Osoby zakwalifikowane do III Wojewódzkiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz:

  1. Gabriela Bielawska - Lublin
  2. Małgorzata Grabowska - Lublin
  3. Oliwia Gonder - Lublin
  4. Oliwia Paluch - Radom
  5. Marcin Gaćkowski - Radom
  6. Jakub Obara - Kielce
  7. Dawid Stąpór - Kielce

Regulamin III Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz etap wojewódzki (okręgowy)

W dniu 08.01.2020 r. uczennice Patrycja Morawska i Magdalena Pora z klasy 4 OT wzięły udział na etapie okręgowym w VII Olimpiady Wiedzy o Turystyce, która odbyła się w Zespole Szkół nr. 10 im. Stanisława Staszica w Warszawie .
Organizatorem olimpiady od siedmiu lat jest Instytut Geografii Miast i Turyzmu Wydziału Nauk Geograficznych Uniwersytetu Łódzkiego. Hasło przewodnie Olimpiady to "Turystyka literacka i filmowa". Etap wojewódzki olimpiady składał się z dwóch części: testowej - 40 pytań, i praktycznej, która polegała na opracowaniu programu i kalkulacji imprezy turystycznej zgodnie z zamówieniem klienta.
Z części pierwszej uczestnik może uzyskać maksymalnie 40 punków, a z drugiej maksymalnie 60 punków.
Gratulujemy i trzymamy kciuki. Czekamy na wyniki, które będą w marcu.
Opiekun Ewa Guść

3 stycznia 2020 roku w Warszawie odbył się etap okręgowy XXIV Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności.
Naszą szkołę reprezentowała Weronika Bator z klasy 3 gc oraz Natalia Grzelecka z klasy 3 ga. Tematem wiodącym tegorocznej olimpiady jest " Żywienie a profilaktyka nadwagi i otyłości".
Eliminacje okręgowe polegają na rozwiązaniu testu, na który składają się zadania z tematyki wiodącej i zadania z zakresu gastronomii, żywności i żywienia. Zadania z zakresu gastronomii, żywności i żywienia obejmują podstawowe wiadomości z zakresu nauki o żywieniu i żywności oraz zaawansowaną wiedzę dotyczącą biologiczno-chemicznych aspektów żywienia i technologii gastronomicznej z towaroznawstwem, zawartą we wskazanej literaturze dla danej edycji olimpiady, a także podstawowe umiejętności z zakresu gastronomii, w tym sporządzania potraw i napojów, organizacji żywienia i usług gastronomicznych oraz obsługi konsumenta.
Nasze uczennice systematycznie przygotowywały z w/w zagadnień.
Dziękujemy za duże zaangażowanie i chęć wzięcia udziału w tym niełatwym przedsięwzięciu.
Z niecierpliwością czekamy na ogłoszenie wyników. Trzymamy kciuki!!!

7
6
10
2
9
5
Previous Next Play Pause

I miejsce NIKOLA ROZIŃSKA - kl. 1 Cp

II miejsce WIKTORIA PRZYDATEK - kl. 1 Cp

III miejsce ZOFIA MARCHEL - kl. 1 Gbp T5

IV miejsce NIKOLA KALITA - kl. 1 Cp

13 grudnia 2019 r. w VI LO im. Jana Kochanowskiego odbył finał VI Międzyszkolnego Konkursu Recytatorskiego „Od Jana Kochanowskiego do poety kresowego”. W konkursie wzięło udział czterdzieści osób z dwunastu szkół podstawowych i ponadpodstawowych.
Monika Bolek z klasy 4 OT (podopieczna Pani Izabeli Tomczyk-Spólnej) otrzymała wyróżnienie za recytację wiersza Kazimiery Iłłakowiczówny „Narzeczona zbrodniarza”.
Gratulujemy o życzymy dalszych sukcesów .

