W roku szkolnym 2023/2024 uczniowie szkół średnich biorą udział w XI Olimpiadzie Wiedzy o Turystyce, której tematem przewodnim jest niematerialne dziedzictwo kulturowe w turystyce. Pretekstem do podjęcia takiego tematu są obchodzone w 2023 r. dwa jubileusze: 20-lecia przyjęcia Konwencji UNESCO w sprawie ochrony niematerialnego dziedzictwa kulturowego i 10-lecia Krajowej listy niematerialnego dziedzictwa kulturowego. Wydarzeniom tym towarzyszy wędrująca po Polsce plenerowa wystawa czasowa Tradycje od pokoleń. Niematerialne dziedzictwo kulturowe w Polsce, podczas której organizowane są liczne wydarzenia dodatkowe.
Celem organizatorów XI Olimpiady Wiedzy o Turystyce, która zostanie zorganizowana pod hasłem „W poszukiwaniu tradycji – dziedzictwo niematerialne w turystyce”, jest zainteresowanie uczestników poznaniem dziedzictwa, zwłaszcza własnego regionu, jak również zaangażowanie ich w przekaz międzypokoleniowy poprzez bezpośredni kontakt ze wspólnotami depozytariuszy tradycji oraz dbałość o pamięć i zachowanie lokalnych zwyczajów. Uczestnicy XI Olimpiady będą mieli możliwość podzielenia się swoją wiedzą oraz doświadczeniem z zakresu niematerialnego dziedzictwa kulturowego, w tym z tradycjami, zwyczajami, obrzędami czy też umiejętnościami. W etapie okręgowym, który odbył się w Warszawie w dniu 04.01.2024 roku naszą szkołę reprezentowały Maja z klasy 2OT i Julia z klasy 3OT.
Opiekun mgr Ewa Guść

404600243_334026832932788_8853478265860898120_n
404522886_1348037722540933_2203747352461747330_n
Previous Next Play Pause

W dniach 24-26 kwietnia 2023 roku odbył się finał XXVIII edycji turnieju, którego tematem przewodnim była "Współczesna Architektura". Do rywalizacji w trzecim etapie o miano najlepszego ucznia w zawodzie cukiernik zakwalifikowało się 17 uczniów. Zuzanna Gil z kl. 3C została laureatką tego konkursu. 
W pierwszej części uczniowie mogli wykazać się wiedzą teoretyczną i poczuć smak rywalizacji, w której mogli zdobyć 30 pkt. Największe emocje towarzyszyły uczestnikom drugiego dnia. Pod bacznym okiem jurorów finaliści wykonywali zadania praktyczne, a stawka była wysoka – 70 pkt. Spod wprawnych dłoni młodych adeptów rzemiosła wyłaniały się wspaniałe formy wykonywane min. z ciasta półcukierniczego, czekolady, karmelu czy masy marcepanowej.
Dzisiaj możemy już tylko podziwiać te piękne, choć nietrwałe dzieła na zdjęciach.
fot. i opieka M. Morawska

346142023_209300545298669_6527553749890571655_n
343787522_3060251227604882_8093558143314773248_n
343720911_1230279034544697_1383955381162277406_n
341250950_697980112127419_6656789453187877216_n
341704278_1600347643794524_5811920592935665427_n
341733802_1438064020270605_4887684894482940617_n
341740624_258991563156362_7720927043985755741_n
341746021_947540982954374_2259653591176997495_n
341774413_965840434441078_1926388051509134934_n
343945900_1339845790215042_6308863187285019134_n
343942753_754344236395084_2237079199847651671_n
343857918_1637583270021225_3280190065401300457_n
341777940_757586079249091_5516355026946733809_n
Previous Next Play Pause

Mateusz Wójcik z klasy 3 ka zajął trzecie miejsce w w VI Edycji Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz.
Mateusz przygotował roladki z łososia w nori z sosem jagodowo-miętowym z kawiorem molekularnym oraz serkiem śmietankowym i chipsem z parmezanu oraz kotlety rybne z boczkiem z sosem pomarańczowo - tymiankowym z ryżem ala risotto z chipsem z boczku, ze skóry ryby oraz limonki i z sałatką w fenkułem włoskim z marchwi groszku i orzechów laskowych.
Gratulujemy.

343761282_2831477603656468_6054209117019570880_n
343758472_801373134737371_5509661207610364907_n
343191752_911405816751210_3843515694794006285_n
343881842_623803559260093_8756066553609872319_n
IMG_1055
343790449_971221243900603_4844689643568254757_n
343767143_891168231964238_388857655861006152_n
343756617_148978674809076_3016700156999758366_n
343974074_272263528466082_7663914377489969838_n
343755828_198419829183947_1599638802408070699_n
343928249_786117759614870_4185730510273426191_n
343750988_926980048521786_2905424589945147139_n
IMG_1059
343840616_850177329785582_319454456181293144_n
343759901_220947940558968_3400051120766637688_n
343724328_6312493765460345_2397382217636565664_n
343756973_1409941996507872_5423429101543805481_n
343801083_620732706262671_4882550571375146893_n
343846219_2225810640952199_6344320368063453229_n
343744310_1642409626211715_1013553342237523817_n
343850656_597732848969971_2535118636639832871_n

Z radością informujemy, że Karolina Rylska z kl. 4 KZ, Aleks Kowalczyk z kl. 4 Zp, Jan Kundys z kl. 4 Zp zostali finalistami Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności.
Cele Olimpiady to podniesienie poziomu kształcenia zawodowego, pobudzenie i rozwijanie zainteresowań uczniów problemami produkcji żywności, konfrontacja możliwości i osiągnięć uczniów z różnych szkół. Udział w olimpiadzie jest sprawdzeniem wiedzy i umiejętności nabytych podczas nauki oraz wynikających z rozwoju własnych pasji.

