2
3
4

W dniu 08.01.2020 r. uczennice Patrycja Morawska i Magdalena Pora z klasy 4 OT wzięły udział na etapie okręgowym w VII Olimpiady Wiedzy o Turystyce, która odbyła się w Zespole Szkół nr. 10 im. Stanisława Staszica w Warszawie .
Organizatorem olimpiady od siedmiu lat jest Instytut Geografii Miast i Turyzmu Wydziału Nauk Geograficznych Uniwersytetu Łódzkiego. Hasło przewodnie Olimpiady to "Turystyka literacka i filmowa". Etap wojewódzki olimpiady składał się z dwóch części: testowej - 40 pytań, i praktycznej, która polegała na opracowaniu programu i kalkulacji imprezy turystycznej zgodnie z zamówieniem klienta.
Z części pierwszej uczestnik może uzyskać maksymalnie 40 punków, a z drugiej maksymalnie 60 punków.
Gratulujemy i trzymamy kciuki. Czekamy na wyniki, które będą w marcu.
Opiekun Ewa Guść

3 stycznia 2020 roku w Warszawie odbył się etap okręgowy XXIV Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności.
Naszą szkołę reprezentowała Weronika Bator z klasy 3 gc oraz Natalia Grzelecka z klasy 3 ga. Tematem wiodącym tegorocznej olimpiady jest " Żywienie a profilaktyka nadwagi i otyłości".
Eliminacje okręgowe polegają na rozwiązaniu testu, na który składają się zadania z tematyki wiodącej i zadania z zakresu gastronomii, żywności i żywienia. Zadania z zakresu gastronomii, żywności i żywienia obejmują podstawowe wiadomości z zakresu nauki o żywieniu i żywności oraz zaawansowaną wiedzę dotyczącą biologiczno-chemicznych aspektów żywienia i technologii gastronomicznej z towaroznawstwem, zawartą we wskazanej literaturze dla danej edycji olimpiady, a także podstawowe umiejętności z zakresu gastronomii, w tym sporządzania potraw i napojów, organizacji żywienia i usług gastronomicznych oraz obsługi konsumenta.
Nasze uczennice systematycznie przygotowywały z w/w zagadnień.
Dziękujemy za duże zaangażowanie i chęć wzięcia udziału w tym niełatwym przedsięwzięciu.
Z niecierpliwością czekamy na ogłoszenie wyników. Trzymamy kciuki!!!

7
10
2
6
9
5
Previous Next Play Pause

I miejsce NIKOLA ROZIŃSKA - kl. 1 Cp

II miejsce WIKTORIA PRZYDATEK - kl. 1 Cp

III miejsce ZOFIA MARCHEL - kl. 1 Gbp T5

IV miejsce NIKOLA KALITA - kl. 1 Cp

13 grudnia 2019 r. w VI LO im. Jana Kochanowskiego odbył finał VI Międzyszkolnego Konkursu Recytatorskiego „Od Jana Kochanowskiego do poety kresowego”. W konkursie wzięło udział czterdzieści osób z dwunastu szkół podstawowych i ponadpodstawowych.
Monika Bolek z klasy 4 OT (podopieczna Pani Izabeli Tomczyk-Spólnej) otrzymała wyróżnienie za recytację wiersza Kazimiery Iłłakowiczówny „Narzeczona zbrodniarza”.
Gratulujemy o życzymy dalszych sukcesów .

78928741_2564976913782396_8037751271186235392_n
78718210_2506308486320640_7929149471168921600_n
79226883_457820148252308_8974385146253803520_n
monika_1
79340295_494949091372698_523850310620282880_n
79124981_809585362816412_4157580191373197312_n
79891262_738495469991010_1406529436420931584_n
79372403_528564354654916_5846680577079508992_n

25 października odbył się etap szkolny XLIV Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych.
Uczniowie naszej szkoły wzięli udział w bloku Gastronomia i Technologia żywności.
Etap szkolny składał się z testu i 3 zadań praktycznych. W bloku Gastronomia były to:
1. rozpoznawanie, obróbka wstępna i cieplna oraz wykorzystanie wybranych grzybów w potrawach;
2. przedstawienie zasad garnirowania potraw, przygotowanie
3. dekoracji z rzodkiewki;
4. przygotowanie ciasta biszkoptowego na roladę.

