W VII-ej edycji Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz, nasi uczniowie zajęli I i II miejsce:
I miejsce – Jakub Kochański – z klasy III K a,
II miejsce – Szymon Bartosiak – z klasy III K a
Tematem wiodącym konkursu w roku szkolnym 2023/2024 były: „POTRAWY W NOWOCZESNEJ ODSŁONIE Z REGIONU POCHODZENIA UCZESTNIKÓW TURNIEJU”
Jakub Kochański przygotował: pieczarkę nadziewaną (zakąska) i sójki mazowieckie (danie zasadnicze).
Szymon Bartosiak Przygotował: schab z kiszoną kapustą (zakąska) i wątróbkę z pieczonym jabłkiem (danie zasadnicze).
GRATULUJEMY i życzymy dalszych sukcesów:)
W dniach 18 – 20 marca 2024 roku we Wrocławiu odbył się Ogólnopolski etap XXIX edycji Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik.
Temat przewodni tegorocznego Turnieju brzmiał - „Polscy olimpijczycy”.
Do rywalizacji przystąpiło 20 uczestników z całej Polski, w części teoretycznej napisali oni test, a w części praktycznej mieli oni do wykonania tort, monoporcje , 4 figurki oraz eksponat cukierniczy. Ostatniego dnia, w środę – 20 marca 2024 roku, we wrocławskim ratuszu odbyła się gala, inaugurująca XXIX edycję Turnieju, podczas której wręczano nagrody, dyplomy i puchary zwycięzcom i uczestnikom. Uczennica naszej szkoły z klasy 3ckb - Amelia Drela zdobyła trzecie miejsce oraz uzyskała tytuł laureata, otrzymała również puchar, dyplom i nagrody. Jako laureatka będzie zwolniona z części teoretycznej egzaminu zawodowego. Amelce serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.
W czwartek 29 lutego uczennice z klasy 3 H uczestniczyły w drugim etapie wojewódzkiego Konkursu BHP w Wyższej Szkole Bezpieczeństwa i Organizacji Pracy w Radomiu. Drużyna naszych "hotelarek" zajęła IV miejsce.
31 stycznia 2024 r. w Warszawie odbyły się eliminacje wojewódzkie do XXIX edycji Turnieju Na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik.
Naszą szkołę reprezentowała uczennica klasy 3ckb - Amelia Drela.
Konkurs składał się z etapu pisemnego oraz praktycznego. W części praktycznej do wykonania był tort z dekoracją, bankietówki oraz figurki z dowolnego surowca. Dekoracje wyrobów musiały być nawiązywać do tematu przewodniego - "Polscy olimpijczycy”.
Prace konkursowe oceniało profesjonalne jury pod przewodnictwem przedstawiciela Mazowieckiego Kuratora Oświaty.
Amelia zdobyła I miejsce i będzie reprezentować województwo mazowieckie w finale ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik we Wrocławiu w dniach 18-20 marca 2024 r., gratulujemy i życzymy powodzenia.
VII edycja Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz - etap okręgowy
Temat wiodący w tej edycji 2023/2024 "Potrawy w nowoczesnej odsłonie z regionu pochodzenia uczestników turnieju".
Turniej odbędzie się 8 lutego 2024 roku w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu ulica Świętego Brata Alberta 1.
Uczestnikiem etapu wojewódzkiego (okręgowego) są zwycięscy szkolnych etapów Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz.
W roku szkolnym 2023/2024 uczniowie szkół średnich biorą udział w XI Olimpiadzie Wiedzy o Turystyce, której tematem przewodnim jest niematerialne dziedzictwo kulturowe w turystyce. Pretekstem do podjęcia takiego tematu są obchodzone w 2023 r. dwa jubileusze: 20-lecia przyjęcia Konwencji UNESCO w sprawie ochrony niematerialnego dziedzictwa kulturowego i 10-lecia Krajowej listy niematerialnego dziedzictwa kulturowego. Wydarzeniom tym towarzyszy wędrująca po Polsce plenerowa wystawa czasowa Tradycje od pokoleń. Niematerialne dziedzictwo kulturowe w Polsce, podczas której organizowane są liczne wydarzenia dodatkowe.
Celem organizatorów XI Olimpiady Wiedzy o Turystyce, która zostanie zorganizowana pod hasłem „W poszukiwaniu tradycji – dziedzictwo niematerialne w turystyce”, jest zainteresowanie uczestników poznaniem dziedzictwa, zwłaszcza własnego regionu, jak również zaangażowanie ich w przekaz międzypokoleniowy poprzez bezpośredni kontakt ze wspólnotami depozytariuszy tradycji oraz dbałość o pamięć i zachowanie lokalnych zwyczajów. Uczestnicy XI Olimpiady będą mieli możliwość podzielenia się swoją wiedzą oraz doświadczeniem z zakresu niematerialnego dziedzictwa kulturowego, w tym z tradycjami, zwyczajami, obrzędami czy też umiejętnościami. W etapie okręgowym, który odbył się w Warszawie w dniu 04.01.2024 roku naszą szkołę reprezentowały Maja z klasy 2OT i Julia z klasy 3OT.
Opiekun mgr Ewa Guść
W dniach 24-26 kwietnia 2023 roku odbył się finał XXVIII edycji turnieju, którego tematem przewodnim była "Współczesna Architektura". Do rywalizacji w trzecim etapie o miano najlepszego ucznia w zawodzie cukiernik zakwalifikowało się 17 uczniów. Zuzanna Gil z kl. 3C została laureatką tego konkursu.
W pierwszej części uczniowie mogli wykazać się wiedzą teoretyczną i poczuć smak rywalizacji, w której mogli zdobyć 30 pkt. Największe emocje towarzyszyły uczestnikom drugiego dnia. Pod bacznym okiem jurorów finaliści wykonywali zadania praktyczne, a stawka była wysoka – 70 pkt. Spod wprawnych dłoni młodych adeptów rzemiosła wyłaniały się wspaniałe formy wykonywane min. z ciasta półcukierniczego, czekolady, karmelu czy masy marcepanowej.
Dzisiaj możemy już tylko podziwiać te piękne, choć nietrwałe dzieła na zdjęciach.
fot. i opieka M. Morawska
Mateusz Wójcik z klasy 3 ka zajął trzecie miejsce w w VI Edycji Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz.
Mateusz przygotował roladki z łososia w nori z sosem jagodowo-miętowym z kawiorem molekularnym oraz serkiem śmietankowym i chipsem z parmezanu oraz kotlety rybne z boczkiem z sosem pomarańczowo - tymiankowym z ryżem ala risotto z chipsem z boczku, ze skóry ryby oraz limonki i z sałatką w fenkułem włoskim z marchwi groszku i orzechów laskowych.
Gratulujemy.
Z radością informujemy, że Karolina Rylska z kl. 4 KZ, Aleks Kowalczyk z kl. 4 Zp, Jan Kundys z kl. 4 Zp zostali finalistami Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności.
Cele Olimpiady to podniesienie poziomu kształcenia zawodowego, pobudzenie i rozwijanie zainteresowań uczniów problemami produkcji żywności, konfrontacja możliwości i osiągnięć uczniów z różnych szkół. Udział w olimpiadzie jest sprawdzeniem wiedzy i umiejętności nabytych podczas nauki oraz wynikających z rozwoju własnych pasji.