4
3
2

Odbywamy staż w restauracji LIDO.
Zajmujemy się tam między innymi krojeniem i grillowaniem warzyw oraz panierowaniem owoców morza. Przygotowujemy również salę przed przybyciem gości: nakrywamy stoły, przygotowujemy parmezan oraz chleb, podajemy napoje. Restauracja w której pracujemy słynie głównie z makaronu, pizzy i owoców morza.
Pozdrawiamy ze słonecznej Italii, stażystki Patrycja i Maja.

Image__2_ (2)
Image (2)
Image__3_ (2)
Image__1_ (2)
Image__4_ (1)

W pierwszą sobotę naszego pobytu w pięknym kraju jakim są Włochy, wstałyśmy wcześnie rano aby odbyć pierwszą z naszych wycieczek. Dzięki podróży, która trwała kilka godzin, mogłyśmy obserwować piękny krajobraz włoskich gór. 
Florencja, cel naszej wycieczki to miasto z ciekawą historią (poznałyśmy ją podczas spotkania z Panią przewodnik) i niezwykłymi zabytkami, które zachwycają.
Chętnie odwiedziłybyśmy to miejsce ponownie.
Stażystki Nikola, Nela, Patrycja, Maja, Kasia S. i Kasia W. wraz z opiekunem sorem Kalbarczykiem.

  • Image__2_
  • Image__3_
  • Image__1_
  • Image

Ciao! Z tej strony dwie Kasie,
odbywamy staż we Włoszech w cukierni Bianchi Riccione.
Uczymy się przygotowywać włoskie wyroby cukiernicze takie jak croissanty, robiłyśmy też ciasta z jabłkami, ptysie nadziewane przeróżnym nadzieniem i polewami oraz różne rodzaje tart. Pracujemy z bardzo przyjaznymi, pogodnymi i pomocnymi ludźmi, chętnie udzielają nam pomocy i wszystko wyjaśniają.
Pozdrawiamy z Rimini!
Stażystki Kasie

Multimedia__4_ (1)
Multimedia__8_ (1)
Multimedia__2_ (1)
Multimedia__9_ (1)
Multimedia__1_ (1)
Multimedia__3_ (1)

Riminii to miejsce zaczarowane, dla jednych czas zabawy, dla innych odpoczynku od codzienności. Dla nas stażystów to czas praktyk zawodowych, które minęły bardzo szybko. Trzy tygodniowy pobyt przyniósł wiele ciekawych doświadczeń. Poznaliśmy zabytki Rimini, skosztowaliśmy potraw kuchni włoskiej. Pogoda płatała nam figle, ale mimo tego udało nam się zwiedzić piękna Florencję (tu urodził się Carllo Lorenzini Collodi autor powieści drewnianego pajacyka Pinokio) i San Marino (jest enklawą czyli krajem otoczonym całkowicie przez jedno państwo -Włochy , zarazem najmniejszym państwem w Europie po Watykanie i Monako). W wolnych chwilach po pracy nie było czasu na nudę (gra w siatkówkę, koszykówkę,karty uno i spacery nadmorską promenadą dawały nam dużo radości i motywowały do pracy następnego dnia.
W weekend poprzedzający 31 października Włosi obchodzili Halloween. Witryny sklepowe obwieszone były upiornymi dekoracjami, organizowane były kolacje tematyczne i imprezy (w której uczestniczyliśmy). 1 listopada to Wszystkich Świętych we Włoszech - Ognissanti. W ciszy i zadumie spacerowaliśmy po cmentarzu w Riminii.
Wracamy z nowymi umiejętnościami z zakresu naszych zawodów. Podszkoliliśmy język angielski i włoski, poznaliśmy przemiłych ludzi w miejscu pracy jak i poza nią. Wszystkim bardzo dziękujemy.
Stażyści: Czarek, Julia, Martyna, Adam, Kasia, Michał, opiekun Pani Ewa Guść. Ciao

bf5e0849-a827-4511-8372-ae66792bb448
70f6a147-ef1f-4e13-9fe3-9f104b975947
d6e03d3e-6fc6-4008-ae93-9e0c12dfcc07
06572fe0-a489-4131-af5a-1493530f11ce
0ae157a8-b6a3-4c23-b7f8-6600841f8d65
pinokio
5ebd72e4-93fa-47be-97e2-86462c984d44
72f1e578-9e61-4bb4-87a2-1e3db16d9af5
8e57f61a-edcc-4716-8e40-87fc2600fa10
a8f29138-923d-4ed3-a71d-d899ee4177dc
3010bc30-b1b8-4329-9245-55a886b286e9
25603437-4b11-4a44-86df-43a714f8e8e2
5ae21253-4673-4172-800e-be198564d8b1
98821300-0af9-45b6-8449-1a2f6d1ea07d
78010aa9-da81-4e9b-b5cb-2eae9a8dc172
ac073d37-b592-41ba-bed4-8717af4d6023
9028c5f6-2fa2-47a1-9e4c-2f8e03cc8876
ef8cea94-3d74-4112-b898-0616b876afee
6a69ffdd-ed31-4a37-989e-77639192fafd
54365054-be58-40cc-a96d-93a8cf3fe939

