#PomagamyUkrainie
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu od środy, 2 marca, w godz. 12.00 – 15.00 będzie nieodpłatnie wydawał obiady obywatelom Ukrainy w swojej stołówce przy ul. Sienkiewicza 7. Posiłki będą przygotowywać uczniowie i nauczyciele.
Kuchnia śląska w Radomiu
V Edycja Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz etap okręgowy odbył się 28 lutego 2022 roku w Radomiu w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich.
Temat tegorocznej edycji konkursu były „Tradycyjne potrawy śląskie na stuletnim zabrzańskim stole”.
Turniej składał się z dwóch etapów - etap pierwszy, część pisemna - test teoretyczny, etap drugi, część praktyczna, w której każdy uczestnik sporządzał dwie porcje dania zasadniczego związanego z tematem przewodnim konkursu. Jury oceniało organizację i higienę pracy, sporządzanie i ekspedycję potraw.
1 miejsce zajęła Natalia Bekier z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu
2 miejsce Natalia Kowalczyk z Branżowej Szkoły Rzemieślniczej I stopnia w Lublinie
3 miejsce Aleksandra Traczyk z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Pionkach
4 miejsce Krystian Kamiński z Branżowej Szkoły Rzemieślnicze I stopnia w Lublinie
Nagrody w tegorocznym Turnieju zostały ufundowane przez Restaurację Paragraf, Restaurację Teatralna, Restaurację Beef Stekhouse, Restaurację Łyżka i Widelec.
Wszystkim uczestnikom jeszcze raz serdecznie gratulujemy, a restauratorom dziękujemy za pomoc w organizacji wojewódzkiego etapu Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz.
Organizatorzy M. Miedzińska, J. Tkaczyk, M. Domagała,
Dzień Otwarty
Ze względu na przedłużenie nauki zdalnej oraz okres feryjny termin spotkań z rodzicami w ramach Dnia Otwartego zostaje przesunięty na 23 marca b.r. na godz.17.00-18.00
Szkolenia w ramach innowacji pedagogicznych
Od 22.02.2022 do 27.02.2022 r. w naszej szkole odbyły się szkolenia w ramach innowacji pedagogicznych realizowanych przez Samorząd Województwa Mazowieckiego przy udziale Agencji Rozwoju Mazowsza ("Zintegrowany rozwój szkolnictwa zawodowego" realizowanego przez Samorząd Województwa Mazowieckiego przy udziale Agencji Rozwoju Mazowsza S.A.)
Szkoleniem objęci zostali uczniowie klas drugich z branżowej szkoły I stopnia w zawodzie kucharz i z technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz nauczyciele uczący w pionie gastronomicznym.
Tematem szkoleń były:
- „Gotowanie w próżni oraz zastosowanie innych obróbek cieplnych z uwzględnieniem nietypowych zastosowań urządzeń gastronomicznych”
- „Różne techniki obróbek termicznych produktów spożywczych z użyciem próżni i TYNKTUR”
- „Obróbki termiczne produktów spożywczych z użyciem podciśnienia z porównaniem tradycyjnych metod przetwarzania w wysokich i niskich temperaturach”
- „Idea kuchni NOTE BY NOTE z użyciem tynktur w metodzie próżniowej z tradycyjnym przygotowaniem i aromatyzowaniem produktów. Zmiany cząsteczkowe w produktach spożywczych podczas zamrażania tradycyjnego i pod wpływem ciekłego azotu”.
Uczniowie i nauczyciele zapoznali się z nowoczesnymi trendami przygotowania i aranżacji potraw. Przygotowali między innymi dania z użyciem cyrkulatora, pakowarki próżniowej, palnika szefa kuchni, ciekłego azotu, syfonów. Aromatyzowali potrawy pod kopułkami wędzarniczymi przy użyciu wędzarni pistoletowej i dymem smakowym zgodnie z ideą kuchni „Note by note”.
Prezentowali przygotowane potrawy w nowych aranżacjach duochromatycznych.