79340295_494949091372698_523850310620282880_n
78928741_2564976913782396_8037751271186235392_n
79124981_809585362816412_4157580191373197312_n
79891262_738495469991010_1406529436420931584_n
79226883_457820148252308_8974385146253803520_n
78718210_2506308486320640_7929149471168921600_n
monika_1
79372403_528564354654916_5846680577079508992_n

Już po raz szósty w naszej szkole odbył się wojewódzki konkurs kulinarny „Pasja smaków – ryby smaczne, ryby zdrowe i desery kolorowe” pod honorowym patronatem Prezydenta Miasta Radomia.
Do konkursu zakwalifikowało się 10 drużyn jednoosobowych z Warszawy, Pionek, Zwolenia, Przysuchy i Radomia. Zadaniem uczniów było wyfiletowanie dwóch pstrągów oraz wykonanie zakąski z wykorzystaniem składnika obowiązkowego jakim był filet z pstrąga oraz deseru z wykorzystaniem składnika obowiązkowego jakim był ser biały twarogowy i szpinak.
Wykonanie potraw oceniało jury w składzie: Anna Wachowicz – nauczyciel przedmiotów zawodowych, Artur Malik – dyrektor Firmy Aaspen, Patryk Jędrusik szef kuchni Restauracji Karo, Mateusz Śmiechowski - szef kuchni Restauracji Teatralna.
Nagrody dla najlepszych uczestników konkursu ufundowali: Karczma-Makowiec, Smaczek z Doliny Radomki, E. Leclerc Radom, Aaspen, restauracja Teatralna. Sponsorem głównego surowca był Zajazd Rybacki Złoty Karpik.

W konkursie zwyciężyła Weronika Łomża, uczennica klasy trzeciej o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu. Weronika przygotowała pstrąga na dwa sposoby w sieci z pudru buraczanego i ciasta francuskiego z sosem maltańskim oraz sernik ze szpinakiem na owsianej kruszonce z sałatką owocową i świeżym szpinakiem. Drugie miejsce zajął Mateusz Sowiński z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Warszawie (przygotował królewskiego pstrąga i szaloną zieleń), a trzecie Victoria Porczyńska z Zespołu Szkół nr 2 w Przysusze (przygotowała pstrąga faszerowanego i ciastko z kremem szpinakowo serowym).

Konkurs z każdym rokiem cieszy się coraz większym zainteresowaniem uczniów, nauczycieli, przedstawicieli firm gastronomicznych. Jest to doskonała promocja zdrowego, urozmaiconego i niepowtarzalnego przygotowywania potraw.

img_9190
img_9411
img_9420
img_9204
img_9409
img_9442
img_9399
img_9322
img_9439
img_9203
img_9422
img_9385
4
img_9415
img_9454
img_9429
66
img_9265
img_9199
5
img_9283
img_9278
img_9250
img_9299
img_9269
img_9337
90
img_9286
img_9313
img_9252
img_9284
img_9414
img_9181
img_9449
Previous Next Play Pause

Pasja Smaków w obiektywie Jacka Świątka

IMG_9284
IMG_9454
IMG_9196
IMG_9396
IMG_9422
IMG_9307
IMG_9235
IMG_9415
IMG_9209
IMG_9297
IMG_9180
IMG_9181
IMG_9391
IMG_9178
IMG_9271
IMG_9170
IMG_9269
IMG_9283
IMG_9171
IMG_9387
IMG_9278
IMG_9182
IMG_9215
IMG_9407
IMG_9403
IMG_9381
IMG_9194
IMG_9261
IMG_9313
IMG_9295
IMG_9439
IMG_9331
IMG_9259
IMG_9322
IMG_9385
IMG_9234
IMG_9252
IMG_9393
IMG_9246
IMG_9401
IMG_9191
IMG_9265
IMG_9444
IMG_9173
IMG_9240
IMG_9218
IMG_9198
IMG_9363
IMG_9199
IMG_9429

 

39
73
62
10
92
48
2
86
57
6
25
82
31
78
103
53
37
42
13
8
68
84
29
75
26
55
64
20
32
100
5
63
40
60
104
69
77
95
14
51
45
36
85
58
87
56
93
11
41
24

