W dniu 08.01.2020 r. uczennice Patrycja Morawska i Magdalena Pora z klasy 4 OT wzięły udział na etapie okręgowym w VII Olimpiady Wiedzy o Turystyce, która odbyła się w Zespole Szkół nr. 10 im. Stanisława Staszica w Warszawie .
Organizatorem olimpiady od siedmiu lat jest Instytut Geografii Miast i Turyzmu Wydziału Nauk Geograficznych Uniwersytetu Łódzkiego. Hasło przewodnie Olimpiady to "Turystyka literacka i filmowa". Etap wojewódzki olimpiady składał się z dwóch części: testowej - 40 pytań, i praktycznej, która polegała na opracowaniu programu i kalkulacji imprezy turystycznej zgodnie z zamówieniem klienta.
Z części pierwszej uczestnik może uzyskać maksymalnie 40 punków, a z drugiej maksymalnie 60 punków.
Gratulujemy i trzymamy kciuki. Czekamy na wyniki, które będą w marcu.
Opiekun Ewa Guść
3 stycznia 2020 roku w Warszawie odbył się etap okręgowy XXIV Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności.
Naszą szkołę reprezentowała Weronika Bator z klasy 3 gc oraz Natalia Grzelecka z klasy 3 ga. Tematem wiodącym tegorocznej olimpiady jest " Żywienie a profilaktyka nadwagi i otyłości".
Eliminacje okręgowe polegają na rozwiązaniu testu, na który składają się zadania z tematyki wiodącej i zadania z zakresu gastronomii, żywności i żywienia. Zadania z zakresu gastronomii, żywności i żywienia obejmują podstawowe wiadomości z zakresu nauki o żywieniu i żywności oraz zaawansowaną wiedzę dotyczącą biologiczno-chemicznych aspektów żywienia i technologii gastronomicznej z towaroznawstwem, zawartą we wskazanej literaturze dla danej edycji olimpiady, a także podstawowe umiejętności z zakresu gastronomii, w tym sporządzania potraw i napojów, organizacji żywienia i usług gastronomicznych oraz obsługi konsumenta.
Nasze uczennice systematycznie przygotowywały z w/w zagadnień.
Dziękujemy za duże zaangażowanie i chęć wzięcia udziału w tym niełatwym przedsięwzięciu.
Z niecierpliwością czekamy na ogłoszenie wyników. Trzymamy kciuki!!!



I miejsce NIKOLA ROZIŃSKA - kl. 1 Cp
II miejsce WIKTORIA PRZYDATEK - kl. 1 Cp
III miejsce ZOFIA MARCHEL - kl. 1 Gbp T5
IV miejsce NIKOLA KALITA - kl. 1 Cp
13 grudnia 2019 r. w VI LO im. Jana Kochanowskiego odbył finał VI Międzyszkolnego Konkursu Recytatorskiego „Od Jana Kochanowskiego do poety kresowego”. W konkursie wzięło udział czterdzieści osób z dwunastu szkół podstawowych i ponadpodstawowych.
Monika Bolek z klasy 4 OT (podopieczna Pani Izabeli Tomczyk-Spólnej) otrzymała wyróżnienie za recytację wiersza Kazimiery Iłłakowiczówny „Narzeczona zbrodniarza”.
Gratulujemy o życzymy dalszych sukcesów .
25 października odbył się etap szkolny XLIV Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych.
Uczniowie naszej szkoły wzięli udział w bloku Gastronomia i Technologia żywności.
Etap szkolny składał się z testu i 3 zadań praktycznych. W bloku Gastronomia były to:
1. rozpoznawanie, obróbka wstępna i cieplna oraz wykorzystanie wybranych grzybów w potrawach;
2. przedstawienie zasad garnirowania potraw, przygotowanie
3. dekoracji z rzodkiewki;
4. przygotowanie ciasta biszkoptowego na roladę.
W bloku Technologia żywności:
1. rozpoznawanie, wartość odżywcza i wykorzystanie wybranych nasion roślin strączkowych;
2. zasady znakowania jaj, ocena ich świeżości oraz budowa jaj;
3. zanieczyszczenia żywności, rozpoznawanie szkodników.
Najlepszy wynik w bloku Gastronomia uzyskał Beniamin Bugajski z klasy 3 ga, a w bloku Technologia żywności Agata Kalbarczyk z klasy 3 kz.
18 października odbył się etap szkolny XXIV Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności.
Tematem wiodącym tegorocznej edycji jest "Żywienie a profilaktyka nadwagi i otyłości".
W etapie okręgowym olimpiady naszą szkołę będą reprezentowały Weronika Bator z klasy 3gc oraz Natalia Grzelecka z klasy 3ga.
