4
3
2

W dniu 24.10.2024 r odbył się szkolny etap konkursu Pasja smaków - black box.
W szranki zawodowe stanęli uczniowie klas 3 Gb i 3 Ga, którzy mieli do wykorzystania tzw. pudełka z nieznaną zawartością. Czas wykonania zadania to 120 minut. Uczestnicy poradzili sobie rewelacyjnie.
Gratulujemy.
Pracę uczniów oceniało jury w składzie: P. Katarzyna Kusio, P. Małgorzata Miedzinska, P. Jolanta Tkaczyk.

464197422_1097350625727468_6861035719108957487_n
464188394_1097351379060726_5360078773271091097_n
464504965_1097351262394071_6043776245500018654_n
464511547_1097350732394124_4916319287722981006_n
464335812_1097351335727397_5834646204334437528_n
464269397_1097351232394074_5650756584663641156_n
464299122_1097351169060747_4165644162006939845_n
464408705_1097351292394068_202308668414237827_n
464199881_1097350402394157_3164748817739189208_n
464418150_1097350662394131_5362638959422576749_n
Previous Next Play Pause

Drodzy Uczniowie Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu Zgodnie z tradycją poprzednich lat zapraszamy uczniów naszej szkoły do udziału w Szkolnym Konkursie "Pasja Smaków – black box". W tegorocznej edycji do dnia 18.10.2024 r. należy zgłosić swoją chęć udziału w konkursie bez opracowywania receptur. Każdy uczestnik otrzymuje swój bleck box z zawartością (surowce), które musi wykorzystać w całości przy sporządzeniu potrawy.
Eliminacje szkolne będą przeprowadzane 24.10.2024 roku w salach technologicznych w godzinach popołudniowych.
Prosimy o zapoznanie się z Regulaminem Konkursu.
Zapraszamy do udziału.

Organizatorzy mgr inż. Małgorzata Miedzińska, mgr inż. Jolanta Tkaczyk, mgr inż. Agnieszka Kulikowska

Regulamin

Załącznik 1

Załącznik 2

W VII-ej edycji Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz, nasi uczniowie zajęli I i II miejsce:
I miejsce – Jakub Kochański – z klasy III K a,
II miejsce – Szymon Bartosiak – z klasy III K a
Tematem wiodącym konkursu w roku szkolnym 2023/2024 były: „POTRAWY W NOWOCZESNEJ ODSŁONIE Z REGIONU POCHODZENIA UCZESTNIKÓW TURNIEJU”
Jakub Kochański przygotował: pieczarkę nadziewaną  (zakąska)  i sójki mazowieckie (danie zasadnicze).
Szymon Bartosiak Przygotował: schab z kiszoną kapustą (zakąska) i wątróbkę z pieczonym jabłkiem (danie zasadnicze).

GRATULUJEMY i życzymy dalszych sukcesów:)

IMG_06
IMG_09
IMG_08
IMG_11
IMG_05
IMG_13
IMG20240418105542
IMG_12
Screenshot_2024-04-18-21-14-43-18
IMG_10
Previous Next Play Pause

IMG_09
IMG_01
IMG_08
IMG20240418105542
IMG_12
IMG_17
IMG_14
IMG_06
IMG_07
IMG_15
IMG_03
IMG_11
IMG_05
IMG_16
Screenshot_2024-04-18-21-14-43-18
IMG_04
IMG_13
IMG_10
IMG_02
IMG_18

W dniach 18 – 20 marca 2024 roku we Wrocławiu odbył się Ogólnopolski etap XXIX edycji Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik.
Temat przewodni tegorocznego Turnieju brzmiał - „Polscy olimpijczycy”.
Do rywalizacji przystąpiło 20 uczestników z całej Polski, w części teoretycznej napisali oni test, a w części praktycznej mieli oni do wykonania tort, monoporcje , 4 figurki oraz eksponat cukierniczy. Ostatniego dnia, w środę – 20 marca 2024 roku, we wrocławskim ratuszu odbyła się gala, inaugurująca XXIX edycję Turnieju, podczas której wręczano nagrody, dyplomy i puchary zwycięzcom i uczestnikom. Uczennica naszej szkoły z klasy 3ckb - Amelia Drela zdobyła trzecie miejsce oraz uzyskała tytuł laureata, otrzymała również puchar, dyplom i nagrody. Jako laureatka będzie zwolniona z części teoretycznej egzaminu zawodowego. Amelce serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

wrocc5
3
4
wr 22
wroc 3
Previous Next Play Pause

W czwartek 29 lutego uczennice z klasy 3 H uczestniczyły w drugim etapie wojewódzkiego Konkursu BHP w Wyższej Szkole Bezpieczeństwa i Organizacji Pracy w Radomiu. Drużyna naszych "hotelarek" zajęła IV miejsce.

