Zobaczyliśmy nowoczesny sprzęt i urządzenia do wyposażenia zakładów gastronomicznych i hoteli, podglądaliśmy pracę doświadczonych kucharzy i barmanów, degustowaliśmy przyrządzane przez nich dania i napoje.
Podczas tegorocznej edycji Targów wybitni szefowie, znani m.in. z telewizyjnych programów kulinarnych, zaprezentowali w Kuchni Mistrzów swoją wizję przyrządzania potraw, a branżowi specjaliści podzielili się wiedzą z zakresu food-pairingu (sztuki łączenia smaków) oraz marketingu sensorycznego.(fot. Kacper Wojtysiak)
Przyszli technolodzy żywności z klasy III TZ po raz kolejny mieli przyjemność zapoznać się z procesami produkcyjnymi w zakładzie produkcyjnymi i przeżyć słodką przygodę. Tym razem była to największa w Europie fabryka wyrobów cukierniczych Ferrero Polska w Belsku Dużym. Produkty z fabryki w Belsku trafiają do około 60 krajów świata. Należą do nich Nutella, Kinder Niespodzianki, drażetki Tic Tac, batoniki Kinder Bueno, jajka Kinder Joy, praliny Raffaello i wiele innych...
Technologia żywności zajmuje się metodami wytwarzania, przetwarzania, utrwalania i przechowywania żywności.
Aby zapoznać się z tymi procesami i utrwalić wiedzę zdobytą w szkole, uczniowie z klas II i III Technikum - technik technologii żywności z ZSSiH w Radomiu, uczestniczą w wycieczkach zawodowych. Wycieczki dostarczają mnóstwo pozytywnych wrażeń i dużo istotnych informacji, które niewątpliwie pomagają zrozumieć wiele zagadnień.
Nasi młodzi technologowie żywności osobiście przekonują się jaka praca może czekać przedstawicieli tego zawodu.
FERRERO POLSKA w Belsku Dużym - zapoznajemy się z procesem produkcji wyrobów cukierniczych.
PEPSICO POLSKA w Michrowie i poznanie technologii produkcji napojów bezalkoholowych.
Zakład Masarski "KRAWCZYK" - poznanie cyklu produkcyjnego, przetwórstwa mięsa i wędlin
Przyszli technolodzy żywności z klasy 3 Z pod opieką nauczycieli J.Pieczyńskiej i A.Wachowicz uczestniczyli w wycieczce edukacyjnej do Zakładu Mleczarskiego FigAND w Kolonii Wawrzyszów.
Uczniowie mieli możliwość poznać proces technologiczny produkcji wielu przetworów mleczarskich, od przyjęcia surowego mleka do pakowania i magazynowania wyrobu gotowego. Uczestniczyli w badaniu mleka w zakładowym laboratorium zgodnie z unijnymi standardami.
Zakład jest wyposażony w nowoczesne urządzenia do produkcji i pakowania serów, napojów mlecznych fermentowanych, mleka spożywczego, które można było obejrzeć i poznać zasadę działania w praktyce.
Miłym akcentem na zakończenie była degustacja pysznych wyrobów produkowanych w FigAND.
Dziękujemy dyrekcji FigAnd-u za możliwość zwiedzenia zakładu!