W bloku Technologia żywności:
1. rozpoznawanie, wartość odżywcza i wykorzystanie wybranych nasion roślin strączkowych;
2. zasady znakowania jaj, ocena ich świeżości oraz budowa jaj;
3. zanieczyszczenia żywności, rozpoznawanie szkodników.

Najlepszy wynik w bloku Gastronomia uzyskał Beniamin Bugajski z klasy 3 ga, a w bloku Technologia żywności Agata Kalbarczyk z klasy 3 kz.

IMG_20191025_103720
IMG_20191025_085218
IMG_20191025_104132
IMG_20191025_085140
IMG_20191025_092946
IMG_20191025_105053

18 października odbył się etap szkolny XXIV Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności.
Tematem wiodącym tegorocznej edycji jest "Żywienie a profilaktyka nadwagi i otyłości".
W etapie okręgowym olimpiady naszą szkołę będą reprezentowały Weronika Bator z klasy 3gc oraz Natalia Grzelecka z klasy 3ga.
Trzymamy kciuki 3 stycznia 2020roku !!!

Drużyna z klasy 3 Ot w składzie Paulina, Magda, Patrycja, Ola i Kuba, wygrała XVIII edycję Konkursu Wiedzy o Kulturze Ziemi Radomskiej organizowanego pod patronatem Prezydenta Miasta i Starostwa Powiatowego. Podopieczni Pani Moniki Gralec pokonali pięć drużyn min. z III LO im. Dionizego Czachowskiego i IV LO im. Tytusa Chałubińskiego.
Konkurs należy do najtrudniejszych w tej kategorii ponieważ składa się z trzech etapów. Młodzież rozwiązywała test z wiedzy o regionie i Radomiu, wykonywała zadania w terenie (w tym roku w Jedlni-Letnisko), a w finale odpowiadała na pytania w ramach quizu oraz prezentowała jeden z zaproponowanych przez organizatorów tematów (Dzień w Radomiu, Zapomniane miejsca w Radomiu i okolicach, Jedlnia-tu warto przyjechać, Jedlnia –echa walk niepodległościowych). Prezentacja mogła przybrać formę: spektaklu, albumu, koncertu, prezentacji multimedialnej, fotoreportażu itd.
Drużyna z 3OT zaprezentowała nakręcony przez siebie film "Dzień w Radomiu", uzupełniając go komentarzem na temat zabytków i walorów naszego miasta. Szczególne wrażenie na jury zrobiło jednak wykorzystanie w jednym z zadań języka migowego oraz profesjonalizm prezentacji wybranego tematu.

  • IMG_20190603_141257
  • IMG_20190603_111420
  • IMG_20190603_121736

 

IMG_20190603_111420
IMG_20190603_123455
IMG_20190527_125306
IMG_20190527_141206
IMG_20190603_111405
IMG_20190527_125840
IMG_20190527_122418
IMG_20190603_141758
IMG_20190603_123540
IMG_20190527_131849
IMG_20190527_125821
IMG_20190603_141450
IMG_20190603_121736
IMG_20190603_141257
IMG_20190603_125753
IMG_20190603_111241
IMG_20190527_130407
IMG_20190527_140530
IMG_20190527_130346
IMG_20190603_111333
IMG_20190527_125903

4 czerwca 2019 r. w Zespole Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim odbyła się III edycja Konkursu "Regionalne Podróże Kulinarne".
Tematem tegorocznych zmagań były potrawy diety wegetariańskiej.
Uczestnik w ciągu 90 min wykorzystując 6 obowiązkowych surowców: kasza jaglana, tofu, jabłko, zielona pietruszka, orzechy laskowe, kapusta miał przygotować:

  • smoothie
  • zakąskę gorącą
  • deser

Spośród 12 uczestników uczennica naszej szkoły Weronika Łomża z kl. 2GC pod opieką p. Marzeny Wnęt zajęła I miejsce, II miejsce Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi, III miejsce Zespół Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim.

