3
4
2

Od września 2023 roku do lutego 2025 roku szkoła realizuje projekt „Rozwój umiejętności zawodowych podczas zagranicznych staży” w ramach Programu Fundusze Europejskie dla Rozwoju Społecznego 2021- 2027, współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego Plus.
Celem projektu jest podniesienie kwalifikacji zawodowych uczestników, rozwinięcie ich kompetencji językowych oraz zwiększenie ich szans na rynku pracy. Wyposażenie uczniów w kompetencje i umiejętności potrzebne w pracy cukiernika, kucharza i hotelarza możliwe do uzyskania w firmach zagranicznych, które będą stanowiły wartość dodaną w cyklu kształcenia w wybranym zawodzie.
W projekcie weźmie udział 30 uczniów Technikum i Branżowej Szkoły I stopnia podzielonych na pięć sześcioosobowych grup. Uczniowie kształcący się w zawodach: cukiernik, kucharz, technik technologii żywności o specjalności cukiernik, technik żywienia i usług gastronomicznych, technik hotelarz. Czas trwania stażu 3 tygodnie. Staż w zakładach pracy (cukiernie, hotele, lokale gastronomiczne) w Rimini we Włoszech.

Buongiorno! Odbywając staż w hotelu (Amelia i Gabrysia) pracę zaczynamy sprzątając pokoje oraz przygotowując je dla kolejnych gości. Ścielamy łóżka, sprzątamy łazienki, wymieniamy pościel, ręczniki i uzupełniamy kosmetyki.
Poznałyśmy nowy sposób ścielenia łóżek dla gości hotelowych. Poszerzamy umiejętności zawodowe, kompetencje językowe oraz zdobywamy doświadczenie ważne w naszym przyszłym zawodzie. Arrivederci!

Image__4_ (1)
a
b
Image__3_ (1)
Previous Next Play Pause

Po tygodniu pełnym emocji i nowych doświadczeń w pracy, wybraliśmy się na wycieczkę do Florencji. Oprowadziła nas Polka mieszkająca długo we Włoszech.
Zwiedzaliśmy Bazylikę, rynek, oraz galerię posągów. Podziwialiśmy również prześliczną Katedrę Santa Maria del Fiore. Zachwyciłyśmy się niesamowitą Bramą Raju.
Pani przewodniczka opowiedziała nam o życiu Michała Anioła i o historii tego pięknego miasta. W drodze powrotnej przeszliśmy Mostem Złotników, podziwialiśmy śliczne widoki gór i lasów.

Zachwyciłyśmy się tym pięknym i starym włoskim miastem. Polecamy każdemu choć raz pojechać do Florencji. 

Image__4_
Image__1_
Image__3_
Image__2_
Image
Image__6_
Image__5_

Ciao, odbywamy praktykę we Włoszech w Rimini, Amelia i Gabriela - hotelarze, Karolina i Aleksandra - cukiernicy oraz Karolina i Patrycja - kucharze.
Wylądowaliśmy na lotnisku w Bolonii, skąd przewieziono nas busem pod Hotel New Jolie. Po przyjeździe zostaliśmy przywitani śniadaniem na słodko, po czym zakwaterowano nas w pokojach 3 osobowych. W międzyczasie udaliśmy się nad morze podziwiać cudowne widoki plaży Rimini. Po tym emocjonującym dniu wieczorem wybraliśmy się zwiedzić rynek. Zostaliśmy zaskoczeniu przyrodą oraz infrastrukturą tego miasta.
Kolejnego dnia Viki, nasza opiekunka z Rimini, pomogła nam dotrzeć do miejsc pracy i przedstawiła nam naszych pracodawców. Zostaliśmy zapoznani z przepisami BHP i zaczęliśmy pracę.
Najczęściej na lunch i kolację dostajemy pizzę, różnego rodzaju makarony oraz lasagne. Naszym ulubionym daniem jest pizza z frytkami!