Trzymamy kciuki 3 stycznia 2020roku !!!
Drużyna z klasy 3 Ot w składzie Paulina, Magda, Patrycja, Ola i Kuba, wygrała XVIII edycję Konkursu Wiedzy o Kulturze Ziemi Radomskiej organizowanego pod patronatem Prezydenta Miasta i Starostwa Powiatowego. Podopieczni Pani Moniki Gralec pokonali pięć drużyn min. z III LO im. Dionizego Czachowskiego i IV LO im. Tytusa Chałubińskiego.
Konkurs należy do najtrudniejszych w tej kategorii ponieważ składa się z trzech etapów. Młodzież rozwiązywała test z wiedzy o regionie i Radomiu, wykonywała zadania w terenie (w tym roku w Jedlni-Letnisko), a w finale odpowiadała na pytania w ramach quizu oraz prezentowała jeden z zaproponowanych przez organizatorów tematów (Dzień w Radomiu, Zapomniane miejsca w Radomiu i okolicach, Jedlnia-tu warto przyjechać, Jedlnia –echa walk niepodległościowych). Prezentacja mogła przybrać formę: spektaklu, albumu, koncertu, prezentacji multimedialnej, fotoreportażu itd.
Drużyna z 3OT zaprezentowała nakręcony przez siebie film "Dzień w Radomiu", uzupełniając go komentarzem na temat zabytków i walorów naszego miasta. Szczególne wrażenie na jury zrobiło jednak wykorzystanie w jednym z zadań języka migowego oraz profesjonalizm prezentacji wybranego tematu.
4 czerwca 2019 r. w Zespole Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim odbyła się III edycja Konkursu "Regionalne Podróże Kulinarne".
Tematem tegorocznych zmagań były potrawy diety wegetariańskiej.
Uczestnik w ciągu 90 min wykorzystując 6 obowiązkowych surowców: kasza jaglana, tofu, jabłko, zielona pietruszka, orzechy laskowe, kapusta miał przygotować:
- smoothie
- zakąskę gorącą
- deser
Spośród 12 uczestników uczennica naszej szkoły Weronika Łomża z kl. 2GC pod opieką p. Marzeny Wnęt zajęła I miejsce, II miejsce Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi, III miejsce Zespół Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim.
Podczas kulinarnej rywalizacji odbyły się również zmagania konkursowe teoretyczne, w których wzięła udział Weronika Bator z klasy 2 gc.
Weronika rozwiązywała test wiedzy teoretycznej z zakresu "Warzywa, owoce, produkty zbożowe i alternatywne sposoby żywienia".
Weronice nie udało się zająć miejsca na podium, ale gratulujemy i dziękujemy za wzięcie udziału w konkursie oraz za wysiłek włożony w pogłębianie wiedzy.
Za zajęcie I miejsca w konkursie Weronika otrzymała cenne nagrody, w tym dwutygodniowy wakacyjny staż w Pałacu Rozalinie.
Marlena Warchoł zajęła pierwsze miejsce, a Kamil Sałbut drugie w Ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz, który odbył się w Zabrzu w dniach 24-26 kwietnia 2019 r.
Do Turnieju Komitet Główny zakwalifikował 14 kandydatów z 8 okręgów z całej Polski.
Tematem przewodnim były „Potrawy z wieprzowiną w roli głównej”. Zadaniem uczestników było sporządzenie zakąski wielkanocnej oraz dania zasadniczego z mięsem wieprzowym w roli głównej.
Marlena przygotowała jajko przepiórcze w panierowanej kaszance z majonezem domowej roboty i mus z marchewek baby na kiełkach rzeżuchy - zakąska wielkanocna, polędwicę wieprzową na puree z zielonego groszku z dodatkiem zielonych warzyw oraz krewetki i sos z korpusów z krewetek (surf and turf) - danie zasadnicze.
Kamil jako przystawkę wykonał pieczarkę faszerowaną szpinakiem i suszonymi pomidorami z żółtkiem przepiórczym na sianku z pora i policzki wieprzowe z sosem porto, słonym karmelem, pieczoną kaszanką z kluseczkami z bryndzy i sałatką z gruszki i buraka z sosem słodko-chili - danie zasadnicze.
Zwycięskie potrawy oceniane były za pomysłowość, smakowitość, kreatywność, zgodność z tematem, a także wykonanie dodatków skrobiowych i witaminowych, serwowanie potraw, higienę i bezpieczeństwo pracy w trakcie wykonywania zadania.
Marlenę do konkursu przygotowywała Pani Halina Kutkowska, Kamila Pani Monika Adamczyk. W czasie turnieju uczniowie rozwiązywali również test z teorii, do którego przygotowała ich Pani Marzena Wnęt.
Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.