Dnia 12 marca w Zespole Szkół Samochodowych w Radomiu odbył się III Regionalny Konkurs Pięknego Czytania, którego celem było nie tylko doskonalenie umiejętności pięknego czytania i propagowanie czytelnictwa, ale i rozwijanie twórczych talentów młodzieży. Takim talentem wykazała się reprezentująca naszą szkołę Monika z klasy 2ot. Podopieczna pani I.Tomczyk-Spólnej zajęła I miejsce dyskredytując 24 innych uczestników z Radomia i okolic. Gratulujemy!
05 marca w V Liceum Ogólnokształcącym w Radomiu odbył się międzyszkolny etap Regionalnego Konkursu Czytelniczego, w którym wzięły udział dwie uczennice z naszej szkoły - Magdalena z klasy 2 ot i Karolina z klasy 1 gc, podopieczne pani Izabeli Tomczyk-Spólnej.
Zadaniem uczestników Konkursu było rozwiązanie testu ze znajomości treści czterech książek wybranych z proponowanej przez organizatorów listy. Szczegóły dotyczące koloru włosów czy oczu, znajomość ulubionych potraw i książek bohaterów, to tylko kilka przykładów tego, z czym musiały się zmierzyć Magda i Karolina. W konkursie uczestniczyło 97-u uczniów z Radomia i regionu, ale do finału zakwalifikowano tylko 15-tu... w tym Karolinę ! Trzymajcie za nią kciuki !
Zwyciężyły dziewczyny z V LO im. Romualda Traugutta, drugie miejsce zajęła drużyna z Zespołu Szkół Ekonomicznych. Trzecie miejsce, brązowe medale i puchar wywalczyły dziewczyny z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich. Nasza drużyna prowadzona przez trenera Grzegorz Rochowskiego w meczu finałowym po zaciętej walce uległa mistrzyniom Radomia, a w rozgrywkach o trzecie miejsce w tie-breaku pokonała drużynę z IV LO im. Tytusa Chałubińskiego.
Julia Majewska z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich została najlepszą zawodniczką całego turnieju.
W finałowych zmaganiach wzięło udział 6 szkół. Zanim finalistki walczyły o medale, musiały przebrnąć wcześniejsze eliminacje. Łącznie do rywalizacji w XIV Radomskiej Olimpiadzie Młodzieży w siatkówce kobiet przystąpiło 18 szkolnych ekip.
Finałowym rozgrywkom towarzyszyły niesamowite emocje i wspaniała atmosfera o którą zadbali m.in. organizatorzy.
Gratulujemy!
fot. Marysia 1ka
12 stycznia 2018 roku w Zespole Szkół Gastronomicznych przy ul. Poznańskiej w Warszawie odbyły się okręgowe eliminacje XXII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. W szranki olimpijskich zmagań stanęło 58 uczniów techników i liceów z województwa mazowieckiego. Naszą szkołę reprezentowali uczniowie z klasy 4 ga: Marta Majchrzak i Kamil Molik. Marta uzyskała wyróżnienie zajmując czwarte miejsce i weźmie udział w etapie centralnym, który odbędzie się 22-24 marca w Lublinie.
Mimo, że Kamil nie uzyskał awansu do kolejnego etapu, to i tak jesteśmy z niego dumni, z jego wiedzy, zaangażowania w przygotowanie się do olimpiady!
Olimpiadzie towarzyszyły ciekawe wydarzenia na terenie szkoły. Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni (OSSKIC) reprezentowane przez prezesa Jarosława Uścińskiego, Mirosława Reszczyka oraz szefów kuchni - Mariusza Nowickiego i Pawła Zielińskiego wraz z firmą TransGourmet właścicielem Selgros cash&carry, przygotowało pokaz kulinarny nawiązujący do tematyki przewodniej olimpiady: „Owoce i warzywa, ich przetwórstwo i rola w żywieniu człowieka”. Po zakończeniu pokazu odbyła się degustacja przygotowanych dań. Było smacznie i kolorowo.
Odbył się również wykład „Warzywa jako źródło związków bioaktywnych w diecie” wygłoszony przez dr hab. Renatę Kazimierczak, kierownika Zakładu Żywności Ekologicznej, SGGW. Trzymamy kciuki za Martę w finale!!!
9 stycznia 2018 roku w ZSGH na ulicy Majdańskiej w Warszawie odbyły się eliminacje wojewódzkie do XXIII edycji Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik.
W konkursie wzięli udział uczniowie reprezentujący szkoły zawodowe z województwa mazowieckiego tj. z Zespołu Szkół nr 34 im. Mieszka I w Warszawie, z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich z Radomia oraz z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich przy ul. Majdańskiej w Warszawie.
Uczestnicy konkursu przystąpili do etapu pisemnego oraz praktycznego. Do wykonania był tort z dekoracją, dwa rodzaje bankietówek oraz 3 figurki z dowolnego surowca.
