Ciao! Z tej strony Wiktoria i Maja. Jesteśmy cukierniczkami, które pracują w cukierni Soriani w Rimini. Uczymy się tradycji wypieku włoskich słodyczy. Poznajemy nowe metody formowania różnorodnych słodkości. Codziennie robimy croissanty, faworki, zdobimy tartaletki oraz nadziewamy ptysie (Choux à la crème). Poznałyśmy nowe urządzenia, które pomagają przy dużej produkcji.
W cukierni towarzyszy nam cudowna, miła atmosfera. Nie brakuje śmiechów oraz żartów.
Distinti saluti stażystki.
Buongiorno, tak się witamy w restauracji L'ARTROV.
Na początku praktyk poznałyśmy personel. Szef kuchni pokazał nam jak przygotowuje różne potrawy, a potem zaczęłyśmy mu pomagać.
Robiłyśmy pieczone ziemniaki z tymiankiem i różnorakie piadiny. Nie zabrakło oczywiście różnych rodzajów makaronu.
Ciepło pozdrawiamy Victoria i Zuzanna. CIAO!
Ciao, jako cukierniczki odbywamy staż we Włoszech w cukierni Bianchi Riccione. Zdobywamy nowe doświadczenia w naszym zawodzie. Przygotowujemy różnego rodzaju wyroby cukiernicze takie jak castagnole pasticceria, tarty, faworki czy ciasteczka oraz zajmujemy się dekoracją tych wyrobów. Pracujemy w świetnym zespole i jesteśmy wdzięczni, że możemy tu być.
Pozdrawiamy z Rimini Aleksandra i Karolina
Buongiorno! Odbywając staż w hotelu (Amelia i Gabrysia) pracę zaczynamy sprzątając pokoje oraz przygotowując je dla kolejnych gości. Ścielamy łóżka, sprzątamy łazienki, wymieniamy pościel, ręczniki i uzupełniamy kosmetyki.
Poznałyśmy nowy sposób ścielenia łóżek dla gości hotelowych. Poszerzamy umiejętności zawodowe, kompetencje językowe oraz zdobywamy doświadczenie ważne w naszym przyszłym zawodzie. Arrivederci!
Po tygodniu pełnym emocji i nowych doświadczeń w pracy, wybraliśmy się na wycieczkę do Florencji. Oprowadziła nas Polka mieszkająca długo we Włoszech.
Zwiedzaliśmy Bazylikę, rynek, oraz galerię posągów. Podziwialiśmy również prześliczną Katedrę Santa Maria del Fiore. Zachwyciłyśmy się niesamowitą Bramą Raju.
Pani przewodniczka opowiedziała nam o życiu Michała Anioła i o historii tego pięknego miasta. W drodze powrotnej przeszliśmy Mostem Złotników, podziwialiśmy śliczne widoki gór i lasów.
Zachwyciłyśmy się tym pięknym i starym włoskim miastem. Polecamy każdemu choć raz pojechać do Florencji.
Ciao, odbywamy praktykę we Włoszech w Rimini, Amelia i Gabriela - hotelarze, Karolina i Aleksandra - cukiernicy oraz Karolina i Patrycja - kucharze.
Wylądowaliśmy na lotnisku w Bolonii, skąd przewieziono nas busem pod Hotel New Jolie. Po przyjeździe zostaliśmy przywitani śniadaniem na słodko, po czym zakwaterowano nas w pokojach 3 osobowych. W międzyczasie udaliśmy się nad morze podziwiać cudowne widoki plaży Rimini. Po tym emocjonującym dniu wieczorem wybraliśmy się zwiedzić rynek. Zostaliśmy zaskoczeniu przyrodą oraz infrastrukturą tego miasta.
Kolejnego dnia Viki, nasza opiekunka z Rimini, pomogła nam dotrzeć do miejsc pracy i przedstawiła nam naszych pracodawców. Zostaliśmy zapoznani z przepisami BHP i zaczęliśmy pracę.
Najczęściej na lunch i kolację dostajemy pizzę, różnego rodzaju makarony oraz lasagne. Naszym ulubionym daniem jest pizza z frytkami!
W roku szkolnym 2024/25 ZSSiH realizuje projekt „Rozwój umiejętności zawodowych podczas zagranicznych staży”, który został dofinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus w ramach programu Fundusze Europejskie dla Rozwoju Społecznego (FERS) 2021-2027.
W celu podzielenia się doświadczeniami z realizowanego stażu oraz pokazania korzyści płynących z uczestnictwa w projektach, szkoła wzięła udział w krajowym konkursie Selfie +. Uczniowie w ramach mobilności mieli za zadanie wykonanie zdjęcia polegającego na uchwyceniu projektu w jednym ujęciu. Zabawy było co nie miara, a najbardziej wyróżniające się zdjęcie, którego autorką jest Natalia Rusin z klasy 4GbZ, zostało opisane przez panią Małgorzatę Drabik, która złożyła zgłoszenie i zarejestrowała je w konkursie.
Ku naszemu miłemu zaskoczeniu, zdjęcie zajęło III miejsce w kategorii: Twój projekt w jednym ujęciu. Według organizatorów „emanuje pozytywną energią i stanowi doskonały przykład inspirującej pracy”. Są pełni uznania zaangażowania uczniów i szkoły oraz talentu, które przyczyniają się do rozwoju dziedziny edukacyjnej.
Autorom gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!
Mgła niepewności
Pobyt we Włoszech to niezapomniane doświadczenie pełne różnorodnych wrażeń.
Powoli żegnamy się z piękną Italią. Na zakończenie naszej przygody, udaliśmy się do malowniczego San Marino. Oto jak nas przywitało. Pomimo mgły niepewności, która towarzyszyła nam w naszej podróży, bogaci o nowe doświadczenia zdobyte podczas stażu i pozytywnie nastawieni do życia, jesteśmy gotowi przekroczyć bramę nowych możliwości i podjąć kolejne wyzwania zawodowe. Jest to idealny moment, aby otworzyć przed sobą drzwi do międzynarodowej kariery i zaserwować sobie sukces bez granic!
TYM RAZEM W ROLI GŁÓWNEJ MIĘSO DZIKICH PTAKÓW