3
4
2

Cześć! Z tej strony Nela i Nikola.
Podczas naszego stażu we Włoszech pracujemy w czterogwiazdkowym hotelu Sovrana, który jest dostępny dla gości ze swoimi pupilami.
W naszej pracy zajmujemy się głównie przygotowywaniem pokoi do użytku gościa. Jednak poza jednostkami hotelowymi dbamy też o czystość części ogólnodostępnej. Nasza praca jest przyjemna oraz jesteśmy miło zaskoczone tym jak bardzo przyjaźni są nasi współpracownicy.
Pozdrawiamy z pięknego Rimini.

Multimedia__3_
Multimedia__2_
Multimedia
Multimedia__4_
Multimedia__1_
Previous Next Play Pause

Odbywamy staż w restauracji LIDO.
Zajmujemy się tam między innymi krojeniem i grillowaniem warzyw oraz panierowaniem owoców morza. Przygotowujemy również salę przed przybyciem gości: nakrywamy stoły, przygotowujemy parmezan oraz chleb, podajemy napoje. Restauracja w której pracujemy słynie głównie z makaronu, pizzy i owoców morza.
Pozdrawiamy ze słonecznej Italii, stażystki Patrycja i Maja.

Image__3_ (2)
Image (2)
Image__4_ (1)
Image__1_ (2)
Image__2_ (2)

W pierwszą sobotę naszego pobytu w pięknym kraju jakim są Włochy, wstałyśmy wcześnie rano aby odbyć pierwszą z naszych wycieczek. Dzięki podróży, która trwała kilka godzin, mogłyśmy obserwować piękny krajobraz włoskich gór. 
Florencja, cel naszej wycieczki to miasto z ciekawą historią (poznałyśmy ją podczas spotkania z Panią przewodnik) i niezwykłymi zabytkami, które zachwycają.
Chętnie odwiedziłybyśmy to miejsce ponownie.
Stażystki Nikola, Nela, Patrycja, Maja, Kasia S. i Kasia W. wraz z opiekunem sorem Kalbarczykiem.

  • Image__2_
  • Image__3_
  • Image
  • Image__1_

Ciao! Z tej strony dwie Kasie,
odbywamy staż we Włoszech w cukierni Bianchi Riccione.
Uczymy się przygotowywać włoskie wyroby cukiernicze takie jak croissanty, robiłyśmy też ciasta z jabłkami, ptysie nadziewane przeróżnym nadzieniem i polewami oraz różne rodzaje tart. Pracujemy z bardzo przyjaznymi, pogodnymi i pomocnymi ludźmi, chętnie udzielają nam pomocy i wszystko wyjaśniają.
Pozdrawiamy z Rimini!
Stażystki Kasie

Multimedia__9_ (1)
Multimedia__2_ (1)
Multimedia__1_ (1)
Multimedia__8_ (1)
Multimedia__3_ (1)
Multimedia__4_ (1)

Riminii to miejsce zaczarowane, dla jednych czas zabawy, dla innych odpoczynku od codzienności. Dla nas stażystów to czas praktyk zawodowych, które minęły bardzo szybko. Trzy tygodniowy pobyt przyniósł wiele ciekawych doświadczeń. Poznaliśmy zabytki Rimini, skosztowaliśmy potraw kuchni włoskiej. Pogoda płatała nam figle, ale mimo tego udało nam się zwiedzić piękna Florencję (tu urodził się Carllo Lorenzini Collodi autor powieści drewnianego pajacyka Pinokio) i San Marino (jest enklawą czyli krajem otoczonym całkowicie przez jedno państwo -Włochy , zarazem najmniejszym państwem w Europie po Watykanie i Monako). W wolnych chwilach po pracy nie było czasu na nudę (gra w siatkówkę, koszykówkę,karty uno i spacery nadmorską promenadą dawały nam dużo radości i motywowały do pracy następnego dnia.
W weekend poprzedzający 31 października Włosi obchodzili Halloween. Witryny sklepowe obwieszone były upiornymi dekoracjami, organizowane były kolacje tematyczne i imprezy (w której uczestniczyliśmy). 1 listopada to Wszystkich Świętych we Włoszech - Ognissanti. W ciszy i zadumie spacerowaliśmy po cmentarzu w Riminii.
Wracamy z nowymi umiejętnościami z zakresu naszych zawodów. Podszkoliliśmy język angielski i włoski, poznaliśmy przemiłych ludzi w miejscu pracy jak i poza nią. Wszystkim bardzo dziękujemy.
Stażyści: Czarek, Julia, Martyna, Adam, Kasia, Michał, opiekun Pani Ewa Guść. Ciao

