W ramach programu „Bezpieczna i przyjazna szkoła” współpracują z nami lokalni producenci żywności:

  1. Smaczek z Doliny Radomki – Gospodarstwo Sadownicze MB –pani Monika Bankiewicz
  2. Miód naturalny – Pasieka Pana Łukasza Morawskiego – Wola Wacławska
  3. Zakład Masarski Krawczyk Sp z o.o - Mleczków
  4. Zbyszko Company SA – Producent soków Radom
  5. Zakład Mleczarski Figand – Leszek Figarski i wspólnicy, Wolanów
  6. Spółdzielnia Mleczarska Mlekpol, Grajewo
  7. Cech Piekarzy – Zrzeszenie Piekarzy Radomskich
  8. Oleum Tadeusz Zieliński – producent olejów
  9. KROKUS - Przetwórnia Owoców i Warzyw Czesław Caryk, Pająków
  10. LGD Stowarzyszenie Razem dla Radomki – Radom
  11. E.Leclerc – Hipermarket Radom
  12. Gospodarstwo Rolne Państwa Pysiak – Produkcja Wędlin
  1. LUNCH BOX pełen zdrowia - przykładowe II śniadania do szkoły
  2. Pomiary ciśnienia, zawartości tkanki tłuszczowej, obliczanie wskaźników BMI i WHR oraz ich interpretacja
  3. Koktajle owocowo-warzywne - degustacja
  4. Owoce i warzywa, surówki - degustacja
  5. Wyroby cukiernicze w zdrowej odsłonie - ciasteczka wieloziarniste owocowo - warzywne
  6. Zdrowe węglowodanów – zdrowe przekąski (ziarna, nasiona, orzechy, suszone owoce)
  7. Poradnia dietetyczna – zasady zdrowego odżywiania.
  8. Prezentacja multimedialna. „Czysta etykieta”- dodatki do żywności
  9. Malowanki dla dzieci – nauka zasad odżywiania poprzez zabawę.
  10. „Zdrowy styl życia – aktywni dla zdrowia” - innowacyjne formy aktywności
  11. Zdrowie odmieniane w różnych językach.
  12. Biblioteka żywieniowa – broszury, poradniki, kulinaria
  13. Śniadanie w różnych kulturach – prezentacja
  14. Zapytaj psychologa - Jak wspierać dzieci z kompleksami z powodu otyłości?

2 grudnia 2016 r. w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich odbył się FESTYN ZDROWIA. Było to podsumowanie realizowanego w szkole rządowego programu „BEZPIECZNA I PRZYJAZNA SZKOŁA” przyjętego na mocy uchwały Rady Ministrów z dnia 28 lipca 2014 r. do realizacji na lata 2014-2016.
Podczas festynu zaprezentowaliśmy stoiska pełne zdrowych przekąsek, uczyliśmy zasad zdrowego odżywiania, pokazaliśmy jak skomponować pełnowartościowe II śniadanie do szkoły. Nieodzowną rolę w zachowaniu zdrowia i szczupłej sylwetki pełni regularna aktywność fizyczna, tym razem zaprezentowaliśmy innowacyjne formy aktywności: zumbę, Capoeira, taniec nowoczesny.

FESTYN współorganizowali z nami lokalni wytwórcy zdrowej żywności, którzy zaprezentowali wysokiej jakości produkty bez dodatków i konserwantów:

W tym dniu naszą szkołę odwiedziły wszystkie placówki współpracujące z nami w ramach programu, a także inne szkoły podstawowe i gimnazjalne. Swoją obecnością zaszczycili nas również przedstawiciele Rady Miasta, Straży Miejskiej oraz Komendy Miejskiej Policji. Patronat medialny nad imprezą objęło Radio Plus Radom.

 

 

II śniadanie w szkole

Zestaw I    
Pumpernikiel z masłem,
kiełkami, serem pleśniowym camembert, pomidorami suszonymi w oleju i rukolą

+ sok marchwiowo-jabłkowy, banan, winogrona
Wartość energetyczna 420 kcal
Wartość odżywcza:
Białko 9 g
Tłuszcz 9 g
Węglowodany 71 g
Błonnik 11 g
 
Zestaw II    
Bułka pełnoziarnista z masłem, zieloną sałatą, pomidorem, mozzarellą i bazylią
+ marchew, gruszka, woda mineralna
Wartość energetyczna 400 kcal
Wartość odżywcza:
Białko 17 g
Tłuszcz 16 g
Węglowodany 54 g
Błonnik 9 g
 
Zestaw III    
Bułka pełnoziarnista z masłem, czerwoną sałatą, serem żółtym, schabem pieczonym, pomidorem i roszponką
+ jogurt naturalny, musli, kiwi, pomarańcza
Wartość energetyczna 420 kcal
Wartość odżywcza:
Białko 18 g
Tłuszcz 12 g
Węglowodany 67 g
Błonnik 8 g 
 
Zestaw IV    
Chleb pełnoziarnisty z masłem, roszponką, jajkiem na twardo, kolorowym pieprzem, rukolą i czerwoną papryką
+ kefir, banan, grejpfrut
Wartość energetyczna 360 kcal
Wartość odżywcza:
Białko 13 g
Tłuszcz 11 g
Węglowodany 59 g
Błonnik 8 g
 
Zestaw V    
Tortilla z sałatą zieloną, awokado, ziarnami słonecznika, żółtą i czerwoną papryką
+ jabłko, śliwki, morele suszone, woda mineralna
Wartość energetyczna 420 kcal
Wartość odżywcza:
Białko 15 g
Tłuszcz 10 g
Węglowodany 74 g
Błonnik 8 g
 
