10
25
12
9
monika_1
33
napis_konkurs
21
10
9
7
22
14
24
2
36
7
12
13
34
26
4
13
19
37
monika_2
20
29
5
5
11
1
16
35
3
8
32
4
11
17
23
14
6
6
15
2
15
31
30
16
Previous Next Play Pause

14
28
17
2
24
3
22
9
1
10
2
20
4
31
33
napis_konkurs
15
11
18
9
8
11
5
4
13
12
30
19
7
12
26
14
21
6
15
monika_2
monika_1
5
10
6
34
25
36
1
32
37
7
16
13
23

Już po raz ósmy w naszej szkole odbył się wojewódzki konkurs kulinarny „Pasja smaków – pierogowy mix w nowoczesnym wydaniu” pod honorowym patronatem Prezydenta Miasta Radomia.
Do konkursu zakwalifikowało się 5 drużyn jednoosobowych z Góry Kalwarii, Pionek i Radomia. Zadaniem uczniów było w konkurencji technicznej wykonać ciasto pierogowe w przeciągu 5minut oraz wykonanie w ciągu 150 minut trzech rodzajów pierogów z wykorzystaniem w farszach wątróbki, kaszy jaglanej i soczewicy.
Wykonanie potraw oceniało jury w składzie: Katarzyna Kusio – w-ce dyrektor szkoły/ nauczyciel przedmiotów zawodowych, Waldemar Dolecki – dyrektor MOK Amfiteatr, Maciej Montelatic szef kuchni Restauracji Pasja, Bogusława Musiał - menager Restauracji La Spezia. Gościem honorowym była II Zastępca Prezydenta Miasta Radomia Katarzyna Kalinowska.
Nagrody dla najlepszych uczestników konkursu ufundowali: Restauracja Pasja, Restauracja La Spezia, Restauracja Bolek i Lolek, Karczma-Makowiec, Aaspen, Restauracja Teatralna, Restauracja Łyżka i widelec, Restauracja Beef Stek House, Zajazd Złoty Karpik, Restauracja Mela Rossa.

I miejsce
Roksana Dygas - Zespól Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu
Pierogi z wątróbką po rosyjsku, z kaszą jaglaną, szpinakiem i słonecznikiem z miętową nutą oraz z soczewicą z kuminem

II miejsce
Mateusz Wójcik - Zespól Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu
Sekretne pierogi w trzech odsłonach

III miejsce
Wiktoria Wołyńska - Centrum Kształcenia Ustawicznego i Zawodowego w Pionkach
Pierogowe trio

Wszystkim uczestnikom dziękujemy za udział w konkursie.
Gratulujemy organizatorzy: M. Miedzińska, J. Tkaczyk, A. Kulikowska

 

Amfiteatr zawsze wspiera najlepsze inicjatywy 😍 Dzisiaj nasz Dyrektor Waldemar Dolecki wcielił się w rolę jurora! Na zaproszenie Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu mogliśmy rozsmakować się pierogach 🥇 Konkurs "Pasja smaków" to cykl, który rok rocznie mobilizuje uczniów szkoły do coraz śmielszych połączeń smakowych 🧡 Gratulujemy zwycięzcom!

Facebook

 

Konkurs odbędzie się 18.11.2021.
Zbiórka zespołów o godzinie 8.15.
Rozpoczęcie konkursu o godzinie 9.00 w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu. ul. Św. Brata Alberta 1 (dawniej ul. Armii Ludowej 1)

  1. Zespół Szkół Zawodowych w Górze Kalwarii - Patrycja Kamińska
  2. Zespół Szkół Zawodowych w Górze Kalwarii - Artur-Eric Sikut
  3. Centrum Kształcenia Ustawicznego i Zawodowego w Pionkach - Wiktoria Wołyńska
  4. Zespól Szkol Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu - Roksana Dygas
  5. Zespól Szkol Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu - Mateusz Wójcik

Serdecznie gratulujemy i zapraszamy. Organizatorzy konkursu

Drodzy Uczniowie Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu Zgodnie z tradycją poprzednich lat zapraszamy uczniów naszej szkoły do udziału w Szkolnym Konkursie "Pasja Smaków – pierogowy mix w nowoczesnym wydaniu".
W tegorocznej edycji do dnia 21.10.2021 roku należy dostarczyć osobiście recepturę z gramaturą i szczegółowym wykonaniem pierogów wraz ze zdjęciem ( recepturę należy przedstawić na załączniku nr 3 podanym na stronie szkoły). Eliminacje szkolne będą przeprowadzane 28.10.2021 roku w salach technologicznych w godzinach popołudniowych.
Prosimy o zapoznanie się z Regulaminem Konkursu. Zapraszamy do udziału.

