4
2
3


CHARAKTERYSTYKA ZAWODU

Technik żywienia i usług gastronomicznych planuje produkcję i ustala asortyment potraw, dokonuje oceny jakości surowców i półproduktów, potraw i napojów, w tym nadzoruje proces produkcji, przebieg procesów technologicznych zgodnie z normami, obowiązującymi recepturami i wymogami sanitarno-higienicznymi. Prowadzi dokumentację dotyczącą rozliczeń produkcji gastronomicznej, obsługuje nowoczesne maszyny i urządzenia gastronomiczne, organizuje i nadzoruje obsługę konsumentów, pracę magazynu oraz organizuje i nadzoruje proces produkcyjny. Zdobyta wiedza i umiejętności stanowią podstawę prowadzenia z sukcesem własnego zakładu gastronomicznego.

NAUKA W NASZEJ SZKOLE UMOŻLIWIA

  • uzyskanie certyfikatu kwalifikacji zawodowej:
    • HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
    • HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
  • uzyskanie dyplomu zawodowego po zdaniu egzaminu zawodowego w zakresie w.w. kwalifikacji i ukończeniu szkoły
  • przystąpienie do egzaminu maturalnego i po jego zdaniu kontynuowanie nauki na studiach

W TRAKCIE ZAJĘĆ TEORETYCZNYCH I PRAKTYCZNYCH NAUCZYSZ SIĘ

  • oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania
  • sporządzania i ekspedycji potraw i napojów
  • planowania i oceny żywienia
  • organizowania produkcji gastronomicznej
  • planowania i realizacji usług gastronomicznych

NAUCZANE JĘZYKI OBCE

język angielski (pierwszy, kontynuacja, 3h/3h/3h/4h/5h),
język niemiecki (drugi, początkujący, 2h/2h/2h/1h/1h)
język zawodowy angielski

PREDYSPOZYCJE ZAWODOWE
Technik żywienia i usług gastronomicznych powinien charakteryzować się:

  • miłą aparycją, wysoką kulturą osobistą
  • otwartością i gościnnością
  • uprzejmością i cierpliwością
  • wrażliwością estetyczną i smakową
  • sprawnością manualną, kreatywnością
  • komunikatywnością
  • umiejętnością współdziałania w zespole
  • myśleniem analitycznym
  • podzielnością uwagi
  • umiejętnością podejmowania szybkich decyzji
  • odpornością na stres
  • umiejętnością utrzymania porządku i higieny w czasie wykonywania zadań zawodowych
  • stosowaniem programów komputerowych wspomagających wykonywanie zadań
  • dążeniem do stałego podnoszenia swoich kwalifikacji i doskonalenia umiejętności zawodowych

Kształcenie praktyczne odbywa się w dobrze wyposażonych pracowniach technologicznych i warsztatach szkolnych oraz u pracodawców branży gastronomicznej. Na zajęciach obowiązuje ubiór "roboczy" i "służbowy" /określony przez nauczycieli przedmiotów zawodowych i statut szkoły/.
Istnieje również możliwość odbycia 3-tygodniowych praktyk we Włoszech, w Hiszpanii lub Portugalii.

MOŻLIWOŚCI ZATRUDNIENIA
Absolwenci szkoły w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych mogą podejmować pracę w: restauracjach, hotelach, pensjonatach, domach wczasowych, na statkach, firmach cateringowych, firmach produkujących dania mrożone, punktach fast food, slow food w kraju i za granicą; zakładach zbiorowego żywienia; własnej firmie gastronomicznej; gospodarstwach agroturystycznych, prowadzić kursy gastronomiczne czy blog kulinarny.

PROFIL UMIEJETNOŚCI I KOMPETENCJI
Posiadacz dyplomu zawodowego w zawodzie

technik żywienia i usług gastronomicznych potrafi:

