3
4
2

Nie tylko Rimini położone nad północnym Adriatykiem jest uroczym włoskim miasteczkiem. Region Emilia-Romania ma znacznie więcej do zaoferowania. Właśnie dlatego korzystając ze słonecznej pogody wybraliśmy się po pracy do pobliskiej miejscowości Santarcangelo.
Musimy przyznać, że korzystanie z miejscowej komunikacji publicznej wymaga wiele cierpliwości.

2 (1)
1
Previous Next Play Pause

To urocze miasteczko oferuje piękne krajobrazy i pozwala poczuć autentyczną włoską kulturę z dala od turystycznego tłumu. Jednym z najbardziej rozpoznawalnych symboli jest zabytkowy zamek Castello Malatestiano.

Nie mniej ważnym symbolem miasta jest Arco Ganganelli – łuk triumfalny.

Ciekawym miejscem jest unikatowe Museo del Bottone-poświęcone historii i sztuce tworzenia guzików.
Jednak to widoki są najpiękniejsze!

 

8
7
6
7
Previous Next Play Pause

Odbywany praktyki we Włoszech w restauracji LIDO.
Nasi współpracownicy serdecznie nas przyjęli z otwartymi ramionami. Podczas pracy rozwijamy umiejętności kulinarne zdobyte w szkole, ucząc się nowych technik i sekretów kuchni włoskiej. To niezwykłe doświadczenie, które pozwala nam poszerzyć naszą wiedzę i umiejętności w gastronomii.

3
33
31
32
Previous Next Play Pause

Po pierwszym tygodniu pracy w cukierni Bianchi Riccione zyskaliśmy nowe doświadczenia, które przekazują nam tutejsi pracownicy. Atmosfera podczas pracy jest miła i humorystyczna. Zapoznaliśmy się z pracą przy maszynach, jak i ręczną. Nauczyli nas tutejszych słodkości takich jak cornetto, grissini czy tutejsze torty.

4
43
42
41
Previous Next Play Pause

Jesteśmy już po pierwszym tygodniu praktyk w nadmorskim Hotelu Sovrana****.
Wszyscy przywitali nas z otwartymi ramionami i uśmiechem na twarzy. Do naszych obowiązków należy m.in.: dbanie o czystość pokoi, to znaczy, ścielenie łóżek odpowiednią dla tego regionu techniką, uzupełnianie lodówek i utrzymywanie czystości w ogólnodostępnej części hotelu. Liczymy, że nauczymy się przydatnych dla nas rzeczy, abyśmy dalej mogli rozwijać się w naszym zawodzie.

21
2
22
Previous Next Play Pause

Od 16 września swój staż w Rimini zaczęła kolejna grupa w składzie: Anna, Dagmara (hotelarki), Hanna, Bartłomiej (cukiernicy), Aleksandra, Krystian (kucharze). Opiekunem jest p. Małgosia.
Po przyjeździe do Rimini otuliła nas atmosfera niezwykłego piękna i spokoju. Spacerując po malowniczych uliczkach, poczuliśmy klimat tego małego miasta. Po pierwszym rzuceniu okiem na Rimini możemy spodziewać się zachwycających nadmorskich widoków, pięknych plaż oraz klimatycznych uliczek pełnych kawiarni i restauracji. Możemy także spodziewać się fantastycznej atmosfery na targu Cavour, gdzie można spróbować lokalnych przysmaków i zakupić autentyczne włoskie produkty. Dodatkowo, spacer po urokliwej starówce pełnej kolorowych domów i butików dostarczył niezapomnianych wrażeń!

13
12
1
Previous Next Play Pause

Nasz staż w Rimini dobiegł końca – co za przygoda! 😄 Przez te trzy tygodnie nauczyliśmy się mnóstwa nowych rzeczy, pracując w hotelu, cukierni i restauracji. Było trochę stresu, dużo śmiechu i masa nowych doświadczeń. 🤗 Poznaliśmy nie tylko fajnych ludzi, ale też włoską kulturę i język, a przy okazji mocno podszkoliliśmy swój angielski. Teraz jesteśmy już w domu, ale na pewno będziemy wspominać te chwile jeszcze przez długi czas!
Dziękujęmy Sistema Turismo za wsparcie i opiekę podczas naszego stażu w Rimini.

