W konkursie wzięły udział drużyny z Radomia, Pionek, Szydłowca, Garwolina, Przysuchy i Warszawy. Patronat honorowy nad konkursem objął Prezydenta Miasta Radomia, a medialny Radomska Grupa Mediowa.

Zadaniem każdego zespołu było wykonanie 4 porcji dania zasadniczego z galantyną lub roladą z kurczaka w roli głównej. Profesjonalne przygotowanie tuszki kurczaka z wyluzowaniem kości było uwzględniane przez jury w punktacji konkursowej. Każdy członek Jury mógł przyznać maksymalnie 40 punktów.
Oceniane były:

  • smakowitość – max. 5 punktów
  • techniczne umiejętności przygotowania tuszki na galantynę lub roladę z wyluzowaniem kości - 10 punktów
  • stopień trudności – max. 5 punktów
  • pomysłowość, kreatywność, zgodność z tematyką - max. 10 punktów
  • wygląd i aranżację potrawy – max. 10 punktów

Pierwsze miejsce w IV edycji Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego "Pasja Smaków – galantyny i rolady z kurczaka" zajęły dziewczyny z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Pionach, drugie miejsce przypadło drużynie z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu (Magdalenie Marszałek i Kacprowi Wojtysiakowi), a trzecie drużynie z Zespołu Szkół im. Korpusu Ochrony Pogranicza w Szydłowcu.

Pani Monika Bankiewicz właścicielka Gospodarstwa Sadowniczego MB wyróżniła zespół z Zespół Szkół NR 2 im. L. Skowyry w Przysusze Obydwa zespoły reprezentujące naszą szkołę otrzymały zaproszenie na obiad do Hotelu i Restauracji Karo w Mleczkowie. W trakcie konkursu uczestnicy i zaproszeni goście mogli skosztować pysznych nuggetsów, dippersów, panierowanych filetów i medalionów z kurczaka produkowanych przez QFG FOOD GROUP w Pionkach.

136
19
6
76
112
41
53
15
25
145
143
61
139
69
151
120
21
50
119
14
110
148
116
34
77
131
9
66
118
23
132
58
80
121
12
01_11q
a7
142
56
111
160
48
30
17
01_11a
01_11h
65
47
146
124

24 listopada 2017 r. w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbył się etap okręgowy XX Olimpiady Wiedzy o Żywności. Uczestniczyli w nim uczniowie klasy 3TZ w zawodzie technik technologii żywności: Natalia, Marcelina, Maciej i Kamil. Młodzi technolodzy rozwiązywali test składający się z 50 zadań, a najlepsi przeszli do części ustnej Olimpiady.
Ostateczne wyniki etapu okręgowego, rozstrzygające o zakwalifikowaniu się do etapu centralnego w Poznaniu, będą znane pod koniec grudnia.

Do IV Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego „Pasja smaków – galantyny i rolady z kurczaka” pod patronatem Prezydenta Miasta Radomia oraz medialnym Radomskiej Grupy Mediowej zakwalifikowane zostały:

  • Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. .E. Pijanowskiego z Warszawy
  • Zespół szkół Agrotechnicznych i Gospodarki Żywnościowej z Radomia
  • Zespół Szkół im. Korpusu Ochrony Pogranicza z Szydłowca
  • Zespół Szkół NR 2 im. L. Skowyry z Przysuchy
  • Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego z Pionek
  • Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 CKP z Garwolina
  • Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu

Zapraszamy do siedziby ZSSiH w Radomiu 30 listopada 2017 r. o godz. 8.15.
Organizatorzy.

Dnia 15.11.2017 w naszej szkole odbył się etap szkolny Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz. W zawodach wzięło udział 19 uczniów trzecich klas o profilu kucharz.
Pierwsze miejsce zajął Kacper Zybura z klasy III Ka. Uczeń ten będzie reprezentował naszą szkołę w etapie okręgowym I Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz. 