Zestaw VI    
Sałatka z ryżem, tuńczykiem
w oleju, czarnymi oliwkami,
żółtą i czerwoną papryką, szczypiorkiem i oregano

+ sok jabłkowy, pomidorki koktajlowe, ogórki
Wartość energetyczna 420 kcal
Wartość odżywcza:
Białko 12 g
Tłuszcz 4 g
Węglowodany 87 g
Błonnik 3 g 
 
Zestaw VII    
Sałatka z makaronem pełnoziarnistym, szynką drobiową, czerwoną,
żółtą i zieloną papryką, natką pietruszki, kolorowym pieprzem i oliwą z oliwek

+ owocowa herbata, jabłko
Wartość energetyczna 400 kcal
Wartość odżywcza:
Białko 16 g
Tłuszcz 15 g
Węglowodany 53 g
Błonnik 4 g 
 
Zestaw VIII    
Chleb żytni z masłem, czerwoną sałatą, serem twarogowym, rzodkiewką, świeżym oregano
i ziarnami dyni

+ czerwona papryka, ogórek, marchew, woda mineralna  
Wartość energetyczna 390 kcal
Wartość odżywcza:
Białko 18 g
Tłuszcz 11 g
Węglowodany 66 g
Błonnik 13 g
 
Zestaw IX    
Twarożek, jogurt naturalny, świeże zioła
+ chleb pełnoziarnisty, zielona sałata, rzodkiewka, zielona papryka, sok pomarańczowy
Wartość energetyczna 430 kcal
Wartość odżywcza:
Białko 27 g
Tłuszcz 9 g
Węglowodany 65 g
Błonnik 6 g
 
Zestaw X    
Maślanka naturalna z kiwi,
musli, rodzynkami, orzechami laskowymi i nasionami goji

+ czerwona papryka, ogórek,
filet pieczony, herbata zielona
z miętą i cytryną
Wartość energetyczna 420 kcal
Wartość odżywcza:
Białko 20 g
Tłuszcz 10 g
Węglowodany 70 g
Błonnik 8 g
 
Zestaw XI    
Bułka ciemna z ziarnem,
masłem, roszponką, łososiem wędzonym, kiełkami i czerwoną papryką

+ mango, rodzynki, orzechy, morwa biała, owocowa herbata
Wartość energetyczna 360 kcal
Wartość odżywcza:
Białko 14 g
Tłuszcz 14 g
Węglowodany 51 g
Błonnik 7 g
 
Zestaw XII    
Sałatka z makaronem pełnoziarnistym, serem feta, zielonymi oliwkami, pomidorami, zieloną sałatą i świeżymi ziołami
+ banan, jogurt naturalny, płatki owsiane, nasiona goji
Wartość energetyczna 420 kcal
Wartość odżywcza:
Białko 17 g
Tłuszcz 12 g
Węglowodany 67 g
Błonnik 5 g
 

Od września tego roku nasza Szkoła realizuje rządowy program przyjęty uchwałą Rady Ministrów w 2014 r. „BEZPIECZNA I PRZYJAZNA SZKOŁA”. Celem projektu jest zapobieganie otyłości wśród dzieci i młodzieży, a tym samym zwiększenie szans na ich prawidłowy rozwój, zdrowie i sukcesy w nauce.
W ramach programu realizowane były działania dotyczące wdrażania zasad prawidłowego żywienia wśród uczniów i wychowanków. Głównym założeniem tych działań jest współpraca z regionalnymi szkołami podstawowymi i gimnazjalnymi. W realizacji programu w ZSSiH współpracowały radomskie szkoły:

  • Publiczna Szkoła Podstawowa nr 4 z Oddziałami Integracyjnymi im. św. Kazimierza Jagiellończyka w Radomiu
  • Publiczna Szkoła Podstawowa nr 9 im. Henryka Sienkiewicza w Radomiu
  • Publiczna Szkoła Podstawowa nr 24 im. Kornela Makuszyńskiego w Radomiu
  • Publiczne Gimnazjum nr 2 im. Adama Jerzego Czartoryskiego w Radomiu
  • Publiczne Gimnazjum nr 10 im. Lotników Polskich
  • Publiczne Gimnazjum nr 13 z Oddziałami Dwujęzycznymi im. Polskich Noblistów w Radomiu

Uczniowie tych szkół odbyli u nas warsztaty żywieniowe, na których poznali zasady zdrowego odżywiania, nauczyli się dokonywać zdrowych wyborów spośród produktów spożywczych i dowiedzieli się jakie ryzyko nosi spożywanie wysoko przetworzonej żywności z dodatkiem barwników i konserwantów. Warsztaty przeprowadzili nasi uczniowie z klas III Technikum żywienia i usług gastronomicznych. Byli oni instruktorami dla młodych kolegów w przygotowywaniu przez nich zdrowego, wartościowego II śniadania do szkoły.

W każdej ze szkół, które współpracują z nami w ramach programu „Bezpieczna i przyjazna szkoła”, odbyły się również prelekcje dla rodziców na temat zdrowego odżywiania oraz jego wpływu na rozwój i zdrowie dzieci i młodzieży oraz ich sukcesy w nauce. 


Przeszkolony został także personel stołówek i sklepików szkolnych w świetle nowego Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach. 
INFORMATOR DLA STOŁÓWEK

ANKIETA DLA ABSOLWENTA

 Celem ankiety jest analiza losów naszych absolwentów. Wnioski posłużą nam również do podniesienia jakości pracy szkoły. Prosimy o wypełnienie poniższej ankiety poprzez zaznaczenie prawidłowych odpowiedzi lub wpisanie odpowiedzi w miejscu do tego przeznaczonym.  Ankieta jest anonimowa. Pobierz ankietę


efs
       

Odwiedza nas 61 gości oraz 0 użytkowników.