Organizatorzy mgr inż. Małgorzata Miedzińska mgr inż. Jolanta Tkaczyk mgr inż. Agnieszka Kulikowska

Regulamin Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego „Pasja smaków - pierogowy mix w nowoczesnym wydaniu” objęty Honorowym Patronatem Prezydenta Miasta Radomia

Załącznik 1. KARTA ZGŁOSZENIA NA WOJEWÓDZKI KONKURS KULINARNY

Załącznik 2. Zgoda na rozpowszechnianie wizerunku uczniów i opiekuna  

Załącznik nr 3. FORMULARZ RECEPTURY „Pasja smaków – pierogowy mix w nowoczesnym wydaniu” w 2021 r. 

 

Zwycięzcy będą reprezentować naszą szkołę w etapie wojewódzkim konkursu, który odbędzie się 18.11.2021 r.

Uczestnikami turnieju mogą być wszyscy chętni uczniowie kształcący się w zawodzie kucharz z klas programowo najwyższych branżowej szkoły I stopnia. Temat wiodący w tej edycji 2021/2022 "Tradycyjne potrawy śląskie na stuletnim zabrzańskim stole". Zgłoszenie uczestników należy do dnia 13.11.2021 r. do udziału w turnieju.
Eliminacje szkolne będą przeprowadzone 24.11.2021 r. w salach technologicznych w godzinach popołudniowych.. Po ogłoszeniu listy uczestników należy dostarczyć do gabinetu kier. M. Miedzińska receptury zgodnej z tematem. Zapraszamy do udziału
Organizatorzy mgr inż. Małgorzata Miedzińska mgr inż. Jolanta Tkaczyk mgr inż. Monika Kwiatkowska.

Cześć! Nazywam się Dominik Gnaś, jestem uczniem 3GBp.
Tydzień temu skończył się konkurs na innowacyjny pomysł start-upowy Herosi na starcie organizowany przez grupę EuroCash (odpowiadają za np. ABC, Leviatana).
Przeszedłem 4 etapy eliminacji i prezentowałem się w w wielkim finale przed zarządem EC, który mieści się w Lisbonie.
Mam możliwość wygrać 25 tys. złotych na rozwój mojego pomysłu (wyniki poznamy za 2 tygodnie).
Skracając historię tego jak doszło do mojego udziału:

Brałem udział w programie: Praktyczna lekcja przedsiębiorczości, kontynuowałem go na etapie pozaszkolnym i stało się wiele fajnych rzeczy.
Poznałem wspaniałych, wspierających ludzi i wiele strasznie brzmiących rzeczy jak Lean Start-up lub Castomer Development. Potem wyszedł z tego mój udział w Herosach.

Jeżeli miałbym coś komuś doradzić, to na pewno powiedziałbym:
Okazje są wszędzie, tylko trzeba je dostrzec, podjąć akcję i zaryzykować. Tylko w ten sposób przeżyjemy chwile które będą warte zapamiętania. Nie chodzi tylko o szkołę, biznes ale głównie o życie i relacje międzyludzkie.

.

d1
MicrosoftTeams-image (4)
d5
Previous Next Play Pause

GRATULUJEMY Agacie i Natalii.
Natalia została zwolniona z części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie.

"Turystyka i zdrowie" to temat przewodni VIII edycji olimpiady.
W czasie, gdy staramy się zachować zdrowie, a wokół trwa walka z koronawirusem zmieniająca cały świat, podjęcie tematyki związków zdrowia z wypoczynkiem i gospodarką wydaje się bardzo aktualne. 

Ze względu na panującą w kraju sytuację pandemiczną zawody etapu okręgowego były przeprowadzone hybrydowo w szkołach macierzystych uczestników. Przebiegały one równocześnie we wszystkich okręgach w całej Polsce.
Mikołaj i Igor z klasy 2 Otp w rozwiązywali test tematyczny składający się z 40 pytań oraz wykonywali zadanie praktyczne (program imprezy turystycznej i kalkulacja kosztów).

Uczestnikom życzymy dalszych sukcesów.

154386110_827169867862123_4672769326850666448_n
154930270_3699913496762484_2541221447371278287_n
154608756_503023554433845_5743064112150536965_n
Previous Next Play Pause

Dnia 24 lutego 2021roku w Tomaszowie Mazowieckim odbył się "Ogólnopolski Turniej na najlepszego ucznia w zawodzie kucharz”- etap okręgowy.

Zadaniem uczniów było:
1) Napisane testu teoretycznego z zakresu wiedzy zawodowej
2)Wykonanie potrawki z królika z kluskami śląskimi i sałatką z buraka.
Wszyscy uczestnicy mieli jednakowe zadania.

