Ciao! Z tej strony Wiktoria i Maja. Jesteśmy cukierniczkami, które pracują w cukierni Soriani w Rimini. Uczymy się tradycji wypieku włoskich słodyczy. Poznajemy nowe metody formowania różnorodnych słodkości. Codziennie robimy croissanty, faworki, zdobimy tartaletki oraz nadziewamy ptysie (Choux à la crème). Poznałyśmy nowe urządzenia, które pomagają przy dużej produkcji.
W cukierni towarzyszy nam cudowna, miła atmosfera. Nie brakuje śmiechów oraz żartów.
Distinti saluti stażystki.
Buongiorno, tak się witamy w restauracji L'ARTROV.
Na początku praktyk poznałyśmy personel. Szef kuchni pokazał nam jak przygotowuje różne potrawy, a potem zaczęłyśmy mu pomagać.
Robiłyśmy pieczone ziemniaki z tymiankiem i różnorakie piadiny. Nie zabrakło oczywiście różnych rodzajów makaronu.
Ciepło pozdrawiamy Victoria i Zuzanna. CIAO!
Ciao, jako cukierniczki odbywamy staż we Włoszech w cukierni Bianchi Riccione. Zdobywamy nowe doświadczenia w naszym zawodzie. Przygotowujemy różnego rodzaju wyroby cukiernicze takie jak castagnole pasticceria, tarty, faworki czy ciasteczka oraz zajmujemy się dekoracją tych wyrobów. Pracujemy w świetnym zespole i jesteśmy wdzięczni, że możemy tu być.
Pozdrawiamy z Rimini Aleksandra i Karolina
Buongiorno! Odbywając staż w hotelu (Amelia i Gabrysia) pracę zaczynamy sprzątając pokoje oraz przygotowując je dla kolejnych gości. Ścielamy łóżka, sprzątamy łazienki, wymieniamy pościel, ręczniki i uzupełniamy kosmetyki.
Poznałyśmy nowy sposób ścielenia łóżek dla gości hotelowych. Poszerzamy umiejętności zawodowe, kompetencje językowe oraz zdobywamy doświadczenie ważne w naszym przyszłym zawodzie. Arrivederci!
Po tygodniu pełnym emocji i nowych doświadczeń w pracy, wybraliśmy się na wycieczkę do Florencji. Oprowadziła nas Polka mieszkająca długo we Włoszech.
Zwiedzaliśmy Bazylikę, rynek, oraz galerię posągów. Podziwialiśmy również prześliczną Katedrę Santa Maria del Fiore. Zachwyciłyśmy się niesamowitą Bramą Raju.
Pani przewodniczka opowiedziała nam o życiu Michała Anioła i o historii tego pięknego miasta. W drodze powrotnej przeszliśmy Mostem Złotników, podziwialiśmy śliczne widoki gór i lasów.
Zachwyciłyśmy się tym pięknym i starym włoskim miastem. Polecamy każdemu choć raz pojechać do Florencji.
Ciao, odbywamy praktykę we Włoszech w Rimini, Amelia i Gabriela - hotelarze, Karolina i Aleksandra - cukiernicy oraz Karolina i Patrycja - kucharze.
Wylądowaliśmy na lotnisku w Bolonii, skąd przewieziono nas busem pod Hotel New Jolie. Po przyjeździe zostaliśmy przywitani śniadaniem na słodko, po czym zakwaterowano nas w pokojach 3 osobowych. W międzyczasie udaliśmy się nad morze podziwiać cudowne widoki plaży Rimini. Po tym emocjonującym dniu wieczorem wybraliśmy się zwiedzić rynek. Zostaliśmy zaskoczeniu przyrodą oraz infrastrukturą tego miasta.
Kolejnego dnia Viki, nasza opiekunka z Rimini, pomogła nam dotrzeć do miejsc pracy i przedstawiła nam naszych pracodawców. Zostaliśmy zapoznani z przepisami BHP i zaczęliśmy pracę.
Najczęściej na lunch i kolację dostajemy pizzę, różnego rodzaju makarony oraz lasagne. Naszym ulubionym daniem jest pizza z frytkami!
W roku szkolnym 2024/25 ZSSiH realizuje projekt „Rozwój umiejętności zawodowych podczas zagranicznych staży”, który został dofinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus w ramach programu Fundusze Europejskie dla Rozwoju Społecznego (FERS) 2021-2027.
W celu podzielenia się doświadczeniami z realizowanego stażu oraz pokazania korzyści płynących z uczestnictwa w projektach, szkoła wzięła udział w krajowym konkursie Selfie +. Uczniowie w ramach mobilności mieli za zadanie wykonanie zdjęcia polegającego na uchwyceniu projektu w jednym ujęciu. Zabawy było co nie miara, a najbardziej wyróżniające się zdjęcie, którego autorką jest Natalia Rusin z klasy 4GbZ, zostało opisane przez panią Małgorzatę Drabik, która złożyła zgłoszenie i zarejestrowała je w konkursie.
