25 marca na całym świecie obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Gofra. Chrupiący przysmak kojarzy się wielu z wakacjami w nadmorskich kurortach czy smakami dzieciństwa. Gofry brukselskie i belgijskie, a także modne ostatnio gofry bąbelkowe to przysmaki uwielbiane przez większość łasuchów.
Pulchne lub chrupkie wafle przygotowywane w gofrownicy, która nadaje im charakterystyczny kształt - prostokąt lub kwadrat z kratownicą, rzadziej serduszka ułożone w kwiatek - podaje się najczęściej z bitą śmietaną i owocami, a także z dżemem lub z lodami. Ciasto na gofry przygotowuje się przez wymieszanie mąki, cukru, soli, stopionego masła lub oleju, żółtek jaj i mleka, a następnie ubitych białek jaj. Specyficzną odmianą gofrów są gofry belgijskie, spopularyzowane w 2 połowie XX w.
Gofry sporządziła klasa 3 Gap na zajęciach z pracowni gastronomicznej.