  • Image
  • Image__1_
  • Image__2_

W roku szkolnym 2024/25 ZSSiH realizuje projekt „Rozwój umiejętności zawodowych podczas zagranicznych staży”, który został dofinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus w ramach programu Fundusze Europejskie dla Rozwoju Społecznego (FERS) 2021-2027.
W celu podzielenia się doświadczeniami z realizowanego stażu oraz pokazania korzyści płynących z uczestnictwa w projektach, szkoła wzięła udział w krajowym konkursie Selfie +. Uczniowie w ramach mobilności mieli za zadanie wykonanie zdjęcia polegającego na uchwyceniu projektu w jednym ujęciu. Zabawy było co nie miara, a najbardziej wyróżniające się zdjęcie, którego autorką jest Natalia Rusin z klasy 4GbZ, zostało opisane przez panią Małgorzatę Drabik, która złożyła zgłoszenie i zarejestrowała je w konkursie.
Ku naszemu miłemu zaskoczeniu, zdjęcie zajęło III miejsce w kategorii: Twój projekt w jednym ujęciu. Według organizatorów „emanuje pozytywną energią i stanowi doskonały przykład inspirującej pracy”. Są pełni uznania zaangażowania uczniów i szkoły oraz talentu, które przyczyniają się do rozwoju dziedziny edukacyjnej.
Autorom gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!

Mgła niepewności

konkurs2
konkurs_1
Previous Next Play Pause

Pobyt we Włoszech to niezapomniane doświadczenie pełne różnorodnych wrażeń.
Powoli żegnamy się z piękną Italią. Na zakończenie naszej przygody, udaliśmy się do malowniczego San Marino. Oto jak nas przywitało. Pomimo mgły niepewności, która towarzyszyła nam w naszej podróży, bogaci o nowe doświadczenia zdobyte podczas stażu i pozytywnie nastawieni do życia, jesteśmy gotowi przekroczyć bramę nowych możliwości i podjąć kolejne wyzwania zawodowe. Jest to idealny moment, aby otworzyć przed sobą drzwi do międzynarodowej kariery i zaserwować sobie sukces bez granic!

Cześć! Z tej strony Nela i Nikola.
Podczas naszego stażu we Włoszech pracujemy w czterogwiazdkowym hotelu Sovrana, który jest dostępny dla gości ze swoimi pupilami.
W naszej pracy zajmujemy się głównie przygotowywaniem pokoi do użytku gościa. Jednak poza jednostkami hotelowymi dbamy też o czystość części ogólnodostępnej. Nasza praca jest przyjemna oraz jesteśmy miło zaskoczone tym jak bardzo przyjaźni są nasi współpracownicy.
Pozdrawiamy z pięknego Rimini.

Multimedia__3_
Multimedia__4_
Multimedia
Multimedia__2_
Multimedia__1_
Previous Next Play Pause

Odbywamy staż w restauracji LIDO.
Zajmujemy się tam między innymi krojeniem i grillowaniem warzyw oraz panierowaniem owoców morza. Przygotowujemy również salę przed przybyciem gości: nakrywamy stoły, przygotowujemy parmezan oraz chleb, podajemy napoje. Restauracja w której pracujemy słynie głównie z makaronu, pizzy i owoców morza.
Pozdrawiamy ze słonecznej Italii, stażystki Patrycja i Maja.

Image__4_ (1)
Image__1_ (2)
Image__2_ (2)
Image__3_ (2)
Image (2)

W pierwszą sobotę naszego pobytu w pięknym kraju jakim są Włochy, wstałyśmy wcześnie rano aby odbyć pierwszą z naszych wycieczek. Dzięki podróży, która trwała kilka godzin, mogłyśmy obserwować piękny krajobraz włoskich gór. 
Florencja, cel naszej wycieczki to miasto z ciekawą historią (poznałyśmy ją podczas spotkania z Panią przewodnik) i niezwykłymi zabytkami, które zachwycają.
Chętnie odwiedziłybyśmy to miejsce ponownie.
Stażystki Nikola, Nela, Patrycja, Maja, Kasia S. i Kasia W. wraz z opiekunem sorem Kalbarczykiem.