423735607_411982921412229_2026073587641919773_n
431492425_1103977120951281_5406026389495568598_n
423568620_1459738971305937_826032010972064123_n
420642901_1809018649616605_8585388658785588486_n
428939278_707174788282917_485421669179784878_n
431524823_3653149645000834_6379437545779193633_n
Previous Next Play Pause

31 stycznia 2024 r. w Warszawie odbyły się eliminacje wojewódzkie do XXIX edycji Turnieju Na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik.
Naszą szkołę reprezentowała uczennica klasy 3ckb - Amelia Drela.
Konkurs składał się z etapu pisemnego oraz praktycznego. W części praktycznej do wykonania był tort z dekoracją, bankietówki oraz figurki z dowolnego surowca. Dekoracje wyrobów musiały być nawiązywać do tematu przewodniego - "Polscy olimpijczycy”.
Prace konkursowe oceniało profesjonalne jury pod przewodnictwem przedstawiciela Mazowieckiego Kuratora Oświaty.
Amelia zdobyła I miejsce i będzie reprezentować województwo mazowieckie w finale ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik we Wrocławiu w dniach 18-20 marca 2024 r., gratulujemy i życzymy powodzenia.

VII edycja Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz - etap okręgowy

Temat wiodący w tej edycji 2023/2024 "Potrawy w nowoczesnej odsłonie z regionu pochodzenia uczestników turnieju".
Turniej odbędzie się 8 lutego 2024 roku w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu ulica Świętego Brata Alberta 1.
Uczestnikiem etapu wojewódzkiego (okręgowego) są zwycięscy szkolnych etapów Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz.

Regulamin

Załącznik 1a

Załącznik 1

Zobacz poprzednie edycje turnieju

 W roku szkolnym 2023/2024 uczniowie szkół średnich biorą udział w XI Olimpiadzie Wiedzy o Turystyce, której tematem przewodnim jest niematerialne dziedzictwo kulturowe w turystyce. Pretekstem do podjęcia takiego tematu są obchodzone w 2023 r. dwa jubileusze: 20-lecia przyjęcia Konwencji UNESCO w sprawie ochrony niematerialnego dziedzictwa kulturowego i 10-lecia Krajowej listy niematerialnego dziedzictwa kulturowego. Wydarzeniom tym towarzyszy wędrująca po Polsce plenerowa wystawa czasowa Tradycje od pokoleń. Niematerialne dziedzictwo kulturowe w Polsce, podczas której organizowane są liczne wydarzenia dodatkowe.
Celem organizatorów XI Olimpiady Wiedzy o Turystyce, która zostanie zorganizowana pod hasłem „W poszukiwaniu tradycji – dziedzictwo niematerialne w turystyce”, jest zainteresowanie uczestników poznaniem dziedzictwa, zwłaszcza własnego regionu, jak również zaangażowanie ich w przekaz międzypokoleniowy poprzez bezpośredni kontakt ze wspólnotami depozytariuszy tradycji oraz dbałość o pamięć i zachowanie lokalnych zwyczajów. Uczestnicy XI Olimpiady będą mieli możliwość podzielenia się swoją wiedzą oraz doświadczeniem z zakresu niematerialnego dziedzictwa kulturowego, w tym z tradycjami, zwyczajami, obrzędami czy też umiejętnościami. W etapie okręgowym, który odbył się w Warszawie w dniu 04.01.2024 roku naszą szkołę reprezentowały Maja z klasy 2OT i Julia z klasy 3OT.
Opiekun mgr Ewa Guść

404522886_1348037722540933_2203747352461747330_n
404600243_334026832932788_8853478265860898120_n
Previous Next Play Pause

Uczestnicy wykonali:

  • danie zasadnicze z wykorzystaniem szynki (surowe mięso) i warzyw kiszonych
  • deser z wykorzystaniem sera mascarpone i dowolnych orzechów.

