4
2
3


CHARAKTERYSTYKA ZAWODU

Cukiernik zajmuje się produkowaniem wyrobów cukierniczych (wszelkiego rodzaju ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych), ich dekorowaniem, magazynowaniem i przygotowaniem do dystrybucji. Obsługuje i reguluje urządzenia do wytwarzania wyrobów cukierniczych. Ocenia przydatność surowców i wyrobów cukierniczych. Miesza surowce zgodnie z recepturami. Przygotowuje nadzienia. Prowadzi dokumentację produkcyjną i rozliczenia surowców.

NAUKA W NASZEJ SZKOLE UMOŻLIWIA

  • uzyskanie certyfikatu kwalifikacji zawodowej:
    • SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych
  • uzyskanie dyplomu zawodowego po zdaniu egzaminu zawodowego w zakresie w.w. kwalifikacji i ukończeniu szkoły
  • kontynuowanie nauki w branżowej szkole II stopnia
  • nabywanie umiejętności zawodowych w rzeczywistych warunkach pracy (szczególny nacisk kładziemy na zajęcia praktyczne)

W TRAKCIE ZAJĘĆ TEORETYCZNYCH I PRAKTYCZNYCH NAUCZYSZ SIĘ

  • stosowania maszyn i urządzeń w produkcji wyrobów cukierniczych
  • magazynowania surowców i wyrobów cukierniczych
  • sporządzania półproduktów i wyrobów cukierniczych
  • wykonywania dekoracji wyrobów cukierniczych

NAUCZANE JĘZYKI OBCE

język niemiecki (pierwszy, początkujący, 2h/2h/1h)
język zawodowy niemiecki

PREDYSPOZYCJE ZAWODOWE
Cukiernik powinien charakteryzować się:

  • dokładnością
  • kreatywnością – wyobraźnią, zdolnościami manualnymi
  • cierpliwością
  • sumiennością
  • zainteresowaniem cukiernictwem, żywieniem i gastronomią,
  • predyspozycjami do sprawnej oceny surowców i produktów finalnych oraz oceny organoleptycznej produktów i półproduktów cukierniczych, z wyczuciem czasu i miejsca
  • umiejętnością dostosowania do potrzeb klienta
  • umiejętnością pracy w zespole
  • umiejętnością utrzymania porządku i higieny w czasie wykonywania zadań zawodowych

Zajęcia praktyczne uczniowie mogą odbywać w dobrze wyposażonych pracowniach cukierniczych w szkole oraz w najbardziej znanych i cenionych cukierniach w Radomiu. Uczniowie mogą również sami znaleźć miejsce odbywania zajęć praktycznych /należy zgłosić to przed rozpoczęciem roku szkolnego/.
Na zajęciach obowiązuje ubiór roboczy (fartuch ochronny lub zapaska; czepek, chustka lub furażerka przykrywająca włosy; buty na płaskim obcasie zakryte).
Istnieje również możliwość odbycia 3-tygodniowych praktyk we Włoszech, w Hiszpanii lub Portugalii.

MOŻLIWOŚCI ZATRUDNIENIA
Możesz pracować zarówno w kraju i za granicą (zawód cukiernika poszukiwany jest na całym świecie, obecnie największe zapotrzebowanie obserwuje się wśród cukierników z umiejętnościami tradycyjnego wypieku i nowoczesnych tendencji) w cukierniach, ciastkarniach, kawiarniach, na halach produkcyjnych, magazynów wyrobów gotowych, w branży hotelarskiej, restauracjach, pensjonatach, domach weselnych. Masz możliwość prowadzenia własnej działalności gospodarczej, np. otwierając indywidualną działalność gospodarczą jako osoba fizyczna, spółkę cywilną, lub spółkę prawa handlowego, prowadząc działalność usługową, handlową, chałupniczą, np. związaną z produkcją i sprzedażą wyrobów cukierniczych (cukiernia i sklep), przygotowaniem wypieków na zlecenie – na przyjęcia lub na indywidualne zamówienia okolicznościowe, a także półproduktów cukierniczych lub dekoracji do wyrobów cukierniczych na zlecenie innych firm.

MOŻLIWOŚCI DALSZEGO KSZTAŁCENIA
Po ukończeniu nauki w branżowej szkole I stopnia absolwenci mogą kontynuować naukę w dwuletniej szkole branżowej II stopnia w celu uzyskania dyplomu technika technologii żywności, mogą również w toku dalszej nauki przystąpić do matury, bądź kształcić się zdobywając kolejne kwalifikacje dzięki kwalifikacyjnym kursom zawodowym.

