Do Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego „Pasja smaków” – owoce z polskich sadów objętego patronatem Prezydenta miasta Radomia oraz patronatem medialnym Radomskiej Grupy Mediowej zakwalifikowały się szkoły:

  • Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Stanisława Staszica w Białobrzegach
  • Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu
  • Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Pionkach
  • Zespół Szkół Agrotechnicznych i Gospodarki Żywnościowej w Radomiu
  • Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. E .Pijanowskiego w Warszawie

Zapraszamy do siedziby ZSSiH W Radomiu 26 kwietnia 2017 r.


"Kto czyta książki, żyje podwójnie"
Umberto Eco
CELE KONKURSU:  

  • doskonalenie umiejętności pięknego czytania
  • kształtowanie kultury czytelniczej
  • rozwijanie twórczych talentów
  • propagowanie czytelnictwa

KONKURS ODBĘDZIE SIĘ 25 KWIETNIA 2017 ROKU (WTOREK) O GODZ.10.35 W CZYTELNI (BIBLIOTEKA SZKOLNA – PAWOLON G)

Komisja oceni uczestników, którzy zaprezentują wybrany przez siebie fragment prozy z kanonu literatury pięknej.
Ocenie podlega:

  • płynność i bezbłędność czytania,
  • wyrazistość i dykcja,
  • interpretacja tekstu,
  • ogólne wrażenie artystyczne,
  • dyscyplina czasowa (wystąpienie do 3 minut)

Zgłoszenia prosimy kierować do 24 kwietnia 2017 roku (poniedziałek) do P. Barbary Kotwy lub P. Emilii Boćkowskiej.

Na uczestników czekają atrakcyjne nagrody. Zapraszamy.

I miejsce - zdjęcie nr 2 - 80 głosów

II miejsce - zdjęcie nr 3 - 41 głosów

III miejsce - zdjęcie nr 8 - 32 głosy

Do konkursu zgłoszonych zostało ponad sto zdjęć, z których Komisja Konkursowa wybrała dziesięć. Na zdjęcia głosowali uczniowie i goście odwiedzający szkołę w czasie IX Festiwalu Zupy. Zwycięzcy gratulujemy. Nagroda zostanie wręczona w dniu zakończenia roku szkolnego.

                  

W dniu 26.04.2017 środa o godzinie 8.55 w sali 17g odbędzie się konkurs z wiedzy o Unii Europejskiej i Parlamencie Europejskim.
Nagrodą dla laureata (osoby, która uzyska największą ilość punktów w naszej szkole) jest wyjazd do Brukseli w dniach 16.06- 20.06.2017. Nagroda jest ufundowana przez europosła p. Zbigniewa Kużmiuka. W związku z faktem, iż nagrodą jest wyjazd zagraniczny, uprzejmie prosimy, aby uczestnikami konkursu były osoby pełnoletnie.

ZAPRASZAMY. Zgłaszać należy się do p. Moniki Pawlak (sala 2 b).

Dyrekcja Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu, ul. Armii Ludowej 1 ma przyjemność zaprosić uczniów szkół gastronomicznych województwa mazowieckiego do udziału w wojewódzkim KONKURSIE KULINARNYM „Pasja smaków - owoce z polskich sadów", który odbędzie się 26 kwietnia 2017 roku. Po zapoznaniu się z regulaminem konkursu prosimy o przesłanie kart zgłoszeń drogą pocztową lub e-mailem do dnia 11.04.2017 r.  
Adres e-mail Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..
W załączeniu regulamin konkursu, karta zgłoszeniowa oraz zgoda na rozpowszechnianie wizerunku uczniów i opiekunów.
Koordynatorzy konkursu Kulikowska Agnieszka Kutkowska Halina Wasik Monika

Regulamin konkursu [pdf] 
Karta zgłoszenia [pdf] 
Zgoda na rozpowszechnianie wizerunku uczniów i opiekunów [pdf]

Patronat medialny:

Informujemy, że 14 marca 2017 (wtorek) roku w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich odbędzie się „Szkolny Konkurs Recytatorski”

