W tak piękną niepogodę grupa młodzieży z Gastronomika pod opieką profesorów Borodziuka i Rochowskiego wybrała się na rajd pieszy skrajem Puszczy Kozienickiej. Trasa mokra a nawet bardzo mokra, lecz mimo to daliśmy radę!!!
14 km prawie w całości przez las wiodło od opłotków Radomia przez Rajec do Siczek.
Ogniska tym razem nie było ale może następnym razem?

W dniu 15 września młodzież ZSSiH pod opieka profesorów Rochowskiego i Borodziuka brała udział w rajdzie rowerowym. Pogoda nie okazała się zbyt łaskawa lecz to nie przeszkodziło naszej ekipie w pokonaniu trasy. Kierując się w stronę radomskiego lotniska wyjechaliśmy poza Radom i skierowaliśmy się w stronę Rajca i Siczek. W Siczkach ognisko z kiełbaską i pora na odpoczynek... potem już tylko droga powrotna przez otulinę Puszczy Kozienickiej. 52 kilometry i kilka godzin na świeżym powietrzu, impreza bardzo udana!!!
Do zobaczenia na szlaku!!!

Dnia 22.09.2017 r. uczniowie naszej szkoły uczestniczyli w wycieczce krajoznawczo-edukacyjnej do Lublina.
Głównym punktem programu były Pokazy z fizyki zorganizowane przez Instytut Fizyki UMCS oraz Oddział Lubelski Polskiego Towarzystwa Fizycznego. Ideą pokazów jest popularyzacja fizyki i pomoc w jej nauczaniu poprzez prezentację tematycznie dobranych, interesujących, a nieraz wręcz fascynujących eksperymentów.
Uczniowie naszej szkoły chętnie uczestniczyli w eksperymentach trudnych do wykonania w warunkach szkolnych.
W drodze powrotnej zwiedzili Majdanek i Kazimierz.



Dnia 23.05.2017 r. uczniowie klasy 1 Gc wraz z opiekunem p. M. Szymańskim wybrali się na wycieczkę do 42 Bazy Lotnictwa Szkolnego w Radomiu.
Poznali ciekawą historię bazy oraz codzienne obowiązki stacjonującej tam jednostki wojskowej.
Wycieczka rozpoczęła się w Sali Tradycji, gdzie uczniowie m.in. wysłuchali hymnu bazy. Następnym punktem była spadochroniarnia, w której zwiedzający zapoznali się z podstawowym wyposażeniem pilota na wypadek awaryjnego lądowania lub katapultowania się z samolotu. Potem przeszliśmy do hangaru, zdaniem uczniów najlepszego punktu wycieczki. Uczniowie zobaczyli z bliska samoloty takie jak Orlik i Bryza, mogli również wejść do środka tych maszyn.
Na koniec wszyscy udali się do budynku siedziby sztabu, gdzie niektórzy spróbowali swoich sił w symulatorze słynnego Orlika PZL-130.
Wycieczka była bardzo udana i każdy zadowolony wrócił do domu.

   
  

9 marca grupa uczniów naszej szkoły uczestniczyła w Dniu Otwartym UP w Lublinie. W Centrum Kongresowym mogliśmy zapoznać się z ofertą kierunków kształcenia uczelni, porozmawiać ze studentami na temat studiowania określonych kierunków, wziąć udział w konkursach, degustować wyroby wytwarzane przez studentów.
Drugim punktem naszej wycieczki była wizyta na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii. Tutaj uczestniczyliśmy w warsztatach Płatki śniadaniowe - zdrowe czy niezdrowe. Zaprezentowane zostały produkty zbożowe nisko i wysoko przetworzone wraz z krótką charakterystyką ich składu chemicznego. Mogliśmy samodzielnie skomponować pożywne i smaczne śniadanie, dające dużo energii. Temat drugich warsztatów, w których wzięliśmy udział, to : "Kolorowy świat makaronów". Po krótkim wykładzie na temat makaronów, mogliśmy przygotować makaron z dodatkiem naturalnych substancji barwiących i dokonać degustacji wyprodukowanych wyrobów.
Dodatkowo zostaliśmy zapoznani z kierunkami kształcenia na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii. Wszyscy pracownicy uczelni bardzo serdecznie nas przyjęli i zapraszali do studiowania na Uniwersytecie Przyrodniczym, być może skorzystamy :)

         

Dnia 15.03.2017 r. uczniowie z klasy 1Ga i 1Gc pod opieką nauczycieli A. Krawczyk i M. Domagały-Karpety byli na wycieczce w Warszawie. Odwiedzili wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Uczestniczyli też w wykładzie otwartym na temat: Przyprawy- dla smaku i zdrowia zorganizowanym w Wszechnicy Żywieniowej w SGGW.
W czasie wolnym zwiedzili Niewidzialną Wystawę, gdzie mogli wczuć się w rolę niewidomych. Uczniowie zdobyli doświadczenie jednego świata - osób widzących i niewidomych, a poprzez pozytywne przeżycia nauczyli się, jak niewidomym pomóc oraz ich zrozumieć. Pod opieką niewidomych przewodników odwiedzili wyposażone i całkiem wyciemnione pomieszczenia, w których doświadczyli niesamowitych wrażeń wywołanych dotykiem i słuchem.