1
2
3
Previous Next Play Pause

W dniach 22- 24 marca 2023 r. odbyła się Olimpiada Wiedzy o Żywieniu pod patronatem Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. Uczeń klasy 4 Gbp Maciej Woźniak zdobył tytuł FINALISTY! Maciejowi gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów 🙂

337541729_6084851521636567_5271730658433710594_n
IMG_20230324_125652
IMG_20230323_100404
337541729_6084851521636567_5271730658433710594_n
IMG_20230328_181433
IMG_20230324_125652
IMG_20230327_175515
IMG_20230323_100404
337538881_2309104069258197_6365083425051006931_n
Previous Next Play Pause

W dniu 15 marca dwójka naszych uczniów Zuzanna Chrzanowska i Aleks Kowalczyk uczestniczyło w wojewódzkim etapie IX Olimpiady Solidarności w Warszawie.
Dziękujemy za solidne przygotowanie się do konkursu i godne reprezentowanie naszej szkoły!

aa6
1aaaa
Previous Next Play Pause

Tematem tegorocznego turnieju są „Wariacje kulinarne z rybami w roli głównej”.

fot. M. Miedzińska

IMG_20230126_112136_resized_20230126_030215343
IMG_20230126_111956_resized_20230126_030252535
IMG_20230126_091751_resized_20230126_030414532
IMG_20230126_112000_resized_20230126_030253618
20230126_104904
20230126_104917
IMG_20230126_081725_resized_20230126_030502122
IMG_20230126_105816_resized_20230126_030254738
IMG_20230126_092012_resized_20230126_030334140
20230126_101442
20230126_104937
20230126_104925
IMG_20230126_105756_resized_20230126_030255789
IMG_20230126_094748_resized_20230126_030333038
IMG_20230126_112031_resized_20230126_030251397
20230126_104943
IMG_20230126_112035_resized_20230126_030210888
IMG_20230126_081714_resized_20230126_030503266
20230126_101025
IMG_20230126_082651_resized_20230126_030413441
IMG_20230126_091926_resized_20230126_030412113
IMG_20230126_112041_resized_20230126_030212048
20230126_104856
IMG_20230126_091915_resized_20230126_030410754
IMG_20230126_105636_resized_20230126_030330869
20230126_101415
IMG_20230126_105603_resized_20230126_030331950
IMG_20230126_091936_resized_20230126_030335259
Previous Next Play Pause

IMG_20230126_082651_resized_20230126_030413441
IMG_20230126_094748_resized_20230126_030333038
20230126_101025
20230126_104943
IMG_20230126_091751_resized_20230126_030414532
IMG_20230126_112031_resized_20230126_030251397
20230126_104937
IMG_20230126_092012_resized_20230126_030334140
IMG_20230126_111956_resized_20230126_030252535
IMG_20230126_105636_resized_20230126_030330869
IMG_20230126_091936_resized_20230126_030335259
20230126_104904
IMG_20230126_112000_resized_20230126_030253618
20230126_101415
IMG_20230126_112136_resized_20230126_030215343
IMG_20230126_091926_resized_20230126_030412113
IMG_20230126_091915_resized_20230126_030410754
IMG_20230126_105816_resized_20230126_030254738
IMG_20230126_081714_resized_20230126_030503266
IMG_20230126_112035_resized_20230126_030210888
IMG_20230126_081725_resized_20230126_030502122
IMG_20230126_112041_resized_20230126_030212048
20230126_104917
20230126_101442
20230126_104925
IMG_20230126_105756_resized_20230126_030255789
20230126_104856
IMG_20230126_105603_resized_20230126_030331950

Z radością informujemy, że troje uczniów naszej szkoły zakwalifikowało się do etapu centralnego Olimpiady Wiedzy o Żywności. Są to Karolina Rylska z kl. 4KZ oraz Aleks Kowalczyk i Jan Kundys z kl. 4Zp.
Ostatni etap olimpiady odbędzie się w marcu.
Powodzenia!

W roku szkolnym 2022/2023 uczniowie szkół średnich biorą udział w jubileuszowej X Olimpiadzie Wiedzy o Turystyce, której tematem przewodnim jest turystyka miejska.
Według Światowej Organizacji Turystyki miasta są celem większości podróży realizowanych w ciągu roku i najważniejszymi miejscami recepcji turystycznej.
Celem organizatorów jubileuszowej edycji olimpiady, jest zainteresowanie uczestników poznaniem dziedzictwa, zabytków, architektury, tematycznych dzielnic i szlaków, a także różnymi formami aktywności turystycznej podejmowanymi w przestrzeni miejskiej, zwrócenie uwagi na cele realizowane przez turystów podczas pobytów w mieście, również weekendowych tzw. city-break, na ich uczestnictwo w różnych wydarzeniach rozrywkowych, kulturalnych, sportowych itp.
Uczestnicy olimpiady mają możliwość podzielenia się swoją wiedzą na temat różnych produktów turystycznych i form turystyki miejskiej, a zadaniem finalistów będzie zaprezentowanie własnego pomysłu „Jak sprzedać miasto?” zgodnie z koncepcją marketingu-mix.
W etapie okręgowym, który odbył się w Warszawie naszą szkołę reprezentowali Igor i Mikołaj z klasy 4OTp. 

323111009_1637151743421554_8126084015877437105_n
323009941_1537570159989141_2894387491511786430_n
322949642_465688605777050_6763549030759162137_n
Previous Next Play Pause

Back to top