Pani Małgosia i Pani Beata, nauczycielki przedmiotów zawodowych poznają nowe połączenia smaków, uczą się wykorzystywać modne nowoczesne formy i nowe sposoby składania i dekorowania mini deserków w Akademii tortownia.pl

47685026_2322050704492067_8714444783377973248_n
47685348_2322050007825470_2520724118567911424_n
47396790_2322049947825476_1121552051319341056_n
47572635_2322046917825779_8274838147439788032_n (1)
47686874_2322049527825518_7409015544210259968_n
47577030_2322048551158949_7757101134354841600_n
47476627_2322047137825757_6385469544164491264_n
47485900_2322049664492171_7851807353664962560_n
48020933_2322047654492372_1825283087014035456_n
48087577_2322049717825499_2946267652894490624_n
47689293_2322047577825713_7168909507811082240_n
47687531_2322050287825442_8627487299250159616_n
48176010_2322050537825417_3764682583204429824_n
47680886_2322048374492300_5789385906624397312_n
47573710_2322049897825481_7236820237910278144_n
47477649_2322048521158952_6643320418335719424_n
48024992_2322050874492050_4373057205964898304_n
47687895_2322050807825390_2892852231260864512_n
47469055_2322047327825738_1201906564395433984_n

źródło: https://www.facebook.com/tortownia/photos/a.2322046827825788/2322046911159113/?type=3&theater

Praca, przygoda, pasja! … Tak w skrócie można opisać, na czym polega praca Animatora! Jest to praca niezwykle pozytywna – niosąca radość, uśmiech, szczęście. 

Kurs Animatora Czasu Wolnego to najlepszy początek do rozpoczęcia pracy jako Animator Zabaw.

W sobotę, 17 marca  szkolenie dla nauczycieli z protokołu dyplomatycznego, etykiety i zasad urzędniczego savoir - vivre'u przeprowadził wieloletni pracownik Protokołu Dyplomatycznego Ministerstwa Spraw Zagranicznych, współorganizator i uczestnik wizyt najwyższego szczebla i uroczystości państwowych Pan Grzegorz Chmielewski.

Szanowni Państwo, informujemy, że Akademia Animatorów w Radomiu jest potwierdzona!
Zajęcia odbywać się będą na sali gimnastycznej w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich ul. Armii Ludowej 1 w godzinach 9:00 - 16:00.
Uprzejmie prosimy o punktualność! Przydatne będzie wygodne ubranie i obuwie (szkolenie składa się m. in. z części ruchowej- tańców animacyjnych, elementów fitnessu itd., dlatego obuwie sportowe jest niezbędne!), notatniki i artykuły piśmiennicze. Sugerujemy zabranie dużej ilości wody do picia, dodatkowej kanapki jako zastrzyku energii, mnóstwa uśmiechu i dobrego humoru :)
Pozdrawiamy, Zespół Akademii Rainbow.

Dyrekcja Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich ogłasza nabór kandydatów do udziału w projekcie „Inteligentne specjalizacje motorem rozwoju lokalnego rynku pracy”. Rekrutacja odbędzie się w terminie 06.03 do 10.03.2017.
Projekt obejmuje szkolenie z zakresu HACCP oraz staż dla uczniów i uczennic w następujących zawodach:
Zasadnicza szkoła zawodowa:

  • Cukiernik
  • Kucharz

Technikum:

  • Technik żywienia i usług gastronomicznych
  • Kelner – barista
  • Technik technologii żywności – przetwórstwo mleka

Projekt skierowany jest głównie do uczniów klas drugich zasadniczej szkoły zawodowej i trzecich technikum.
Warunkiem uczestniczenia w rekrutacji jest poprawne wypełnienie dokumentów (formularza zgłoszeniowego, deklaracji uczestnictwa i oświadczenia uczestnika o przetwarzaniu danych osobowych). Naboru uczestników dokona Komisja Rekrutacyjna zgodnie z obowiązującym regulaminem (jest dostępny na stronie szkoły).

Regulamin rekrytacji 

Uczniowie z naszej szkoły pod opieką profesora Zbigniewa Nowocienia uczestniczyli w warsztatach kulinarnych zatytułowanych „Pierwsze kroki w kuchni”. Szkolenie było prowadzone przez słynnego mistrza sztuki kulinarnej Kurta Schellera wraz z Ewą Olejniczak-szefową w Hotelu „Intercontinental”, który wcześniej figurował pod nazwą Jan III Sobieski. Warsztaty odbywały się w Akademii przy ul. Międzynarodowej w Warszawie. Ze względu na dużą ilość osób chętnych wyjazd został zorganizowany w dwóch terminach.