Nina Kozdrach kl. 3c
Nina Kozdrach kl. 3c
Julia Walczak kl. 3ckp
Julia Walczak 3ckp
Hanna Majewska kl. 3ckp
Hanna Majewska kl. 3ckp
Nikola Procajło kl 3ckp
Nikola Procajło kl 3ckp
Previous Next Play Pause

W dniach 18 – 20 marca 2024 roku we Wrocławiu odbył się Ogólnopolski etap XXIX edycji Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik.
Temat przewodni tegorocznego Turnieju brzmiał - „Polscy olimpijczycy”.
Do rywalizacji przystąpiło 20 uczestników z całej Polski, w części teoretycznej napisali oni test, a w części praktycznej mieli oni do wykonania tort, monoporcje , 4 figurki oraz eksponat cukierniczy. Ostatniego dnia, w środę – 20 marca 2024 roku, we wrocławskim ratuszu odbyła się gala, inaugurująca XXIX edycję Turnieju, podczas której wręczano nagrody, dyplomy i puchary zwycięzcom i uczestnikom. Uczennica naszej szkoły z klasy 3ckb - Amelia Drela zdobyła trzecie miejsce oraz uzyskała tytuł laureata, otrzymała również puchar, dyplom i nagrody. Jako laureatka będzie zwolniona z części teoretycznej egzaminu zawodowego. Amelce serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

wrocc5
3
4
wr 22
wroc 3
Previous Next Play Pause

31 stycznia 2024 r. w Warszawie odbyły się eliminacje wojewódzkie do XXIX edycji Turnieju Na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik.
Naszą szkołę reprezentowała uczennica klasy 3ckb - Amelia Drela.
Konkurs składał się z etapu pisemnego oraz praktycznego. W części praktycznej do wykonania był tort z dekoracją, bankietówki oraz figurki z dowolnego surowca. Dekoracje wyrobów musiały być nawiązywać do tematu przewodniego - "Polscy olimpijczycy”.
Prace konkursowe oceniało profesjonalne jury pod przewodnictwem przedstawiciela Mazowieckiego Kuratora Oświaty.
Amelia zdobyła I miejsce i będzie reprezentować województwo mazowieckie w finale ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik we Wrocławiu w dniach 18-20 marca 2024 r., gratulujemy i życzymy powodzenia.

W dniu 28 lutego 2024 roku uczniowie klas 3GbZ, 3ckb, 2ckp uczestniczyli w Targach Expo Sweet w Warszawie. Uczniowie naszej szkoły podziwiali piękne rzeźby i eksponaty wykonane przez mistrzów cukiernictwa. Na targach prezentowane były nowoczesne wyroby piekarskie i cukiernicze oraz surowce, półprodukty, sprzęt, maszyny i urządzenia. Można było również degustować lody, pieczywo i desery.

20240228_101824
20240228_120115
20240228_113340
20240228_104233
20240228_120013
20240228_130256
20240228_133345
20240228_130428
20240228_130311
20240228_130604
20240228_113519
20240228_104320

W dniu 20 grudnia 2023 roku w naszej szkole rozstrzygnięto wyniki konkursu na chatkę piernikową:
I miejsce- Amelia Drela - kl. 3ckb
II miejsce- Julia Walczak - kl.2ckp
III miejsce Nina Łoboda - kl.3ckb
wyróżnienie dla Hanny Majewskiej - kl.2ckp

Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali dyplomy przekazane przez Pana Dyrektora oraz słodkie upominki. Nagrody i puchary zostały ufundowane przez Radę Rodziców, a nagroda za wyróżnienie została przygotowana przez panią kierownik praktycznej nauki zawodu M. Miedzińską.
Organizatorzy konkursu p. M. Morawska i p. B. Świąder dziękują wszystkim uczestnikom konkursu za przygotowanie pięknych chatek i gratulują zwycięzcom.

20231220_114920
20231220_115137
20231220_115120
20231220_115230
20231220_115042
20231220_114929
20231220_115050
20231220_115106
20231220_115101
20231220_115126
20231220_115034
20231220_115140
20231220_114926
20231219_151042
20231220_115133
20231220_115235
20231220_115113
20231220_115054
Previous Next Play Pause

nnnnnnn
kkk
nnn
c
b
nnnnnn
n
kkkkkk
kk
k
z
l
Previous Next Play Pause

1
11
4
13
14
15
19
17
Previous Next Play Pause

 

WYOBRAŹNIA, UMIEJĘTNOŚCI, PROFESJONALIZM prezentacja naszej szkoły i umiejętności uczniów wśród radomskich placówek i szkół artystycznych

fot. K. Kusio, M. Miedzińska, B. Świąder,  A. Kulikowska

343401425_6204135266369212_2147634553387184376_n
343743433_677442430856689_4611255367828545424_n
343765103_674227111197889_5488148552838470975_n
345248046_1333391343877680_1927787527548304439_n
343054372_1207999533209700_4579550628269152317_n
343557998_1028760471863515_8799781321180861972_n
343305420_150919227955799_1578037564658763864_n
343582587_242998941741161_5519693993460698428_n
344776574_573884108208652_2586910140334359497_n
a
344749163_1409231593208518_6968335162917822951_n
Previous Next Play Pause

