.

d1
d5
MicrosoftTeams-image (4)
Previous Next Play Pause

GRATULUJEMY Agacie i Natalii.
Natalia została zwolniona z części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie.

Siódma edycja Olimpiady realizowana jest pod hasłem „Turystyka literacka i filmowa”. Ta forma turystyki kulturowej jest jedną z najdynamiczniej rozwijających się od początku XXI w. Jej celem są miejsca i obiekty związane z życiem oraz działalnością twórców, a także uwiecznione w ich opracowaniach plenery. Polega ona na poznawaniu miejsc związanych z dziełami literackimi i filmowymi, podążaniu śladami ich fikcyjnych lub rzeczywistych bohaterów.
Podczas etapu centralnego VII Olimpiady Wiedzy o Turystyce zadaniem uczestników będzie zaprezentowanie potencjału turystyki literackiej i filmowej, a także wskazanie na możliwości wykorzystania różnorodnych zasobów do rozwoju tej formy turystyki.
Gratulujemy i życzymy powodzenia.

W dniach 13 – 15 marca 2019 r. w Poznaniu odbył się etap centralny XXI Olimpiady Wiedzy o Żywności.
Zakwalifikowała się do niego uczennica klasy III GZ w zawodzie technik technologii żywności – Magdalena Wesołowska.
Organizatorami Olimpiady byli: Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu oraz Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu.
Do etapie centralnym olimpiady wzięło udział 45 uczniów z 26 szkół, z różnych regionów Polski.
Nasza reprezentantka przygotowywała się do Olimpiady pod kierunkiem mgr inż. Anny Wachowicz i mgr inż. Joanny Pieczyńskiej. Zmagania uczestników polegały na rozwiązaniu testu z bloku przetwórstwa i analizy żywności, maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego oraz ekonomii. Część ustna olimpiady odbywała się w budynku Kolegium Rungego Uniwersytetu Przyrodniczego, a w skład komisji oceniającej weszli między innymi: prof. dr hab. Jan Pikul, prof. dr hab. Jan Michniewicz, prof. dr hab. Maria Małecka.
Magda wywalczyła tytuł laureata III stopnia Olimpiady Wiedzy o Żywności. Ten dobry wynik wiąże się ze zwolnieniem z części teoretycznej egzaminów potwierdzających kwalifikacje oraz po zdaniu egzaminu maturalnego, daje dodatkowe preferencje przy rekrutacji na studia wyższe na wydziałach i kierunkach związanych z technologią żywności, towaroznawstwem, dietetyką, biotechnologią, żywieniem człowieka na renomowanych uczelniach.
Gratulujemy!

IMG_0256
IMG_0262
IMG_0257
7d81ba15-2447-4251-85f7-f975ef742153
IMG_0264
132c3aaf-5776-4c0d-aca0-8839dbd5b165

Z niecierpliwością oczekiwaliśmy na ogłoszenie wyników VI Olimpiady Wiedzy o Turystyce, której etap okręgowy odbył się 7 grudnia 2018 roku w Zarządzie Głównym PTTK w Warszawie.
Naszą szkołę reprezentowało dwoje uczniów: Patrycja z klasy 3Ot i Maciej z klasy 4 Ot pod opieką Pani Ewy Guść.
Po ogłoszeniu wyników możemy pogratulować Patrycji Morawskiej, która zajęła pierwsze miejsce (na 260 startujących w całej Polsce). Patrycja rozwiązywała test i zadanie praktyczne i uzyskała imponujący wynik - 83 punkty ex aequo z trzema uczestniczkami olimpiady.
GRATULUJEMY I ŻYCZYMY POWODZENIA W FINALE!!!

Wyniki etapu okręgowego VI Olimpiady Wiedzy o Turystyce

W dniach 6-8 czerwca w Centrum Dydaktyczno-Naukowym Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu odbyły się eliminacje centralne XLII Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych. Organizatorem Olimpiady jest Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach działający w porozumieniu z Ministerstwem Edukacji Narodowej, Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

W 11 blokach tematycznych startowało 225 uczniów przybyłych z całej Polski. Naszą szkołę reprezentował Maciej Woźniak który starował w bloku - Gastronomia. Etap centralny składa się z testu pisemnego (60 pytań) i z trzech zadań praktycznych. Maciej zdobył TYTUŁ LAUREATA. Tytuł ten zwalnia uczniów z części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie oraz uprawnia do zwolnienia z postępowania kwalifikacyjnego na wybrane uczelnie.
Maćkowi gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!!!

IMG_20180608_115654
IMG_20180608_093458

W dniach 16-18 kwietnia 2018 roku we Wrocławiu odbyła się XXIII edycja finału Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik.