Trzy porcje dania zasadniczego i trzy porcje deseru w czasie 150 minut.

I miejsce Martyna Wiatrak ZSSiH Radom

II miejsce Antoni Kozłowski ZSSiH Radom

III miejsce Konrad Batur ZSP Białobrzegi

8
Pieczona szynka nadziewana porem, orzechami i grzybami, podana z zapiekanką ziemniaczaną i surówką z kiszonego pora i marchewki
a_a
Kulki a’la Tiramisu
g
Zrazy zawijane z kiszoną papryką podane z kaszą jaglaną i surówką z kiszonego kalafiora
a_5
Lody waniliowe z mascarpone orzechami i makiem
img_20231123_111819_resized_20231125_112934433

A’la Tournedo z szynki wieprzowej z serem pleśniowym, puree z zielonego groszku wraz z dwoma musami z kiszonych warzyw, marchewki i pietruszki podane z pianką z wody z kiszonych ogórków,

tarta
Tarta orzechowo-malinowa z bita czekoladą i ziemią orzechową
a_kapusta zapiekana w szynce i boczku
Kapusta zapiekana w szynce i boczku
a_c
Biszkoptowe ciasto z mascarpone i z pistacjami
a_gniazdko z szynki
Gniazdko z szynki na kiszonej kapuście z ziemniaczano-brokułowym puree
ambrozja
Ambrozja smaków
Previous Next Play Pause

IMG_2415
IMG_2440
IMG_2434
IMG_2392
IMG_2396
IMG_2387
IMG_2391
IMG_2382
IMG_2422
IMG_2390
IMG_2403
IMG_2419
IMG_2398
IMG_2418
IMG_2423
IMG_2451
IMG_2386
IMG_2433
IMG_2385
IMG_2454
IMG_2432
IMG_2425
IMG_2420
IMG_2458
IMG_2447
IMG_2400
IMG_2404
IMG_2424
IMG_2384
IMG_2429
Previous Next Play Pause

IMG_2426
IMG_2240
IMG_2164
IMG_2523
IMG_2238
IMG_2737
IMG_2184
IMG_2674
IMG_2177
IMG_2508
IMG_2685
IMG_2549
IMG_2678
IMG_2656
IMG_2622
IMG_2736
IMG_2366
IMG_2225
IMG_2634
IMG_2269
IMG_2171
IMG_2353
IMG_2532
IMG_2274
IMG_2250
IMG_2367
IMG_2502
IMG_2645
IMG_2222
IMG_2296
IMG_2589
IMG_2281
IMG_2358
IMG_2682
IMG_2260
IMG_2406
IMG_2188
IMG_2185
IMG_2591
IMG_2489
IMG_2183
IMG_2166
IMG_2175
IMG_2528
IMG_2325
IMG_2174
IMG_2247
IMG_2435
IMG_2628
IMG_2536

Pasja Smaków w obiektywie Małgorzaty Miedzińskiej:

