V edycja Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz - etap okręgowy
Temat wiodący w tej edycji 2021/2022 "Tradycyjne potrawy śląskie na stuletnim zabrzańskim stole".
Turniej odbędzie się 26 stycznia 2022 roku w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu ulica Świętego Brata Alberta 1 (dawniej ul. Armii Ludowej 1).
Uczestnikiem etapu wojewódzkiego (okręgowego) są zwycięscy szkolnych etapów Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz.
3Gap na wycieczce w Warszawe
30 listopada 2021r. klasa 3Gap uczestniczyła w wycieczce do Warszawy.
W czasie krótkiego spaceru po Starym Mieście - oprócz zabytków - zwiedziliśmy także komisariat, w którym funkcjonariusze Milicji Obywatelskiej w 1983 r. brutalnie pobili Grzegorza Przemyka.
Spędziliśmy również kilka godzin w Centrum Nauki Kopernik. Podróż do Radomia upłynęła już w nieco bardziej ostatkowym nastroju.
Muzyka i śpiew rozbrzmiewały wokół całej trasy naszego przejazdu.
POTRAWY ŚWIĄTECZNE Z UŻYCIEM MARKI WŁASNEJ
W INSTYTUCIE KULINARNYM TRANS GOURMET, SELGROS CASH&CARRY W PIASECZNIE
KURS BARISTYCZNY – POZIOM PODSTAWOWY
W INSTYTUCIE KULINARNYM TRANS GOURMET, SELGROS CASH & CARRY W PIASECZNIE
Andrzejki - magiczny dzień z wróżbami
Od dawien dawna wierzono, że w noc andrzejkową dzieją się magiczne rzeczy, szczególnie te dotyczące miłości. Wróżby andrzejkowe mają swoje korzenie prawdopodobnie w starożytnej Grecji, na co wskazuje etymologia imienia Andrzej, który po grecku brzmi Andress (andros - mężczyzna, aner - mąż). Inni z kolei przypisują pochodzenie Andrzejek starogermańskim wierzeniom, związanym z kultem boga miłości, płodności oraz bogactwa.
Dawniej wróżby andrzejkowe traktowane były z większą powagą niż obecnie, ale nie wyobrażamy sobie andrzejkowej zabawy bez tego rytuału.
Dzisiaj przelewamy wosk lub wróżymy z fusów, a dawniej wokół domów palono wielkie ogniska, które odganiały złe duchy lub umieszczano pod poduszką męskie spodnie, które miały pomóc w znalezieniu idealnego męża.
Andrzejki to rozrywka dla dzieci i dorosłych. W naszej szkole samorząd zorganizował zabawę andrzejkową, podczas których młodzież brała udział w konkursach i zabawach, a całość uświetniała magiczna atmosfera.
Etap okręgowy XXIII Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności
26 listopada 2021 odbył się etap okręgowy XXIII Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności.Ze względu na sytuacje epidemiczną etap miał formę testu on-line w aplikacji Testportal.
Organizatorem Olimpiady jest Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, Katedra Jakości i Bezpieczeństwa Żywności. Komitet Główny ma siedzibę w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu.
Ogólnopolska Olimpiada Wiedzy o Żywności organizowana jest dla młodzieży zainteresowanej poszerzaniem i sprawdzeniem swojej wiedzy dotyczącej przebiegu i kontroli jakości procesów technologicznych, wytwarzania różnorodnych produktów spożywczych, a także magazynowania surowców, półproduktów i gotowych wyrobów.
W etapie okręgowym uczestniczyło troje uczniów z klasy 3TZ, o profilu technik technologii żywności: Katarzyna Włosik, Daria Wosztyl, Jan Nogaj.
Dwoje z nich zakwalifikowało się do etapu centralnego olimpiady.
Radio od kuchni – wszystko o pierogach
Gośćmi programu Wolna Sobota w ramach cyklu „Radio od kuchni” byli pani Jolanta Tkaczyk i Mateusz Wójcik z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu.
Zapraszamy do wysłuchania rozmowy o pierogach (i nie tylko) – Marcin Getle
Za nami ósma edycja konkursu „Pasja smaków”.
Telewizja Dami Radom„Pasja smaków – pierogowy mix w nowoczesnym wydaniu”
Już po raz ósmy w naszej szkole odbył się wojewódzki konkurs kulinarny „Pasja smaków – pierogowy mix w nowoczesnym wydaniu” pod honorowym patronatem Prezydenta Miasta Radomia.
Do konkursu zakwalifikowało się 5 drużyn jednoosobowych z Góry Kalwarii, Pionek i Radomia. Zadaniem uczniów było w konkurencji technicznej wykonać ciasto pierogowe w przeciągu 5minut oraz wykonanie w ciągu 150 minut trzech rodzajów pierogów z wykorzystaniem w farszach wątróbki, kaszy jaglanej i soczewicy.
Wykonanie potraw oceniało jury w składzie: Katarzyna Kusio – w-ce dyrektor szkoły/ nauczyciel przedmiotów zawodowych, Waldemar Dolecki – dyrektor MOK Amfiteatr, Maciej Montelatic szef kuchni Restauracji Pasja, Bogusława Musiał - menager Restauracji La Spezia. Gościem honorowym była II Zastępca Prezydenta Miasta Radomia Katarzyna Kalinowska.
Nagrody dla najlepszych uczestników konkursu ufundowali: Restauracja Pasja, Restauracja La Spezia, Restauracja Bolek i Lolek, Karczma-Makowiec, Aaspen, Restauracja Teatralna, Restauracja Łyżka i widelec, Restauracja Beef Stek House, Zajazd Złoty Karpik, Restauracja Mela Rossa.
I miejsce
Roksana Dygas - Zespól Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu
Pierogi z wątróbką po rosyjsku, z kaszą jaglaną, szpinakiem i słonecznikiem z miętową nutą oraz z soczewicą z kuminem
II miejsce
Mateusz Wójcik - Zespól Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu
Sekretne pierogi w trzech odsłonach
III miejsce
Wiktoria Wołyńska - Centrum Kształcenia Ustawicznego i Zawodowego w Pionkach
Pierogowe trio
Wszystkim uczestnikom dziękujemy za udział w konkursie.
Gratulujemy organizatorzy: M. Miedzińska, J. Tkaczyk, A. Kulikowska