  • Image__3_
  • Image__2_
  • Image__1_
  • Image

Ciao! Z tej strony dwie Kasie,
odbywamy staż we Włoszech w cukierni Bianchi Riccione.
Uczymy się przygotowywać włoskie wyroby cukiernicze takie jak croissanty, robiłyśmy też ciasta z jabłkami, ptysie nadziewane przeróżnym nadzieniem i polewami oraz różne rodzaje tart. Pracujemy z bardzo przyjaznymi, pogodnymi i pomocnymi ludźmi, chętnie udzielają nam pomocy i wszystko wyjaśniają.
Pozdrawiamy z Rimini!
Stażystki Kasie

Multimedia__4_ (1)
Multimedia__2_ (1)
Multimedia__9_ (1)
Multimedia__8_ (1)
Multimedia__1_ (1)
Multimedia__3_ (1)

Pracujemy w hotelu przyjaznym zwierzętom.
W całym hotelu podczas prac porządkowych dostrzegamy elementy z tym związane. Przekąski dla psów są dostępne w recepcji i w pokojach hotelowych. Pudełko z przysmakami („WOOF Caution contents may cause excessive tail wagging") oraz list powitalny czeka na zwierzaka VIP (Very Important Pet) w pokoju. Rano razem z właścicielami często do pracy przyjeżdża Shin, pies rasy Shiba Inu. Jest on hotelową maskotką,  a jego podobizna widnieje w wielu miejscach w hotelu. Przyjazd każdego gościa hotelowego wraz z pupilem jest nadzorowany przez Shina. Zwierzęta zapoznają się, aby nie doszło do zachowań agresywnych w czasie pobytu w hotelu.

Stażystki Zuzanna i Wiktoria

H4
H3
H1
H6
H11
H7
H9 2
H8
H44
Hot1
H9
Hot9
H12
H30

W czasie pracy w cukierni Bianchi Riccione uczymy się przygotowywać tradycyjne włoskie wyroby. Robiłyśmy m.in. tradycyjny placek na Wszystkich Świętych - Piade dei Morti, ciasto z jabłkami - Torta di Mele, ciastka z jabłkami - Sfoglia di Mele oraz małe ptysie - Bigne alla crema.
Atmosfera w pracy jest bardzo przyjazna i humorystyczna. Pracownicy bardzo chętnie tłumaczą nam co mamy robić i w jakiej kolejności wykonywać poszczególne czynności.
Stażystki Julia i Nikola

B166DD4F-F014-4945-B135-52881BEAF3E9
D5D69341-765A-44A0-8CB2-F5C6EC53954C
E9B64280-9B21-43D4-9F35-179F76E61D18
C2
5514B60C-E8A5-40E1-BCAC-5F2A1F9C6F0D
1F311C9D-C7EC-4BA0-87E6-3CB00ACF0426
C7
ACC47DD6-01F0-46AB-BA22-75602EB7BB7D
E77A70D8-E03E-413E-8BB0-CAB93F6AEA3C
92DB1529-534C-400E-BADD-9C3ECA639BC9
7D00D6A3-D309-499F-A66A-3D311FAB0611
67B289AE-0774-480E-8F62-B385C3039B67
C3
C4
9E1A5EE7-72DC-4F17-9E9B-CA249EAA9D14
0AD71695-84C3-40CE-80D1-5FE062056792
C1

Restauracja w której pracujemy znajduje się blisko hotelu w którym mieszkamy.
Panuje w niej bardzo przyjemna atmosfera, pracownicy są bardzo mili.
Podczas pracy poszerzamy swoje umiejętności oraz wiedzę na temat włoskiej kuchni.
Poznajemy również nowe sposoby serwowania potraw.
Restauracja w której pracujemy słynie z past (makaronów z sosami) owoców morza oraz pizzy.
Stażystki Monika i Natalia

G3
67C9CEF8-DC55-473D-A7D0-3462741365E7.jpeg
G1
G2
G4

Back to top