 
 

Uczniowie z klas 2H i 2HiK uczestniczyli w zajęciach dotyczących funkcjonowania hoteli radomskich oraz zasad obsługi gości.
Pierwsze spotkanie odbyło się 22 listopada w Hotelu Prymus, gdzie dzięki uprzejmości właściciela i naszej absolwentki Magdzie Skwirze młodzież zwiedziła cały obiekt słuchając informacji na temat usług oferowanych gościom, sposobów obsługi zarówno w zakresie housekeepingu, recepcji jak i usług dodatkowych. Zobaczyli również zaplecze gastronomiczne i przygotowanie sal konsumenckich na przyjęcie okolicznościowe.
Po obejrzeniu hotelu Magda pokazała uczennicom zasady obsługi gości przy pomocy programu komputerowego, na którym pracują w recepcji oraz wypełnianie dokumentacji recepcyjnej. Dziewczyny mogły dokonać rezerwacji, meldowania, wymeldowania gości hotelowych i prowadzenie rozmów telefonicznych. Wycieczkę zakończył słodki poczęstunek, pyszne ciasto z kawą i herbatą.
Drugie zajęcia odbyły się w Europejski Boutique Hotel, które poprowadziła pani dyrektor Magdalena Bińkowska. Rozpoczęły się krótką prezentacją hotelu, jego historią, strukturą oraz zakresem oferowanych usług. Następnie pani dyrektor pokazała młodzieży pokoje jakie ma w ofercie hotel, przedstawiła procedury obowiązujące w obsłudze oraz możliwości jakie mają do dyspozycji goście przebywający w hotelu.
Na zakończenie odbyła się prezentacja multimedialna na temat znaczenia zawodu hotelarza, cech zarówno fizycznych jak i psychofizycznych jakimi powinien wyróżniać się kandydat do tego zawodu. Następnie pani Magda zaprezentowała uczniom zasady obsługi gości w hotelu za pomocą systemu komputerowego wykorzystywanego na co dzień w obiekcie.
Dziękujemy obydwu obiektom za ciepłe przyjęcie – młodzież i opiekunowie Janusz Cichy, Urszula Tusiek i Jolanta Misztal.

 

Dnia 18 listopada 2016 r. razem z klasą pierwszą pojechaliśmy na wycieczkę do Hotelu Zamku Domu Polonii w Pułtusku.
Głównym celem wyjazdu była lekcja savoir-viru czyli zachowania się przy stole.
Impreza miała za zadanie uświadomić nam, że kuchnia i kultura jedzenia stanowią ważny element naszej kultury. Pod kierunkiem Zamkowego Mistrza Kelnerstwa dowiedzieliśmy się, jak należy siadać do stołu, zachowywać się przy nim, spożywać posiłki, pić napoje, korzystać z zastawy stołowej (nie tylko w restauracji).
Z dużym zainteresowaniem i zaciekawieniem gawędziliśmy z Zamkowym Mistrzem Kelnerstwa na temat dobrego wychowania. Kindersztuba została nam przybliżona w bardzo przystępny i żartobliwy sposób.
Po części teoretycznej przyszedł czas na praktykę czyli obiad. Najpierw była przystawka - sałatka Magdalenka, pieczywo /którego nie kroimy tylko łamiemy / oraz masło. Potem zjedliśmy rosół z makaronem, a na drugie danie panierowany filet z kurczaka z ziemniakami pure, marchewką zasmażaną oraz surówką z białej kapusty. Na deser dostaliśmy ciastko zamkowe i herbatę.
Po obiedzie weszliśmy na wieżę zamkową, by podziwiać panoramę miasta i zamek.
Droga powrotna, pomimo korków, minęła nam bardzo przyjemnie. Podczas jazdy świetnie się bawiliśmy, śpiewaliśmy i rozmawialiśmy na różne tematy. Wycieczkę uważamy za bardzo udaną, wiele się na niej nauczyliśmy.
Uczniowie kl. 2 Ot

               

ANKIETA DLA ABSOLWENTA

 Celem ankiety jest analiza losów naszych absolwentów. Wnioski posłużą nam również do podniesienia jakości pracy szkoły. Prosimy o wypełnienie poniższej ankiety poprzez zaznaczenie prawidłowych odpowiedzi lub wpisanie odpowiedzi w miejscu do tego przeznaczonym.  Ankieta jest anonimowa. Pobierz ankietę


efs
       

Odwiedza nas 53 gości oraz 0 użytkowników.