  • sporządzać receptury i kalkulację potraw i napojów
  • sporządzać rozchody magazynowe surowców i kosztorysy usług gastronomicznych
  • serwować potrawy i napoje, dobierając zastawę stołową, sprzęt i urządzenia
  • użytkować pomieszczenia zakładu gastronomicznego zgodnie z przeznaczeniem
  • stosować sprzęt i aparaturę kontrolno-pomiarową oraz urządzenia do przechowywania żywności w zakładzie gastronomicznym
  • stosować systemy zarządzania bezpieczeństwem zdrowotnym żywności i kontrolować procesy w produkcji gastronomicznej
  • dokonywać oceny towaroznawczej i organoleptycznej żywności i rozróżniać metody jej utrwalania
  • dobierać i stosować maszyny, urządzenia i drobny sprzęt do procesów technologicznych w gastronomii
  • planować jadłospisy zgodnie z zasadami zdrowego i racjonalnego żywienia
  • określać działanie składników odżywczych i ich wpływ na zmiany zachodzące w organizmie człowieka
  • stosować nowoczesne techniki i metody kulinarne w sporządzaniu potraw dietetycznych i alternatywnego sposobu żywienia
  • przechowywać surowce, półprodukty i wyroby kulinarne
  • planować produkcję gastronomiczną i obliczać zapotrzebowanie na surowce i półprodukty
  • sporządzać rozliczenia finansowe produkcji i sprzedaży usług gastronomicznych i cateringowych
  • sporządzać karty menu z uwzględnieniem informacji dotyczących wartości odżywczej potraw, alergenów i cen
  • stosować i oceniać działania związane z promocją usług gastronomicznych i cateringowych
  • wykazać się kreatywnością w działaniach i otwartością na zmiany
  • przestrzegać przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska oraz wymagań ergonomii
  • przestrzegać zasad kultury i etyki zawodowej w komunikacji z innymi osobami
  • organizować pracę małego zespołu i nią kierować

Mistrzem Noża tegorocznego Festiwalu został Szymon Bartosiak z klasy 3ka. Gratulujemy.
Zapraszamy do udziału za rok.

posiekani6
posiekani19
posiekani9
posiekani31
posiekani12
posiekani11
posiekani8
posiekani17
posiekani25
posiekani7
posiekani23
posiekani30
posiekani2
posiekani21
IMG_20240322_085713_resized_20240322_043141448
posiekani22
posiekani20
posiekani15
posiekani5
IMG_20240322_085630_resized_20240322_043142686
431752933_713491700984100_3944630918486670516_n
posiekani3
posiekani24
posiekani10
posiekani18
posiekani1
posiekani13
posiekani16
posiekani4

Na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie z 3Ga, 5Gb i 4KZ:)

20240307_095610
20240307_095554
20240307_094704
20240307_094655
20240307_095727
20240307_094706
20240307_095903 (1)
20240307_095220
20240307_102455
20240307_100924
20240307_100038
20240307_095742
20240307_094504
20240307_100914
20240307_095158
20240307_095614
20240307_095901
20240307_093737
20240307_094940
20240307_100920
20240307_094632
20240307_094621
20240307_093746
20240307_095601
20240307_094913
20240307_100034
20240307_103331
20240307_095348
20240307_095148
20240307_095748
20240307_100538
Previous Next Play Pause

20240307_112310
20240307_111111
20240307_112605
20240307_110024
20240307_112848
20240307_150853
20240307_110520
20240307_110938
20240307_110005
20240307_104407
20240307_111016
20240307_105759
20240307_112605 (1)
20240307_113231
20240307_111951
20240307_111805
20240307_111958
20240307_112319
20240307_111946
20240307_105340
20240307_112340
20240307_112506
20240307_110849
20240307_110427
20240307_112434
20240307_105003
20240307_111625
20240307_150957
20240307_111528
20240307_104559
20240307_150933
20240307_112653
20240307_111134
20240307_111855
20240307_111641
20240307_112725
20240307_105641
20240307_112517
20240307_105101
20240307_105545
20240307_094913
20240307_111656
20240307_105023
20240307_110320
20240307_111438
20240307_105247
20240307_111602
20240307_103349
20240307_112811
20240307_151007

Warsztaty: Smoothies, czyli zdrowa przyszłość. (prowadzący Pan mgr inż. Patryk Siczek)

20240307_142015
20240307_145229
20240307_142250
20240307_140332
20240307_141111
20240307_143934
20240307_145714
20240307_141958
20240307_141300
20240307_145203
20240307_145659
20240307_150141
20240307_140026
20240307_144917
20240307_142818
20240307_141026
20240307_134941
20240307_140230
20240307_141313
20240307_144309
20240307_145809
20240307_142333
20240307_145413
20240307_145655
20240307_143838
20240307_140831
20240307_141520
20240307_143730
20240307_140836
20240307_150037
20240307_145807
20240307_140408
20240307_145806
20240307_141957
20240307_134923
20240307_141909
20240307_141722
20240307_142021
20240307_143929
20240307_145709
20240307_134937
20240307_141348
20240307_140024
20240307_143742
20240307_143917
20240307_150041
20240307_141527
20240307_144054
20240307_141810
20240307_145740

Warsztaty: Hamowanie aktywności enzymów odpowiedzialnych za brązowienie enzymatyczne.