98821300-0af9-45b6-8449-1a2f6d1ea07d
bf5e0849-a827-4511-8372-ae66792bb448
25603437-4b11-4a44-86df-43a714f8e8e2
6a69ffdd-ed31-4a37-989e-77639192fafd
0ae157a8-b6a3-4c23-b7f8-6600841f8d65
ef8cea94-3d74-4112-b898-0616b876afee
5ae21253-4673-4172-800e-be198564d8b1
8e57f61a-edcc-4716-8e40-87fc2600fa10
a8f29138-923d-4ed3-a71d-d899ee4177dc
54365054-be58-40cc-a96d-93a8cf3fe939
70f6a147-ef1f-4e13-9fe3-9f104b975947
pinokio
06572fe0-a489-4131-af5a-1493530f11ce
ac073d37-b592-41ba-bed4-8717af4d6023
3010bc30-b1b8-4329-9245-55a886b286e9
5ebd72e4-93fa-47be-97e2-86462c984d44
d6e03d3e-6fc6-4008-ae93-9e0c12dfcc07
9028c5f6-2fa2-47a1-9e4c-2f8e03cc8876
78010aa9-da81-4e9b-b5cb-2eae9a8dc172
72f1e578-9e61-4bb4-87a2-1e3db16d9af5

Hejka z tej strony Martyna - kucharz.
Jestem praktykantką w restauracji Dallo Zio w mieście Rimini. Restauracja, w której odbywam staż wykorzystuje surowce wyłącznie z okolic Rimini, zarówno lądowych jak i morskich. Zdobywam nowe doświadczenia związane z kuchnią włoską. Moim zadaniem jest pomoc w kuchni - zajmuję się przygotowaniem posiłków i dodatków warzywnych (jednym z nich jest trawa cytrynowa obsmażana na oliwie, oprócz aromatycznego smaku wyróżnia się ona bogactwem witamin i minerałów, które mają dobroczynny wpływ na nasz organizm). Wykonuję również obróbką owoców morza oraz przygotowuję desery.
Stażystka Martyna. Ciao

62793468-0cfe-4853-95d1-c36c63ff12ee
285e3893-0e65-4e3a-bd15-cdbd09a81063
f91a57d8-bc74-41b1-bd63-07055e2ba1d4
72deed5d-f593-44fc-afa9-edce01072800
24d03640-424f-4a98-86fe-a3d2de08db27
72b962b0-8113-4e71-bcbb-955be2b07233
b8ce0f15-4306-46f4-944f-73b2b6e25998

Cześć, tu Adam
Pracuję w restauracji La Marrianna, która funkcjonuje od 1908 roku.

Restauracja głównie serwuje dania z owocami morza. Przygotowywane są także tradycyjne dania regionalne oraz desery.
Do moich zadań w restauracji należy: obróbka wstępna owoców morza oraz warzyw, wypiekanie Piadin - to klasyczny płaski chleb bez zakwasu, który jest wypiekany w Romanii od średniowiecza i można go uważać za symboliczne jedzenie tego regionu. Piadina, jedzenie uliczne wyprzedzające swoje czasy, może być nadziewana niemal każdym składnikiem – warzywami, mięsem, serem lub rybą. Pomagam również na stanowisku wykończeniowym oraz dbam o utrzymanie czystości na kuchni.
Stażysta Adam

4
DC6C8E26-5846-4A07-BD90-CB665363436F.jpeg
2
adam1
984f6716-7e96-442a-bf0b-7e9f57fb1cc1
4afe2320-1114-4802-a1aa-c0a33bc883de
ed8023d3-b645-4731-8f54-9314ddde8d36
7f0029fb-58d6-4910-a5cf-1bf2cebf6564
f42f698f-4a84-4a32-b309-0fc6d728916a

W czasie pobytu we Włoszech miałyśmy okazję obserwować życie ludzi, którzy tu mieszkają

Co zwróciło naszą uwagę?
Na powitanie Włosi mówią Ciao! lub Buon giorno!, ale tylko rano, po godz. 15-tej Buona sera. Często pada też pytanie Come stai? Czyli jak się masz, na który odpowiadamy bene, co znaczy dobrze i nic więcej. Żadnego narzekania.
Włosi robią dobrą kawę, piją ją najczęściej stojąc przy barze. Ich wizyta w kawiarni to głównie szybkie espresso (intensywna kawa podawana w małej filiżance, charakteryzuje ją mocny smak i pianka unosząca się na powierzchni).
Jeżeli chcesz napić się kawy latte, nie proś o latte, bo dostaniesz szklankę mleka. Po włosku latte oznacza mleko. Aby ją zamówić trzeba poprosić o caffe latte.
Do kawy, najczęściej podaje się cornetto, czyli słodkiego rogalika przypominającego francuskiego croissanta, ale zawierającego nadzienie.
Siesta we Włoszech (znana jako riposo lub pennichella) to przerwa w ciągu dnia, podczas której wiele sklepów, biur i restauracji zamyka się na kilka godzin, zazwyczaj między 13:00 a 16.00. To czas na odpoczynek, posiłek i ochronę przed najgorętszym słońcem. Włosi bardzo nie lubią i raczej nie pracują w tych godzinach.
La passeggiata, czyli wieczorny spacer, to ważna część włoskiej kultury. Włosi uwielbiają wychodzić na ulice w godzinach popołudniowych i wieczornych, aby spotkać się z przyjaciółmi, zjeść lody, czy po prostu podziwiać miasto.
Rozmawiają głośno i za pomocą dużej liczby gestów.
Wracając z pracy, spacerując po mieście czy promenadzie bardzo często spotykałyśmy młodych ludzi z wiankiem laurowym na głowie.
Tradycja dekorowania głowy wiankiem laurowym podczas obrony pracy magisterskiej jest symbolicznym aktem, który odnosi się do wartości i aspiracji studentów. Symbolizuje triumf i osiągnięcia, które student zdobył podczas nauki. Stanowi wyraz uznania dla ciężkiej pracy, poświęcenia i determinacji, jaką poświęcił.
Studenci noszą wieniec po uroczystościach ukończenia szkoły przez resztę dnia.