Nasi uczniowie chętnie uczestniczą w różnorodnych konkursach na różnych szczeblach.
26 i 27 października 2017 r. odbyły się szkolne eliminacje do XLII Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych.
W czwartek uczniowie przystąpili do etapu pisemnego - rozwiązywali test, a w piątek zmagali się z trzeba zadaniami praktycznymi w bloku Gastronomia i Technologia żywności.

k3
k12
k19
k5
k26
k6
k18
k24
k14
k1
k21
k25
k15
k23
k22
k16
k8
k9

Katarzyna, Magdalena, Robert i Kacper z klasy 2Gc będą reprezentować naszą szkołę w Wojewódzkim Konkursie Kulinarnym „Pasja smaków - galantyny i rolady z kurczaka" (zwyciężyli w szkolnym etapie konkursu). 
W zmaganiach kulinarnych rywalizowało ze sobą siedem dwuosobowych drużyn. Wszystkie dania były bardzo dobre i wyglądały pięknie. Co przekonało jury? Jakie danie przygotowali nasi uczniowie? To na razie tajemnica.
Dowiemy się w czasie finału, który odbędzie się 30 listopada 2017 r. w naszej szkole.

      

Katarzyna, Magdalena, Robert i Kacper z klasy 2Gc będą reprezentować naszą szkołę w Wojewódzkim Konkursie Kulinarnym „Pasja smaków - galantyny i rolady z kurczaka" (zwyciężyli w szkolnym etapie konkursu). 
W zmaganiach kulinarnych rywalizowało ze sobą siedem dwuosobowych drużyn. Wszystkie dania były bardzo dobre i wyglądały pięknie. Co przekonało jury? Jakie danie przygotowali nasi uczniowie? To na razie tajemnica.
Dowiemy się w czasie finału, który odbędzie się 30 listopada 2017 r. w naszej szkole.

      

20 października 2017 r. reprezentacja naszej szkoły  (Julia, Natalia, Paulina, Sandra, Joanna, Agata, Anna, Izabela, Maria, Matylda, Natalia i Aleksandra) uczestniczyła w eliminacjach do XIV RADOMSKIEJ OLIMPIADY MŁODZIEŻY W PIŁCE NOŻNEJ DZIEWCZĄT SZKÓŁ ŚREDNICH. Rozgrywki odbywały się na boisku ORLIK VII LO przy ul. Warszawskiej. W pierwszym meczu  dziewczyny pokonały I LO 2:0, w drugim zremisowały z Hubalem 2:2.
25 października wzmocnione pozytywnym nastawieniem do gry zmierzyły się z V LO wygrywając 1:0 oraz z IV LO remisując 1:1. Oznaczało to dalszą zaciętą grę. Kolejnego dnia dziewczyny stanęły do walki z mistrzyniami ubiegłorocznej olimpiady Zespołem Szkół Budowlanych przegrywając niestety 0:1.:( Ostatnim meczem jaki rozegrały był mecz z XI LO, który wygrały 2:1 co zapewniło im ostatecznie drugie miejsce.
Wielkie podziękowania ślemy trenerowi Grzegorzowi Rochowskiemu, który przygotował i wspierał dziewczyny w czasie rozgrywek.

 

Dyrekcja oraz nauczyciele Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu, ul. św. Brata Alberta 1 mają przyjemność zaprosić uczniów szkół gastronomicznych województwa mazowieckiego do udziału w IV Wojewódzkim Konkursie Kulinarnym „Pasja smaków - galantyny i rolady z kurczaka” który odbędzie się 30 listopada 2017 roku.
Po zapoznaniu się z regulaminem Konkursu prosimy o przesłanie kart zgłoszeń drogą pocztową lub emailem do dnia 16 listopada 2017 r.
W razie pytań prosimy o kontakt z panią Moniką Wasik (tel. 663 724 246).
Adres email Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..

Koordynatorzy konkursu Kulikowska Agnieszka, Kutkowska Halina, Wasik Monika.  

Załączniki:

  1. Karta zgłoszenia
  2. Zgoda na rozpowszechnianie wizerunku uczniów i opiekunów
  3. Regulamin konkursu Radom dn. 05.10. 2017 r.

