2
3
4

Już 26 listopada 2025 r. nasza szkoła będzie gospodarzem – Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego „Pasja smaków – Black Box”. W rywalizacji wezmą udział młodzi kucharze, którzy staną przed wyjątkowym wyzwaniem – przygotowaniem potrawy z tajemniczego zestawu składników ukrytych w tzw. black boxie.
Konkurs ma na celu rozwijanie pasji kulinarnych, kreatywności oraz doskonalenie umiejętności zawodowych uczniów szkół gastronomicznych. Uczestnicy będą musieli wykazać się nie tylko wiedzą i techniką, ale też wyczuciem smaku i artystycznym podejściem do gotowania.
Serdecznie zapraszamy do kibicowania młodym talentom i odkrywania ich kulinarnej pasji!

  • Slajd3
  • Slajd1
  • Slajd4

Poprzednie edycje: 

Slajd20
Slajd9
Slajd25
Slajd21
Slajd24
Slajd26
Slajd15
Slajd5
Slajd7
Slajd10
Slajd17
Slajd16
Slajd19
Slajd8
Slajd14
Slajd6
Slajd11
Slajd18
Slajd22
Slajd12
Slajd13
Slajd23
Previous Next Play Pause

Drodzy Uczniowie Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu
Zgodnie z tradycją poprzednich lat zapraszamy uczniów naszej szkoły do udziału w Szkolnym Konkursie "Pasja Smaków – black box".

W tegorocznej edycji do dnia 17.10.2025 r. należy zgłosić swoją chęć udziału w konkursie bez opracowywania receptur.
Każdy uczestnik otrzymuje swój bleck box z zawartością (surowce), które musi wykorzystać w całości przy sporządzeniu potrawy.

Eliminacje szkolne będą przeprowadzane 29.10.2025 r. w salach technologicznych w godzinach popołudniowych.
Prosimy o zapoznanie się z Regulaminem Konkursu.

Zapraszamy do udziału.
Organizatorzy mgr inż. Małgorzata Miedzińska, mgr inż. Jolanta Tkaczyk, mgr inż. Agnieszka Kulikowska

Regulamin XII Konkursu Kulinarnego „Pasja smaków - black box”  

Załącznik 1

Załącznik 2

W dniach 7-9 kwietnia 2025 r. w Zabrzu odbył się VIII Ogólnopolski Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz. Naszą szkołę reprezentował Jakub Getler z klasy 3ka.
Pierwszego dnia uczestnicy zmierzyli się z częścią teoretyczną, sprawdzającą ich wiedzę z zakresu gastronomii. W drugim dniu przygotowywali dania: zakąskę i danie zasadnicze związane z tematem przewodnim turnieju "Inspiracje kulinarne klasycznej kuchni włoskiej". Po kuchennych zmaganiach uczestnicy udali się na wycieczkę do kopalni Guido.

Jakub Getler został finalistą, zajął czwarte miejsce. Jest zwolniony z części pisemnej egzaminu zawodowego. Do turnieju przygotowywały go P. M. Adamczyk i P. Marzena Wnęt.

Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

4bb26652-1950-421c-b3be-6f8002e9e621
b3c97962-0889-4e6b-80f7-2aaa689b39b8
6a69e315-a8bb-47f2-9246-d3860661940b
4fa12a68-5f1a-4c14-8292-6ababfc90c41
e5e1b196-705f-45f6-adef-fbf131a9a188
875c2115-24c8-4db7-9e39-6a97b97e0996
c3a64b73-00ad-49f6-9053-94b5365c9097
d2004780-9e62-4d5f-9268-cb2028435392
30e5b690-1b5b-46bc-84e0-b4f5ccd506a2
459c479e-4567-4596-adf6-c9adee28f03f
489152389_1245265810934552_6573045562234560865_n
7154fb0d-79ce-4c63-80f4-e564801b2717
24c6df06-08a4-4a4e-93ca-e6c3c9cfcdf0
Previous Next Play Pause