Szkoła oprócz podniesienia kwalifikacji zawodowych zyskała nową pracownię gastronomiczną.
Radio od kuchni – Wypieki karnawałowe
W Wolnej Sobocie faworki, pączki i inne przysmaki
Jak co tydzień w programie kulinarnym Radio od kuchni – nauczyciel przedmiotów zawodowych Małgorzata Miedzińska oraz uczennice Natalia Różańska i Nikola Kalita z Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu wprowadziły nas w ostatkowe kulinaria. Rozmawiali Mariusz Turczyk i Marcin Getler.
V Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz
Szanowni Państwo dyrektorzy, nauczyciele i uczniowie
Serdecznie zapraszamy do udziału uczniów klas III (zawód kucharz) w V Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz.
Eliminacje wojewódzkie odbędą się 28.02.2022 r. w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu.
Pytania dotyczące organizacji II etapu turnieju można kierować do Pani Małgorzaty Miedzińskiej tel. 607 916 678.
Tematem tegorocznego Turnieju są „ Tradycyjne potrawy śląskie na stuletnim zabrzańskim stole”
V Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz
Szanowni Państwo dyrektorzy, nauczyciele i uczniowie.
Serdecznie zapraszamy do udziału w V Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz.
Eliminacje wojewódzkie odbędą się 28.02.2022 r. w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu.
Pytania dotyczące organizacji turnieju można kierować do Pani Małgorzaty Miedzińskiej tel. 607 916 678.
Temat tegorocznej edycji „Tradycyjne potrawy śląskie na stuletnim zabrzańskim stole”.
Osoby zakwalifikowane do V Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz – etap wojewódzki/ okręgowy:
- Natalia Bekier Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich Radom
- Patrycja Soja Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich Chełm
- Joanna Karczewska Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich Chełm
- Sylwia Mariasik Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego Kielce
- Aleksandra Traczyk Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego Pionki
- Krystian Kamiński Branżowa Szkoła Rzemieślnicza I stopnia Lublin
- Natalia Kowalczyk Branżowa Szkoła Rzemieślnicza I stopnia Lublin
21 luty Międzynarodowy Dzień Przewodnika Turystycznego
Międzynarodowy Dzień Przewodnika Turystycznego (ang. International Tourist Guide Day) został ustanowiony w 1989 roku podczas III Konwencji Światowej Federacji Stowarzyszeń Przewodników Turystycznych (WFTGA) i odtąd obchodzony jest corocznie 21 lutego w kilkudziesięciu krajach świata.
Kim jest przewodnik turystyczny?
Mamy przewodnika turystycznego miejskiego, terenowego i górskiego. Przewodnik turystyczny to osoba, która:
- oprowadza turystów lub odwiedzających,
- udziela fachowej i aktualnej informacji o kraju, odwiedzanych miejscowościach, obszarach i obiektach,
- sprawuje opiekę nad turystami lub odwiedzającymi w zakresie wynikającym z umowy, a podczas prowadzenia turystów w górach troszczy się o ich bezpieczeństwo w szczególności podczas wyjść wymagających odpowiednich technik i specjalistycznego sprzętu.
Walentynka do bohatera literackiego lub historycznego
14 lutego 2022r. odbył się Wewnątrzszkolny Konkurs online pt. „Walentynka do bohatera literackiego lub historycznego”. Konkurs miał na celu promowanie czytelnictwa, propagowanie form wypowiedzi pisemnych, umiejętności wyrażania własnych uczuć i emocji, znajomości literatury pięknej oraz integrację ze środowiskiem szkolnym. Z prac, które zostały nadesłane, wyłoniono dwie najlepsze. Prace były ciekawe, oryginalne i nawiązywały do święta zakochanych.
Wyróżnienia otrzymali: Zuzanna Chrzanowska uczennica klasy 3OTp oraz Dawid Wilkowski uczeń klasy 3OT.
Zwycięzcom gratulujemy, wszystkim dziękujemy za udział i zapraszamy do kolejnych edycji konkursowych w bibliotece szkolnej.
Organizatorzy