Drodzy Uczniowie! Rusza kolejny szkolny etap konkursu „Pasja smaków”. Tematem tegorocznej edycji są rolady i galantyny z kurczaka. Szczegóły dotyczące zgłoszenia znajdziecie w załącznikach.
Zapraszamy do udziału. 
Organizatorzy: mgr inż. Agnieszka Kulikowska mgr Halina Kutkowska mgr inż. Monika Wasik

O konkursie

Karta zgłoszenia na konkursie

Zgoda na rozpowszechnianie wizerunku uczniów i opiekunów

W dniach 1-3 czerwca w Zespole Szkół Rolniczych w Kijanach odbyły się eliminacje centralne XLI Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych. Organizatorem Olimpiady jest Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach działający w porozumieniu z Ministerstwem Edukacji Narodowej, Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
W 11 blokach tematycznych startowało 238 uczniów przybyłych z całej Polski. Naszą szkołę reprezentował Patryk Siczek, który starował w bloku - Gastronomia. Etap centralny składa się z testu pisemnego (60 pytań) i z trzech zadań praktycznych.
Uroczystość wręczania nagród i dyplomów dla finalistów i laureatów odbyła się w Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie. Patryk zdobył TYTUŁ LAUREATA. Tytuł ten zwalnia uczniów z części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie oraz uprawnia do zwolnienia z postępowania kwalifikacyjnego na wybrane uczelnie.
Patrykowi gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!!!

W dniu 26.04.2017 r. w ZSSiH w Radomiu odbył się finał Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego „Pasja smaków - owoce z polskich sadów” zorganizowany przez Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu objęty honorowym Patronatem Prezydenta Miasta Radomia oraz Radomskiej Grupy Mediowej.
Do konkursu przystąpiło 6 drużyn reprezentujących szkoły gastronomiczne z województwa mazowieckiego.
Przebieg rywalizacji oceniało znakomite w branży jury: P. Mateusz Nowak – właściciel Bistro Bar „Kraft” – laureat programu MasterChef z menagerem P. Marcinem Jagiełło, P. Michał Fabiszewski Wice MasterChef, właściciel restauracji „Nihil Novi” P. Adam Papis i P. Sylwia Mortka,  P. Katarzyna Stępień-Zamkowska i P. Kamil Stępień właściciele karczmy „Makowiec”, właścicielka Gospodarstwa Sadowniczego MB „Smaczek z Doliny Radomki” Mistrzowie AgroLigi, właściciel restauracji „LaSpezia” P. Marcin Chojnacki, P. Tomasza Pilich. Jury przewodniczyła P. Bożena Puton wicedyrektor ZSSiH.
Po burzliwych obradach wyłoniono zwycięzców:

I miejsce zajęła drużyna z Zespołu Szkół Gastronomicznych z Warszawy
II miejsce przypadło drużynie z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich z Radomia
III miejsce zajęła drużyna z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego z Pionek.

Oprócz pucharów ufundowanych przez organizatora, nagród rzeczowych od jurorów wszyscy uczestnicy otrzymali upominki od Prezydenta miasta Radomia.
Z podziękowaniem organizatorzy Agnieszka Kulikowska, Halina Kutkowska, Monika Wasik.

361
246
810
253
369
950
230
640
900
210-3
307
9000
9010
980
357
20
790
302
327
210
520
11
249
251
10
308
337
3
930
13
372
14
890
235
860
281
7
1
9050
12
273
303
365
4
650
490
270
610
306
9060

http://www.cozadzien.pl/galerie/wydarzenia/gal,6021.html cozadzien.pl

Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Pasja smaków" Radomska Grupa Mediowa

 

