3
4
2

Do turnieju zgłosiło się 19 uczniów z klas drugich, trzecich i czwartych. Wygrał Dawid z 2 GZ, a drugie miejsce zajęła Klaudia z 2 H (jedyna uczestniczka turnieju).

Gratulujemy.

ts2
ts9
ts4
ts6
ts13
ts5
ts3
ts11
ts8
ts7
ts10
ts12

W piątek 7 kwietnia odbył się w Iłży II etap XVII Regionalnego Konkursu Wiedzy o Kulturze Ziemi Radomskiej z udziałem drużyny uczniów z klasy II ot przygotowywanej przez p. Monikę Gralec. Pięćdziesięciu uczestników konkursu zwiedzało Iłżę a następnie rozwiązywało zadania terenowe przygotowane przez organizatora p. Izabelę Tomczyk-Spólną. O tajemnicach, ciekawostkach i niezwykłych ludziach związanych z miastem z pasją opowiadał prezes Iłżeckiego Towarzystwa Historyczno-Naukowego p. Paweł Nowakowski. Młodzież ,kierując się mapą i wierszowanymi wskazówkami, musiała dotrzeć do różnych miejsc, w których czekały zadania wynikające z trasy zwiedzania. Magda, Jakub, Patrycja, Ola i Paulina godnie reprezentowali szkołę, poszerzając przy okazji swoją wiedzę o Leśmianie i dziejach swojej "małej ojczyzny".

beznazwy13
beznazwy11
beznazwy8
beznazwy1
beznazwy4
beznazwy6
beznazwy17
beznazwy16
beznazwy7
beznazwy
beznazwy5
beznazwy10
beznazwy12
beznazwy3
beznazwy9
beznazwy18
beznazwy2
beznazwy14

22 marca odbył się w naszej szkole pierwszy etap XVII Regionalnego Konkursu Wiedzy o Kulturze Ziemi Radomskiej pod patronatem Prezydenta Miasta Radomia i Starostwa Powiatowego w Radomiu.
Z zadaniami dotyczącymi historii Radomia i Iłży oraz sprawdzającymi znajomość obyczajów radomskiej wsi zmierzyło się 240 uczniów z 18 szkół z Radomia i regionu.
Naszą szkołę godnie reprezentowali uczniowie z klasy 2ot: Magda, Patrycja, Jakub, Ola i Paulina, którzy zajęli PIERWSZE miejsce i zakwalifikowali się do drugiego etapu konkursu. Drużynę przygotowała Pani Monika Gralec.

IMG_6667
IMG_6673
IMG_6660
IMG_6680
IMG_6663
IMG_6689
IMG_6686
IMG_6678

W poniedziałek, 19 marca odbyła się gala finałowa III Regionalnego Konkursu Pięknego Czytania, w którym pierwsze miejsce zajęła uczennica Monika z klasy 2ot. Konkurs został zorganizowany przez Towarzystwo Nauczycieli Bibliotekarzy Szkół Polskich oddział w Radomiu.

DSCN3941
mon 029
DSCN3864
DSCN3972
DSCN3934

15 i 16 marca 2018 roku odbył się finał XX Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności.
Organizatorem Olimpiady jest Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu oraz Zespół Szkół Spożywczych w Poznaniu.
Celem Olimpiady jest rozwijanie zainteresowań i podniesienie poziomu kształcenia w dziedzinie produkcji żywności.

Kamil Zasada uczeń trzeciej klasy technikum technologii żywności w naszej szkole został finalistą tej Olimpiady . Tylko jeden punkt zabrakło mu do uzyskania tytułu Laureata.

Gratulujemy.

Dnia 12 marca w Zespole Szkół Samochodowych w Radomiu odbył się III Regionalny Konkurs Pięknego Czytania, którego celem było nie tylko doskonalenie umiejętności pięknego czytania i propagowanie czytelnictwa, ale i rozwijanie twórczych talentów młodzieży. Takim talentem wykazała się reprezentująca naszą szkołę Monika z klasy 2ot. Podopieczna pani I.Tomczyk-Spólnej zajęła I miejsce dyskredytując 24 innych uczestników z Radomia i okolic. Gratulujemy!

05 marca w V Liceum Ogólnokształcącym w Radomiu odbył się międzyszkolny etap Regionalnego Konkursu Czytelniczego, w którym wzięły udział dwie uczennice z naszej szkoły - Magdalena z klasy 2 ot i Karolina z klasy 1 gc, podopieczne pani Izabeli Tomczyk-Spólnej.
Zadaniem uczestników Konkursu było rozwiązanie testu ze znajomości treści czterech książek wybranych z proponowanej przez organizatorów listy. Szczegóły dotyczące koloru włosów czy oczu, znajomość ulubionych potraw i książek bohaterów, to tylko kilka przykładów tego, z czym musiały się zmierzyć Magda i Karolina. W konkursie uczestniczyło 97-u uczniów z Radomia i regionu, ale do finału zakwalifikowano tylko 15-tu... w tym Karolinę ! Trzymajcie za nią kciuki !