  1. Cele konkursu:
    – popularyzacja kultury żywego słowa,
    – poszukiwanie literackich wzorców i wartości istotnych w duchowym życiu człowieka,
    – dostarczanie uczniom doznań estetycznych i emocjonalnych wypływających z piękna utworów poetyckich,
    – kształtowanie kultury żywego słowa oraz doskonalenie warsztatowych umiejętności recytatorskich,
    – wspieranie działań twórczych młodzieży poprzez możliwość prezentacji umiejętności recytatorskich i indywidualnego odbioru tekstu poetyckiego.
  2. Warunki uczestnictwa:
    – w konkursie mogą uczestniczyć uczniowie wszystkich klas,
    – każdy uczestnik przygotowuje jeden dowolnie wybrany utwór
    – czas prezentacji utworu nie powinien przekroczyć pięciu minut,
    – zgłoszenia udziału w konkursie przyjmowały będą do dnia 10 marca 2017 roku  Barbara Kotwa i Emilia Boćkowska (31c – gabinet polonistów, biblioteka szkolna)
    – zgłoszenie zawiera dane osobowe uczestnika (imię, nazwisko, klasa oraz tytuł wybranego wiersza).
  3. Komisję konkursową powołuje organizator.
  4. Decyzja komisji jest niepodważalna.
  5. Ocenie podlegają: interpretacja tekstu poetyckiego, poprawność wymowy (dykcja), ogólny wyraz artystyczny.
  6. Spośród uczestników konkursu wyłonionych zostanie trzech laureatów.
  7. Wszyscy uczestnicy otrzymają dyplomy.
  8. Laureaci otrzymają dyplomy oraz nagrody książkowe.
  9. Ogłoszenie wyników odbędzie się po prezentacji wszystkich wierszy i dokonaniu oceny przez jury konkursowe.

Serdecznie zachęcamy do wzięcia udziału w konkursie i życzymy wszystkim uczestnikom powodzenia.

"PASJA SMAKÓW – owoce z polskich sadów" - etap szkolny.

Rusza kolejny szkolny etap konkursu „Pasja smaków”. Tematem tegorocznej edycji jest filet z piesi indyczej z owocami z polskich sadów. Zapraszamy do udziału

Uczestnicy zgłaszają swoje kandydatury poprzez wypełnienie zgłoszenia (załącznik 1), dwuosobowe zespoły z opiekunem do dnia 10 stycznia 2017 roku.
Konkurs ma wyłonić zespół reprezentujący ZSSiH w III regionalnym konkursie szkół gastronomicznych.

Etap szkolny odbędzie się 24 stycznia 2017 roku w pracowniach technologicznych w godzinach 15.00-16.30. 

Zadaniem zespołu jest:

  • przygotowanie 2 porcji dania zasadniczego z fileta piersi indyczej z dodatkiem skrobiowym i witaminowym. Kluczowe znaczenie ma zastosowanie owoców z polskich sadów. główny składnik do konkursu zapewnia organizator (filet z piersi indyczej),
  • pozostałe składniki zespół przygotuje we własnym zakresie.
  • uczniowie przystępują do konkursu w odzieży ochronnej.

Organizatorzy: mgr Agnieszka Kulikowska, mgr Halina Kutkowska, mgr Monika Wasik.

Załącznik 1

Inicjatywa podjęta przez Akademię Morską w Szczecinie umożliwia młodzieży szkolnej zaprezentowanie swoich umiejętności z dziedziny szeroko pojętej informatyki. Laureaci konkursu oprócz prestiżu, uznania, atrakcyjnych nagród (łączna wartość nagród przekracza 10 000 zł) będą mieli zapewniony również kontakt z firmami, które nowe technologie tworzą na co dzień. Partnerem strategicznym konkursu jest firma BrightONE.

Korzyści dla szkoły:

  • prestiż szkoły, z której będą wywodzić się laureaci konkursu;
  • możliwość wykorzystania konkursu na rzecz szkoły (projekt może być wykonany na lekcjach informatyki, w trakcie zajęć koła informatycznego);
  • realizacja celów statutowych;
  • uznanie dla szkoły promującej nowe technologie i przyczyniającej się do rozwoju społeczeństwa informacyjnego.

Korzyści dla uczniów:

  • możliwość zdobycia atrakcyjnych nagród (łączna wartość nagród przekracza 10 000 zł);
  • możliwość uzyskania uprawnienia gwarantującego przyjęcie na kierunek studiów Informatyka prowadzony w Akademii Morskiej w Szczecinie poza konkursem wyników egzaminu maturalnego;
  • zaprezentowanie swoich umiejętności przed szerszą publicznością;
  • kontakt z firmami, które nowe technologie tworzą na co dzień, przyszłymi potencjalnymi pracodawcami;
  • dobra zabawa.

plakat konkurs 2016-OK.pdf

 

ANKIETA DLA ABSOLWENTA

 Celem ankiety jest analiza losów naszych absolwentów. Wnioski posłużą nam również do podniesienia jakości pracy szkoły. Prosimy o wypełnienie poniższej ankiety poprzez zaznaczenie prawidłowych odpowiedzi lub wpisanie odpowiedzi w miejscu do tego przeznaczonym.  Ankieta jest anonimowa. Pobierz ankietę


efs
       

Odwiedza nas 61 gości oraz 0 użytkowników.