Hejka z tej strony Martyna - kucharz.
Jestem praktykantką w restauracji Dallo Zio w mieście Rimini. Restauracja, w której odbywam staż wykorzystuje surowce wyłącznie z okolic Rimini, zarówno lądowych jak i morskich. Zdobywam nowe doświadczenia związane z kuchnią włoską. Moim zadaniem jest pomoc w kuchni - zajmuję się przygotowaniem posiłków i dodatków warzywnych (jednym z nich jest trawa cytrynowa obsmażana na oliwie, oprócz aromatycznego smaku wyróżnia się ona bogactwem witamin i minerałów, które mają dobroczynny wpływ na nasz organizm). Wykonuję również obróbką owoców morza oraz przygotowuję desery.
Stażystka Martyna. Ciao

72deed5d-f593-44fc-afa9-edce01072800
72b962b0-8113-4e71-bcbb-955be2b07233
285e3893-0e65-4e3a-bd15-cdbd09a81063
b8ce0f15-4306-46f4-944f-73b2b6e25998
24d03640-424f-4a98-86fe-a3d2de08db27
f91a57d8-bc74-41b1-bd63-07055e2ba1d4
62793468-0cfe-4853-95d1-c36c63ff12ee

Cześć, tu Adam
Pracuję w restauracji La Marrianna, która funkcjonuje od 1908 roku.

Restauracja głównie serwuje dania z owocami morza. Przygotowywane są także tradycyjne dania regionalne oraz desery.
Do moich zadań w restauracji należy: obróbka wstępna owoców morza oraz warzyw, wypiekanie Piadin - to klasyczny płaski chleb bez zakwasu, który jest wypiekany w Romanii od średniowiecza i można go uważać za symboliczne jedzenie tego regionu. Piadina, jedzenie uliczne wyprzedzające swoje czasy, może być nadziewana niemal każdym składnikiem – warzywami, mięsem, serem lub rybą. Pomagam również na stanowisku wykończeniowym oraz dbam o utrzymanie czystości na kuchni.
Stażysta Adam

4
DC6C8E26-5846-4A07-BD90-CB665363436F.jpeg
984f6716-7e96-442a-bf0b-7e9f57fb1cc1
adam1
4afe2320-1114-4802-a1aa-c0a33bc883de
ed8023d3-b645-4731-8f54-9314ddde8d36
7f0029fb-58d6-4910-a5cf-1bf2cebf6564
2
f42f698f-4a84-4a32-b309-0fc6d728916a

W czasie pobytu we Włoszech miałyśmy okazję obserwować życie ludzi, którzy tu mieszkają

Co zwróciło naszą uwagę?
Na powitanie Włosi mówią Ciao! lub Buon giorno!, ale tylko rano, po godz. 15-tej Buona sera. Często pada też pytanie Come stai? Czyli jak się masz, na który odpowiadamy bene, co znaczy dobrze i nic więcej. Żadnego narzekania.
Włosi robią dobrą kawę, piją ją najczęściej stojąc przy barze. Ich wizyta w kawiarni to głównie szybkie espresso (intensywna kawa podawana w małej filiżance, charakteryzuje ją mocny smak i pianka unosząca się na powierzchni).
Jeżeli chcesz napić się kawy latte, nie proś o latte, bo dostaniesz szklankę mleka. Po włosku latte oznacza mleko. Aby ją zamówić trzeba poprosić o caffe latte.
Do kawy, najczęściej podaje się cornetto, czyli słodkiego rogalika przypominającego francuskiego croissanta, ale zawierającego nadzienie.
Siesta we Włoszech (znana jako riposo lub pennichella) to przerwa w ciągu dnia, podczas której wiele sklepów, biur i restauracji zamyka się na kilka godzin, zazwyczaj między 13:00 a 16.00. To czas na odpoczynek, posiłek i ochronę przed najgorętszym słońcem. Włosi bardzo nie lubią i raczej nie pracują w tych godzinach.
La passeggiata, czyli wieczorny spacer, to ważna część włoskiej kultury. Włosi uwielbiają wychodzić na ulice w godzinach popołudniowych i wieczornych, aby spotkać się z przyjaciółmi, zjeść lody, czy po prostu podziwiać miasto.
Rozmawiają głośno i za pomocą dużej liczby gestów.
Wracając z pracy, spacerując po mieście czy promenadzie bardzo często spotykałyśmy młodych ludzi z wiankiem laurowym na głowie.
Tradycja dekorowania głowy wiankiem laurowym podczas obrony pracy magisterskiej jest symbolicznym aktem, który odnosi się do wartości i aspiracji studentów. Symbolizuje triumf i osiągnięcia, które student zdobył podczas nauki. Stanowi wyraz uznania dla ciężkiej pracy, poświęcenia i determinacji, jaką poświęcił.
Studenci noszą wieniec po uroczystościach ukończenia szkoły przez resztę dnia.

