsce uzyskali uczniowie kl. II TB: Olga, Ilona, Kamil, Marcin za zupę czachobili z kurczaka
Nagrodę publiczności otrzymali uczniowie z kl. IV TG: Anita, Agnieszka, Rafał, Mateusz za zupę diabelską.
Przedstawiciele Manor House w Chlewiskach wyróżnili zupę "wejście smoka". Uczniowie: Małgorzata, Anna, Iga, Mateusz z kl. II TA, którzy ją przygotowali zostali zaproszeni do hotelu na całodniowy pobyt.

Wszyscy, którzy tego dnia odwiedzili Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich mogli zwiedzić placówkę, porozmawiać z dyrekcją, gronem pedagogicznym. Młodzież zaprezentowała ofertę edukacyjną naszej szkoły.Szczególnym zainteresowaniem cieszyła się prezentacja zajęć dodatkowych organizowanych w naszej szkole w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki współfinansowanego przez Unię Europejską.

146
173
159
170
135
209
177
134
166
204
160
198
148
197
199
153
137
210
156
164
192
163
193
208
195
140
211
139
48
1aa
1a
191
172
132
147
169
183
133
180
188
145
179
3
201
190
141
165
158
196
194
 

Back to top