Wędliniarz przeprowadza rozbiór i obróbkę tusz, zajmuje się przerabianiem mięsa na wędliny i wyroby wędliniarskie zgodnie z recepturami. Prowadzi procesy technologiczne związane z mechaniczną lub ręczną obróbką tusz. Ocenia przydatność tusz. Wykrawa, klasyfikuje, przecina i segreguje tusze. Obsługuje urządzenia do produkcji i kontroli jakości. Magazynuje i przygotowuje wyroby wędliniarskie do dystrybucji. Prowadzi dokumentację produkcyjną i magazynową przetworów mięsnych i tłuszczowych. Dba o stan sanitarny maszyn, urządzeń, pomieszczeń produkcyjnych.

Celem edukacji w zasadniczej szkole zawodowej jest przygotowanie się do uzyskania kwalifikacji zawodowej - Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych. Program nauczania obejmuje przedmioty ogólnokształcące oraz zawodowe teoretyczne i praktyczne:

  • język obcy zawodowy,
  • technika w produkcji wędliniarskiej,
  • technologie produkcji wędliniarskiej,
  • podstawy działalności przedsiębiorstwa spożywczego,
  • zajęcia praktyczne (w kl.1 – 5h/tydz., w kl. 2 - 10 h/tydz., w kl.3 – 15 h/tydz.).

Szkoła zorganizuje zajęcia praktyczne, które będą odbywały się w znanych i cenionych zakładach masarskich w Radomiu i jego okolicach. Uczniowie mogą również sami znaleźć miejsce odbywania zajęć praktycznych /należy zgłosić to przed rozpoczęciem roku szkolnego/. Na zajęciach obowiązuje ubiór roboczy (fartuch ochronny lub zapaska; czepek, chustka lub furażerka przykrywająca włosy; buty na płaskim obcasie zakryte).
Istnieje również możliwość odbycia 3-tygodniowych praktyk we Włoszech lub w Hiszpanii.

Kształcenie w zawodzie wędliniarz od 1 września 2017 r. odbywać się będzie w 3-letniej branżowej szkole I stopnia dla absolwentów gimnazjów i umożliwi zdobycie zawodu wędliniarza po potwierdzeniu kwalifikacji przed OKE oraz wykształcenia zasadniczego branżowego. 
Absolwent 3-letniej branżowej szkoły I stopnia będzie mógł kontynuować naukę w szkole II stopnia i uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe w zawodzie nauczanym na poziomie technika, a także przystąpić do matury i otrzymać świadectwo dojrzałości. 
Absolwent branżowej szkoły II stopnia po uzyskaniu świadectwa dojrzałości będzie mógł kontynuować naukę na studiach wyższych.

Możliwości zatrudnienia:

Możesz pracować w kraju i za granicą w przemyśle przetwórstwa mięsnego, w branży handlowej i turystycznej; w hotelach, restauracjach, firmach cateringowych, domach wczasowych, centrach biznesowych, w restauracjach tradycyjnych i regionalnych; w handlu surowcami przemysłu spożywczego.
Masz możliwość prowadzenia własnej działalności gospodarczej, np. otwierając zakład produkujący wędliny tradycyjne i regionalne.  

ANKIETA DLA ABSOLWENTA

 Celem ankiety jest analiza losów naszych absolwentów. Wnioski posłużą nam również do podniesienia jakości pracy szkoły. Prosimy o wypełnienie poniższej ankiety poprzez zaznaczenie prawidłowych odpowiedzi lub wpisanie odpowiedzi w miejscu do tego przeznaczonym.  Ankieta jest anonimowa. Pobierz ankietę


efs
       

Odwiedza nas 22 gości oraz 0 użytkowników.