W dniu 26.04.2017 r. w ZSSiH w Radomiu odbył się finał Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego „Pasja smaków - owoce z polskich sadów” zorganizowany przez Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu objęty honorowym Patronatem Prezydenta Miasta Radomia oraz Radomskiej Grupy Mediowej.
Do konkursu przystąpiło 6 drużyn reprezentujących szkoły gastronomiczne z województwa mazowieckiego.
Przebieg rywalizacji oceniało znakomite w branży jury: P. Mateusz Nowak – właściciel Bistro Bar „Kraft” – laureat programu MasterChef z menagerem P. Marcinem Jagiełło, P. Michał Fabiszewski Wice MasterChef, właściciel restauracji „Nihil Novi” P. Adam Papis i P. Sylwia Mortka,  P. Katarzyna Stępień-Zamkowska i P. Kamil Stępień właściciele karczmy „Makowiec”, właścicielka Gospodarstwa Sadowniczego MB „Smaczek z Doliny Radomki” Mistrzowie AgroLigi, właściciel restauracji „LaSpezia” P. Marcin Chojnacki, P. Tomasza Pilich. Jury przewodniczyła P. Bożena Puton wicedyrektor ZSSiH.
Po burzliwych obradach wyłoniono zwycięzców:

I miejsce zajęła drużyna z Zespołu Szkół Gastronomicznych z Warszawy
II miejsce przypadło drużynie z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich z Radomia
III miejsce zajęła drużyna z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego z Pionek.

Oprócz pucharów ufundowanych przez organizatora, nagród rzeczowych od jurorów wszyscy uczestnicy otrzymali upominki od Prezydenta miasta Radomia.
Z podziękowaniem organizatorzy Agnieszka Kulikowska, Halina Kutkowska, Monika Wasik.

990
20
830
298
4
335
303
258
210-3
890
372
700
13
19
1
266
291
301
230
900
9010
357
9000
280
270
980
361
520
307
218
365
12
490
337
6
219
920
930
217
343
610
369
209
600
292
281
880
9050
341
21

http://www.cozadzien.pl/galerie/wydarzenia/gal,6021.html cozadzien.pl

Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Pasja smaków" Radomska Grupa Mediowa

 

21 kwietnia 2017 roku odbył się etap okręgowy XLI Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Naszą szkołę reprezentowali:

  • Monika z klasy 3Z w bloku - Technologia żywności
  • Patryk z klasy 4GA w bloku - Gastronomia

Młodzież w poszczególnych blokach tematycznych rozwiązywała test składający się z 60 pytań za który mogła otrzymać 60 punktów oraz wykonywała 3 zadania praktyczne, otrzymując także maksymalnie 60 punktów.
Rewelacyjnie w zmaganiach konkursowych poradził sobie Patryk zajmując I miejsce. Patryk będzie reprezentował szkołę w eliminacjach centralnych rywalizując o jak najlepszy wynik w finale. W tym momencie ma już uprawnienia finalisty. Monika nie zajęła punktowanego miejsca, ale wróciła zadowolona i zapewnia, że weźmie udział w kolejnej edycji olimpiady. Gratulujemy serdecznie, życzymy dalszych sukcesów!!!
Uczniowie przygotowywali się do olimpiady pod kierunkiem P. Katarzyny Kusio, P. Moniki Słabosz - blok Gastronomia, P. Anny Wachowicz - blok Technologia żywności.

Dnia 3-5.04.2017 roku w Zespole Szkół Zawodowych nr 5 we Wrocławiu odbył się Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik. Naszą szkołę reprezentowały dwie uczennice z klasy III C: Magdalena i Katarzyna. Uczennice zdobyły tytuł laureata i finalisty.
Etap ogólnopolski składał się z części pisemnej test 30 pytań oraz z części praktycznej na którym należało wykonać i zaprezentować:

  • tort z dekoracją w temacie „Kraina dobranocek”
  • ciasteczka bankietowe jeden rodzaj w ilości 5 sztuk
  • figurki z masy cukrowej w ilości z 5 sztuk w tematyce dobranocek
  • eksponat z czekolady lub z karmelu.

Obydwie uczennice do konkursu przygotowane zostały przez P. Małgorzatę Miedzińską- część praktyczna oraz Joanna Pieczyńska – część teoretyczny.

Back to top