2_
4_
3_
1_
Previous Next Play Pause

Dzień w restauracji L’ARTROV Antek i Martyna rozpoczynają od przygotowania stołów oraz obierania warzyw, przygotowywania półproduktów i krojenia składników na dania serwowane w ciągu dnia.
Pracujemy pod okiem szefa kuchni, który codziennie pokazuje nam, jak dbać o szczegóły w tradycyjnych włoskich potrawach, takich jak makarony, pizze czy owoce morza. Kiedy restauracja zaczyna przyjmować gości, tempo pracy zdecydowanie rośnie. Pomagamy zarówno na kuchni, jak i przy wydawaniu posiłków, a także w sprzątaniu stanowisk pracy. Każdy dzień to nowe wyzwania, ale też ogromna satysfakcja, kiedy widzimy zadowolenie gości.

1 (1)
6
5
4 (1)
3

Nina i Bartek pracują w Cukierni Soriani w Rimini.
Dzień pracy rozpoczynają od dobrej kawy włoskiej oraz tradycyjnego włoskiego crossanta.
Każdego dnia tworzymy różnorodne słodkości, od tradycyjnych włoskich ciastek, crossantów po kremowe desery. Praca pod okiem mistrzów cukiernictwa uczy nas dokładności i dbałości o szczegóły, a także cierpliwości, bo każda receptura wymaga precyzyjnych proporcji, skupienia i odpowiedniego przygotowania. To miejsce pełne zapachów, kolorów i smaków, które codziennie dostarcza nam wrażeń i doświadczenia.

3
2 (6)
4
3 (5)
5
1 (6)

Piękna pogoda w niedzielę zachęciła nas taķże do zwiedzenia Rawenny, miasta położonego około 50 km od Rimini.
Udaliśmy się tam pociągiem, kolejami regionalnymi. Miasto słynie z pięknych mozaik, aż 8 zabytków wpisanych jest na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Zabytki te związane są z historią wczesnego chrześcijaństwa. Bizantyńskie mozaiki są świetnie zachowane, przedstawiają postaci świętych, a także elementy przyrodnicze - zwierzęta, drzewa oraz owoce. Wykonane są ze szkła, złota oraz kamieni.
Mówiąc o Rawennie warto wspomnieć Dantego, który ukończył tu swoje dzieło "Boską komedię" , a także zmarł w 1321 roku. W mieście znajduje się grobowiec poety oraz muzeum.

2 (5)
3 (4)
4
1 (5)
Previous Next Play Pause

Podczas naszego stażu w Rimini mieliśmy okazję odwiedzić San Marino, jedno z najmniejszych państw świata. San Marino położone jest wysoko na wzgórzu Monte Titano, nad którym dominuje zamek La Rocca o Guaita. Twierdza została wzniesiona w XI wieku. San Marino słynie z piękniej starówki, placu Piazza Della Liberta, na którym znajduje się Bazylika San Marino z relikwiami założyciela państwa św. Maryna (po włosku właśnie San Marino).

7
4 (2)
5 (2)
8 (1)
10 (1)
2 (4)
9 (1)
1 (4)
3 (3)
11 (1)
6 (2)

Zuzanna i Bożenka odbywają praktyki w Ferretti Beach Hotel ****, z którego pracę umilają im widoki na Morze Adriatyckie oraz codzienne życie mieszkańców Rimini.
To właśnie w tym hotelu każdego dnia uczą się pracy w hotelarstwie.
Dzień pracy zaczynamy rano, do naszych obowiązków należy głównie utrzymanie czystości i porządku w pokojach hotelowych. Podczas sprzątanie pokoju musimy zadbać o wymianę ręczników, pościeli, uzupełnienie kosmetyków oraz uzupełnienie minibaru. Dbamy także o estetykę i porządek w łazience. Mamy stały kontakt z gośćmi hotelowymi a także personelem. Zdobywamy cenne doświadczenie, poszerzamy umiejętności zawodowe, uczymy się pracy w grupie oraz samodzielniej. Jest to praca wymagająca zaangażowania, dającą wiele satysfakcji. Pracujemy w międzynarodowym środowisku, rozwijamy swoje kompetencje językowe zarówno w języku włoskim, jak i angielskim.

3 (1)
1 (3)
Previous Next Play Pause

Back to top