Mistrzem Noża tegorocznego Festiwalu został Szymon Bartosiak z klasy 3ka. Gratulujemy.
Zapraszamy do udziału za rok.

posiekani13
posiekani5
431752933_713491700984100_3944630918486670516_n
posiekani30
posiekani10
IMG_20240322_085713_resized_20240322_043141448
posiekani7
posiekani18
IMG_20240322_085630_resized_20240322_043142686
posiekani6
posiekani2
posiekani12
posiekani21
posiekani23
posiekani1
posiekani15
posiekani25
posiekani22
posiekani16
posiekani17
posiekani9
posiekani19
posiekani24
posiekani31
posiekani11
posiekani3
posiekani8
posiekani4
posiekani20



CHARAKTERYSTYKA ZAWODU

Technik żywienia i usług gastronomicznych planuje produkcję i ustala asortyment potraw, dokonuje oceny jakości surowców i półproduktów, potraw i napojów, w tym nadzoruje proces produkcji, przebieg procesów technologicznych zgodnie z normami, obowiązującymi recepturami i wymogami sanitarno-higienicznymi. Prowadzi dokumentację dotyczącą rozliczeń produkcji gastronomicznej, obsługuje nowoczesne maszyny i urządzenia gastronomiczne, organizuje i nadzoruje obsługę konsumentów, pracę magazynu oraz organizuje i nadzoruje proces produkcyjny. Zdobyta wiedza i umiejętności stanowią podstawę prowadzenia z sukcesem własnego zakładu gastronomicznego.

NAUKA W NASZEJ SZKOLE UMOŻLIWIA

  • uzyskanie certyfikatu kwalifikacji zawodowej:
    • HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
    • HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
  • uzyskanie dyplomu zawodowego po zdaniu egzaminu zawodowego w zakresie w.w. kwalifikacji i ukończeniu szkoły
  • przystąpienie do egzaminu maturalnego i po jego zdaniu kontynuowanie nauki na studiach

W TRAKCIE ZAJĘĆ TEORETYCZNYCH I PRAKTYCZNYCH NAUCZYSZ SIĘ

  • oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania
  • sporządzania i ekspedycji potraw i napojów
  • planowania i oceny żywienia
  • organizowania produkcji gastronomicznej
  • planowania i realizacji usług gastronomicznych

NAUCZANE JĘZYKI OBCE

język angielski (pierwszy, kontynuacja, 3h/3h/3h/4h/5h),
język niemiecki (drugi, początkujący, 2h/2h/2h/1h/1h)
język zawodowy angielski

PREDYSPOZYCJE ZAWODOWE
Technik żywienia i usług gastronomicznych powinien charakteryzować się:

  • miłą aparycją, wysoką kulturą osobistą
  • otwartością i gościnnością
  • uprzejmością i cierpliwością
  • wrażliwością estetyczną i smakową
  • sprawnością manualną, kreatywnością
  • komunikatywnością
  • umiejętnością współdziałania w zespole
  • myśleniem analitycznym
  • podzielnością uwagi
  • umiejętnością podejmowania szybkich decyzji
  • odpornością na stres
  • umiejętnością utrzymania porządku i higieny w czasie wykonywania zadań zawodowych
  • stosowaniem programów komputerowych wspomagających wykonywanie zadań
  • dążeniem do stałego podnoszenia swoich kwalifikacji i doskonalenia umiejętności zawodowych

Kształcenie praktyczne odbywa się w dobrze wyposażonych pracowniach technologicznych i warsztatach szkolnych oraz u pracodawców branży gastronomicznej. Na zajęciach obowiązuje ubiór "roboczy" i "służbowy" /określony przez nauczycieli przedmiotów zawodowych i statut szkoły/.
Istnieje również możliwość odbycia 3-tygodniowych praktyk we Włoszech, w Hiszpanii lub Portugalii.

MOŻLIWOŚCI ZATRUDNIENIA
Absolwenci szkoły w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych mogą podejmować pracę w: restauracjach, hotelach, pensjonatach, domach wczasowych, na statkach, firmach cateringowych, firmach produkujących dania mrożone, punktach fast food, slow food w kraju i za granicą; zakładach zbiorowego żywienia; własnej firmie gastronomicznej; gospodarstwach agroturystycznych, prowadzić kursy gastronomiczne czy blog kulinarny.