Czas spędzony w Rimini będziemy długo wspominać, ale wszędzie dobrze, najlepiej w domu. Trochę stęskniliśmy się za naszymi bliskimi, szkołą, polskim rosołem i jajecznicą.
Wracamy do Radomia. Dziękujemy:)
Stażystki: Julia, Natalia, Nikola, Monika, Wiktoria, Zuzanna, opiekun Agnieszka Bilska

B1C03063-9407-4A8E-AA0C-81A77B23D14B
8E0E9538-2D93-42CD-A3C9-DBBF51EA5E19.jpeg
1A6ADB70-05D3-4EA8-A966-8D17158E74BB.jpeg 2
15876119-0A0B-429E-AF14-15009D71B304.jpeg
90ebd2e3-4e70-4b51-a538-cf5d0a8ce5f0.jpeg
7F0013D2-B667-477E-B94E-1CF6F519D1D9.jpeg
A256AB1D-6DAA-477C-9321-A33FC41D98CC.jpeg
E7C4FB26-C19B-4FD5-AD8A-C09CA1272D52.jpeg 2
465066100_1072251241572118_6235044386625463117_n
52B0ED4B-BDD4-433B-8305-BC951FFD8E29.jpeg
0FB2C23F-FA70-478F-BC90-53B8C1A0A6CD.jpeg
1AFBA69F-C2BF-4996-B849-A5E0BB200F07.jpeg
E14BCA22-D8B1-44C8-B39A-795440381BFE.jpeg
E4A95FFD-D45A-40C2-AB37-C4049170091C.jpeg
214A8052-695E-4211-BC81-91C5C09B6F86.jpeg
290E628F-C805-4FF0-BFC0-DF35548A341D.jpeg
4E8B65AF-4593-42E9-AE17-25F0DB4E613B.jpeg
AE2703DB-FF39-4C64-A05A-7FE663149144.jpeg
5E03F26E-9F94-4A6C-879B-26C7A3522245.jpeg

 

23 października klasy 3ot, 2otk i 3gb w ramach innowacji Praca personelu pokładowego /stewardessa/steward uczestniczyły w wyjątkowej, interaktywnej wystawie zlokalizowanej w strefie ogólnodostępnej terminala Lotniska Warszawa-Radom. Niemal 60 interaktywnych, multimedialnych eksponatów zabrało uczniów i opiekunów (M. Maj i B. Górka) w wyjątkową podróż – od marzeń o lataniu, poprzez każdy aspekt lotu w przyrodzie, fizyce i historii, aż do lotu w kosmos. A wszystko to podane w wyjątkowo atrakcyjnej formie interaktywnej oraz wizualnej, gwarantującej naukę i rozrywkę. Jak dobrze się bawiliśmy widać na zdjęciach.

img_16_1729774323497
img_34_1729774437480
img_8_1729757252202
img_6_1729757239228
img_42_1729774465755
img_19_1729774335849
img_21_1729774341337
img_7_1729774276887
img_14_1729774313787
img_38_1729774449730
img_44_1729774475844
img_4_1729757226604
img_36_1729774443919
img_46_1729774488382
img_40_1729774458553
img_9_1729774291242
img_12_1729774307506
img_28_1729774420801
img_23_1729774358167
img_32_1729774432635
img_26_1729774387640

2
3
Previous Next Play Pause

Ferretti Beach Hotel**** to nasze miejsce pracy.
Zajmujemy się głównie utrzymaniem czystości w pokojach hotelowych (ścielimy łóżka na modłę amerykańską - kołdry są lekkie i cienkie lub zastępuje się je miękkimi kocami, uzupełniamy gadżety i kosmetyki hotelowe). Sprzątamy również pomieszczenia ogólnodostępne. Podczas pracy podziwiamy piękne widoki Adriatyku.
Dużo się nauczyliśmy, chcemy więcej. Wiele jeszcze przed nami …
Stażyści Julia i Cezary

6
10
9
4
1
7
9 2
5

Back to top