Podczas kulinarnej rywalizacji odbyły się również zmagania konkursowe teoretyczne, w których wzięła udział Weronika Bator z klasy 2 gc.
Weronika rozwiązywała test wiedzy teoretycznej z zakresu "Warzywa, owoce, produkty zbożowe i alternatywne sposoby żywienia".
Weronice nie udało się zająć miejsca na podium, ale gratulujemy i dziękujemy za wzięcie udziału w konkursie oraz za wysiłek włożony w pogłębianie wiedzy.

1
61993857_763925327335830_8101264543184846848_n
61838234_637519870059996_2941528156483354624_n
received_3045622382116315
62018328_1241199629391345_6060436405002174464_n
61978618_320076362219358_3359456082433933312_n
62062982_966321703705443_2791512366242594816_n
61893423_2394078260822958_3033266269924098048_n

Za zajęcie I miejsca w konkursie Weronika otrzymała cenne nagrody, w tym dwutygodniowy wakacyjny staż w Pałacu Rozalinie.


Marlena Warchoł zajęła pierwsze miejsce, a Kamil Sałbut drugie w Ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz, który odbył się w Zabrzu w dniach 24-26 kwietnia 2019 r.
Do Turnieju Komitet Główny zakwalifikował 14 kandydatów z 8 okręgów z całej Polski.
Tematem przewodnim były „Potrawy z wieprzowiną w roli głównej”. Zadaniem uczestników było sporządzenie zakąski wielkanocnej oraz dania zasadniczego z mięsem wieprzowym w roli głównej.

Marlena przygotowała jajko przepiórcze w panierowanej kaszance z majonezem domowej roboty i mus z marchewek baby na kiełkach rzeżuchy - zakąska wielkanocna, polędwicę wieprzową na puree z zielonego groszku z dodatkiem zielonych warzyw oraz krewetki i sos z korpusów z krewetek (surf and turf) - danie zasadnicze.

Kamil jako przystawkę wykonał pieczarkę faszerowaną szpinakiem i suszonymi pomidorami z żółtkiem przepiórczym na sianku z pora i policzki wieprzowe z sosem porto, słonym karmelem, pieczoną kaszanką z kluseczkami z bryndzy i sałatką z gruszki i buraka z sosem słodko-chili - danie zasadnicze.

Zwycięskie potrawy oceniane były za pomysłowość, smakowitość, kreatywność, zgodność z tematem, a także wykonanie dodatków skrobiowych i witaminowych, serwowanie potraw, higienę i bezpieczeństwo pracy w trakcie wykonywania zadania.

Marlenę do konkursu przygotowywała Pani Halina Kutkowska, Kamila Pani Monika Adamczyk. W czasie turnieju uczniowie rozwiązywali również test z teorii, do którego przygotowała ich Pani Marzena Wnęt.
Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

  • 58375854_2431263100251524_8032427435884544000_n
  • 58377247_1069721389884775_8593402159616229376_n
  • 58375854_2431263100251524_8032427435884544000_n
  • 58380220_1290828344398849_682813643020042240_n
  • 20190321_143441
  • 58570817_1069721263218121_7223180903541899264_n
  • 20190425_140747
  • 20190404_151956
  • 20190320_150627

20190426_112700
20190404_151956
58576122_386361212212538_6589114812913942528_n
20190425_140747
58380220_1290828344398849_682813643020042240_n
58377247_1069721389884775_8593402159616229376_n
20190320_150627
20190426_112717_Burst06
20190425_102649
20190321_143441
58571065_349934702308005_3484346979713024000_n
20190321_143523
20190425_161607
58570817_1069721263218121_7223180903541899264_n
part000001

Back to top