Dnia 23.05.2017 r. uczniowie klasy 1 Gc wraz z opiekunem p. M. Szymańskim wybrali się na wycieczkę do 42 Bazy Lotnictwa Szkolnego w Radomiu.
Poznali ciekawą historię bazy oraz codzienne obowiązki stacjonującej tam jednostki wojskowej.
Wycieczka rozpoczęła się w Sali Tradycji, gdzie uczniowie m.in. wysłuchali hymnu bazy. Następnym punktem była spadochroniarnia, w której zwiedzający zapoznali się z podstawowym wyposażeniem pilota na wypadek awaryjnego lądowania lub katapultowania się z samolotu. Potem przeszliśmy do hangaru, zdaniem uczniów najlepszego punktu wycieczki. Uczniowie zobaczyli z bliska samoloty takie jak Orlik i Bryza, mogli również wejść do środka tych maszyn.
Na koniec wszyscy udali się do budynku siedziby sztabu, gdzie niektórzy spróbowali swoich sił w symulatorze słynnego Orlika PZL-130.
Wycieczka była bardzo udana i każdy zadowolony wrócił do domu.

   
  

9 marca grupa uczniów naszej szkoły uczestniczyła w Dniu Otwartym UP w Lublinie. W Centrum Kongresowym mogliśmy zapoznać się z ofertą kierunków kształcenia uczelni, porozmawiać ze studentami na temat studiowania określonych kierunków, wziąć udział w konkursach, degustować wyroby wytwarzane przez studentów.
Drugim punktem naszej wycieczki była wizyta na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii. Tutaj uczestniczyliśmy w warsztatach Płatki śniadaniowe - zdrowe czy niezdrowe. Zaprezentowane zostały produkty zbożowe nisko i wysoko przetworzone wraz z krótką charakterystyką ich składu chemicznego. Mogliśmy samodzielnie skomponować pożywne i smaczne śniadanie, dające dużo energii. Temat drugich warsztatów, w których wzięliśmy udział, to : "Kolorowy świat makaronów". Po krótkim wykładzie na temat makaronów, mogliśmy przygotować makaron z dodatkiem naturalnych substancji barwiących i dokonać degustacji wyprodukowanych wyrobów.
Dodatkowo zostaliśmy zapoznani z kierunkami kształcenia na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii. Wszyscy pracownicy uczelni bardzo serdecznie nas przyjęli i zapraszali do studiowania na Uniwersytecie Przyrodniczym, być może skorzystamy :)

         

Dnia 15.03.2017 r. uczniowie z klasy 1Ga i 1Gc pod opieką nauczycieli A. Krawczyk i M. Domagały-Karpety byli na wycieczce w Warszawie. Odwiedzili wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Uczestniczyli też w wykładzie otwartym na temat: Przyprawy- dla smaku i zdrowia zorganizowanym w Wszechnicy Żywieniowej w SGGW.
W czasie wolnym zwiedzili Niewidzialną Wystawę, gdzie mogli wczuć się w rolę niewidomych. Uczniowie zdobyli doświadczenie jednego świata - osób widzących i niewidomych, a poprzez pozytywne przeżycia nauczyli się, jak niewidomym pomóc oraz ich zrozumieć. Pod opieką niewidomych przewodników odwiedzili wyposażone i całkiem wyciemnione pomieszczenia, w których doświadczyli niesamowitych wrażeń wywołanych dotykiem i słuchem.

 
 

