4
2
3

w wykonaniu uczniów klasy trzeciej o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych (3Gb/grupa 1) na zajęciach pracowni gastronomicznej,
nauczyciel Pani Marzena Wnęt

pieczarki nadziewane
pieczarki nadziewane
pieczarki nadziewane
pieczarki nadziewane
warzywna terrina
warzywna terrina
pomidor nadziewany pieczarkami
pomidor nadziewany pieczarkami
warzywna terrina
warzywna terrina
placki ziemniaczane ze szpinakiem
placki ziemniaczane ze szpinakiem
carpaccio z buraka
carpaccio z buraka
pieczarki nadziewane
pieczarki nadziewane
Previous Next Play Pause

2dca91ca-30f1-46a7-ac7d-520b5164d2c0
8913e6be-f9ed-4a91-aa6f-d44ebb5f7bd5
613e3650-0039-4000-ab00-290dc68888b9
05562096-8280-4de3-9f5a-5865ae80b573
259f2bdd-c1a1-44f7-b578-c5dcd9353ad8
b78e71e5-bf1b-4429-b208-a4d557e38489
61b70a7a-628e-4034-8eda-f4575733c227
3daab1d8-21dc-423f-9b60-95362d224094
7d923a9e-ccb7-41d3-bb40-a0d6a3c3cd71
559603e4-4586-49c9-aaf0-d6586bb73ee1
f058f7fe-104c-41bb-825d-e85ce40e4fd5
7ff2c9c3-2f69-4f79-b5d0-78cffb4771de
dcdcfcac-22ff-4ba7-9586-920cbe1509c5
e1aa1465-3242-436e-98cb-9d94850c5214
8da01919-1080-43c2-af94-c64975466259
6d7f8735-e11e-4c96-b0bc-6587d62be3dd
f421431d-b3c3-4562-8d59-f678402cfd75
dc52421b-bde9-48e7-9d16-f461a1226e2a
68a4a854-079c-4727-bea1-4b2b2e467805
cb115677-07c4-4f68-9385-b6169d68e781
145da10c-db45-45b2-aa6e-96768b54e007
afc5bd6f-96f0-4050-8e92-526f725efc30
15ac8b96-1658-4057-9600-0db0e154464a
58300857-bdbc-42cb-90c2-f3b0f66fd360
98fe736e-b6da-44d0-8977-4b54b2212f0a
d24fedda-7745-4a74-baa1-936171020c16
8c0d8dc3-d2ec-41e2-ae53-c63939555733
e8424743-5a60-44ff-aeff-110b0b21ef58
05664ce0-eb7a-4f7a-be0a-6cff288a8f43
12ff16ae-4144-4c4e-8149-fdc48ae61ccc
23dfff6d-6a87-4911-9c35-2649cd4a50cd
15717704-40a2-4ac2-94f2-1b65eccf6915
5a9faaed-5aab-4680-8a1a-a8bf5246999f
77a392ce-18ea-445e-87a6-aa5dd64fe92a
483c0a18-154f-4613-8bb3-54a0e50bdab0
4baa821b-bd1a-4b13-a0ac-818243478ba9
578d93d8-1be5-4be0-b544-61f2ceda3e62
c3d8d923-3310-4af3-9d4e-f49c57f967b3



CHARAKTERYSTYKA ZAWODU

Technik żywienia i usług gastronomicznych planuje produkcję i ustala asortyment potraw, dokonuje oceny jakości surowców i półproduktów, potraw i napojów, w tym nadzoruje proces produkcji, przebieg procesów technologicznych zgodnie z normami, obowiązującymi recepturami i wymogami sanitarno-higienicznymi. Prowadzi dokumentację dotyczącą rozliczeń produkcji gastronomicznej, obsługuje nowoczesne maszyny i urządzenia gastronomiczne, organizuje i nadzoruje obsługę konsumentów, pracę magazynu oraz organizuje i nadzoruje proces produkcyjny. Zdobyta wiedza i umiejętności stanowią podstawę prowadzenia z sukcesem własnego zakładu gastronomicznego.