Ku naszemu miłemu zaskoczeniu, zdjęcie zajęło III miejsce w kategorii: Twój projekt w jednym ujęciu. Według organizatorów „emanuje pozytywną energią i stanowi doskonały przykład inspirującej pracy”. Są pełni uznania zaangażowania uczniów i szkoły oraz talentu, które przyczyniają się do rozwoju dziedziny edukacyjnej.
Autorom gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!
Mgła niepewności
Pobyt we Włoszech to niezapomniane doświadczenie pełne różnorodnych wrażeń.
Powoli żegnamy się z piękną Italią. Na zakończenie naszej przygody, udaliśmy się do malowniczego San Marino. Oto jak nas przywitało. Pomimo mgły niepewności, która towarzyszyła nam w naszej podróży, bogaci o nowe doświadczenia zdobyte podczas stażu i pozytywnie nastawieni do życia, jesteśmy gotowi przekroczyć bramę nowych możliwości i podjąć kolejne wyzwania zawodowe. Jest to idealny moment, aby otworzyć przed sobą drzwi do międzynarodowej kariery i zaserwować sobie sukces bez granic!
Cześć! Z tej strony Nela i Nikola.
Podczas naszego stażu we Włoszech pracujemy w czterogwiazdkowym hotelu Sovrana, który jest dostępny dla gości ze swoimi pupilami.
W naszej pracy zajmujemy się głównie przygotowywaniem pokoi do użytku gościa. Jednak poza jednostkami hotelowymi dbamy też o czystość części ogólnodostępnej. Nasza praca jest przyjemna oraz jesteśmy miło zaskoczone tym jak bardzo przyjaźni są nasi współpracownicy.
Pozdrawiamy z pięknego Rimini.
Odbywamy staż w restauracji LIDO.
Zajmujemy się tam między innymi krojeniem i grillowaniem warzyw oraz panierowaniem owoców morza. Przygotowujemy również salę przed przybyciem gości: nakrywamy stoły, przygotowujemy parmezan oraz chleb, podajemy napoje. Restauracja w której pracujemy słynie głównie z makaronu, pizzy i owoców morza.
Pozdrawiamy ze słonecznej Italii, stażystki Patrycja i Maja.
W pierwszą sobotę naszego pobytu w pięknym kraju jakim są Włochy, wstałyśmy wcześnie rano aby odbyć pierwszą z naszych wycieczek. Dzięki podróży, która trwała kilka godzin, mogłyśmy obserwować piękny krajobraz włoskich gór.
Florencja, cel naszej wycieczki to miasto z ciekawą historią (poznałyśmy ją podczas spotkania z Panią przewodnik) i niezwykłymi zabytkami, które zachwycają.
Chętnie odwiedziłybyśmy to miejsce ponownie.
Stażystki Nikola, Nela, Patrycja, Maja, Kasia S. i Kasia W. wraz z opiekunem sorem Kalbarczykiem.
Ciao! Z tej strony dwie Kasie,
odbywamy staż we Włoszech w cukierni Bianchi Riccione.
Uczymy się przygotowywać włoskie wyroby cukiernicze takie jak croissanty, robiłyśmy też ciasta z jabłkami, ptysie nadziewane przeróżnym nadzieniem i polewami oraz różne rodzaje tart. Pracujemy z bardzo przyjaznymi, pogodnymi i pomocnymi ludźmi, chętnie udzielają nam pomocy i wszystko wyjaśniają.
Pozdrawiamy z Rimini!
Stażystki Kasie
Riminii to miejsce zaczarowane, dla jednych czas zabawy, dla innych odpoczynku od codzienności. Dla nas stażystów to czas praktyk zawodowych, które minęły bardzo szybko. Trzy tygodniowy pobyt przyniósł wiele ciekawych doświadczeń. Poznaliśmy zabytki Rimini, skosztowaliśmy potraw kuchni włoskiej. Pogoda płatała nam figle, ale mimo tego udało nam się zwiedzić piękna Florencję (tu urodził się Carllo Lorenzini Collodi autor powieści drewnianego pajacyka Pinokio) i San Marino (jest enklawą czyli krajem otoczonym całkowicie przez jedno państwo -Włochy , zarazem najmniejszym państwem w Europie po Watykanie i Monako). W wolnych chwilach po pracy nie było czasu na nudę (gra w siatkówkę, koszykówkę,karty uno i spacery nadmorską promenadą dawały nam dużo radości i motywowały do pracy następnego dnia.
W weekend poprzedzający 31 października Włosi obchodzili Halloween. Witryny sklepowe obwieszone były upiornymi dekoracjami, organizowane były kolacje tematyczne i imprezy (w której uczestniczyliśmy). 1 listopada to Wszystkich Świętych we Włoszech - Ognissanti. W ciszy i zadumie spacerowaliśmy po cmentarzu w Riminii.
Wracamy z nowymi umiejętnościami z zakresu naszych zawodów. Podszkoliliśmy język angielski i włoski, poznaliśmy przemiłych ludzi w miejscu pracy jak i poza nią. Wszystkim bardzo dziękujemy.
Stażyści: Czarek, Julia, Martyna, Adam, Kasia, Michał, opiekun Pani Ewa Guść. Ciao