Uczniowie z klas 2H i 2HiK uczestniczyli w zajęciach dotyczących funkcjonowania hoteli radomskich oraz zasad obsługi gości.
Pierwsze spotkanie odbyło się 22 listopada w Hotelu Prymus, gdzie dzięki uprzejmości właściciela i naszej absolwentki Magdzie Skwirze młodzież zwiedziła cały obiekt słuchając informacji na temat usług oferowanych gościom, sposobów obsługi zarówno w zakresie housekeepingu, recepcji jak i usług dodatkowych. Zobaczyli również zaplecze gastronomiczne i przygotowanie sal konsumenckich na przyjęcie okolicznościowe.
Po obejrzeniu hotelu Magda pokazała uczennicom zasady obsługi gości przy pomocy programu komputerowego, na którym pracują w recepcji oraz wypełnianie dokumentacji recepcyjnej. Dziewczyny mogły dokonać rezerwacji, meldowania, wymeldowania gości hotelowych i prowadzenie rozmów telefonicznych. Wycieczkę zakończył słodki poczęstunek, pyszne ciasto z kawą i herbatą.
Drugie zajęcia odbyły się w Europejski Boutique Hotel, które poprowadziła pani dyrektor Magdalena Bińkowska. Rozpoczęły się krótką prezentacją hotelu, jego historią, strukturą oraz zakresem oferowanych usług. Następnie pani dyrektor pokazała młodzieży pokoje jakie ma w ofercie hotel, przedstawiła procedury obowiązujące w obsłudze oraz możliwości jakie mają do dyspozycji goście przebywający w hotelu.
Na zakończenie odbyła się prezentacja multimedialna na temat znaczenia zawodu hotelarza, cech zarówno fizycznych jak i psychofizycznych jakimi powinien wyróżniać się kandydat do tego zawodu. Następnie pani Magda zaprezentowała uczniom zasady obsługi gości w hotelu za pomocą systemu komputerowego wykorzystywanego na co dzień w obiekcie.
Dziękujemy obydwu obiektom za ciepłe przyjęcie – młodzież i opiekunowie Janusz Cichy, Urszula Tusiek i Jolanta Misztal.

 

Dnia 18 listopada 2016 r. razem z klasą pierwszą pojechaliśmy na wycieczkę do Hotelu Zamku Domu Polonii w Pułtusku.
Głównym celem wyjazdu była lekcja savoir-viru czyli zachowania się przy stole.
Impreza miała za zadanie uświadomić nam, że kuchnia i kultura jedzenia stanowią ważny element naszej kultury. Pod kierunkiem Zamkowego Mistrza Kelnerstwa dowiedzieliśmy się, jak należy siadać do stołu, zachowywać się przy nim, spożywać posiłki, pić napoje, korzystać z zastawy stołowej (nie tylko w restauracji).
Z dużym zainteresowaniem i zaciekawieniem gawędziliśmy z Zamkowym Mistrzem Kelnerstwa na temat dobrego wychowania. Kindersztuba została nam przybliżona w bardzo przystępny i żartobliwy sposób.
Po części teoretycznej przyszedł czas na praktykę czyli obiad. Najpierw była przystawka - sałatka Magdalenka, pieczywo /którego nie kroimy tylko łamiemy / oraz masło. Potem zjedliśmy rosół z makaronem, a na drugie danie panierowany filet z kurczaka z ziemniakami pure, marchewką zasmażaną oraz surówką z białej kapusty. Na deser dostaliśmy ciastko zamkowe i herbatę.
Po obiedzie weszliśmy na wieżę zamkową, by podziwiać panoramę miasta i zamek.
Droga powrotna, pomimo korków, minęła nam bardzo przyjemnie. Podczas jazdy świetnie się bawiliśmy, śpiewaliśmy i rozmawialiśmy na różne tematy. Wycieczkę uważamy za bardzo udaną, wiele się na niej nauczyliśmy.
Uczniowie kl. 2 Ot

               

Dnia 16 listopada uczestniczyliśmy w turnieju JOURNALISTS GASTRO Bowling Cup, który odbył się w Kręgielni Platinium przy ul. Biznesowej. Do rozgrywek przystąpiły cztery sześcioosobowe zespoły z Gastronews, Gastro na obcasach, GastroMagic.pl, PyszneMniam.
Poza rywalizacją sportową nawiązaliśmy nowe znajomości oraz dobrze się bawiliśmy. Wygrała drużyna Gastro na obcasach, która w nagrodę zaproszona została do naleśnikarni AncyMonek, mieszczącej się przy ulicy Plac Dworcowy 2 w Radomiu. Zwycięzcy spróbowali pysznych tradycyjnych wytrawnych i słodkich naleśników, a także oryginalnych amerykańskich pancakes z sosami i syropami. Mieli również możliwość degustacji bomb witaminowych (koktajli na bazie świeżo miksowanych owoców i warzyw, świeżo wyciskanych soków). Drugie miejsce przypadło dziennikarzom z Gastronews, którzy w nagrodę otrzymali Vouchery na trzy darmowe wejścia do Klubu Fitness /AKTYWNY STUDENT W PLATINIUM/. Jedna z koleżanek /dziennikarka FAIR PLAY/ została nagrodzona godzinnym karnetem do kręgielni PLATINIUM. Po skończonym turnieju mogliśmy skorzystać z oferty Klubu Platinium, w którym tego dnia odbywały się Dni Otwarte i oprócz ćwiczeń spróbować przekąsek, wędlin i napojów.
Dziennikarze, kl. 2 Ot