Pasja Smaków w obiektywie Marysi z 3k

IMG_8604
IMG_8494
IMG_8522
IMG_8637
IMG_8518
IMG_8620
IMG_8449
IMG_8452
IMG_8361
IMG_8446
IMG_8606
IMG_8598
IMG_8594
IMG_8509
IMG_8634
IMG_8561
IMG_8470
IMG_8477
IMG_8382
IMG_8551
IMG_8610
IMG_8577
IMG_8549
IMG_8454
IMG_8628
IMG_8439
IMG_8562
IMG_8541
IMG_8601
IMG_8544
IMG_8375
IMG_8466
IMG_8450
IMG_8534
IMG_8625
IMG_8550
IMG_8448
IMG_8493
IMG_8500
IMG_8498
IMG_8393
IMG_8412
IMG_8451
IMG_8443
IMG_8441
IMG_8384
IMG_8567
IMG_8513
IMG_8516
IMG_8526
Previous Next Play Pause

IMG_8637
IMG_8730
IMG_8665
IMG_8669
IMG_8726
IMG_8646
IMG_8720
IMG_8734
IMG_8721
IMG_8628
IMG_8647
IMG_8656
IMG_8672
IMG_8616
IMG_8624
IMG_8657
IMG_8729
IMG_8696
IMG_8650
IMG_8687
IMG_8723
IMG_8737
IMG_8618
IMG_8644
IMG_8725
IMG_8733
IMG_8645
IMG_8634
IMG_8702
IMG_8641
IMG_8620
IMG_8649
IMG_8653
IMG_8642
IMG_8740
IMG_8707
IMG_8713
IMG_8664
IMG_8676
IMG_8625
IMG_8718
IMG_8651
IMG_8708
Previous Next Play Pause

25 października odbył się etap szkolny XLIV Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych.
Uczniowie naszej szkoły wzięli udział w bloku Gastronomia i Technologia żywności.
Etap szkolny składał się z testu i 3 zadań praktycznych. W bloku Gastronomia były to:
1. rozpoznawanie, obróbka wstępna i cieplna oraz wykorzystanie wybranych grzybów w potrawach;
2. przedstawienie zasad garnirowania potraw, przygotowanie
3. dekoracji z rzodkiewki;
4. przygotowanie ciasta biszkoptowego na roladę.

W bloku Technologia żywności:
1. rozpoznawanie, wartość odżywcza i wykorzystanie wybranych nasion roślin strączkowych;
2. zasady znakowania jaj, ocena ich świeżości oraz budowa jaj;
3. zanieczyszczenia żywności, rozpoznawanie szkodników.

Najlepszy wynik w bloku Gastronomia uzyskał Beniamin Bugajski z klasy 3 ga, a w bloku Technologia żywności Agata Kalbarczyk z klasy 3 kz.

IMG_20191025_092946
IMG_20191025_105053
IMG_20191025_104132
IMG_20191025_085218
IMG_20191025_103720
IMG_20191025_085140

18 października odbył się etap szkolny XXIV Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności.
Tematem wiodącym tegorocznej edycji jest "Żywienie a profilaktyka nadwagi i otyłości".
W etapie okręgowym olimpiady naszą szkołę będą reprezentowały Weronika Bator z klasy 3gc oraz Natalia Grzelecka z klasy 3ga.
Trzymamy kciuki 3 stycznia 2020roku !!!

Konkurs odbędzie się 28.11.2019.
Zbiórka zespołów o godzinie 8.15.
Rozpoczęcie konkursu o godzinie 9.00 w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu. ul. Św. Brata Alberta 1 (dawniej ul. Armii Ludowej 1)