Dekoracje wyrobów musiały być związane z tematem przewodnim Turnieju - „Powiew wiosny”. Ocenie podlegały następujące elementy: organizacja pracy, kreatywność, smak i prezentacja.
Prace wykonane przez uczniów oceniali następujący jurorzy: p. Helena Chełstowska z Mazowieckiego Kuratorium Oświaty, p. Bożena Sikoń, p. Izabella Birek, p. Stanisław Petryka oraz p. Zygmunt Wypych.
Pierwsze miejsce zajął uczeń naszej szkoły – Bartłomiej Maślak, drugie miejsce zajął uczeń ZSGH w Warszawie – Kacper Piłaciński. Natomiast trzecie miejsce zajęła uczennica naszej szkoły – Aleksandra ex aequo z uczennicą ZS nr 34 z Warszawy. Gratulacje dla wszystkich uczestników !!!
Życzymy powodzenia Bartkowi, który będzie reprezentował nasze województwo w finale ogólnopolskim Turnieju we Wrocławiu.
Patrycja Okruta z klasy III Gc zwyciężyła w radomskim rejonowym etapie XXVI edycji Olimpiady Promocji Zdrowego Stylu Życia.
Olimpiada to ogólnopolski konkurs dla tych, którzy wiedzą, jak zdrowo i aktywnie żyć. Uczestnicy Olimpiady muszą wykazać się wiedzą dotyczącą zdrowego odżywiania, przeciwdziałania uzależnieniom, ekologii oraz znajomością zasad udzielania pierwszej pomocy.
W etapie szkolnym ZSSiH Patrycja też była pierwsza;-)
Z drugiego miejsca swoją wiedzę sprawdzali również Kamil z III TGc i Natalia z I TGa, którzy również osiągnęli wspaniałe wyniki;-)
Teraz Patrycja 15 marca 2018 będzie walczyć w Warszawie w etapie okręgowym;-)
Trzymamy kciuki ;-)
W dniu 7 grudnia 2017 roku został przeprowadzony szkolny konkurs geograficzny pt. „Dookoła świata”, w którym uczestniczyły osoby zainteresowane tematyką geograficzną.
Celem konkursu było sprawdzenie znajomości mapy pod katem ogólnogeograficznym i politycznym.
Wśród uczestników konkursu największą ilość punktów uzyskali:
- Kacper Borkowski – 3 Ot
- Bartłomiej Kręgiel – 3 Ot
- Michał Jaworski – 3 Ot
Składamy serdeczne gratulacje.
Gala Finałowa V Ogólnopolskiego Konkursu Barmańskiego MONIN Cup Junior 2017
źródło: www.facebook.com
W dniu 5 grudnia 2017 r. w Zespole Szkół Technicznych odbył się Turniej Tenisa Stołowego dziewcząt szkół średnich w ramach XIV Radomskiej Olimpiady Młodzieży.
Dziewczęta z naszej szkoły w składzie Magdalena i Aleksandra (klasa 4H) oraz Klaudia (klasa 2H) drużynowo zajęły w nich 3 miejsce.
Indywidualnie Klaudia uplasowała się również III miejscu.
Serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.
8 grudnia 2017 roku w Warszawie w siedzibie Centrum Techniki Kulinarnej "Dora Metal” odbył się IX Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Szkół Gastronomicznych ”Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia”. Do finału konkursu przystąpiło 12 szkół z całej Polski, które zostały wyłonione spośród ponad 40 zgłoszeń.
Konkurs zorganizowany został przez Zespół Szkół Gastronomicznych w Warszawie, ul. Poznańska oraz przez Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników. Transmisja nadawana była na żywo na Facebooku oraz w Polsat News.
Zadaniem uczestników było przygotowanie:
- zakąski: karp, chrzan tarty, cynamon, majonez
- danie zasadnicze: szynka kulka, kardamon, piwo ciemne
- zadanie techniczne: przygotowanie majonezu.
Naszą szkołę reprezentowały uczennice z klasy 3 GA: Angelika i Anna przygotowane przez Panią Marzenę Wnęt. Rywalizacja była ogromna. Poziom prac uczestników bardzo wysoki. Musieliśmy zmierzyć się ze szkołami z: Warszawy (2 szkoły), Krakowa, Łodzi, Gdańska, Poznania, Garwolina, Radzynia Podlaskiego, Kutna, Pułtuska, Gorzowa Wielkopolskiego.
I miejsce - Warszawa ul. Poznańska
II miejsce-Poznań
III miejsce – Gdańsk
Nasz zespół znalazł się w czołówce i otrzymał nagrodę Mistrza Technicznego. Na podium nie udało nam się stanąć, ale znaleźliśmy się pośród 4 nagrodzonych szkół. Bardzo godnie reprezentowaliśmy naszą szkołę. Przyjechaliśmy z pucharem i licznymi nagrodami rzeczowymi. Najcenniejszą nagrodą dla nas jest zdobyte doświadczenie zawodowe oraz tygodniowy staż z szefem kuchni Nowotel w Warszawie a także liczne kontakty, które nawiązaliśmy.