UWAGA KONKURS NA NAJLEPSZĄ ZUPĘ XII FESTIWALU
W tym roku uczestnicy konkursu nadesłali receptury oraz zdjęcia "tradycyjnych zup domowych", które prezentujemy poniżej. W dniach 22 – 28 marca 2021 roku będzie można internetowo oddawać głosy na wybraną zupę. Każdy może oddać TYLKO JEDEN GŁOS. Ogłoszenie wyników nastąpi w dniu 31 marca 2021 roku za pośrednictwem strony internetowej szkoły. Zwycięscy odbiorą dyplomy i nagrody z rąk Dyrektora szkoły na oficjalnej uroczystości szkolnej po zniesieniu obostrzeń sanitarnych. Serdecznie zapraszamy do udziału w tej formie XII Festiwalu Zupy. Dziękujemy i życzymy dobrej zabawy.26 marca Międzynarodowy Dzień Szpinaku
Każdy zając szpinak jada to na skoki dobra rada
Hopsa sa ram pam pam od szpinaku siłę mam
W jakim celu został ustanowiony?
Głównym zamierzeniem jest oczywiście wzbudzanie zainteresowania szpinakiem wśród społeczeństwa ze względu na jego wspaniałe właściwości. Jego liście są niezwykle zdrowe za sprawą znajdujących się w nich witamin np. C oraz przeciwutleniaczy i luteiny. Zawiera one także takie witaminy jak A, E, B6, żelazo, potas oraz kwas foliowy. Szpinak warzywny jest również bogatym źródłem białka, karotenoidów oraz błonnika. Szpinak często kojarzy się z dzieciństwem. Wiele osób było zmuszanych do spożywania go, dlatego nierzadko wzbudza w nas obrzydzenie. Dobrze doprawiony szpinak potrafi jednak być rarytasem.
Dlaczego powinniśmy jeść szpinak?
Głównym powodem jest fakt, iż chroni on nasz organizm przed miażdżycą oraz posiada właściwości antynowotworowe. Ma on ogromny wpływ na nasz układ nerwowy. Dzięki dużej zawartości magnezu jesteśmy mniej zestresowani. Jest szczególnie polecany osobom z nadciśnieniem, ponieważ zawarty w nim potas obniża je. Zawiera także duże ilości żelaza, które ma wpływ na produkcję czerwonych krwinek. Szpinak jest źródłem kwasu foliowego, dlatego polecany jest kobietom w ciąży. Zawarte w nim witaminy z grupy B obniżają cholesterol, natomiast witamina E opóźnia starzenie organizmu. Wskazany jest również dla osób będących na diecie, ponieważ zawiera błonnik przyśpieszający przemianę materii oraz jest mało kaloryczny. Należy pamiętać również o tym, iż szpinak zawiera w sobie kwas szczawiowy. Nie powinien być spożywany przez osoby chorujące na dnę moczanową, choroby nerek, kamicę, refluks. Zapalenie stawów, reumatyzm. Nie zaleca się spożywać go również przez osoby, które mają problemy z tarczycą, gdyż zawarte w nim goitrogeny mają wpływ na przyswajanie jodu. Szpinak jest bogatym źródłem witamin, dlatego osoby, które nie cierpią na żadną z wyżej wymienionych chorób powinny go od czasu do czasu spożywać.
Warto wiedzieć, że...
dzięki kilku kliknięciom możesz ograniczyć swoją widoczność w sieci
Zadbaj o prywatność w serwisach społecznościowych.
Kobieta w literaturze
Z okazji 8 marca w bibliotece została zorganizowana wystawa książek – przygotowano zbiory woluminów poświęcone kobietom. Kobieta w tytule, kobieta- główna bohaterka. Podsumowaniem wystawy są aforyzmy na temat kobiet.
Zapraszamy do biblioteki.
Anna Durlak , Monika Stępniewska
3 MARCA MIĘDZYNARODOWY DZIEŃ PISARZY
Z OKAZJI MIĘDZYNARODOWEGO DNIA PISARZY ZAPRASZAMY DO BIBLIOTEKI SZKOLNEJ, CELEM POSZEŻENIA SWJEJ WIEDZY NA TEMAT ŻYCIA I TWÓRCZOŚCI STEFANA ŻEROMSKIEGO, ABY UPAMIĘTNIĆ ZAŁOŻYCIELA POLSKIEGO ODDZIAŁU PEN CLUBU.
XII Festiwal Zupy pod hasłem "Tradycyjne zupy domowe"
Zapraszamy wszystkich chętnych uczniów ZSSiH w Radomiu do udziału w tegorocznym Festiwalu zupy.
Do 10 marca 2021 roku należy przesłać recepturę na 5 porcji, sposób wykonania i piękne zdjęcie serwowanej zupy na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub jako wiadomość Librusa do P. Moniki Wasik (zgłoszenia jednoosobowe).
W dniu 22 marca 2021 roku wszystkie zgłoszone do konkursu zupy ukażą się na stronie internetowej szkoły.
W dniach 22 – 28 marca 2021 roku będzie można internetowo oddawać głosy na wybraną zupę (każdy ma 1 głos).
Ogłoszenie wyników nastąpi w dniu 31 marca 2021 roku za pośrednictwem strony internetowej szkoły.
Zwycięscy odbiorą dyplomy i nagrody z rąk Dyrektora szkoły na oficjalnej uroczystości szkolnej po zniesieniu obostrzeń sanitarnych.
Serdecznie zapraszamy do udziału w tej formie XII Festiwalu zupy.
Organizatorzy: Halina Kutkowska Monika Wasik
Etap okręgowy VIII Olimpiady Wiedzy o Turystyce w formie hybrydowej
"Turystyka i zdrowie" to temat przewodni VIII edycji olimpiady.
W czasie, gdy staramy się zachować zdrowie, a wokół trwa walka z koronawirusem zmieniająca cały świat, podjęcie tematyki związków zdrowia z wypoczynkiem i gospodarką wydaje się bardzo aktualne.
Ze względu na panującą w kraju sytuację pandemiczną zawody etapu okręgowego były przeprowadzone hybrydowo w szkołach macierzystych uczestników. Przebiegały one równocześnie we wszystkich okręgach w całej Polsce.
Mikołaj i Igor z klasy 2 Otp w rozwiązywali test tematyczny składający się z 40 pytań oraz wykonywali zadanie praktyczne (program imprezy turystycznej i kalkulacja kosztów).
Uczestnikom życzymy dalszych sukcesów.
Ogólnopolski Turniej na najlepszego ucznia w zawodzie kucharz - etap okręgowy
Dnia 24 lutego 2021roku w Tomaszowie Mazowieckim odbył się "Ogólnopolski Turniej na najlepszego ucznia w zawodzie kucharz”- etap okręgowy.
Zadaniem uczniów było:
1) Napisane testu teoretycznego z zakresu wiedzy zawodowej
2)Wykonanie potrawki z królika z kluskami śląskimi i sałatką z buraka.
Wszyscy uczestnicy mieli jednakowe zadania.
Uczeń naszej szkoły Jan Czarnecki z kl.3ka przygotowywany przez p. Marzenę Wnęt i p. Monikę Adamczyk zajął II miejsce. Do miejsca I zabrakło jedynie 1punktu. Gratulujemy Janku!
Zapraszamy do naszego bufetu :)
Od 25 stycznia 2021 r. zajęcia praktyczne odbywają się stacjonarnie.
Zapraszamy na zakupy :)