  1. Centrum Szkolenia Zawodowego i Ustawicznego w Pionkach Wiktoria Koniarczyk
  2. Zespół Szkół Gastronomiczno Hotelarskich w Warszawie Małgorzata Zielińska
  3. Zespół Szkół Spożywczo Gastronomicznych w Warszawie Aleksandra Pawłowska
  4. Zespół Szkół Spożywczo Gastronomicznych w Warszawie Maja Krawczyńska
  5. Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu Weronika Łomża
  6. Zespół Szkół Gastronomicznych w Warszawie Wiktor Domurad
  7. Zespół Szkół Gastronomicznych w Warszawie Mateusz Sowiński
  8. Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu Wiktor Orzechowski
  9. Zespół Szkół Rolniczo Technicznych w Zwoleniu Aleksandra Żydek
  10. Zespół Szkół nr 2 w Przysusze Victoria Porczyńska

Serdecznie gratulujemy i zapraszamy. Organizatorzy konkursu

Drodzy Uczniowie Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu Zgodnie z tradycją poprzednich lat zapraszamy uczniów naszej szkoły do udziału w Szkolnym Konkursie "Pasja Smaków – ryby smaczne, ryby zdrowe i desery kolorowe".
W tegorocznej edycji do dnia 24.10.2019 r. należy dostarczyć osobiście recepturę z gramaturą i szczegółowym wykonaniem zakąski i deseru wraz ze zdjęciem ( recepturę należy przedstawić na załączniku nr 3 podanym na stronie szkoły). Eliminacje szkolne będą przeprowadzane na podstawie dostarczonych formularzy i zdjęć. Prosimy o zapoznanie się z Regulaminem Konkursu.
Zapraszamy do udziału.
Organizatorzy mgr inż. Małgorzata Miedzińska mgr inż. Jolanta Tkaczyk mgr inż. Agnieszka Kulikowska]

Regulamin V edycji konkursu 

Załącznik1

Załącznik2

Załącznik3

Drużyna z klasy 3 Ot w składzie Paulina, Magda, Patrycja, Ola i Kuba, wygrała XVIII edycję Konkursu Wiedzy o Kulturze Ziemi Radomskiej organizowanego pod patronatem Prezydenta Miasta i Starostwa Powiatowego. Podopieczni Pani Moniki Gralec pokonali pięć drużyn min. z III LO im. Dionizego Czachowskiego i IV LO im. Tytusa Chałubińskiego.
Konkurs należy do najtrudniejszych w tej kategorii ponieważ składa się z trzech etapów. Młodzież rozwiązywała test z wiedzy o regionie i Radomiu, wykonywała zadania w terenie (w tym roku w Jedlni-Letnisko), a w finale odpowiadała na pytania w ramach quizu oraz prezentowała jeden z zaproponowanych przez organizatorów tematów (Dzień w Radomiu, Zapomniane miejsca w Radomiu i okolicach, Jedlnia-tu warto przyjechać, Jedlnia –echa walk niepodległościowych). Prezentacja mogła przybrać formę: spektaklu, albumu, koncertu, prezentacji multimedialnej, fotoreportażu itd.
Drużyna z 3OT zaprezentowała nakręcony przez siebie film "Dzień w Radomiu", uzupełniając go komentarzem na temat zabytków i walorów naszego miasta. Szczególne wrażenie na jury zrobiło jednak wykorzystanie w jednym z zadań języka migowego oraz profesjonalizm prezentacji wybranego tematu.

  • IMG_20190603_141257
  • IMG_20190603_111420
  • IMG_20190603_121736

 

IMG_20190603_111333
IMG_20190527_125903
IMG_20190527_125840
IMG_20190527_130346
IMG_20190527_125821
IMG_20190527_125306
IMG_20190603_123455
IMG_20190527_141206
IMG_20190527_130407
IMG_20190603_111241
IMG_20190603_111420
IMG_20190527_140530
IMG_20190603_121736
IMG_20190603_125753
IMG_20190527_122418
IMG_20190603_123540
IMG_20190603_111405
IMG_20190527_131849
IMG_20190603_141758
IMG_20190603_141257
IMG_20190603_141450

4 czerwca 2019 r. w Zespole Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim odbyła się III edycja Konkursu "Regionalne Podróże Kulinarne".
Tematem tegorocznych zmagań były potrawy diety wegetariańskiej.
Uczestnik w ciągu 90 min wykorzystując 6 obowiązkowych surowców: kasza jaglana, tofu, jabłko, zielona pietruszka, orzechy laskowe, kapusta miał przygotować:

  • smoothie
  • zakąskę gorącą
  • deser

Spośród 12 uczestników uczennica naszej szkoły Weronika Łomża z kl. 2GC pod opieką p. Marzeny Wnęt zajęła I miejsce, II miejsce Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi, III miejsce Zespół Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim.