Na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie z 3Ga, 5Gb i 4KZ:)

20240307_095727
20240307_095554
20240307_095348
20240307_102455
20240307_094621
20240307_100538
20240307_095601
20240307_100924
20240307_095610
20240307_095748
20240307_100914
20240307_103331
20240307_100038
20240307_094940
20240307_100920
20240307_095158
20240307_094706
20240307_094504
20240307_093746
20240307_094632
20240307_095742
20240307_100034
20240307_095614
20240307_095901
20240307_093737
20240307_094704
20240307_095148
20240307_095903 (1)
20240307_095220
20240307_094913
20240307_094655
Previous Next Play Pause

20240307_111641
20240307_110520
20240307_112622
20240307_111528
20240307_112110
20240307_105759
20240307_113231
20240307_112005
20240307_103339
20240307_104450
20240307_112653
20240307_112019
20240307_110427
20240307_110813
20240307_104819
20240307_104559
20240307_112003
20240307_104625
20240307_111111
20240307_094913
20240307_105641
20240307_105803
20240307_150957
20240307_111438
20240307_112539
20240307_112310
20240307_111625
20240307_105939
20240307_105023
20240307_104648
20240307_111656
20240307_110849
20240307_105340
20240307_112605 (1)
20240307_111602
20240307_105811
20240307_112340
20240307_113228
20240307_110034
20240307_104751
20240307_105545
20240307_112517
20240307_150933
20240307_110534
20240307_111927
20240307_150602
20240307_110816
20240307_110848
20240307_103408
20240307_104551

Warsztaty: Smoothies, czyli zdrowa przyszłość. (prowadzący Pan mgr inż. Patryk Siczek)

20240307_140836
20240307_143929
20240307_141301
20240307_141313
20240307_150147
20240307_140232
20240307_143921
20240307_140408
20240307_141042
20240307_141606
20240307_140332
20240307_143917
20240307_145413
20240307_141026
20240307_141357
20240307_134923
20240307_143934
20240307_141520
20240307_142818
20240307_141117
20240307_145203
20240307_150041
20240307_141741
20240307_142015
20240307_145806
20240307_145229
20240307_143734
20240307_145455
20240307_145709
20240307_141903
20240307_145740
20240307_143730
20240307_142250
20240307_140011
20240307_144151
20240307_142817
20240307_145624
20240307_134936
20240307_145041
20240307_141400
20240307_141300
20240307_141348
20240307_134917
20240307_142329
20240307_142319
20240307_145011
20240307_150037
20240307_141722
20240307_143838
20240307_150119

Warsztaty: Hamowanie aktywności enzymów odpowiedzialnych za brązowienie enzymatyczne.

20240307_121622
20240307_131642
20240307_125525
20240307_125114
20240307_125111
20240307_131828
20240307_125403
20240307_124207
20240307_131932
20240307_131834
20240307_124316
20240307_132016
20240307_124549
20240307_125447
20240307_124327
20240307_125212
20240307_125642
20240307_125427
20240307_125402
20240307_130847
20240307_124122
20240307_125756
20240307_125710
20240307_131900
20240307_125753
20240307_124956
20240307_125145
20240307_124419
20240307_125704
20240307_125821
20240307_124902
20240307_124624
20240307_125137
20240307_132030
20240307_124150
20240307_124728
20240307_124332
20240307_130435
20240307_124918
20240307_130835
20240307_125555
20240307_123734
20240307_132351
20240307_123604
20240307_130943
20240307_125318
20240307_121629
20240307_125557
20240307_125627
Previous Next Play Pause

Warsztaty: Mleko w czystej postaci, czyli badania zafałszowań w produkcie.

