Kiszonki powstają w wyniku procesu technologicznego produkcji żywności, zużyciem mikroorganizmów – bakterii kwasu mlekowego. Działanie bakterii fermentacji mlekowej przede wszystkim ma na celu utrwalenie warzyw i owoców, co umożliwia ich wielomiesięczne przechowywanie i późniejsze bezpieczne spożycie. Z tego też powodu kiszonki poleca się przede wszystkim w okresie jesienno-zimowym, kiedy ryzyko zachorowania jest większe. Jedzenie kiszonek pomaga uchronić nas i nasze dzieci przed przeziębieniem, grypą, a także tzw. jelitówką, czyli grypą żołądkową.

Właściwości prozdrowotne:

  1. Kiszonki to naturalne probiotyki.
  2. Zawarte w kiszonkach różne kultury bakterii wpływają na przywrócenie prawidłowej mikrobioty jelitowej, dzięki czemu wspierają odporność organizmu.
  3. Kwaśne pH kiszonek zakwasza żołądek i wspomaga trawienie białek.
  4. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego.
  5. Włókno pokarmowe zawarte w kiszonkach wspomaga pracę jelit, reguluje rytm wypróżnień i pomaga w leczeniu zaparć.
  6. Kiszonki są bogate w witaminy o działaniu przeciwutleniającym.
  7. Zapobiegają rozwojowi infekcji bakteryjnych i grzybiczych.
  8. Mają także moc odkwaszania organizmu, co jest szczególnie ważne jesienią i zimą.

327100627_760299889160559_8289884194966030072_n.jpg
placuszki z kiszonej kapusty
326955818_1338586536929113_6277853933802658391_n.jpg
placuszki z kiszonej kapusty
326427021_881522456325931_5086063369569735961_n.jpg
surówka z kapusty kiszonej z papryką i orzechami
326444817_566419125110234_5723338063852162472_n.jpg
napój z soku kiszonej kapusty z limonką i pomarańczą
326040523_637378594814106_1294916683885808003_n.jpg
napój z soku kiszonej kapusty z limonką i pomarańczą
326747378_547050477169951_6283546790835223236_n.jpg
surówka z kapusty kiszonej z papryką i orzechami
Previous Next Play Pause

Back to top