Czas spędzony w Rimini będziemy długo wspominać, ale wszędzie dobrze, najlepiej w domu. Trochę stęskniliśmy się za naszymi bliskimi, szkołą, polskim rosołem i jajecznicą.
Wracamy do Radomia. Dziękujemy:)
Stażystki: Julia, Natalia, Nikola, Monika, Wiktoria, Zuzanna, opiekun Agnieszka Bilska

214A8052-695E-4211-BC81-91C5C09B6F86.jpeg
15876119-0A0B-429E-AF14-15009D71B304.jpeg
AE2703DB-FF39-4C64-A05A-7FE663149144.jpeg
8E0E9538-2D93-42CD-A3C9-DBBF51EA5E19.jpeg
E4A95FFD-D45A-40C2-AB37-C4049170091C.jpeg
4E8B65AF-4593-42E9-AE17-25F0DB4E613B.jpeg
52B0ED4B-BDD4-433B-8305-BC951FFD8E29.jpeg
290E628F-C805-4FF0-BFC0-DF35548A341D.jpeg
E7C4FB26-C19B-4FD5-AD8A-C09CA1272D52.jpeg 2
90ebd2e3-4e70-4b51-a538-cf5d0a8ce5f0.jpeg
1A6ADB70-05D3-4EA8-A966-8D17158E74BB.jpeg 2
0FB2C23F-FA70-478F-BC90-53B8C1A0A6CD.jpeg
5E03F26E-9F94-4A6C-879B-26C7A3522245.jpeg
465066100_1072251241572118_6235044386625463117_n
E14BCA22-D8B1-44C8-B39A-795440381BFE.jpeg
7F0013D2-B667-477E-B94E-1CF6F519D1D9.jpeg
B1C03063-9407-4A8E-AA0C-81A77B23D14B
1AFBA69F-C2BF-4996-B849-A5E0BB200F07.jpeg
A256AB1D-6DAA-477C-9321-A33FC41D98CC.jpeg

 

3
2
Previous Next Play Pause

Ferretti Beach Hotel**** to nasze miejsce pracy.
Zajmujemy się głównie utrzymaniem czystości w pokojach hotelowych (ścielimy łóżka na modłę amerykańską - kołdry są lekkie i cienkie lub zastępuje się je miękkimi kocami, uzupełniamy gadżety i kosmetyki hotelowe). Sprzątamy również pomieszczenia ogólnodostępne. Podczas pracy podziwiamy piękne widoki Adriatyku.
Dużo się nauczyliśmy, chcemy więcej. Wiele jeszcze przed nami …
Stażyści Julia i Cezary

6
5
4
9
10
1
7
9 2


Pracując w cukierni "SORIANI" w Rimini zdobywamy co dzień nowe doświadczenia.

Uczymy się formowania prawdziwych croissantów z pysznymi nadzieniami, robienia tradycyjnego włoskiego ciasta - "Piade dei Morti". Pracujemy z masą cukrową tworząc z niej różne kształty, wykorzystywane potem jako ozdoby do tortów, które również składamy.
Mamy bardzo przyjazną dla nas atmosferę i cudownych pracowników wokół, którzy gdy trzeba pomagają nam.
Stażyści.

