CHARAKTERYSTYKA ZAWODU
Technik żywienia i usług gastronomicznych planuje produkcję i ustala asortyment potraw, dokonuje oceny jakości surowców i półproduktów, potraw i napojów, w tym nadzoruje proces produkcji, przebieg procesów technologicznych zgodnie z normami, obowiązującymi recepturami i wymogami sanitarno-higienicznymi. Prowadzi dokumentację dotyczącą rozliczeń produkcji gastronomicznej, obsługuje nowoczesne maszyny i urządzenia gastronomiczne, organizuje i nadzoruje obsługę konsumentów, pracę magazynu oraz organizuje i nadzoruje proces produkcyjny. Zdobyta wiedza i umiejętności stanowią podstawę prowadzenia z sukcesem własnego zakładu gastronomicznego.
NAUKA W NASZEJ SZKOLE UMOŻLIWIA
- uzyskanie certyfikatu kwalifikacji zawodowej:
- HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
- HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
- uzyskanie dyplomu zawodowego po zdaniu egzaminu zawodowego w zakresie w.w. kwalifikacji i ukończeniu szkoły
- przystąpienie do egzaminu maturalnego i po jego zdaniu kontynuowanie nauki na studiach
W TRAKCIE ZAJĘĆ TEORETYCZNYCH I PRAKTYCZNYCH NAUCZYSZ SIĘ
- oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania
- sporządzania i ekspedycji potraw i napojów
- planowania i oceny żywienia
- organizowania produkcji gastronomicznej
- planowania i realizacji usług gastronomicznych
NAUCZANE JĘZYKI OBCE
język angielski (pierwszy, kontynuacja, 3h/3h/3h/4h/5h),
język niemiecki (drugi, początkujący, 2h/2h/2h/1h/1h)
język zawodowy angielski
PREDYSPOZYCJE ZAWODOWE
Technik żywienia i usług gastronomicznych powinien charakteryzować się:
- miłą aparycją, wysoką kulturą osobistą
- otwartością i gościnnością
- uprzejmością i cierpliwością
- wrażliwością estetyczną i smakową
- sprawnością manualną, kreatywnością
- komunikatywnością
- umiejętnością współdziałania w zespole
- myśleniem analitycznym
- podzielnością uwagi
- umiejętnością podejmowania szybkich decyzji
- odpornością na stres
- umiejętnością utrzymania porządku i higieny w czasie wykonywania zadań zawodowych
- stosowaniem programów komputerowych wspomagających wykonywanie zadań
- dążeniem do stałego podnoszenia swoich kwalifikacji i doskonalenia umiejętności zawodowych
Kształcenie praktyczne odbywa się w dobrze wyposażonych pracowniach technologicznych i warsztatach szkolnych oraz u pracodawców branży gastronomicznej. Na zajęciach obowiązuje ubiór "roboczy" i "służbowy" /określony przez nauczycieli przedmiotów zawodowych i statut szkoły/.
Istnieje również możliwość odbycia 3-tygodniowych praktyk we Włoszech, w Hiszpanii lub Portugalii.
MOŻLIWOŚCI ZATRUDNIENIA
Absolwenci szkoły w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych mogą podejmować pracę w: restauracjach, hotelach, pensjonatach, domach wczasowych, na statkach, firmach cateringowych, firmach produkujących dania mrożone, punktach fast food, slow food w kraju i za granicą; zakładach zbiorowego żywienia; własnej firmie gastronomicznej; gospodarstwach agroturystycznych, prowadzić kursy gastronomiczne czy blog kulinarny.