Nasze województwo reprezentowali dwaj uczniowie: Bartłomiej Maślak z kl 3 C oraz uczeń ZSGH z Warszawy.
Turniej składał się z dwóch części pisemnej i praktycznej. W części praktycznej uczniowie mieli do wykonania tort, ciasteczka bankietowe, 5 figurek oraz eksponat z czekolady lub karmelu. Prace konkursowe miały być związane z tematem przewodnim turnieju – Powiew wiosny.
Bartek zdobywając 5 miejsce uzyskał tytuł laureata, który zwalnia go ze zdawania części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie cukiernik.
Otrzymał medal, nagrody książkowe, dyplomy, zapoznał się z najnowszymi trendami w cukiernictwie i nawiązał kontakty z uczniami z innych miast Polski.
Bartkowi gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów zawodowych !!!

15 i 16 marca 2018 roku odbył się finał XX Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności.
Organizatorem Olimpiady jest Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu oraz Zespół Szkół Spożywczych w Poznaniu.
Celem Olimpiady jest rozwijanie zainteresowań i podniesienie poziomu kształcenia w dziedzinie produkcji żywności.

Kamil Zasada uczeń trzeciej klasy technikum technologii żywności w naszej szkole został finalistą tej Olimpiady . Tylko jeden punkt zabrakło mu do uzyskania tytułu Laureata.

Gratulujemy.

W dniach 1-3 czerwca w Zespole Szkół Rolniczych w Kijanach odbyły się eliminacje centralne XLI Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych. Organizatorem Olimpiady jest Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach działający w porozumieniu z Ministerstwem Edukacji Narodowej, Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
W 11 blokach tematycznych startowało 238 uczniów przybyłych z całej Polski. Naszą szkołę reprezentował Patryk Siczek, który starował w bloku - Gastronomia. Etap centralny składa się z testu pisemnego (60 pytań) i z trzech zadań praktycznych.
Uroczystość wręczania nagród i dyplomów dla finalistów i laureatów odbyła się w Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie. Patryk zdobył TYTUŁ LAUREATA. Tytuł ten zwalnia uczniów z części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie oraz uprawnia do zwolnienia z postępowania kwalifikacyjnego na wybrane uczelnie.
Patrykowi gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!!!

W dniach 16-17 marca 2017r. odbył się etap centralny XIX Olimpiady Wiedzy o Żywności. Zakwalifikowali się do niego uczniowie klasy III w zawodzie technik technologii żywności – Magdalena i Michał.
Organizatorami Olimpiady byli: Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu oraz Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu. Do etapu centralnego zakwalifikowało 46 uczniów z 26 szkół z różnych regionów Polski. Zmagania uczestników polegały na rozwiązaniu testu z bloku przetwórstwa, analizy żywności, maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego oraz ekonomii. Część ustna Olimpiady odbywała się w zabytkowym budynku Kolegium Rungego Uniwersytetu Przyrodniczego, a w skład komisji oceniającej weszli między innymi: prof. dr hab. Jan Pikul, prof. dr hab. Zbigniew Czarnecki, prof. dr hab. Maria Małecka. Nasi reprezentanci uzyskali tytuł finalistów Olimpiady Wiedzy o Żywności. Ten dobry wynik wiąże się ze zwolnieniem z części teoretycznej egzaminów potwierdzających kwalifikacje w zawodzie T.4 i T.16 oraz po zdaniu egzaminu maturalnego, daje możliwość podjęcia studiów wyższych na wydziałach związanych z technologią żywności, towaroznawstwem, biotechnologią, żywieniem człowieka na renomowanych uczelniach.
Krótki pobyt w Poznaniu, oprócz emocji związanych z Olimpiadą, był także okazją do zwiedzenia tego pięknego miasta, o co zadbali organizatorzy.
Gratulujemy Magdzie i Michałowi!

 

W dniach 3 i 4 czerwca 2016 odbył się etap centralny Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych w Zespole Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego im. gen. D. Chłapowskiego w Trzciance (woj. wielkopolskie). W eliminacjach centralnych wzięło udział 221 uczestników, z czego 112 uzyskało tytuł laureata. W olimpiadzie uczestniczyło dwoje uczniów naszej szkoły – Agnieszka i Patryk z klasy 3Z, przygotowywanych przez p. Annę Wachowicz. Startowali oni w bloku technologia żywności. Zdaniem organizatorów oraz przewodniczącego Komitetu Głównego prof. dr hab. Andrzeja Radeckiego z SGGW, XL edycja Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych okazała się wyjątkowa nie tylko ze względu na rekordową liczbę uczestników, ale również ich świetne przygotowanie. Najbardziej wyrównane wyniki były w bloku technologia żywności, gdzie o zajęciu kolejnego miejsca decydowały ułamki punktu. W ostatecznej klasyfikacji Patryki uzyskał tytuł laureata, Agnieszka tytuł finalisty. Uczniowie są zwolnieni z części pisemnej egzaminów potwierdzających kwalifikacje T.4. i T.16. oraz mogą ubiegać się o miejsca na wydziałach zbliżonych do bloku tematycznego w którym startowali wielu uczelni.
Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Rolniczych to jeden z najstarszych i najbardziej prestiżowych konkursów wiedzy i umiejętności praktycznych organizowany w naszym kraju, któremu patronuje Ministerstwo Edukacji Narodowej oraz Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Back to top