6d6571e9-300c-4501-a779-541eb2f3e5b7
0e42056e-ca29-4d80-b827-e7c65a28d474
87efde6e-9958-421e-97d4-2be65def09bb
56caf8ed-3edd-4211-ab01-27a97be7cb51
ecac2e84-cc80-496e-839e-26d4362cf7d2
9aeea030-711f-4658-a967-85c9ea469ab9
f6ab5815-e40d-4be0-a2e0-b989f26426e9
7547ca92-8eea-46a8-b6bc-e8389fae0557
c42e7105-869d-46cf-af3f-0b280ad59ecd
f550e32d-0e1f-419e-9e30-fb65b2e89f9c
8e668347-32fc-4c5f-838f-952c18dafe45
4ea7f8af-492e-48c8-94c2-1d01188cf83e
522d1ad6-ef64-4b22-9cab-476b97a09eb1
44d0a06f-4c73-4761-8830-90a7e56f6a08
39869c36-3339-4f6c-b918-85c8e2232be9
be4d9040-1bc3-417c-b706-2df0ba7718ee
ef420bfe-0a7d-4dae-98e6-51248bb71273
d9a5b2f6-24f6-4abe-908e-157c1363b878
72234e9c-029b-4b88-ae25-4a253d096f4d
096a90b8-5b7e-43e0-9e25-8a3354d70784
Previous Next Play Pause

 

Wykonanie uczniowie klasy 3Ga z Panią Moniką Adamczyk

fot. Monika Adamczyk

404067188_683933457162638_808632767548817707_n
paszteciki ze szpinakiem
368041876_1075853016788931_6537812400428731448_n
babeczka makowa
404283942_890052999463453_3975544114432218545_n
pierożki pieczone z grzybami i kapustą
404266254_359819779981431_2390962684275732062_n
strudel z nadzieniem z suszonych grzybów i kapusty z kminkiem
404542805_1408586823408355_1168553167230311680_n
rogalik z makiem
387332619_300834706226061_417696189594187957_n
paszteciki z kaszą gryczaną, pieczarkami, cebulką i serem żółtym
404440063_1601859833686859_272804207381232295_n
bombolki
404144774_835169425049436_8614158634884251739_n
ślimaczek z lukrem
403420594_1334741203846115_3212964384128813284_n
bombolki
403989966_389222870202904_1961972294896843620_n
strudel z jabłkami i cynamonem
Previous Next Play Pause

Potrawy z ryb przygotowane na pracowni gastronomicznej przez uczniów klasy 3Ga z Panią Moniki Adamczyk polecają się na święta:)

fot. Monika Adamczyk

sandacz na puree selerowym z sosem limonkowo-cytrynowym
sandacz na puree selerowym z sosem limonkowo-cytrynowym
paluszki rybne
paluszki rybne
dorada pieczona z ziemniakiem
dorada pieczona z ziemniakiem
filet z pstrąga na spaghetti jarzynowym z grzybowym sufletem
filet z pstrąga na spaghetti jarzynowym z grzybowym sufletem
sola saute z marchwią
sola saute z marchwią
przystawka bombki z mintaja z sosem pomarańczy i chili
przystawka bombki z mintaja z sosem pomarańczy i chili
filet z miruny z kurkami z musem z wątróbki
filet z miruny z kurkami z musem z wątróbki
tatar z łososia z awokado odymiany pod kopułą
tatar z łososia z awokado odymiany pod kopułą
łosoś grillowany, odymiany
łosoś grillowany, odymiany
Previous Next Play Pause

Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie 

p2
p10
p5
p12
a5
p8
p7
a1
p9
a2
p4
a3
Previous Next Play Pause

Roztańczony dwór - warsztaty tańca dawnego

t42
t18
t16
t35
t7
t27
t51
t33
t13
t56
t14
t25
t32
t2
t3
aaa3
t29
t22
t57
t30
t24
t28
t36
t39
t38
aaaa
t23
t58
t4
t9
t20
t6
t34
t10
t55
t19
Previous Next Play Pause

 Pierwszy kucharz ostatniego króla - warsztaty kulinarne

20231006_151318
k139
k97
k112
k73
k69
k66
k19
k177
20231006_151301
k169
k18
k14
k40
k20
k180
k17
k95
k70
k104
20231006_151333
k32
k1
k38
k52
k4
k34
k24
k45
k99
k26
k67
k114
k15
k46
k55
k61
k39
k93
k23
k56
k68
k82
k84
k102
k58
k77
k111
k140
k117

 