20240307_131834
20240307_125145
20240307_125557
20240307_125111
20240307_124207
20240307_125212
20240307_125555
20240307_131642
20240307_130835
20240307_124316
20240307_124624
20240307_124549
20240307_124956
20240307_131900
20240307_132016
20240307_124327
20240307_124728
20240307_125403
20240307_123604
20240307_125642
20240307_123734
20240307_125704
20240307_125627
20240307_125114
20240307_130847
20240307_124918
20240307_131932
20240307_121629
20240307_124150
20240307_125427
20240307_132030
20240307_125318
20240307_124419
20240307_125447
20240307_132351
20240307_130435
20240307_130943
20240307_125137
20240307_131828
20240307_124902
20240307_125821
20240307_121622
20240307_124332
20240307_124122
20240307_125525
20240307_125756
20240307_125753
20240307_125710
20240307_125402
Previous Next Play Pause

Warsztaty: Mleko w czystej postaci, czyli badania zafałszowań w produkcie.

9aeea030-711f-4658-a967-85c9ea469ab9
f550e32d-0e1f-419e-9e30-fb65b2e89f9c
6d6571e9-300c-4501-a779-541eb2f3e5b7
8e668347-32fc-4c5f-838f-952c18dafe45
4ea7f8af-492e-48c8-94c2-1d01188cf83e
ecac2e84-cc80-496e-839e-26d4362cf7d2
56caf8ed-3edd-4211-ab01-27a97be7cb51
522d1ad6-ef64-4b22-9cab-476b97a09eb1
ef420bfe-0a7d-4dae-98e6-51248bb71273
096a90b8-5b7e-43e0-9e25-8a3354d70784
7547ca92-8eea-46a8-b6bc-e8389fae0557
72234e9c-029b-4b88-ae25-4a253d096f4d
c42e7105-869d-46cf-af3f-0b280ad59ecd
0e42056e-ca29-4d80-b827-e7c65a28d474
f6ab5815-e40d-4be0-a2e0-b989f26426e9
be4d9040-1bc3-417c-b706-2df0ba7718ee
87efde6e-9958-421e-97d4-2be65def09bb
d9a5b2f6-24f6-4abe-908e-157c1363b878
44d0a06f-4c73-4761-8830-90a7e56f6a08
39869c36-3339-4f6c-b918-85c8e2232be9
Previous Next Play Pause

 

Wykonanie uczniowie klasy 3Ga z Panią Moniką Adamczyk

fot. Monika Adamczyk

404144774_835169425049436_8614158634884251739_n
ślimaczek z lukrem
387332619_300834706226061_417696189594187957_n
paszteciki z kaszą gryczaną, pieczarkami, cebulką i serem żółtym
404440063_1601859833686859_272804207381232295_n
bombolki
404542805_1408586823408355_1168553167230311680_n
rogalik z makiem
368041876_1075853016788931_6537812400428731448_n
babeczka makowa
403420594_1334741203846115_3212964384128813284_n
bombolki
404266254_359819779981431_2390962684275732062_n
strudel z nadzieniem z suszonych grzybów i kapusty z kminkiem
404283942_890052999463453_3975544114432218545_n
pierożki pieczone z grzybami i kapustą
403989966_389222870202904_1961972294896843620_n
strudel z jabłkami i cynamonem
404067188_683933457162638_808632767548817707_n
paszteciki ze szpinakiem
Previous Next Play Pause

Potrawy z ryb przygotowane na pracowni gastronomicznej przez uczniów klasy 3Ga z Panią Moniki Adamczyk polecają się na święta:)

fot. Monika Adamczyk

filet z pstrąga na spaghetti jarzynowym z grzybowym sufletem
filet z pstrąga na spaghetti jarzynowym z grzybowym sufletem
sola saute z marchwią
sola saute z marchwią
filet z miruny z kurkami z musem z wątróbki
filet z miruny z kurkami z musem z wątróbki
przystawka bombki z mintaja z sosem pomarańczy i chili
przystawka bombki z mintaja z sosem pomarańczy i chili
paluszki rybne
paluszki rybne
tatar z łososia z awokado odymiany pod kopułą
tatar z łososia z awokado odymiany pod kopułą
łosoś grillowany, odymiany
łosoś grillowany, odymiany
sandacz na puree selerowym z sosem limonkowo-cytrynowym
sandacz na puree selerowym z sosem limonkowo-cytrynowym
dorada pieczona z ziemniakiem
dorada pieczona z ziemniakiem
Previous Next Play Pause

Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie 

p2
p8
p7
p12
p9
a1
a5
p10
a2
a3
p4
p5
Previous Next Play Pause

Roztańczony dwór - warsztaty tańca dawnego

t38
t29
t56
t33
t7
t4
t58
t16
aaaa
t30
t14
t18
t10
t39
aaa3
t28
t20
t34
t25
t57
t23
t2
t22
t42
t13
t32
t24
t19
t35
t6
t36
t3
t9
t51
t27
t55
Previous Next Play Pause

 Pierwszy kucharz ostatniego króla - warsztaty kulinarne

k45
k67
k30
k97
k11
k74
k14
k108
k115
k24
k5
k99
k140
k82
k56
k44
k17
20231006_151333
k112
k33
k39
k9
k105
k145
k70
k117
k71
k133
k69
k18
k104
k84
k101
k15
k34
k59
k77
k180
k169
k38
k40
k46
k19
k22
k26
k177
k57
k55
k13
k20

 

WYOBRAŹNIA, UMIEJĘTNOŚCI, PROFESJONALIZM prezentacja naszej szkoły i umiejętności uczniów wśród radomskich placówek i szkół artystycznych

fot. K. Kusio, M. Miedzińska, B. Świąder,  A. Kulikowska

343401425_6204135266369212_2147634553387184376_n
343305420_150919227955799_1578037564658763864_n
a
343054372_1207999533209700_4579550628269152317_n
344749163_1409231593208518_6968335162917822951_n
343765103_674227111197889_5488148552838470975_n
344776574_573884108208652_2586910140334359497_n
343582587_242998941741161_5519693993460698428_n
343743433_677442430856689_4611255367828545424_n
343557998_1028760471863515_8799781321180861972_n
345248046_1333391343877680_1927787527548304439_n
Previous Next Play Pause

koszyk z kwiatami z masy cukrowej i opłatka
koszyk z kwiatami z masy cukrowej i opłatka
343582587_242998941741161_5519693993460698428_n
monoporcje z musem owocowym i żelką
storczyk z karmelu
storczyk z karmelu
serwis synchroniczny
serwis synchroniczny
343095807_160142136823520_1904162570910658513_n
tort piętrowy obłożony masą cukrową, udekorowany żywymi kwiatami
monoporcje z musem owocowym i żelką
monoporcje z musem owocowym i żelką
345248046_1333391343877680_1927787527548304439_n
kompozycja kwiatowa z żywych roślin
tort wykończony masą cukrową
tort wykończony masą cukrową
monoporcje z musem owocowym i żelką
monoporcje z musem owocowym i żelką
342997960_2318311991685148_4675645817013181992_n
dekoracyjne wycinanie owoców i warzyw (carving)
348448432_1448855542318808_871329946151549122_n
jajko czekoladowe w koszyku z czekolady plastycznej
345007878_123592440731096_2304519862506335878_n
monoporcje z musem owocowym i żelką
Previous Next Play Pause

343374892_1425984061518907_1490215207641805671_n
343054372_1207999533209700_4579550628269152317_n
344776574_573884108208652_2586910140334359497_n
343658389_613727894028674_597917870760103510_n
b
343603200_1713771925720836_7228854436646570548_n
343582587_242998941741161_5519693993460698428_n
g
h
IMG20230519093442
c
i
a
img,gcsi,51b07592451203577205179d046BA6c38916E2Fe,mpid,7,maxwidth,1322,maxheight,680
img,gcsi,14928f74ceaCe0F51F082478bD4F727b9f6b59E7,mpid,7,maxwidth,1322,maxheight,680
345248046_1333391343877680_1927787527548304439_n
IMG20230519093420
f
j
343743433_677442430856689_4611255367828545424_n
d
343261904_1046511426754157_8249147502069708791_n
343765103_674227111197889_5488148552838470975_n
343301332_205934832330135_2716702186558465018_n
343322553_794242961962636_5508826415389104750_n
343394551_762827852153770_8210938487049814385_n
343295299_250523987559025_8432370088470510927_n
343572421_577509241117695_6378662239888856210_n
343265899_1386959028816806_5299419328313487901_n
IMG20230519093622
343305420_150919227955799_1578037564658763864_n
343334099_1385458455626165_1366420046357019368_n
343591848_213491911461745_861474664791959137_n
k
344749163_1409231593208518_6968335162917822951_n
343569693_240732461881894_5168732009419033163_n
343401425_6204135266369212_2147634553387184376_n
343062879_3610812479163723_7123366336962298045_n
e
343438266_1326226784775631_5767590235412712556_n
342997960_2318311991685148_4675645817013181992_n
343438274_1252637292281981_6085576052915541649_n
343557998_1028760471863515_8799781321180861972_n
345007878_123592440731096_2304519862506335878_n
343095807_160142136823520_1904162570910658513_n
343082296_766671395125520_4601567795604354067_n

