CHARAKTERYSTYKA ZAWODU
Technik technologii żywności (z rozszerzeniem o elementy dietetyki) zajmuje się wytwarzaniem różnorodnych produktów spożywczych. Nadzoruje przebieg produkcji na stanowiskach pracy, od przyjęcia surowców do zakładu aż do uzyskania gotowych wyrobów. Do jego zadań należy również kontrola jakości surowców i półproduktów na każdym etapie procesu technologicznego. Istotnym zadaniem technika technologii żywności jest organizowanie i nadzorowanie pracy, aby przebiegała ona zgodnie z obowiązującymi normami, przepisami bezpieczeństwa i higieny pracy oraz systemów zapewnienia jakości zdrowotnej żywności. Technik technologii żywności bierze udział w opracowywaniu receptur, instrukcji technologicznych oraz norm zakładowych dla wyrobu, wdraża je do produkcji, wykonuje także specjalistyczne analizy (fizyczne, chemiczne, mikrobiologiczne) surowców, półproduktów i wyrobów gotowych w warunkach laboratoryjnych.
NAUKA W NASZEJ SZKOLE UMOŻLIWIA
- uzyskanie certyfikatu kwalifikacji zawodowej:
- SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych
- SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych
- uzyskanie dyplomu zawodowego po zdaniu egzaminu zawodowego w zakresie w.w. kwalifikacji i ukończeniu szkoły
- przystąpienie do egzaminu maturalnego i po jego zdaniu kontynuowanie nauki na studiach
W TRAKCIE ZAJĘĆ TEORETYCZNYCH I PRAKTYCZNYCH NAUCZYSZ SIĘ
- wytwarzania produktów spożywczych
- obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych do produkcji wyrobów spożywczych
- organizowania i nadzorowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym
- kontrolowania pracy maszyn stosowanych w przetwórstwie żywności
NAUCZANE JĘZYKI OBCE
język angielski (pierwszy, kontynuacja, 3h/3h/3h/4h/5h),
język niemiecki (drugi, początkujący, 2h/2h/2h/1h/1h)
język zawodowy niemiecki
INNOWACJE
elementy dietetyki w klasie trzeciej
PREDYSPOZYCJE ZAWODOWE
W zawodzie technik technologii żywności preferuje się:
- wrażliwość estetyczną i smakową
- dokładność
- kreatywność – wyobraźnię, zdolności manualne
- cierpliwość
- umiejętność pracy w zespole
- umiejętność utrzymania porządku i higieny w czasie wykonywania zadań zawodowych
- zainteresowanie cukiernictwem, żywieniem i gastronomią, a także chemią, biologią, techniką oraz wiadomościami na temat różnych surowców, nowych technologii i maszyn
- systematyczność
- odpowiedzialność
- umiejętność samodzielnego podejmowania decyzji
- umiejętność przewidywania konsekwencji swoich działań
- dokładność i podzielność uwagi
- stosowanie programów komputerowych wspomagających wykonywanie zadań
- umiejętność dostosowywania się do wymogów rynku pracy
- dążenie do stałego podnoszenia swoich kwalifikacji i doskonalenia umiejętności zawodowych
Kształcenie praktyczne odbywa się w dobrze wyposażonych pracowniach technologicznych i warsztatach szkolnych oraz w różnych zakładach przemysłu spożywczego. Na zajęciach praktycznych obowiązuje ubiór "roboczy" i "służbowy" /określony przez nauczycieli przedmiotów zawodowych i statut szkoły/.
Istnieje również możliwość odbycia 3-tygodniowych praktyk we Włoszech, w Hiszpanii lub Portugalii.
MOŻLIWOŚCI ZATRUDNIENIA
Jako technik technologii żywności absolwent znajdzie zatrudnienie w przedsiębiorstwach przetwórstwa spożywczego różnych branż np. mięsnej, cukierniczej, piekarskiej, mleczarskiej; w instytucjach zajmujących się badaniem i oceną żywności i laboratoriach analizy żywności; w placówkach handlowych prowadzących sprzedaż artykułów spożywczych; w firmach zajmujących się przechowaniem i dystrybucją żywności; w zakładach żywienia zbiorowego, w ośrodkach turystyczno-wypoczynkowych; może prowadzić własną działalność gospodarczą w branży spożywczej.
PROFIL UMIEJETNOŚCI I KOMPETENCJI
Posiadacz dyplomu zawodowego w zawodzie
technik technologii żywności potrafi:
- planować produkcję produktów i wyrobów cukierniczych, zgodnie z systemami zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności
- rozliczać zużycie surowców, dodatków do żywności i materiałów pomocniczych, zgodnie z dokumentacją techniczną, technologiczną i normami produkcji wyrobów cukierniczych
- określać cechy, właściwości oraz wartość odżywczą wyrobów spożywczych
- oceniać organoleptycznie jakość surowców, dodatków do żywności, materiałów pomocniczych, półproduktów oraz wyrobów cukierniczych
- wytwarzać półprodukty cukiernicze, zgodnie z recepturą oraz z systemami zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności
- wytwarzać wyroby cukiernicze nietrwałe i trwałe zgodnie z recepturą oraz z systemami zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności
- dekorować i konfekcjonować wyroby cukiernicze
- obsługiwać i konserwować maszyny i urządzenia oraz środki transportu wewnętrznego stosowane w zakładach cukierniczych, zgodnie z instrukcją
- wykonywać czynności związane z magazynowaniem surowców, dodatków do żywności, półproduktów i wyrobów cukierniczych
- monitorować i podejmować działania korygujące w procesie produkcji wyrobów spożywczych zgodnie z systemami zapewnienia jakości
- określać wartość odżywczą wyrobów spożywczych
- wykonywać badania fizykochemiczne surowców, dodatków do żywności, materiałów pomocniczych, półproduktów i wyrobów spożywczych
- oceniać jakość surowców, dodatków do żywności, materiałów pomocniczych, półproduktów i wyrobów spożywczych
- rozliczać zużycie surowców, dodatków do żywności i materiałów pomocniczych do produkcji wyrobów spożywczych
- określać wydajność produkcji wyrobów spożywczych
- przestrzegać przepisów dotyczących bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska oraz wymagań ergonomii
- przestrzegać zasad kultury i etyki zawodowej w komunikacji z innymi osobami
- organizować pracę małego zespołu i nią kierować
Przyszli technolodzy żywności z klas 3Z i 4Z obserwowali proces produkcji piwa w Browarze Warka. Poznali również proces technologiczny wytwarzania soków NFC i koncentratów soków w firmie Gomar sp. z o.o. w Warce.