WYOBRAŹNIA, UMIEJĘTNOŚCI, PROFESJONALIZM prezentacja naszej szkoły i umiejętności uczniów wśród radomskich placówek i szkół artystycznych

fot. K. Kusio, M. Miedzińska, B. Świąder,  A. Kulikowska

a
343054372_1207999533209700_4579550628269152317_n
343765103_674227111197889_5488148552838470975_n
343305420_150919227955799_1578037564658763864_n
343743433_677442430856689_4611255367828545424_n
343582587_242998941741161_5519693993460698428_n
344776574_573884108208652_2586910140334359497_n
344749163_1409231593208518_6968335162917822951_n
345248046_1333391343877680_1927787527548304439_n
343401425_6204135266369212_2147634553387184376_n
343557998_1028760471863515_8799781321180861972_n
Previous Next Play Pause

koszyk z kwiatami z masy cukrowej i opłatka
koszyk z kwiatami z masy cukrowej i opłatka
343582587_242998941741161_5519693993460698428_n
monoporcje z musem owocowym i żelką
storczyk z karmelu
storczyk z karmelu
serwis synchroniczny
serwis synchroniczny
343095807_160142136823520_1904162570910658513_n
tort piętrowy obłożony masą cukrową, udekorowany żywymi kwiatami
monoporcje z musem owocowym i żelką
monoporcje z musem owocowym i żelką
345248046_1333391343877680_1927787527548304439_n
kompozycja kwiatowa z żywych roślin
tort wykończony masą cukrową
tort wykończony masą cukrową
monoporcje z musem owocowym i żelką
monoporcje z musem owocowym i żelką
342997960_2318311991685148_4675645817013181992_n
dekoracyjne wycinanie owoców i warzyw (carving)
348448432_1448855542318808_871329946151549122_n
jajko czekoladowe w koszyku z czekolady plastycznej
345007878_123592440731096_2304519862506335878_n
monoporcje z musem owocowym i żelką
Previous Next Play Pause

342997960_2318311991685148_4675645817013181992_n
343261904_1046511426754157_8249147502069708791_n
343265899_1386959028816806_5299419328313487901_n
b
343658389_613727894028674_597917870760103510_n
f
IMG20230519093442
343569693_240732461881894_5168732009419033163_n
343603200_1713771925720836_7228854436646570548_n
j
343394551_762827852153770_8210938487049814385_n
k
IMG20230519093420
343305420_150919227955799_1578037564658763864_n
343765103_674227111197889_5488148552838470975_n
343295299_250523987559025_8432370088470510927_n
343082296_766671395125520_4601567795604354067_n
343095807_160142136823520_1904162570910658513_n
344749163_1409231593208518_6968335162917822951_n
345248046_1333391343877680_1927787527548304439_n
345007878_123592440731096_2304519862506335878_n
343062879_3610812479163723_7123366336962298045_n
img,gcsi,14928f74ceaCe0F51F082478bD4F727b9f6b59E7,mpid,7,maxwidth,1322,maxheight,680
i
343301332_205934832330135_2716702186558465018_n
343322553_794242961962636_5508826415389104750_n
IMG20230519093622
343743433_677442430856689_4611255367828545424_n
343591848_213491911461745_861474664791959137_n
343054372_1207999533209700_4579550628269152317_n
d
343582587_242998941741161_5519693993460698428_n
343438274_1252637292281981_6085576052915541649_n
g
img,gcsi,51b07592451203577205179d046BA6c38916E2Fe,mpid,7,maxwidth,1322,maxheight,680
c
e
343557998_1028760471863515_8799781321180861972_n
h
343438266_1326226784775631_5767590235412712556_n
343334099_1385458455626165_1366420046357019368_n
343401425_6204135266369212_2147634553387184376_n
343374892_1425984061518907_1490215207641805671_n
344776574_573884108208652_2586910140334359497_n
343572421_577509241117695_6378662239888856210_n
a

W dniu 25.05.2023 odbyła się wycieczka klas czwartych o profilu technik technologii żywności, technik żywienia i usług gastronomicznych do Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW) w Warszawie pod opieką Pani Anny Wachowicz i Pani Katarzyny Kubickiej.
Na uczelni Dni Otwarte zorganizowały wydziały technologii żywności.  Wzięliśmy udział w prezentacji kierunków:

  • Technologia Żywności i Żywienia Człowieka
  • Bezpieczeństwo Żywności
  • Towaroznawstwo i marketing żywności
  • Food Science: Technology and nutrition

Uczestniczyliśmy w warsztatach tematycznych prowadzonych przez nauczycieli akademickich w laboratoriach:

  • Zastosowanie technologii druku 3D w produkcji żywności
  • Wielki świat mikroorganizmów
  • Wykonywanie preparatów drożdży, omówienie znaczenia mikroorganizmów w produkcji żywności
  • Cukier ukryty w żywności. Jak go oznaczyć?
  • Wykonywanie analiz sensorycznych
  • Omówienie jakości i składu czekolady wraz z zapoznaniem z półproduktami i surowcami potrzebnymi do produkcji czekolady, metodami oceny czekolady
  • Posmakuj co wytłoczymy z ziarenka (produkcja olejów)

Dowiedzieliśmy się też jak wygląda życie studenta. Jednym słowem wiedzieć i widzieć jest warto polecamy wszystkim.

fot. K. Kubicka, A. Wachowicz

20230525_115513_1685105426445
img_3927
img_3941
img_3931
20230525_115743_1685105333119
20230525_135228_1685105058887
20230525_140555_1685042922286
20230525_115740_1685105333528_1
img_3948
Previous Next Play Pause

20230525_140842_1685042922121
20230525_112731_1685101783155
20230525_115743_1685105333119
IMG_3927
IMG_3948
IMG_3931
20230525_142238_1685042921833
20230525_130206_1685105059544
20230525_130311_1685105333793
20230525_115740_1685105333528 (1)
20230525_112719_1685101783571
20230525_115712_1685105333985
IMG_3941
image0 (2)
img_3929
20230525_115513_1685105426445
20230525_112313_1685101783690
IMG_3937
20230525_115740_1685105333528
20230525_135228_1685105058887
20230525_120358_1685105425963
20230525_140555_1685042922286
IMG_3940
20230525_141051_1685042921997
20230525_142410_1685042921397
20230525_140437_1685042922384
image1 (2)

30 marca uczniowie klasy 3 Ga uczestniczyli w Dniu Otwartym UP w Lublinie.
Wzięli udział w warsztatach „Fałszowanie żywności” – sprawdzali zafałszowanie soku jabłkowego. Dzięki uprzejmości pracowników UP mogli zobaczyć specjalistyczne pracownie - dr. inż. Izabela Podgórska-Kryszczuk zaprezentowała pracownię sensoryczną, a mgr inż. Patryk Siczek (absolwent ZSSiH) pokazał pracownię gastronomiczną i przybliżył kierunki kształcenia na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii.
W Centrum Kongresowym UP zapoznali się z ofertą kształcenia na wszystkich wydziałach uniwersytetu oraz działalnością kół naukowych.

339410186_158542090488354_5226483384377787563_n
339653747_910509876895251_4436170231952497610_n
339340799_1177980622914724_4785444831257510334_n
339532464_889814988764637_4487440989182046759_n
339338604_1092903204998978_5923070951980433641_n
339377223_610090027418385_5911667769763070150_n
Previous Next Play Pause

336791791_619450546273137_8804589386385388263_n
337218184_1412883502850507_2054395158612911886_n
334724591_5682860238485319_8356442004705112654_n
337185329_1434765727270837_6760804175437148778_n
334578259_1927054817668698_3598787710543527031_n
337305602_1016077636038730_2664006537209314982_n
339906440_786197155965251_8403044049236066981_n
334734218_542112268137408_6872471099964144613_n
337298558_1928696677510026_3801732378481359924_n

W dniach 22- 24 marca 2023 r. odbyła się Olimpiada Wiedzy o Żywieniu pod patronatem Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. Uczeń klasy 4 Gbp Maciej Woźniak zdobył tytuł FINALISTY! Maciejowi gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów 🙂

337541729_6084851521636567_5271730658433710594_n
IMG_20230324_125652
IMG_20230323_100404
337541729_6084851521636567_5271730658433710594_n
IMG_20230328_181433
IMG_20230324_125652
IMG_20230327_175515
IMG_20230323_100404
337538881_2309104069258197_6365083425051006931_n
Previous Next Play Pause

Back to top