Uczniowie klas 2, 3 i 4 TŻiUG, TH, TTŻ, 2 i 3 kucharz, cukiernik przed wami szansa udziału w 3 - tygodniowym stażu (bezpłatnych praktykach) we Włoszech w ramach projektu „Zagraniczna mobilność edukacyjna uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego” finansowanego ze środków programu Fundusze Europejskie dla Rozwoju Społecznego. Zgłoszenia przyjmowane będą do 18 kwietnia 2024 r. Spośród kandydatów zostanie wybranych 30 uczestników.
Dodatkowe informacje oraz formularz zgłoszenia do pobrania u p. D. Kalita lub p. M. Drabik

Regulamin rekrutacji

 

Kształcenie odbywa się w cyklu 5-letnim, jednak autorskie przedmioty z zakresu funkcjonowania personelu pokładowego pojawią się już w drugiej klasie.
Zajęcia innowacyjne będą odbywać się na lekcjach kształcenia zawodowego w zakresie teoretycznym oraz praktycznym, wychowania fizycznego i języka angielskiego w zakresie rozszerzonym (specjalistyczna komunikacja – konwersacje) oraz przedmiocie specjalizującym: obsługa pasażerska i komunikacja w transporcie lotniczym i morskim.
Celem innowacji jest zapoznanie młodzieży z pracą stewardessy/stewarda pracującej/pracującego na statkach powietrznych i morskich. Omówione zostaną wymagania, umiejętności oraz preferencje personalne pracowników pokładowych, dyscyplina mundurowa oraz wygląd zewnętrzny.
Zajęcia uatrakcyjniają liczne wycieczki przedmiotowe na lotniska krajowe i zagraniczne, do Londynu połączone z zapoznanie się z procedurami bezpieczeństwa na pokładzie podczas lotu i na lotnisku w języku angielskim, wycieczka promem do Szwecji, terminal, branżowe spotkania z przedstawicielami zawodu Steward/Stewardessa, szkolenia z zakresu pierwszej pomocy przedmedycznej oraz animacji czasu wolnego.
Ważnym elementem innowacji będzie doskonalenie kompetencji językowych w zakresie języka zawodowego angielskiego i włoskiego w połączeniu z obsługą turysty, podróżnego w samolocie, promie, statku.
Uczniowie nabędą umiejętności, które wykorzystają w późniejszej pracy zawodowej, przechodząc z sukcesem procesy rekrutacji.
Serdecznie zapraszamy na kierunek technik organizacji turystyki z innowacją stewardessa/steward

lotr3
lotr8
prezentacja szkoly1
n
20221130_082741
20221130_082114
cwiczeniaw powitaniu
lotr12
lotr9
prezentacja zawodu2
20221130_100439
20221130_100811
20221130_095821
20221130_095921
Ćwiczenia w powitaniu
lekcja_z_ekspertem
lotr6
lotr10
20221130_082739
cwiczenia w powitaniu pasażerów
lotr2
20221130_100714
20221130_100652
lotr11
targi
prezentacja zawodu
lotr4
lotr7
1lot
20221130_100228
20221130_100518
prezentacja zawodu1
cwiczenia w powitaniu1
20221130_102409

Kolejna ciekawa lekcja klasy 1OTp i 2OT.
Realizując innowację "Obsługa personelu pokładowego - steward/stewardessa" zapoznaliśmy się z infrastrukturą naszego lotniska Warszawa - Radom.
W roli oprowadzającego absolwent naszej szkoły Robert - obecne pracownik LOT-u.
Dziękujemy było naprawdę inspirująco.

lotr8
lotr9
lotr6
lotr11
lotr12
lot5
lotr1
lotr2
348356532_2676393022502309_7523338787664761835_n
348356612_1415040269331934_8344030746509411036_n
348356709_1218181645507444_6755724843502957676_n
348356722_1233973284178878_6716602945352166396_n
348356425_203192965466195_3056141358514067100_n
348355358_988327648857175_2076989527284435649_n
348356609_966178384529342_8008369210043957139_n
348356589_627529755652972_5195671845682526649_n
Previous Next Play Pause