Zwyciężyły dziewczyny z V LO im. Romualda Traugutta, drugie miejsce zajęła drużyna z Zespołu Szkół Ekonomicznych. Trzecie miejsce, brązowe medale i puchar wywalczyły dziewczyny z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich. Nasza drużyna prowadzona przez trenera Grzegorz Rochowskiego w meczu finałowym po zaciętej walce uległa mistrzyniom Radomia, a w rozgrywkach o trzecie miejsce w tie-breaku pokonała drużynę z IV LO im. Tytusa Chałubińskiego.
Julia Majewska z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich została najlepszą zawodniczką całego turnieju.
W finałowych zmaganiach wzięło udział 6 szkół. Zanim finalistki walczyły o medale, musiały przebrnąć wcześniejsze eliminacje. Łącznie do rywalizacji w XIV Radomskiej Olimpiadzie Młodzieży w siatkówce kobiet przystąpiło 18 szkolnych ekip.
Finałowym rozgrywkom towarzyszyły niesamowite emocje i wspaniała atmosfera o którą zadbali m.in. organizatorzy.
Gratulujemy!

IMG_6630a
IMG_6528a
IMG_6019a
IMG_6264a
IMG_6263a
IMG_6294a
IMG_6571a
IMG_6112a
IMG_6567a
IMG_6389a
IMG_6047a
IMG_6442a
IMG_6633a
IMG_6569a
IMG_6507a
IMG_6023a
IMG_6522a
IMG_6327a
IMG_6504a
IMG_6595a
IMG_6386
IMG_6603a

fot. Marysia 1ka

12 stycznia 2018 roku w Zespole Szkół Gastronomicznych przy ul. Poznańskiej w Warszawie odbyły się okręgowe eliminacje XXII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. W szranki olimpijskich zmagań stanęło 58 uczniów techników i liceów z województwa mazowieckiego. Naszą szkołę reprezentowali uczniowie z klasy 4 ga: Marta Majchrzak i Kamil Molik. Marta uzyskała wyróżnienie zajmując czwarte miejsce i weźmie udział w etapie centralnym, który odbędzie się 22-24 marca w Lublinie.
Mimo, że Kamil nie uzyskał awansu do kolejnego etapu, to i tak jesteśmy z niego dumni, z jego wiedzy, zaangażowania w przygotowanie się do olimpiady!

Olimpiadzie towarzyszyły ciekawe wydarzenia na terenie szkoły. Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni (OSSKIC) reprezentowane przez prezesa Jarosława Uścińskiego, Mirosława Reszczyka oraz szefów kuchni - Mariusza Nowickiego i Pawła Zielińskiego wraz z firmą TransGourmet właścicielem Selgros cash&carry, przygotowało pokaz kulinarny nawiązujący do tematyki przewodniej olimpiady: „Owoce i warzywa, ich przetwórstwo i rola w żywieniu człowieka”. Po zakończeniu pokazu odbyła się degustacja przygotowanych dań. Było smacznie i kolorowo.
Odbył się również wykład „Warzywa jako źródło związków bioaktywnych w diecie” wygłoszony przez dr hab. Renatę Kazimierczak, kierownika Zakładu Żywności Ekologicznej, SGGW. Trzymamy kciuki za Martę w finale!!!

IMG_20180112_162758
IMG_20180112_104411
IMG_20180112_111635
IMG_20180112_162736
IMG_20180112_111751
IMG_20180112_111421
IMG_20180112_095433
IMG_20180112_113943
IMG_20180112_114919
IMG_20180112_162603
IMG_20180112_115745
IMG_20180112_112722

9 stycznia 2018 roku w ZSGH na ulicy Majdańskiej w Warszawie odbyły się eliminacje wojewódzkie do XXIII edycji Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik.
W konkursie wzięli udział uczniowie reprezentujący szkoły zawodowe z województwa mazowieckiego tj. z Zespołu Szkół nr 34 im. Mieszka I w Warszawie, z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich z Radomia oraz z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich przy ul. Majdańskiej w Warszawie.
Uczestnicy konkursu przystąpili do etapu pisemnego oraz praktycznego. Do wykonania był tort z dekoracją, dwa rodzaje bankietówek oraz 3 figurki z dowolnego surowca.
Dekoracje wyrobów musiały być związane z tematem przewodnim Turnieju - „Powiew wiosny”. Ocenie podlegały następujące elementy: organizacja pracy, kreatywność, smak i prezentacja.
Prace wykonane przez uczniów oceniali następujący jurorzy: p. Helena Chełstowska z Mazowieckiego Kuratorium Oświaty, p. Bożena Sikoń, p. Izabella Birek, p. Stanisław Petryka oraz p. Zygmunt Wypych.
Pierwsze miejsce zajął uczeń naszej szkoły – Bartłomiej Maślak, drugie miejsce zajął uczeń ZSGH w Warszawie – Kacper Piłaciński. Natomiast trzecie miejsce zajęła uczennica naszej szkoły – Aleksandra ex aequo z uczennicą ZS nr 34 z Warszawy. Gratulacje dla wszystkich uczestników !!!
Życzymy powodzenia Bartkowi, który będzie reprezentował nasze województwo w finale ogólnopolskim Turnieju we Wrocławiu.

Back to top