Podczas kulinarnej rywalizacji odbyły się również zmagania konkursowe teoretyczne, w których wzięła udział Weronika Bator z klasy 2 gc.
Weronika rozwiązywała test wiedzy teoretycznej z zakresu "Warzywa, owoce, produkty zbożowe i alternatywne sposoby żywienia".
Weronice nie udało się zająć miejsca na podium, ale gratulujemy i dziękujemy za wzięcie udziału w konkursie oraz za wysiłek włożony w pogłębianie wiedzy.

61978618_320076362219358_3359456082433933312_n
61893423_2394078260822958_3033266269924098048_n
61993857_763925327335830_8101264543184846848_n
1
61838234_637519870059996_2941528156483354624_n
received_3045622382116315
62062982_966321703705443_2791512366242594816_n
62018328_1241199629391345_6060436405002174464_n

Za zajęcie I miejsca w konkursie Weronika otrzymała cenne nagrody, w tym dwutygodniowy wakacyjny staż w Pałacu Rozalinie.


Marlena Warchoł zajęła pierwsze miejsce, a Kamil Sałbut drugie w Ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz, który odbył się w Zabrzu w dniach 24-26 kwietnia 2019 r.
Do Turnieju Komitet Główny zakwalifikował 14 kandydatów z 8 okręgów z całej Polski.
Tematem przewodnim były „Potrawy z wieprzowiną w roli głównej”. Zadaniem uczestników było sporządzenie zakąski wielkanocnej oraz dania zasadniczego z mięsem wieprzowym w roli głównej.

Marlena przygotowała jajko przepiórcze w panierowanej kaszance z majonezem domowej roboty i mus z marchewek baby na kiełkach rzeżuchy - zakąska wielkanocna, polędwicę wieprzową na puree z zielonego groszku z dodatkiem zielonych warzyw oraz krewetki i sos z korpusów z krewetek (surf and turf) - danie zasadnicze.

Kamil jako przystawkę wykonał pieczarkę faszerowaną szpinakiem i suszonymi pomidorami z żółtkiem przepiórczym na sianku z pora i policzki wieprzowe z sosem porto, słonym karmelem, pieczoną kaszanką z kluseczkami z bryndzy i sałatką z gruszki i buraka z sosem słodko-chili - danie zasadnicze.

Zwycięskie potrawy oceniane były za pomysłowość, smakowitość, kreatywność, zgodność z tematem, a także wykonanie dodatków skrobiowych i witaminowych, serwowanie potraw, higienę i bezpieczeństwo pracy w trakcie wykonywania zadania.

Marlenę do konkursu przygotowywała Pani Halina Kutkowska, Kamila Pani Monika Adamczyk. W czasie turnieju uczniowie rozwiązywali również test z teorii, do którego przygotowała ich Pani Marzena Wnęt.
Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

  • 20190425_140747
  • 58570817_1069721263218121_7223180903541899264_n
  • 58380220_1290828344398849_682813643020042240_n
  • 58375854_2431263100251524_8032427435884544000_n
  • 20190404_151956
  • 58375854_2431263100251524_8032427435884544000_n
  • 58377247_1069721389884775_8593402159616229376_n
  • 20190320_150627
  • 20190321_143441

part000001
20190426_112717_Burst06
20190321_143441
58576122_386361212212538_6589114812913942528_n
20190404_151956
58571065_349934702308005_3484346979713024000_n
58380220_1290828344398849_682813643020042240_n
58570817_1069721263218121_7223180903541899264_n
20190321_143523
20190425_140747
20190425_102649
20190425_161607
20190320_150627
58377247_1069721389884775_8593402159616229376_n
20190426_112700

Back to top