W dniu 25.05.2023 odbyła się wycieczka klas czwartych o profilu technik technologii żywności, technik żywienia i usług gastronomicznych do Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW) w Warszawie pod opieką Pani Anny Wachowicz i Pani Katarzyny Kubickiej.
Na uczelni Dni Otwarte zorganizowały wydziały technologii żywności.  Wzięliśmy udział w prezentacji kierunków:

  • Technologia Żywności i Żywienia Człowieka
  • Bezpieczeństwo Żywności
  • Towaroznawstwo i marketing żywności
  • Food Science: Technology and nutrition

Uczestniczyliśmy w warsztatach tematycznych prowadzonych przez nauczycieli akademickich w laboratoriach:

  • Zastosowanie technologii druku 3D w produkcji żywności
  • Wielki świat mikroorganizmów
  • Wykonywanie preparatów drożdży, omówienie znaczenia mikroorganizmów w produkcji żywności
  • Cukier ukryty w żywności. Jak go oznaczyć?
  • Wykonywanie analiz sensorycznych
  • Omówienie jakości i składu czekolady wraz z zapoznaniem z półproduktami i surowcami potrzebnymi do produkcji czekolady, metodami oceny czekolady
  • Posmakuj co wytłoczymy z ziarenka (produkcja olejów)

Dowiedzieliśmy się też jak wygląda życie studenta. Jednym słowem wiedzieć i widzieć jest warto polecamy wszystkim.

fot. K. Kubicka, A. Wachowicz

img_3931
20230525_135228_1685105058887
20230525_115743_1685105333119
20230525_140555_1685042922286
img_3948
img_3927
20230525_115740_1685105333528_1
20230525_115513_1685105426445
img_3941
Previous Next Play Pause

20230525_140437_1685042922384
20230525_120358_1685105425963
20230525_130206_1685105059544
image1 (2)
20230525_115712_1685105333985
20230525_115513_1685105426445
20230525_140555_1685042922286
IMG_3931
20230525_142238_1685042921833
20230525_130311_1685105333793
20230525_115740_1685105333528 (1)
20230525_135228_1685105058887
20230525_115740_1685105333528
image0 (2)
IMG_3940
20230525_112719_1685101783571
20230525_141051_1685042921997
20230525_112313_1685101783690
20230525_142410_1685042921397
IMG_3941
IMG_3927
20230525_140842_1685042922121
IMG_3937
20230525_115743_1685105333119
IMG_3948
img_3929
20230525_112731_1685101783155

30 marca uczniowie klasy 3 Ga uczestniczyli w Dniu Otwartym UP w Lublinie.
Wzięli udział w warsztatach „Fałszowanie żywności” – sprawdzali zafałszowanie soku jabłkowego. Dzięki uprzejmości pracowników UP mogli zobaczyć specjalistyczne pracownie - dr. inż. Izabela Podgórska-Kryszczuk zaprezentowała pracownię sensoryczną, a mgr inż. Patryk Siczek (absolwent ZSSiH) pokazał pracownię gastronomiczną i przybliżył kierunki kształcenia na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii.
W Centrum Kongresowym UP zapoznali się z ofertą kształcenia na wszystkich wydziałach uniwersytetu oraz działalnością kół naukowych.

339653747_910509876895251_4436170231952497610_n
339410186_158542090488354_5226483384377787563_n
339338604_1092903204998978_5923070951980433641_n
339340799_1177980622914724_4785444831257510334_n
339377223_610090027418385_5911667769763070150_n
339532464_889814988764637_4487440989182046759_n
Previous Next Play Pause

337218184_1412883502850507_2054395158612911886_n
337185329_1434765727270837_6760804175437148778_n
334734218_542112268137408_6872471099964144613_n
337298558_1928696677510026_3801732378481359924_n
336791791_619450546273137_8804589386385388263_n
334578259_1927054817668698_3598787710543527031_n
339906440_786197155965251_8403044049236066981_n
334724591_5682860238485319_8356442004705112654_n
337305602_1016077636038730_2664006537209314982_n

Back to top