 

           
        

Dnia 28.10.2016r uczniowie klasy II KA i III GB pod opieką nauczycieli: Agnieszki Kulikowskiej, Marzeny Wnęt i Grażyny Jamki odwiedzili Międzynarodowe Targi Gastronomiczne WARSAW GASTRO SHOW 2016.Uczniowie wzięli udział w pokazach nowych trendów w kuchni skandynawskiej, spróbowali różnych gatunków kaw oraz wyrobów regionalnych. Spotkali się również z uczniami innych szkół gastronomicznych oraz osobami znanymi z telewizyjnych programów kulinarnych.

 

Dnia 28 września 2016 roku klasa 2 Ot wraz z Panią Agnieszką Bilską wybrała się na wycieczkę po Radomiu, by poznać tajniki miasta z czasów powstania styczniowego. Swą wędrówkę rozpoczęliśmy od spotkania w Resursie z przewodnikiem, który zapoznał nas z programem wycieczki, poinformował, jakie miejsca zobaczymy, a także krótko opowiedział o powstaniu styczniowym, które miało znaczący wpływ na rozwój Radomia. Nasze miasto będąc stolicą guberni, stało się w okresie powstania styczniowego terenem licznych i masowych demonstracji patriotycznych. W marcu 1861 roku Radom ogarnęła fala manifestacji, które wyrażały sprzeciw społeczeństwa wobec represyjnej polityki władz.
Następnym miejscem było Mauzoleum Dionizego Czachowskiego, jednego z przywódców powstania styczniowego w regionie radomskim. Pierwotnie pomnik stał przed bernardyńskim kościołem św. Katarzyny Aleksandryjskiej przy ulicy Żeromskiego, jednak przetrwał tam do 1940 roku i został rozebrany z polecenia niemieckich władz okupacyjnych, a następnie w 1963 roku przeniesiono go na skwerze u zbiegu ulic Wernera i Malczewskiego, obecnie Plac 72 Pułku Piechoty.
Kolejnym punktem wycieczki było odwiedzenie radomskiego rynku, który na nas wywarł ogromne wrażenie ze względu na różnorodne budowle, wzniesione głównie w XIX wieku. W dawnym Kolegium Pijarów znajdowało się gimnazjum, którego wychowankowie i nauczyciele aktywnie angażowali się w działalność patriotyczną oraz powstańczą. W centralnym punkcie rynku w czasie powstania styczniowego postawiono szubienicę, na której wieszano powstańców.
Po zwiedzeniu rynku zwartą grupą udaliśmy się w kierunku kościoła oo. Bernardynów, pod którym w czasie powstania styczniowego wydarzyły się ważne dla radomian Zielone Święta, kiedy to mieszkańcy przybrali w wieńce i kwiaty kamienną figurę Matki Boskiej, a następnie zrobili łuk triumfalny z Orłem Białym w złotej koronie z napisem Królowo Korony Polskiej, módl się za nami. Opowieść przewodnika na temat świątyni była ostatnim punktem programu wycieczki,dzięki której poznaliśmy tajemnice naszego miasta.

Z. W., kl. 2Ot

fot. N.W., kl. 2Ot

ANKIETA DLA ABSOLWENTA

 Celem ankiety jest analiza losów naszych absolwentów. Wnioski posłużą nam również do podniesienia jakości pracy szkoły. Prosimy o wypełnienie poniższej ankiety poprzez zaznaczenie prawidłowych odpowiedzi lub wpisanie odpowiedzi w miejscu do tego przeznaczonym.  Ankieta jest anonimowa. Pobierz ankietę


efs
       

Odwiedza nas 45 gości oraz 0 użytkowników.