Sprzyja podejmowaniu przez młodzież trafnych decyzji w planowaniu dalszej drogi edukacyjnej i zawodowej.
W tym roku odbył się 22 marca. Wzięli w nim udział uczniowie klas 2h i 3h.
Poprzez udział w programie uczniowie mieli możliwość:

  • odbycia jednodniowej wizyty w wybranym miejscu pracy weryfikującej plany edukacyjne,
  • zweryfikowania swoich wyobrażeń o wymarzonym zawodzie,
  • pozyskania informacji o wykształceniu, umiejętnościach czy predyspozycjach niezbędnych do wykonywania danego zawodu,
  • doświadczenia związku pomiędzy wykształceniem a karierą zawodową,
  • zapoznania się z organizacją i zarządzaniem firmą. 

IMG_5742
received_896029998371851
received_952380719120401
received_1236860163626680
received_729171918839962
received_1253555501944762
7D7654D2-126F-4900-9249-3E6D1BEBFD21
BF39AB60-F3D0-4D81-83A9-6FE09C6E99F6
received_658702829355892
IMG_5677
IMG_20230322_154753
20230322_131922
20230322_132827
IMG_5739
received_198754762851803
Snapchat-1309417795
Bez tytułu
IMG_5745
F75C521E-DD03-4F75-9C8A-3C41038CA17D
IMG_20230322_154809
DD256783-9EA9-4137-B1F7-AFD978442A8C
IMG_5725
Bez tytułu1
Bez tytułu2

W czwartek 6 lutego odbył się kolejne warsztaty w ramach cyklu "Warsztaty z Mistrzem".
Tym razem gościliśmy Pana Patryka Jędrasika - szefa kuchni restauracji "Karo". Tematem spotkania była współczesna kuchnia restauracyjna. W ramach warsztatów 15-stu uczniów naszej szkoły przeszło szkolenie z doboru noży kuchennych oraz zasad krojenia. Pod okiem szefa młodzież przygotowała:

  • zupę krem z pieczonych buraków czerwonych z jajkiem poszetowym i kremem ze zredukowanego octu balsamicznego,
  • medaliony z polędwiczki wieprzowej z karmelizowanymi warzywami korzeniowymi , puree ziemniaczanym z estragonem oraz olejem pomidorowym.

Uczniowie byli bardzo zadowoleni, uzyskali wiele cennych wiadomości i wskazówek z zakresu przygotowywania potraw oraz informacji dotyczących specyfiki pracy kucharza w restauracji.

2
13
7
5
28
24
25
29
4
26
8
21
23
12
6
22
9
1
10
11
20
3
27

fot. Marysia z 3k

to główne hasło ruszającej właśnie kampanii edukacyjno-profilaktycznej Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji.

Więcej na:
https://www.gov.pl/web/mswia/mswia-przestrzega-mlodych-ludzi-przed-narkotykami-i-dopalaczami

W dniu 20 marca 2019 roku odbyła się 16 edycja Ogólnopolskiego Dnia Przedsiębiorczości.
Uczestniczyły w nim uczennice klasy drugiej technikum obsługi turystycznej. W ramach tego programu odbyły się jednodniowe praktyki w barach, restauracjach, hotelach, salonach fryzjerskich, firmach budowlano-remontowych, sklepach, klubach fitness, firmach transportowych.
W czasie praktyk uczennice mogły zweryfikować swoje wyobrażenia o pracy na konkretnym stanowisku, co ma wpływ na właściwy wybór przez dalszej ścieżki edukacyjnej i kariery zawodowej. Nawiązały nowe kontakty i poznały potencjalnych pracodawców.
Dziękujemy wszystkim pracodawcom za przyjęcie uczniów i przekazanie im niezbędnej wiedzy.

ED5BDC5B-901B-4C31-B1C7-853B2DCB541D
55549615_357994681592050_7548993459009355776_n
2229A997-C688-4B90-9D53-B225E842583C
090952B9-2726-4906-AE59-F9F22E5EF016
55519531_2440944049261388_727687865055576064_n
54518904_336427140562678_8146724040413806592_n
dzp2
B3617AF4-1857-41FD-9FBA-268AF916CA91
dzp5
54525813_521495398381560_3671174530920873984_n
dzp3
dzp5
dzp4
dzp6

Back to top