PROFIL UMIEJETNOŚCI I KOMPETENCJI
Posiadacz dyplomu zawodowego w zawodzie
technik żywienia i usług gastronomicznych potrafi:
- sporządzać receptury i kalkulację potraw i napojów
- sporządzać rozchody magazynowe surowców i kosztorysy usług gastronomicznych
- serwować potrawy i napoje, dobierając zastawę stołową, sprzęt i urządzenia
- użytkować pomieszczenia zakładu gastronomicznego zgodnie z przeznaczeniem
- stosować sprzęt i aparaturę kontrolno-pomiarową oraz urządzenia do przechowywania żywności w zakładzie gastronomicznym
- stosować systemy zarządzania bezpieczeństwem zdrowotnym żywności i kontrolować procesy w produkcji gastronomicznej
- dokonywać oceny towaroznawczej i organoleptycznej żywności i rozróżniać metody jej utrwalania
- dobierać i stosować maszyny, urządzenia i drobny sprzęt do procesów technologicznych w gastronomii
- planować jadłospisy zgodnie z zasadami zdrowego i racjonalnego żywienia
- określać działanie składników odżywczych i ich wpływ na zmiany zachodzące w organizmie człowieka
- stosować nowoczesne techniki i metody kulinarne w sporządzaniu potraw dietetycznych i alternatywnego sposobu żywienia
- przechowywać surowce, półprodukty i wyroby kulinarne
- planować produkcję gastronomiczną i obliczać zapotrzebowanie na surowce i półprodukty
- sporządzać rozliczenia finansowe produkcji i sprzedaży usług gastronomicznych i cateringowych
- sporządzać karty menu z uwzględnieniem informacji dotyczących wartości odżywczej potraw, alergenów i cen
- stosować i oceniać działania związane z promocją usług gastronomicznych i cateringowych
- wykazać się kreatywnością w działaniach i otwartością na zmiany
- przestrzegać przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska oraz wymagań ergonomii
- przestrzegać zasad kultury i etyki zawodowej w komunikacji z innymi osobami
- organizować pracę małego zespołu i nią kierować
Mistrzem Noża tegorocznego Festiwalu został Szymon Bartosiak z klasy 3ka. Gratulujemy.
Zapraszamy do udziału za rok.
Na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie z 3Ga, 5Gb i 4KZ:)
Warsztaty: Smoothies, czyli zdrowa przyszłość. (prowadzący Pan mgr inż. Patryk Siczek)
Warsztaty: Hamowanie aktywności enzymów odpowiedzialnych za brązowienie enzymatyczne.
Warsztaty: Mleko w czystej postaci, czyli badania zafałszowań w produkcie.
Wykonanie uczniowie klasy 3Ga z Panią Moniką Adamczyk
fot. Monika Adamczyk
Potrawy z ryb przygotowane na pracowni gastronomicznej przez uczniów klasy 3Ga z Panią Moniki Adamczyk polecają się na święta:)
fot. Monika Adamczyk
Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie
Roztańczony dwór - warsztaty tańca dawnego
Pierwszy kucharz ostatniego króla - warsztaty kulinarne
WYOBRAŹNIA, UMIEJĘTNOŚCI, PROFESJONALIZM prezentacja naszej szkoły i umiejętności uczniów wśród radomskich placówek i szkół artystycznych
fot. K. Kusio, M. Miedzińska, B. Świąder, A. Kulikowska
W dniu 25.05.2023 odbyła się wycieczka klas czwartych o profilu technik technologii żywności, technik żywienia i usług gastronomicznych do Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW) w Warszawie pod opieką Pani Anny Wachowicz i Pani Katarzyny Kubickiej.
Na uczelni Dni Otwarte zorganizowały wydziały technologii żywności. Wzięliśmy udział w prezentacji kierunków:
- Technologia Żywności i Żywienia Człowieka
- Bezpieczeństwo Żywności
- Towaroznawstwo i marketing żywności
- Food Science: Technology and nutrition
Uczestniczyliśmy w warsztatach tematycznych prowadzonych przez nauczycieli akademickich w laboratoriach:
- Zastosowanie technologii druku 3D w produkcji żywności
- Wielki świat mikroorganizmów
- Wykonywanie preparatów drożdży, omówienie znaczenia mikroorganizmów w produkcji żywności
- Cukier ukryty w żywności. Jak go oznaczyć?
- Wykonywanie analiz sensorycznych
- Omówienie jakości i składu czekolady wraz z zapoznaniem z półproduktami i surowcami potrzebnymi do produkcji czekolady, metodami oceny czekolady
- Posmakuj co wytłoczymy z ziarenka (produkcja olejów)
Dowiedzieliśmy się też jak wygląda życie studenta. Jednym słowem wiedzieć i widzieć jest warto polecamy wszystkim.
fot. K. Kubicka, A. Wachowicz
30 marca uczniowie klasy 3 Ga uczestniczyli w Dniu Otwartym UP w Lublinie.
Wzięli udział w warsztatach „Fałszowanie żywności” – sprawdzali zafałszowanie soku jabłkowego. Dzięki uprzejmości pracowników UP mogli zobaczyć specjalistyczne pracownie - dr. inż. Izabela Podgórska-Kryszczuk zaprezentowała pracownię sensoryczną, a mgr inż. Patryk Siczek (absolwent ZSSiH) pokazał pracownię gastronomiczną i przybliżył kierunki kształcenia na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii.
W Centrum Kongresowym UP zapoznali się z ofertą kształcenia na wszystkich wydziałach uniwersytetu oraz działalnością kół naukowych.