IMG_20231123_103744_resized_20231125_113306500
IMG_20231123_110706_resized_20231125_113018723
IMG_20231123_095214_resized_20231125_113451309
IMG_20231123_090546_resized_20231125_113628672
IMG_20231123_095106_resized_20231125_113624646
IMG_20231123_101635_resized_20231125_113351842
IMG_20231123_103756_resized_20231125_113304313
IMG_20231123_090432_resized_20231125_113718033
IMG_20231123_110636_resized_20231125_113108118
IMG_20231123_110714_resized_20231125_113022599
IMG_20231123_111819_resized_20231125_112934433
IMG_20231123_111304_resized_20231125_112937029
IMG_20231123_095319_resized_20231125_113448685
IMG_20231123_121558_resized_20231125_112810054
IMG_20231123_121541_resized_20231125_112813322
IMG_20231123_113453_resized_20231125_112812272
IMG_20231123_104224_resized_20231125_113204587
IMG_20231123_104931_resized_20231125_113203329
IMG_20231123_110824_resized_20231125_113017374
IMG_20231123_090414_resized_20231125_113716719
IMG_20231123_111611_resized_20231125_112933083
IMG_20231123_103659_resized_20231125_113307628
IMG_20231123_111417_resized_20231125_112938295
IMG_20231123_103805_resized_20231125_113303143
IMG_20231123_095111_resized_20231125_113627323
IMG_20231123_110427_resized_20231125_113109267
IMG_20231123_111423_resized_20231125_112935721
IMG_20231123_113447_resized_20231125_112814410
IMG_20231123_110807_resized_20231125_113020003
IMG_20231123_112205_resized_20231125_112856177
IMG_20231123_115230_resized_20231125_112811283
IMG_20231123_101611_resized_20231125_113353136
IMG_20231123_101553_resized_20231125_113354474
IMG_20231123_101451_resized_20231125_113447250
IMG_20231123_090420_resized_20231125_113719327
IMG_20231123_095411_resized_20231125_113450100
IMG_20231123_112106_resized_20231125_112857480
IMG_20231123_095101_resized_20231125_113626047
IMG_20231123_112201_resized_20231125_112854913
IMG_20231123_095203_resized_20231125_113452545
IMG_20231123_110647_resized_20231125_113021321
IMG_20231123_110138_resized_20231125_113111465
IMG_20231123_110306_resized_20231125_113110356
IMG_20231123_110131_resized_20231125_113200782
IMG_20231123_090454_resized_20231125_113715462
IMG_20231123_101530_resized_20231125_113355801
IMG_20231123_113442_resized_20231125_112853593
IMG_20231123_111937_resized_20231125_112858704
IMG_20231123_104709_resized_20231125_113202048
IMG_20231123_103042_resized_20231125_113350543

Lista osób zakwalifikowanych do X Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego "Pasja smaków – potrawy i desery wysokobiałkowe":

  1. Antoni Kozłowski ZSSiH Radom
  2. Martyna Wiatrak ZSSiH Radom
  3. Oliwia Hałdaś CKZiU Pionki
  4. Konrad Batur ZSP Białobrzegi
  5. Izabela Bąk ZSP Białobrzegi

Konkurs odbędzie się 23.11.2023 r. w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu, ul. św. Brata Alberta 1 .
Spotkanie organizacyjne rozpocznie się o godz. 8.15 w bloku A II piętro. Rozpoczęcie konkursu o godz. 9.00. 

Poprzednie edycje:

Slajd71
Slajd36
Slajd18
Slajd83
Slajd68
Slajd47
Slajd20
Slajd13
Slajd33
Slajd63
Slajd64
Slajd82
Slajd15
Slajd29
Slajd32
Slajd60
Slajd43
Slajd1
Slajd19
Slajd59
Slajd78
Slajd53
Slajd39
Slajd5
Slajd16
Slajd49
Slajd61
Slajd54
Slajd50
Slajd44
Slajd66
Slajd22
Slajd65
Slajd58
Slajd76
Slajd27
Slajd69
Slajd37
Slajd26
Slajd77
Slajd14
Slajd6
Slajd57
Slajd72
Slajd74
Slajd23
Slajd81
Slajd46
Slajd10
Slajd67
Previous Next Play Pause

Drodzy Uczniowie Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu
Zgodnie z tradycją poprzednich lat zapraszamy uczniów naszej szkoły do udziału w Szkolnym Konkursie "Pasja Smaków – potrawy i desery wysokobiałkowe".
W tegorocznej edycji do dnia 20.10.2023 r. należy dostarczyć osobiście recepturę z gramaturą i szczegółowym wykonaniem dania zasadniczego i deseru wraz ze zdjęciami ( receptury należy przedstawić na załączniku nr 3 podanym na stronie szkoły).
Eliminacje szkolne będą przeprowadzane 26.10.2023 roku w salach technologicznych w godzinach popołudniowych.
Prosimy o zapoznanie się z Regulaminem Konkursu.
Zapraszamy do udziału.
Organizatorzy mgr inż. Małgorzata Miedzińska, mgr inż. Jolanta Tkaczyk, mgr inż. Agnieszka Kulikowska