NAUKA W NASZEJ SZKOLE UMOŻLIWIA

  • uzyskanie certyfikatu kwalifikacji zawodowej:
    • HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
    • HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
  • uzyskanie dyplomu zawodowego po zdaniu egzaminu zawodowego w zakresie w.w. kwalifikacji i ukończeniu szkoły
  • przystąpienie do egzaminu maturalnego i po jego zdaniu kontynuowanie nauki na studiach

W TRAKCIE ZAJĘĆ TEORETYCZNYCH I PRAKTYCZNYCH NAUCZYSZ SIĘ

  • oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania
  • sporządzania i ekspedycji potraw i napojów
  • planowania i oceny żywienia
  • organizowania produkcji gastronomicznej
  • planowania i realizacji usług gastronomicznych

NAUCZANE JĘZYKI OBCE

język angielski (pierwszy, kontynuacja, 3h/3h/3h/4h/5h),
język niemiecki (drugi, początkujący, 2h/2h/2h/1h/1h)
język zawodowy angielski

PREDYSPOZYCJE ZAWODOWE
Technik żywienia i usług gastronomicznych powinien charakteryzować się:

  • miłą aparycją, wysoką kulturą osobistą
  • otwartością i gościnnością
  • uprzejmością i cierpliwością
  • wrażliwością estetyczną i smakową
  • sprawnością manualną, kreatywnością
  • komunikatywnością
  • umiejętnością współdziałania w zespole
  • myśleniem analitycznym
  • podzielnością uwagi
  • umiejętnością podejmowania szybkich decyzji
  • odpornością na stres
  • umiejętnością utrzymania porządku i higieny w czasie wykonywania zadań zawodowych
  • stosowaniem programów komputerowych wspomagających wykonywanie zadań
  • dążeniem do stałego podnoszenia swoich kwalifikacji i doskonalenia umiejętności zawodowych

Kształcenie praktyczne odbywa się w dobrze wyposażonych pracowniach technologicznych i warsztatach szkolnych oraz u pracodawców branży gastronomicznej. Na zajęciach obowiązuje ubiór "roboczy" i "służbowy" /określony przez nauczycieli przedmiotów zawodowych i statut szkoły/.
Istnieje również możliwość odbycia 3-tygodniowych praktyk we Włoszech, w Hiszpanii lub Portugalii.

MOŻLIWOŚCI ZATRUDNIENIA
Absolwenci szkoły w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych mogą podejmować pracę w: restauracjach, hotelach, pensjonatach, domach wczasowych, na statkach, firmach cateringowych, firmach produkujących dania mrożone, punktach fast food, slow food w kraju i za granicą; zakładach zbiorowego żywienia; własnej firmie gastronomicznej; gospodarstwach agroturystycznych, prowadzić kursy gastronomiczne czy blog kulinarny.

PROFIL UMIEJETNOŚCI I KOMPETENCJI
Posiadacz dyplomu zawodowego w zawodzie

technik żywienia i usług gastronomicznych potrafi:

  • sporządzać receptury i kalkulację potraw i napojów
  • sporządzać rozchody magazynowe surowców i kosztorysy usług gastronomicznych
  • serwować potrawy i napoje, dobierając zastawę stołową, sprzęt i urządzenia
  • użytkować pomieszczenia zakładu gastronomicznego zgodnie z przeznaczeniem
  • stosować sprzęt i aparaturę kontrolno-pomiarową oraz urządzenia do przechowywania żywności w zakładzie gastronomicznym
  • stosować systemy zarządzania bezpieczeństwem zdrowotnym żywności i kontrolować procesy w produkcji gastronomicznej
  • dokonywać oceny towaroznawczej i organoleptycznej żywności i rozróżniać metody jej utrwalania
  • dobierać i stosować maszyny, urządzenia i drobny sprzęt do procesów technologicznych w gastronomii
  • planować jadłospisy zgodnie z zasadami zdrowego i racjonalnego żywienia
  • określać działanie składników odżywczych i ich wpływ na zmiany zachodzące w organizmie człowieka
  • stosować nowoczesne techniki i metody kulinarne w sporządzaniu potraw dietetycznych i alternatywnego sposobu żywienia
  • przechowywać surowce, półprodukty i wyroby kulinarne
  • planować produkcję gastronomiczną i obliczać zapotrzebowanie na surowce i półprodukty
  • sporządzać rozliczenia finansowe produkcji i sprzedaży usług gastronomicznych i cateringowych
  • sporządzać karty menu z uwzględnieniem informacji dotyczących wartości odżywczej potraw, alergenów i cen
  • stosować i oceniać działania związane z promocją usług gastronomicznych i cateringowych
  • wykazać się kreatywnością w działaniach i otwartością na zmiany
  • przestrzegać przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska oraz wymagań ergonomii
  • przestrzegać zasad kultury i etyki zawodowej w komunikacji z innymi osobami
  • organizować pracę małego zespołu i nią kierować

Potrawy przygotowali uczniowie klasy 2ga, 2gb i 3 ka pod opieką P. Moniki Adamczyk.

SMACZNEGO:)

pierniczki świąteczne
pierniczki świąteczne
sandacz w sosie kaparowym
sandacz w sosie kaparowym
smażone pierogi postne
smażone pierogi postne
sałatka z paluszków krabowych
sałatka z paluszków krabowych
kisiel żurawinowo cynamonowy
kisiel żurawinowo cynamonowy
filet z flądry
filet z flądry
tatar z łososia z awokado
tatar z łososia z awokado
pierniczki serca
pierniczki serca
racuszki z musem malinowym
racuszki z musem malinowym
pierogi na słodko z owocami z suszu
pierogi na słodko z owocami z suszu
pierniczki świąteczne
pierniczki świąteczne
piernik staropolski
piernik staropolski
strudel z kapustą i podgrzybkami
strudel z kapustą i podgrzybkami
Previous Next Play Pause

filet z flądry
strudel z kapustą i podgrzybkami
smażone pierogi postne
kisiel żurawinowo cynamonowy
pierniczki świąteczne
sałatka z paluszków krabowych
pierniczki serca
racuszki z musem malinowym
pierogi na słodko z owocami z suszu
piernik staropolski
tatar z łososia z awokado
pierniczki świąteczne
sandacz w sosie kaparowym

Mistrzem Noża tegorocznego Festiwalu został Szymon Bartosiak z klasy 3ka. Gratulujemy.
Zapraszamy do udziału za rok.

431752933_713491700984100_3944630918486670516_n
posiekani17
posiekani3
posiekani10
posiekani18
posiekani23
posiekani7
posiekani6
posiekani11
posiekani5
posiekani20
posiekani30
posiekani22
posiekani1
posiekani8
posiekani9
posiekani19
IMG_20240322_085713_resized_20240322_043141448
posiekani2
posiekani25
posiekani4
posiekani16
posiekani31
posiekani24
posiekani21
posiekani15
IMG_20240322_085630_resized_20240322_043142686
posiekani12
posiekani13

Na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie z 3Ga, 5Gb i 4KZ:)

20240307_093737
20240307_094940
20240307_094655
20240307_095903 (1)
20240307_095220
20240307_100920
20240307_095554
20240307_095901
20240307_094704
20240307_095610
20240307_095348
20240307_103331
20240307_094913
20240307_094706
20240307_095148
20240307_100038
20240307_100924
20240307_100034
20240307_102455
20240307_095742
20240307_094632
20240307_095158
20240307_100914
20240307_093746
20240307_094504
20240307_094621
20240307_095727
20240307_095614
20240307_095601
20240307_100538
20240307_095748
Previous Next Play Pause

20240307_104559
20240307_104751
20240307_112418
20240307_104143
20240307_112005
20240307_112340
20240307_110534
20240307_111104
20240307_111057
20240307_111946
20240307_110157
20240307_112434
20240307_112319
20240307_111602
20240307_151007
20240307_112622
20240307_112747
20240307_110024
20240307_111111
20240307_112506
20240307_111508
20240307_112310
20240307_110117
20240307_111855
20240307_112252
20240307_112811
20240307_111927
20240307_110813
20240307_105101
20240307_105811
20240307_110849
20240307_104625
20240307_150853
20240307_111625
20240307_110646
20240307_105003
20240307_112110
20240307_105641
20240307_112532
20240307_111204
20240307_105939
20240307_105734
20240307_110520
20240307_104648
20240307_111805
20240307_113231
20240307_104957
20240307_112517
20240307_110427
20240307_103602

Warsztaty: Smoothies, czyli zdrowa przyszłość. (prowadzący Pan mgr inż. Patryk Siczek)

20240307_141841
20240307_141810
20240307_143933
20240307_145229
20240307_144310
20240307_142333
20240307_140831
20240307_141026
20240307_142329
20240307_143742
20240307_145714
20240307_141745
20240307_145754
20240307_141111
20240307_142319
20240307_141813
20240307_141117
20240307_144517
20240307_145809
20240307_141042
20240307_142015
20240307_144110
20240307_141313
20240307_141518
20240307_142250
20240307_143734
20240307_140408
20240307_140752
20240307_134721
20240307_134923
20240307_134851
20240307_141527
20240307_141606
20240307_140238
20240307_140906
20240307_134936
20240307_140232
20240307_145740
20240307_145807
20240307_142818
20240307_141301
20240307_140836
20240307_134917
20240307_145413
20240307_140026
20240307_141957
20240307_150144
20240307_141348
20240307_142817
20240307_145203

Warsztaty: Hamowanie aktywności enzymów odpowiedzialnych za brązowienie enzymatyczne.

20240307_124956
20240307_124150
20240307_130847
20240307_124549
20240307_125557
20240307_125402
20240307_125212
20240307_124207
20240307_132016
20240307_131900
20240307_125111
20240307_131642
20240307_124122
20240307_125642
20240307_124728
20240307_131932
20240307_125753
20240307_125318
20240307_125710
20240307_125137
20240307_123604
20240307_124624
20240307_125525
20240307_132030
20240307_123734
20240307_130835
20240307_125403
20240307_125114
20240307_132351
20240307_121629
20240307_124918
20240307_124316
20240307_125627
20240307_125447
20240307_124902
20240307_130943
20240307_124419
20240307_124327
20240307_131834
20240307_121622
20240307_125145
20240307_131828
20240307_124332
20240307_130435
20240307_125704
20240307_125555
20240307_125821
20240307_125756
20240307_125427
Previous Next Play Pause

Warsztaty: Mleko w czystej postaci, czyli badania zafałszowań w produkcie.

be4d9040-1bc3-417c-b706-2df0ba7718ee
7547ca92-8eea-46a8-b6bc-e8389fae0557
096a90b8-5b7e-43e0-9e25-8a3354d70784
6d6571e9-300c-4501-a779-541eb2f3e5b7
9aeea030-711f-4658-a967-85c9ea469ab9
56caf8ed-3edd-4211-ab01-27a97be7cb51
c42e7105-869d-46cf-af3f-0b280ad59ecd
ecac2e84-cc80-496e-839e-26d4362cf7d2
0e42056e-ca29-4d80-b827-e7c65a28d474
4ea7f8af-492e-48c8-94c2-1d01188cf83e
522d1ad6-ef64-4b22-9cab-476b97a09eb1
f550e32d-0e1f-419e-9e30-fb65b2e89f9c
f6ab5815-e40d-4be0-a2e0-b989f26426e9
8e668347-32fc-4c5f-838f-952c18dafe45
39869c36-3339-4f6c-b918-85c8e2232be9
ef420bfe-0a7d-4dae-98e6-51248bb71273
72234e9c-029b-4b88-ae25-4a253d096f4d
44d0a06f-4c73-4761-8830-90a7e56f6a08
d9a5b2f6-24f6-4abe-908e-157c1363b878
87efde6e-9958-421e-97d4-2be65def09bb
Previous Next Play Pause

 

Wykonanie uczniowie klasy 3Ga z Panią Moniką Adamczyk

fot. Monika Adamczyk

404067188_683933457162638_808632767548817707_n
paszteciki ze szpinakiem
404440063_1601859833686859_272804207381232295_n
bombolki
404266254_359819779981431_2390962684275732062_n
strudel z nadzieniem z suszonych grzybów i kapusty z kminkiem
404144774_835169425049436_8614158634884251739_n
ślimaczek z lukrem
404542805_1408586823408355_1168553167230311680_n
rogalik z makiem
403420594_1334741203846115_3212964384128813284_n
bombolki
368041876_1075853016788931_6537812400428731448_n
babeczka makowa
387332619_300834706226061_417696189594187957_n
paszteciki z kaszą gryczaną, pieczarkami, cebulką i serem żółtym
404283942_890052999463453_3975544114432218545_n
pierożki pieczone z grzybami i kapustą
403989966_389222870202904_1961972294896843620_n
strudel z jabłkami i cynamonem
Previous Next Play Pause

Potrawy z ryb przygotowane na pracowni gastronomicznej przez uczniów klasy 3Ga z Panią Moniki Adamczyk polecają się na święta:)

fot. Monika Adamczyk

sola saute z marchwią
sola saute z marchwią
tatar z łososia z awokado odymiany pod kopułą
tatar z łososia z awokado odymiany pod kopułą
przystawka bombki z mintaja z sosem pomarańczy i chili
przystawka bombki z mintaja z sosem pomarańczy i chili
filet z pstrąga na spaghetti jarzynowym z grzybowym sufletem
filet z pstrąga na spaghetti jarzynowym z grzybowym sufletem
dorada pieczona z ziemniakiem
dorada pieczona z ziemniakiem
łosoś grillowany, odymiany
łosoś grillowany, odymiany
paluszki rybne
paluszki rybne
filet z miruny z kurkami z musem z wątróbki
filet z miruny z kurkami z musem z wątróbki
sandacz na puree selerowym z sosem limonkowo-cytrynowym
sandacz na puree selerowym z sosem limonkowo-cytrynowym
Previous Next Play Pause

Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie 

a1
a3
p2
p10
a5
p5
p12
a2
p7
p9
p4
p8
Previous Next Play Pause

Roztańczony dwór - warsztaty tańca dawnego

t23
t14
t42
t19
t22
t16
t29
aaa3
t4
t58
t18
t34
t33
t7
t32
t27
t56
t25
t20
t38
t39
t35
t10
t3
t30
t36
t6
t28
t57
t13
t2
t55
t51
t24
t9
aaaa
Previous Next Play Pause

 Pierwszy kucharz ostatniego króla - warsztaty kulinarne

k68
k114
k53
k23
k13
k143
k74
k33
k101
k147
k117
k67
k55
k37
k139
k27
k169
k102
a8
k59
k61
k84
k39
k112
k40
20231006_151318
k18
k36
k99
k57
k145
k11
k108
k1
k22
k32
k80
k69
k93
k77
k180
k45
k24
k19
k66
20231006_151333
k60
k115
k52
k4

 

WYOBRAŹNIA, UMIEJĘTNOŚCI, PROFESJONALIZM prezentacja naszej szkoły i umiejętności uczniów wśród radomskich placówek i szkół artystycznych

fot. K. Kusio, M. Miedzińska, B. Świąder,  A. Kulikowska

344776574_573884108208652_2586910140334359497_n
343401425_6204135266369212_2147634553387184376_n
343305420_150919227955799_1578037564658763864_n
343054372_1207999533209700_4579550628269152317_n
343582587_242998941741161_5519693993460698428_n
344749163_1409231593208518_6968335162917822951_n
a
343557998_1028760471863515_8799781321180861972_n
343765103_674227111197889_5488148552838470975_n
343743433_677442430856689_4611255367828545424_n
345248046_1333391343877680_1927787527548304439_n
Previous Next Play Pause

koszyk z kwiatami z masy cukrowej i opłatka
koszyk z kwiatami z masy cukrowej i opłatka
343582587_242998941741161_5519693993460698428_n
monoporcje z musem owocowym i żelką
storczyk z karmelu
storczyk z karmelu
serwis synchroniczny
serwis synchroniczny
343095807_160142136823520_1904162570910658513_n
tort piętrowy obłożony masą cukrową, udekorowany żywymi kwiatami
monoporcje z musem owocowym i żelką
monoporcje z musem owocowym i żelką
345248046_1333391343877680_1927787527548304439_n
kompozycja kwiatowa z żywych roślin
tort wykończony masą cukrową
tort wykończony masą cukrową
monoporcje z musem owocowym i żelką
monoporcje z musem owocowym i żelką
342997960_2318311991685148_4675645817013181992_n
dekoracyjne wycinanie owoców i warzyw (carving)
348448432_1448855542318808_871329946151549122_n
jajko czekoladowe w koszyku z czekolady plastycznej
345007878_123592440731096_2304519862506335878_n
monoporcje z musem owocowym i żelką
Previous Next Play Pause

343743433_677442430856689_4611255367828545424_n
IMG20230519093622
343295299_250523987559025_8432370088470510927_n
343261904_1046511426754157_8249147502069708791_n
343658389_613727894028674_597917870760103510_n
343401425_6204135266369212_2147634553387184376_n
c
343582587_242998941741161_5519693993460698428_n
342997960_2318311991685148_4675645817013181992_n
344749163_1409231593208518_6968335162917822951_n
e
IMG20230519093420
343591848_213491911461745_861474664791959137_n
343569693_240732461881894_5168732009419033163_n
k
343301332_205934832330135_2716702186558465018_n
343394551_762827852153770_8210938487049814385_n
j
img,gcsi,51b07592451203577205179d046BA6c38916E2Fe,mpid,7,maxwidth,1322,maxheight,680
343557998_1028760471863515_8799781321180861972_n
343305420_150919227955799_1578037564658763864_n
h
345007878_123592440731096_2304519862506335878_n
343095807_160142136823520_1904162570910658513_n
343438274_1252637292281981_6085576052915541649_n
g
IMG20230519093442
b
343374892_1425984061518907_1490215207641805671_n
343572421_577509241117695_6378662239888856210_n
343265899_1386959028816806_5299419328313487901_n
343603200_1713771925720836_7228854436646570548_n
344776574_573884108208652_2586910140334359497_n
d
a
343322553_794242961962636_5508826415389104750_n
343082296_766671395125520_4601567795604354067_n
343334099_1385458455626165_1366420046357019368_n
f
343438266_1326226784775631_5767590235412712556_n
img,gcsi,14928f74ceaCe0F51F082478bD4F727b9f6b59E7,mpid,7,maxwidth,1322,maxheight,680
i
343062879_3610812479163723_7123366336962298045_n
343765103_674227111197889_5488148552838470975_n
345248046_1333391343877680_1927787527548304439_n
343054372_1207999533209700_4579550628269152317_n

Back to top