8DDC364E-5A5F-4142-BE71-33479230A6D4.jpeg
A27E0278-BEF3-44FC-9F02-13133E470EF0.jpeg
390CE3A4-63F3-4E3F-9EC8-DA4816F3E788.jpeg
BE4CAF0B-BF12-44C4-88F5-5FD8067F9A00.jpeg
627749CD-E4DE-41A6-8723-7B1D4B424A69.jpeg
7E3C1E8B-D38E-4008-9033-5BBC06188384.jpeg

Dwa miejsca które warto odwiedzić we Włoszech to Florencja i San Marino.
Florencja kolebka i perła renesansu, miasto Michała Anioła i Leonarda da Vinci przywitała nas przepiękną pogodą☀️ i zapierającymi dech w piersiach widokami. Podziwialiśmy między innymi plac Duomo z niesamowitą katedrą i słynną kopułą Brunelleschiego, plac Signoria, gdzie znajduje się Palazzo Vecchio i wspaniałe posągi Loggia dei Lanzi.
Tydzień później pogoda spłatała nam figla i San Marino, jedno z najmniejszych państw świata, słynące z malowniczych widoków i zabytkowych twierdz podziwialiśmy spacerując we mgle 😶‍🌫️

8EC596A3-7967-499F-A6B3-EFB3DBAFFCE2.jpeg
29BB909E-EBDD-4B70-8B42-EF53B8911E59.jpeg
84AA40A1-4002-4233-A7D9-A0BA52EC3B46.jpeg
D552FA44-FC3A-4524-ADEB-43BD12DB371F.jpeg
386161C2-8A43-440B-9EB9-48534B506709.jpeg
A7F3BE3E-860F-4FFF-B911-8B426680735A.jpeg
98E23A92-E6CA-4647-842F-25B57C761B66.jpeg
0F185F4F-BA25-4C99-ABE2-E91484DB783E.jpeg
CCDEB6B1-3355-4488-8446-A0D6D451426A.jpeg
BF1AF89D-646C-4387-8D66-97451416E7A2.jpeg
C06A56D8-954A-424F-ABB5-F2CEFCEDFEC2.jpeg
88C8CC9C-FBAF-45CB-A90A-7DFF7CC20B19.jpeg
4C245DB5-4C17-4656-9916-5EF775EFAAB3.jpeg
8AB0B0B6-70AC-4C4D-A3CD-11C5C27DCD69.jpeg
562ECDD0-A707-4064-A0CF-FF81F98D3120.jpeg
A01FAAD3-FF4B-46BC-B32D-FCA19C3418C3.jpeg
C32297EE-07A7-419E-B1DE-EEE694D955F7.jpeg
D2056CCA-95F4-44CC-AC01-88777B209029.jpeg
009BAD4A-E50F-41CD-9A54-8105D4F46ECD.jpeg
73C453AD-7BA2-4EE3-A349-D3BBE8434943.jpeg
4BFE68F2-1E6A-4102-81F3-FE5136F051BA.jpeg

Jesteśmy kolejną grupą odbywającą staż zagraniczny w Riminii czyli Adam, Martyna - kucharze; Michał, Kasia - cukiernicy; Czarek, Julia - hotelarze, a naszym opiekunem jest pani Ewa Guść.
Pierwszy dzień pobytu to święto w Riminii, zaczęliśmy od wspólnego zwiedzania zabytków, pięknych kamienic oraz uliczek, którymi będziemy zmierzać do pracy. Ciekawym miejscem jest Muzeum reżysera Federico Feliniego, który się tutaj urodził. Spotkaliśmy się z panią Karoliną z Sistema Turismo, która omówiła szczegółowy program naszego pobytu i pracy. Tego dnia mieliśmy okazję zapoznać się z naszymi pracodawcami. Każdy z nas został przydzielony do swojego miejsca stażu, gdzie będzie zdobywał doświadczenie zawodowe oraz poznawał język i kulturę. Pierwszy dzień to nie tylko czas na zapoznanie się, to również początek pięknej przygody. Stażyści (Michał, Kasia, Czarek, Julia, Adam, Martyna) cdn... Ciao;)

333F24AF-0C22-4767-93D4-88B325F12BD8.jpeg
D22C1743-CA09-4350-B275-CB6368084FD8.jpeg
72B134B4-1116-4BFB-B3E5-635D1B1899A2.jpeg
6621625B-761B-48B4-836B-D1A97BD3100B.jpeg
3905167C-F663-4150-BAD1-86511D626357.jpeg
CE73DF5D-AFE0-4009-8837-73257345F664.jpeg
79B53C65-5C56-4604-8619-008D93F682A0.jpeg
B1C71EE0-4AE9-4DD0-8F72-9188516986F8.jpeg
7505B051-D6B3-4E19-8B7A-545C05404E27.jpeg
CAA55C16-F219-4D50-96CA-85CC463BA5B7.jpeg
40AB0C87-D4B9-4F12-AFE0-1191A243C342.jpeg
AEA6B09E-19B3-4082-8A12-ED93C6994D42.jpeg
FB5343ED-C0D0-4BC7-B370-06C10798FABD.jpeg

Back to top