Regulamin konkursu

Załącznik 1

Załącznik 2

Załącznik 3

POPRZEDNIE EDYCJE KONKURSU

W dniach 24-26 kwietnia 2023 roku odbył się finał XXVIII edycji turnieju, którego tematem przewodnim była "Współczesna Architektura". Do rywalizacji w trzecim etapie o miano najlepszego ucznia w zawodzie cukiernik zakwalifikowało się 17 uczniów. Zuzanna Gil z kl. 3C została laureatką tego konkursu. 
W pierwszej części uczniowie mogli wykazać się wiedzą teoretyczną i poczuć smak rywalizacji, w której mogli zdobyć 30 pkt. Największe emocje towarzyszyły uczestnikom drugiego dnia. Pod bacznym okiem jurorów finaliści wykonywali zadania praktyczne, a stawka była wysoka – 70 pkt. Spod wprawnych dłoni młodych adeptów rzemiosła wyłaniały się wspaniałe formy wykonywane min. z ciasta półcukierniczego, czekolady, karmelu czy masy marcepanowej.
Dzisiaj możemy już tylko podziwiać te piękne, choć nietrwałe dzieła na zdjęciach.
fot. i opieka M. Morawska

346142023_209300545298669_6527553749890571655_n
343787522_3060251227604882_8093558143314773248_n
343720911_1230279034544697_1383955381162277406_n
341250950_697980112127419_6656789453187877216_n
341704278_1600347643794524_5811920592935665427_n
341733802_1438064020270605_4887684894482940617_n
341740624_258991563156362_7720927043985755741_n
341746021_947540982954374_2259653591176997495_n
341774413_965840434441078_1926388051509134934_n
343945900_1339845790215042_6308863187285019134_n
343942753_754344236395084_2237079199847651671_n
343857918_1637583270021225_3280190065401300457_n
341777940_757586079249091_5516355026946733809_n
Previous Next Play Pause

Mateusz Wójcik z klasy 3 ka zajął trzecie miejsce w w VI Edycji Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz.
Mateusz przygotował roladki z łososia w nori z sosem jagodowo-miętowym z kawiorem molekularnym oraz serkiem śmietankowym i chipsem z parmezanu oraz kotlety rybne z boczkiem z sosem pomarańczowo - tymiankowym z ryżem ala risotto z chipsem z boczku, ze skóry ryby oraz limonki i z sałatką w fenkułem włoskim z marchwi groszku i orzechów laskowych.
Gratulujemy.

343758472_801373134737371_5509661207610364907_n
343756973_1409941996507872_5423429101543805481_n
343191752_911405816751210_3843515694794006285_n
343744310_1642409626211715_1013553342237523817_n
343761282_2831477603656468_6054209117019570880_n
343928249_786117759614870_4185730510273426191_n
343755828_198419829183947_1599638802408070699_n
343881842_623803559260093_8756066553609872319_n
343850656_597732848969971_2535118636639832871_n
343724328_6312493765460345_2397382217636565664_n
343759901_220947940558968_3400051120766637688_n
343846219_2225810640952199_6344320368063453229_n
343756617_148978674809076_3016700156999758366_n
343767143_891168231964238_388857655861006152_n
343750988_926980048521786_2905424589945147139_n
343801083_620732706262671_4882550571375146893_n
343840616_850177329785582_319454456181293144_n
IMG_1055
IMG_1059
343790449_971221243900603_4844689643568254757_n
343974074_272263528466082_7663914377489969838_n

Z radością informujemy, że Karolina Rylska z kl. 4 KZ, Aleks Kowalczyk z kl. 4 Zp, Jan Kundys z kl. 4 Zp zostali finalistami Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności.
Cele Olimpiady to podniesienie poziomu kształcenia zawodowego, pobudzenie i rozwijanie zainteresowań uczniów problemami produkcji żywności, konfrontacja możliwości i osiągnięć uczniów z różnych szkół. Udział w olimpiadzie jest sprawdzeniem wiedzy i umiejętności nabytych podczas nauki oraz wynikających z rozwoju własnych pasji.

1
2
3
Previous Next Play Pause

W dniach 22- 24 marca 2023 r. odbyła się Olimpiada Wiedzy o Żywieniu pod patronatem Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. Uczeń klasy 4 Gbp Maciej Woźniak zdobył tytuł FINALISTY! Maciejowi gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów 🙂

337541729_6084851521636567_5271730658433710594_n
IMG_20230324_125652
IMG_20230323_100404
337541729_6084851521636567_5271730658433710594_n
IMG_20230328_181433
IMG_20230324_125652
IMG_20230327_175515
IMG_20230323_100404
337538881_2309104069258197_6365083425051006931_n
Previous Next Play Pause

Back to top