koszyk z kwiatami z masy cukrowej i opłatka
koszyk z kwiatami z masy cukrowej i opłatka
343582587_242998941741161_5519693993460698428_n
monoporcje z musem owocowym i żelką
storczyk z karmelu
storczyk z karmelu
serwis synchroniczny
serwis synchroniczny
343095807_160142136823520_1904162570910658513_n
tort piętrowy obłożony masą cukrową, udekorowany żywymi kwiatami
monoporcje z musem owocowym i żelką
monoporcje z musem owocowym i żelką
345248046_1333391343877680_1927787527548304439_n
kompozycja kwiatowa z żywych roślin
tort wykończony masą cukrową
tort wykończony masą cukrową
monoporcje z musem owocowym i żelką
monoporcje z musem owocowym i żelką
342997960_2318311991685148_4675645817013181992_n
dekoracyjne wycinanie owoców i warzyw (carving)
348448432_1448855542318808_871329946151549122_n
jajko czekoladowe w koszyku z czekolady plastycznej
345007878_123592440731096_2304519862506335878_n
monoporcje z musem owocowym i żelką
Previous Next Play Pause

img,gcsi,14928f74ceaCe0F51F082478bD4F727b9f6b59E7,mpid,7,maxwidth,1322,maxheight,680
343322553_794242961962636_5508826415389104750_n
343261904_1046511426754157_8249147502069708791_n
343572421_577509241117695_6378662239888856210_n
IMG20230519093622
345248046_1333391343877680_1927787527548304439_n
img,gcsi,51b07592451203577205179d046BA6c38916E2Fe,mpid,7,maxwidth,1322,maxheight,680
343295299_250523987559025_8432370088470510927_n
343591848_213491911461745_861474664791959137_n
i
345007878_123592440731096_2304519862506335878_n
344749163_1409231593208518_6968335162917822951_n
IMG20230519093442
IMG20230519093420
343582587_242998941741161_5519693993460698428_n
343557998_1028760471863515_8799781321180861972_n
343062879_3610812479163723_7123366336962298045_n
343765103_674227111197889_5488148552838470975_n
343438274_1252637292281981_6085576052915541649_n
k
f
343569693_240732461881894_5168732009419033163_n
343082296_766671395125520_4601567795604354067_n
b
e
343374892_1425984061518907_1490215207641805671_n
342997960_2318311991685148_4675645817013181992_n
c
j
343603200_1713771925720836_7228854436646570548_n
343054372_1207999533209700_4579550628269152317_n
343334099_1385458455626165_1366420046357019368_n
343301332_205934832330135_2716702186558465018_n
343305420_150919227955799_1578037564658763864_n
g
343438266_1326226784775631_5767590235412712556_n
343095807_160142136823520_1904162570910658513_n
343658389_613727894028674_597917870760103510_n
h
d
343401425_6204135266369212_2147634553387184376_n
a
343265899_1386959028816806_5299419328313487901_n
343743433_677442430856689_4611255367828545424_n
343394551_762827852153770_8210938487049814385_n
344776574_573884108208652_2586910140334359497_n

W dniach 24-26 kwietnia 2023 roku odbył się finał XXVIII edycji turnieju, którego tematem przewodnim była "Współczesna Architektura". Do rywalizacji w trzecim etapie o miano najlepszego ucznia w zawodzie cukiernik zakwalifikowało się 17 uczniów. Zuzanna Gil z kl. 3C została laureatką tego konkursu. 
W pierwszej części uczniowie mogli wykazać się wiedzą teoretyczną i poczuć smak rywalizacji, w której mogli zdobyć 30 pkt. Największe emocje towarzyszyły uczestnikom drugiego dnia. Pod bacznym okiem jurorów finaliści wykonywali zadania praktyczne, a stawka była wysoka – 70 pkt. Spod wprawnych dłoni młodych adeptów rzemiosła wyłaniały się wspaniałe formy wykonywane min. z ciasta półcukierniczego, czekolady, karmelu czy masy marcepanowej.
Dzisiaj możemy już tylko podziwiać te piękne, choć nietrwałe dzieła na zdjęciach.
fot. i opieka M. Morawska

346142023_209300545298669_6527553749890571655_n
343787522_3060251227604882_8093558143314773248_n
343720911_1230279034544697_1383955381162277406_n
341250950_697980112127419_6656789453187877216_n
341704278_1600347643794524_5811920592935665427_n
341733802_1438064020270605_4887684894482940617_n
341740624_258991563156362_7720927043985755741_n
341746021_947540982954374_2259653591176997495_n
341774413_965840434441078_1926388051509134934_n
343945900_1339845790215042_6308863187285019134_n
343942753_754344236395084_2237079199847651671_n
343857918_1637583270021225_3280190065401300457_n
341777940_757586079249091_5516355026946733809_n
Previous Next Play Pause

Back to top