Małgorzata Górecka z klasy 4 Ga została finalistką XXVI OLIMPIADY WIEDZY O ŻYWIENIU I ŻYWNOŚCI.
Dzięki swojej wytężonej pracy ma zagwarantowane miejsce na wybranej przez siebie uczelni żywieniowej.
Małgosi gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!!!
V Edycja Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz etap okręgowy odbył się 28 lutego 2022 roku w Radomiu w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich.
Temat tegorocznej edycji konkursu były „Tradycyjne potrawy śląskie na stuletnim zabrzańskim stole”.
Turniej składał się z dwóch etapów - etap pierwszy, część pisemna - test teoretyczny, etap drugi, część praktyczna, w której każdy uczestnik sporządzał dwie porcje dania zasadniczego związanego z tematem przewodnim konkursu. Jury oceniało organizację i higienę pracy, sporządzanie i ekspedycję potraw.
1 miejsce zajęła Natalia Bekier z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu
2 miejsce Natalia Kowalczyk z Branżowej Szkoły Rzemieślniczej I stopnia w Lublinie
3 miejsce Aleksandra Traczyk z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Pionkach
4 miejsce Krystian Kamiński z Branżowej Szkoły Rzemieślnicze I stopnia w Lublinie
Nagrody w tegorocznym Turnieju zostały ufundowane przez Restaurację Paragraf, Restaurację Teatralna, Restaurację Beef Stekhouse, Restaurację Łyżka i Widelec.
Wszystkim uczestnikom jeszcze raz serdecznie gratulujemy, a restauratorom dziękujemy za pomoc w organizacji wojewódzkiego etapu Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz.
Organizatorzy M. Miedzińska, J. Tkaczyk, M. Domagała,
Szanowni Państwo dyrektorzy, nauczyciele i uczniowie
Serdecznie zapraszamy do udziału uczniów klas III (zawód kucharz) w V Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz.
Eliminacje wojewódzkie odbędą się 28.02.2022 r. w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu.
Pytania dotyczące organizacji II etapu turnieju można kierować do Pani Małgorzaty Miedzińskiej tel. 607 916 678.
Tematem tegorocznego Turnieju są „ Tradycyjne potrawy śląskie na stuletnim zabrzańskim stole”
Szanowni Państwo dyrektorzy, nauczyciele i uczniowie.
Serdecznie zapraszamy do udziału w V Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz.
Eliminacje wojewódzkie odbędą się 28.02.2022 r. w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu.
Pytania dotyczące organizacji turnieju można kierować do Pani Małgorzaty Miedzińskiej tel. 607 916 678.
Temat tegorocznej edycji „Tradycyjne potrawy śląskie na stuletnim zabrzańskim stole”.
Osoby zakwalifikowane do V Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz – etap wojewódzki/ okręgowy:
- Natalia Bekier Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich Radom
- Patrycja Soja Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich Chełm
- Joanna Karczewska Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich Chełm
- Sylwia Mariasik Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego Kielce
- Aleksandra Traczyk Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego Pionki
- Krystian Kamiński Branżowa Szkoła Rzemieślnicza I stopnia Lublin
- Natalia Kowalczyk Branżowa Szkoła Rzemieślnicza I stopnia Lublin
26 stycznia 2022 roku w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie przy ul. Majdańskiej odbyły się eliminacje wojewódzkie do XXVII edycji Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik. W konkursie uczestniczyło ośmiu uczniów z trzech szkół: z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich z Radomia, Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego z Warszawy oraz z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Warszawy. Naszą szkołę reprezentowały uczennice klasy 3 cp – Nikola Kalita i Natalia Rozińska.
Tegoroczna edycja nosiła tytuł „Potęga natury”, składała się z części teoretycznej i praktycznej. Uczestnicy najpierw napisali test a następnie wykonali tort z dekoracją, 2 rodzaje babeczek bankietowych po 5 szt i 2 figurki z dowolnego surowca. Profesjonalne jury w składzie: p. Bożena Sikoń, p. Stanisław Petryka, p. Zygmunt Wypych, pod przewodnictwem wizytatora z Kuratorium Oświaty pana Andrzeja Jabłońskiego, wyłoniło zwycięzców konkursu.
Pierwsze miejsce zajęła uczennica naszej szkoły – Natalia Rozińska, drugie miejsce zajęła uczennica ZSG z Warszawy – Amelia Lecińska, trzecie miejsce zajęła uczennica naszej szkoły – Nikola Kalita. Do konkursu uczennice zostały przygotowane przez p. Małgorzatę Miedzińską i p. Beatę Świąder.
Uczennice naszej szkoły zostały zgłoszone do finału ogólnopolskiego Turnieju który odbędzie się w kwietniu we Wrocławiu.
Gratulujemy i życzymy powodzenia !!!
Po raz 24. miesięcznik "Perspektywy" przygotował ranking szkół średnich.
Miło nam poinformować, że nasza szkoła zajęła zajęła 2 miejsce w Radomiu, 58 miejsce w województwie mazowieckim i 493 miejsce w Polsce.
W tegorocznym rankingu rywalizowało 1165 techników z całej Polski, a zestawieniach zostały zaprezentowane jedynie szkoły, które uzyskały najlepszą pozycję rankingową.
Otrzymaliśmy tytułu honorowy „Brązowej” Szkoły 2022. Oznacza to, że Technikum w Zespole Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu jest wśród najlepszych techników w Polsce sklasyfikowanych w Rankingu Liceów i Techników PERSPEKTYWY 2022.
Kapituła rankingu brała pod uwagę sukcesy szkół w olimpiadach przedmiotowych, wyniki matury z przedmiotów obowiązkowych i wyniki matury z przedmiotów dodatkowych oraz wyniki egzaminu zawodowego.
Miło nam poinformować, że uczennice naszej szkoły zwyciężyły w Ogólnopolskim Konkursie z Języka Niemieckiego "Koch mir was 2" zorganizowanym przez Instytut Goethe w Warszawie. Jest to już druga edycja tego konkursu w ramach projektu DEUTSCH PLUS, którego celem jest popularyzacja i innowacyjne nauczanie języka niemieckiego.
Zadanie konkursowe polegało na zaprojektowaniu strony książki kucharskiej z przepisem w języku niemieckim, na danie, które najchętniej uczestnicy konkursu zobaczyliby na świątecznym stole. Trzyosobowa drużyna w składzie: Wiktoria Pietras, Paulina Rdzanek oraz Daria Waniak z klasy 3 Gap przedstawiła przepis na tort piernikowo-pomarańczowy.
W nagrodę, uczennice wezmą udział w warsztatach kulinarnych online.
Opiekun projektu: Karolina Sieczkowska Męzik
Zdrowie człowieka tkwi od pokoleń w tym co ma w głowie i co na stole
prof. Jan Gawęcki
W dniu 3 grudnia 2021 r nasi uczniowie: Małgorzata Górecka z kl. 4 Ga i Adrian Słowiński z kl. 4 Gb dzielnie walczyli na etapie okręgowym w Olimpiadzie Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Gratulujemy Małgosi, która zakwalifikowała się do etapu centralnego, gdzie zawalczy o index!
Trzymajcie kciuki:)
Temat wiodący w tej edycji 2021/2022 "Tradycyjne potrawy śląskie na stuletnim zabrzańskim stole".
Turniej odbędzie się 26 stycznia 2022 roku w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu ulica Świętego Brata Alberta 1 (dawniej ul. Armii Ludowej 1).
Uczestnikiem etapu wojewódzkiego (okręgowego) są zwycięscy szkolnych etapów Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz.