Dlaczego warto jeść ryby?

  • Są doskonałym źródłem pełnowartościowego białka.
  • Są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, szczególnie w kwasy omega-3. Należą do nich kwas eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA). Dobowe zapotrzebowanie na oba te składniki wynosi 250 mg na dobę. Kwasy omega-3 są kluczowe do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. W okresie płodowym oraz wczesnym okresie poporodowym są niezbędne do wzrostu mózgu dziecka.
  • Spożycie ryb 2-4 razy tygodniowo obniża ryzyko wystąpienia udaru.
  • Dużo witaminy D znajdziemy w rybach tłustych. Najwięcej tej witaminy zawiera śledź.
  • Najwięcej witamina A zawierają ryby tłuste. Należą do nich śledź, łosoś, pstrąg i makrela. Witamina A wpływa pozytywnie na proces widzenia. Poprawia odporność i wykazuje efekt terapeutyczny w wielu infekcjach.
  • Witaminy z grupy B znajdziemy przede wszystkim w rybach chudych takich jak szczupak czy okoń.

Potrawy z ryb wykonane na zajęciach z pracowni gastronomicznej z klasą 3ka i opiekunem Moniką Adamczyk:

319506057_2446444465511473_4472053645496446471_n
pstrąg z grila
319099814_558097922826251_419971852144397987_n
okoń soute w sosie pomarańczowym
319326177_690333862443517_4379438580517979676_n
okoń soute w sosie pomarańczowym
319163468_541351384565790_5729465562965809788_n
szczupak w sosie szarym
319001346_690370555808495_6258129611574456081_n
pstrąg z grila
319129035_696923495337138_8231160141520286198_n
zupa rybna z migdałami prażonymi
Previous Next Play Pause

Potrawy z ryb przygotowane na zajęciach z pracowni:

318111810_570846158186658_1428585209264536909_n
morszczuk w cieście z sosem żurawinowym
318164329_1175447926679790_2280180508347373996_n
ryba w panierce marchewkowej z sosem pomarańczowo-tymiankowym
318639499_2352748124901458_5868850998628788644_n
ryba po polsku w szarym sosie
318111810_570846158186658_1428585209264536909_n
morszczuk w cieście z sosem żurawinowym
Previous Next Play Pause

Back to top