Pierwsze Warsztaty Kulinarne odbyły się w dniu 14 listopada 2014 r.
Piętnastoosobowa grupa podczas szkolenia uczestniczyła w pokazach oraz zajęciach praktycznych.
Program obejmował:
POKAZ: Sposoby krojenia ziemniaków, mus czekoladowy po szwajcarsku
ZAJĘCIA PRAKTYCZNE: rozbiór kurczaka filetowanie pstrąga, sałatka orientalna, bulion z tostem na ostro, duszony pstrąg w sosie cytrynowym, kurczak curry po tajsku, fondant
Pokaz kulinarny w wykonaniu Kurta Schellera dostarczył wielu emocji! Uczestnicy byli pod ogromny wrażeniem, jak z produktów często spotykanych, można stworzyć coś niezwykłego. Konsumpcja własnoręcznie wykonanych dań była zwieńczeniem kulinarnych zmagań. Poza warsztatami można było zobaczyć wystawę zdjęć Mistrza związanych z jego pasją do gotowania. Do dyspozycji kursantów była również biblioteczka Schellera, która zawiera szeroki zbiór pozycji kulinarnych w różnych językach.
Słuchacze nauczyli się krok po kroku jak przyrządzać poszczególne dania oraz zdobyli szeroką wiedzę z zakresu metod gotowania. Każdy uczestnik, poprzez aktywny udział, pod okiem samego Mistrza lub asystentów mógł odkryć swoje niepowtarzalne, ukryte talenty kulinarne.

Drugie Warsztaty Kulinarne odbyły się 10 grudnia 2014 r.
Kolejna tura uczestników miała okazję ujrzeć pokaz w wykonaniu Kurta Schellera, który uwzględniał demonstrację przygotowania sufletu czekoladowego.
W czasie zajęć praktycznych uczestnicy wykonywali takie czynności jak: rozbiór kurczaka, filetowanie pstrąga, duszony pstrąg w sosie pieczarkowym, kurczak pieczony w niskiej temperaturze, sałatka Cesar, bulion warzywny tiramisu

 

Podnoszenie kompetencji w branży gastronomicznej przez nauczycieli przedmiotów zawodowych w Pomorskiej Akademii Kulinarnej.

Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich znalazł się wśród 40-tu szkół w Polsce zakwalifikowanych do projektu „Wspomaganie nauczania matematyki w Technikum w oparciu o nowoczesne technologie informacyjne”, współfinansowanego ze środków UE w ramach EFS z Programu Operacyjnego: Kapitał Ludzki a organizowanego przez firmę GroMar Sp. z o. o. w partnerstwie z Politechniką Łódzką. Uczestniczy w nim 30 osób z klas III technikum hotelarskiego pod opieką p. A.Pieczeniak i p. I.Ziemnickiej.
Celem projektu jest wprowadzenie nowych metod w nauczaniu matematyki z wykorzystaniem narzędzi ICT przez udostępnienie platformy e-learningowej oraz interaktywnych modułów szkoleniowych dostosowanych do Innowacyjnego Programu Nauczania Matematyki.
Wśród wszystkich zakwalifikowanych szkół z całej Polski znalazły się tylko dwie szkoły z województwa mazowieckiego.
Zajęcia w ramach projektu odbywają się od listopada 2013 r., a dzięki nim szkoła została doposażona w sprzęt komputerowy. Wszyscy uczestnicy projektu biorą udział w zajęciach na platformie e-learningowej, a szczególnie uzdolnieni w dodatkowych zajęciach w ramach e-zespołów projektowych. Cyklicznie odbywają się również wideokonferencje z wykładowcami Politechniki Łódzkiej – autorami Programu. Pierwsze z nich miały miejsce w dniach 6 i 7 listopada 2013r.
Realizacja projektu daje szansę na podniesienie efektywności kształcenia matematyki, poprawę osiągnięć edukacyjnych oraz wykorzystywanie e-technologii w trakcie zajęć.

4 stycznia rozpoczyna się konkurs na najpopularniejszą prezentację dydaktyczną uczestników Projektu "Efektywny Nauczyciel Sztuki Kulinarnej - wdrożenie modelu". Zachęcamy do głosowania na prezentację Zbigniewa Nowocienia, nauczyciela przedmiotów zawodowych, aby wszyscy Uczniowie mogli wyrazić uznanie dla pracy i wysiłku włożonego w doskonalenie swoich umiejętności praktycznych.

Na prezentację nauczyciela można głosować na stronie Projektu:

http://www.enskwm.fnm.pl/site/e1325675744/glosowanie

Back to top