Uczeń naszej szkoły Jan Czarnecki z kl.3ka przygotowywany przez p. Marzenę Wnęt i p. Monikę Adamczyk zajął II miejsce. Do miejsca I zabrakło jedynie 1punktu. Gratulujemy Janku!

turniej 2
turniej 3
turniej 5
turniej 4
Previous Next Play Pause

Igor, Zuzia Ch., Natalia Ż. Natalia K. i Marysia - uczniowie z klasy II OTp zajęli pierwsze miejsce w międzyszkolnym konkursie na najciekawszy kalendarz adwentowy online w j. niemieckim (opiekunem była P Karolina Sieczkowska-Męzik).
Gratulujemy.

Trzech uczniów (Weronika Łomża, Jan Czarnecki, Kacper Kosowski) oraz 2 nauczycieli naszej szkoły uczestniczyło w konkursie "Smaki Południowego Mazowsza z elementami fotografii kulinarnej", który zorganizowany został przez Fundację Nowa Perspektywa.
Wysłaliśmy cztery potrawy związane z naszym regionem. Wszystkie potrawy zakwalifikowały się do finału, a ich autorzy otrzymali wyróżnienie.

Papryka słodka
Papryka słodka
podawana z kaszą jęczmienną z dodatkiem wędzonego boczku
Żeberka marynowane
Żeberka marynowane
pieczone z miodem i musztardą
Królik nadziewany
Królik nadziewany
wędzonymi śliwkami w sosie szalotkowo śmietanowym
Wątróbka smażona
Wątróbka smażona
z nalewką jarzębinową podana z pieczonym jabłkiem
Previous Next Play Pause

wyróżnienia-02
wyróżnienia-04
wyróżnienia-03
wyróżnienia_01

Prace były oceniane przez restauratorów: Restauracja Teatralna, Restauracja Mela Rossa, Restauracja Łyżka i Widelec, Restauracja Dworek Saski oraz internautów.

Miejsce I
Grillowana ośmiornica z musem dyniowym, salsą z gruszki i chorizo oraz z kawiorem z aronii

Miejsce II
Konfitowana pierś z kaczki na puree dyniowo-sosnowo-gruszkowym podana z kluseczkami dyniowymi, karmelizowaną gruszką, pieczoną dynią i dwoma sosami: z zielonej pietruszki z nalewką sosnową oraz sosu aroniowego

Miejsce III
Kaczka pieczona z gruszką, kluseczkami z dynią i sosem z aronii

Wszystkim uczestnikom dziękujemy za udział w konkursie. Uczestnicy oraz opiekunowie otrzymają dyplomy uczestnictwa w konkursie przesłane na adres szkoły.

Gratulujemy
organizatorzy: M. Miedzińska, J. Tkaczyk, A. Kulikowska

W tym roku każdy uczestnik konkursu nadesłał recepturę dania zasadniczego z wykorzystaniem obowiązkowych składników (aronii, gruszki, dyni), jej opis produkcyjny oraz zdjęcie wykonanej potrawy, które prezentujemy poniżej:

 

Pierś z kaczki
Pierś z kaczki
podana z plackami, gruszką, konfiturą z cebuli i sosem z aronii
Konfitowana pierś z kaczki
Konfitowana pierś z kaczki
na puree dyniowo-sosnowo-gruszkowym podana z kluseczkami dyniowymi, karmelizowaną gruszką, pieczoną dynią i dwoma sosami: z zielonej pietruszki z nalewką sosnową oraz sosu aroniowego
Polędwiczka w panierce
Polędwiczka w panierce
z szałwii i mięty na puree z dyni piżmowej z piklowaną gruszkę i jabłkiem w sosie z aronii i borówki
Grilowana ośmiornica
Grilowana ośmiornica
z musem dyniowym, salsą z gruszki i chorizo oraz z kawiorem z aronii
Kaczka pieczona
Kaczka pieczona
z gruszką, kluseczkami z dynią i sosem z aronii
Previous Next Play Pause


Na najciekawszą potrawę można głosować elektronicznie – za pomocą poniższego formularza w czwartek, 03 grudnia 2020 r. w godzinach 09.00-15.00.
Każdy może oddać TYLKO JEDEN GŁOS.

Dziękujemy i życzymy dobrej zabawy.

  1. Centrum Kształcenia Ustawicznego i Zawodowego w Pionkach (Karolina Zyglińska, Klaudia Zyglińska)
  2. Zespól Szkol Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu (Kinga Chudzik, Weronika Łomża, Jan Czarnecki)

Drugi etap konkursu:

  • wybór potrawy przez jury składające się z szefów kuchni
  • oraz wybór potrawy za pośrednictwem internautów,
    głosowanie odbędzie się w dniu 03.12.2020 r. w godz. 9.00-15.00 na stronie szkoły.

Ogłoszenie wyników 07.12.2020 r. za pośrednictwem poczty i strony internetowej.

Serdecznie gratulujemy i zapraszamy do głosowania.
Organizatorzy konkursu.

Back to top