Była to ciekawa, intensywna lekcja w rzeczywistych warunkach produkcji, konfrontacja teorii z praktyczną obserwacją wytwarzania, kontrolowania i badania żywności.
W dniu 28 lutego 2024 roku uczniowie klas 3GbZ, 3ckb, 2ckp uczestniczyli w Targach Expo Sweet w Warszawie. Uczniowie naszej szkoły podziwiali piękne rzeźby i eksponaty wykonane przez mistrzów cukiernictwa. Na targach prezentowane były nowoczesne wyroby piekarskie i cukiernicze oraz surowce, półprodukty, sprzęt, maszyny i urządzenia. Można było również degustować lody, pieczywo i desery.
ZBYSZKO COMPANY S.A. to polska, rodzinna firma założona w 1993 roku. W dwóch zakładach produkcyjnych zlokalizowanych w Radomiu i Pile, posiada 6 linii produkcyjnych, pozwalających na wytwarzanie produktów z 20% zawartością soku, bez konserwantów i sztucznych barwników. Nowoczesny park maszynowy i zastosowane innowacyjne technologie dają możliwość produkcji 140 tys. butelek 1,5 L na godzinę.
25 października 2023 r. uczniowie klasy piątej o profilu technik technologii żywności pod opieką Pani Jolanty Wardy zapoznali się zasadami funkcjonowania zakładu oraz uczestniczyli w zajęciach laboratoryjnych.
W dniu 25.05.2023 odbyła się wycieczka klas czwartych o profilu technik technologii żywności, technik żywienia i usług gastronomicznych do Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW) w Warszawie pod opieką Pani Anny Wachowicz i Pani Katarzyny Kubickiej.
Na uczelni Dni Otwarte zorganizowały wydziały technologii żywności. Wzięliśmy udział w prezentacji kierunków:
- Technologia Żywności i Żywienia Człowieka
- Bezpieczeństwo Żywności
- Towaroznawstwo i marketing żywności
- Food Science: Technology and nutrition
Uczestniczyliśmy w warsztatach tematycznych prowadzonych przez nauczycieli akademickich w laboratoriach:
- Zastosowanie technologii druku 3D w produkcji żywności
- Wielki świat mikroorganizmów
- Wykonywanie preparatów drożdży, omówienie znaczenia mikroorganizmów w produkcji żywności
- Cukier ukryty w żywności. Jak go oznaczyć?
- Wykonywanie analiz sensorycznych
- Omówienie jakości i składu czekolady wraz z zapoznaniem z półproduktami i surowcami potrzebnymi do produkcji czekolady, metodami oceny czekolady
- Posmakuj co wytłoczymy z ziarenka (produkcja olejów)
Dowiedzieliśmy się też jak wygląda życie studenta. Jednym słowem wiedzieć i widzieć jest warto polecamy wszystkim.
fot. K. Kubicka, A. Wachowicz
Z radością informujemy, że Karolina Rylska z kl. 4 KZ, Aleks Kowalczyk z kl. 4 Zp, Jan Kundys z kl. 4 Zp zostali finalistami Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności.
Cele Olimpiady to podniesienie poziomu kształcenia zawodowego, pobudzenie i rozwijanie zainteresowań uczniów problemami produkcji żywności, konfrontacja możliwości i osiągnięć uczniów z różnych szkół. Udział w olimpiadzie jest sprawdzeniem wiedzy i umiejętności nabytych podczas nauki oraz wynikających z rozwoju własnych pasji.
W dniu 1 marca 2023 roku odbyła się wycieczka zawodowa na Targi Expo Sweet w Warszawie. Uczestnikami wycieczki byli uczniowie z klas: 3KZ, 3 C, 2 CKB, 1 CKP pod opieką p. M . Morawskiej i p. B. Świąder.
Uczniowie zapoznali się z nowoczesnymi trendami sztuki cukierniczej oraz degustowali prezentowane wyroby lodziarskie i cukiernicze.
Z radością informujemy, że troje uczniów naszej szkoły zakwalifikowało się do etapu centralnego Olimpiady Wiedzy o Żywności. Są to Karolina Rylska z kl. 4KZ oraz Aleks Kowalczyk i Jan Kundys z kl. 4Zp.
Ostatni etap olimpiady odbędzie się w marcu.
Powodzenia!
Strona 1 z 2
- start
- Poprzedni artykuł
- 1
- 2
- Następny artykuł
- koniec