459c479e-4567-4596-adf6-c9adee28f03f
7154fb0d-79ce-4c63-80f4-e564801b2717
c3a64b73-00ad-49f6-9053-94b5365c9097
4fa12a68-5f1a-4c14-8292-6ababfc90c41
875c2115-24c8-4db7-9e39-6a97b97e0996
e5e1b196-705f-45f6-adef-fbf131a9a188
489152389_1245265810934552_6573045562234560865_n
6a69e315-a8bb-47f2-9246-d3860661940b
30e5b690-1b5b-46bc-84e0-b4f5ccd506a2
24c6df06-08a4-4a4e-93ca-e6c3c9cfcdf0
4bb26652-1950-421c-b3be-6f8002e9e621
d2004780-9e62-4d5f-9268-cb2028435392
b3c97962-0889-4e6b-80f7-2aaa689b39b8

 

8 kwietnia w Kielcach odbyły się III Mistrzostwa Polski Szkół Gastronomicznych, podczas których młodzi kucharze stanęli do rywalizacji o tytuł najlepszych w kraju.
Do finału mistrzostw zakwalifikowali się Piotr Tonowicz i Vasyl Baraniuk z klasy 3ka.

Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu dziewięciu porcji dania głównego z łososiem, śmietaną 31% i pieprzem cytrynowym jako obowiązkowymi składnikami. Na wykonanie potraw uczestnicy mieli 150 minut. Piotr i Vasyl przygotowali roladę łososiową z ryżem, warzywami i sosem śmietanowo–pomarańczowym.

Oceniane były walory smakowe, zdrowotne i wizualne, organizacja pracy, właściwe wykorzystanie technik kulinarnych, poziom przygotowania receptury, poziom przygotowania zespołu, a także odpowiednie gospodarowanie odpadkami i czas. Ogromnym wyróżnieniem dla uczestników była obecność legend polskiej sceny kulinarnej – Karola Okrasy i Kurta Schellera, którzy zasiedli w jury.

Za przygotowanie dania konkursowego zespół reprezentujący naszą szkołę zajął czwarte miejsce. Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

Rolada_łososiowa_z_ryżem_warzywami_i_sosem _śmietanowo_pomarańczowym
praca_1
Previous Next Play Pause

Przygotowania do konkursu:

490983958_1001859625393514_2529186281058711559_n
490983485_666741749588478_4651696008666397899_n
491274858_703789935402657_1296860936495114249_n
490986518_1364790288091051_2250633407037682589_n
491046740_1276819810458220_3632685073926451213_n
490986428_705446868492212_1916764110321186494_n
483891488_1329645801594175_3292959778488972249_n

Uczennica klasy 5KZ Weronika Błaszczyk uzyskała tytuł laureatki Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności.
20 i 21 marca 2025 roku odbył się finał XXVI Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności. Organizatorem Olimpiady jest Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, Katedra Jakości i Bezpieczeństwa Żywności z siedzibą Komitetu Głównego w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu.
W eliminacjach szkolnych brało udział 1183 uczniów z 68 szkół. W etapie okręgowym uczestniczyło 251 uczniów z 56 szkół. Do finału zakwalifikowano 50 uczniów z 19 szkół, w tym uczennicę ZSSiH, Weronikę.
W pierwszym dniu olimpiady uczniowie rozwiązywali test. Z tego etapu wyłoniono siedmioro laureatów, którzy zdobyli największą ilość punktów. Grupa uczestników przystąpiła do etapu ustnego, który składał się z 2 części. W pierwszej części finaliści odpowiadali na pytania indywidualne z bloku technologii żywności i wspólne z bloków: przetwórstwa spożywczego, analitycznego i ekonomicznego.
Gratulacje dla Weroniki na którą czekają indeksy wielu uczelni na kierunkach dotyczących produkcji żywności, oceny jej jakości, dietetyki.

aIMG_5593
aObraz 24.03.2025, godz. 21.11 (1)
Obraz 24.03.2025, godz. 21.10
aIMG_5588
aIMG_5640
aIMG_5610
Previous Next Play Pause

IMG_5599
aIMG_5593
Obraz 24.03.2025, godz. 21.10
aIMG_5640
aIMG_5588
Obraz 24.03.2025, godz. 21.11
aObraz 24.03.2025, godz. 21.11 (1)
aIMG_5610

Wspaniałe wieści z Gdyni, gdzie w dniach 20-22 marca odbywał się Finał XXIX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu. Nasza uczennica Daria Kowalska z klasy 5G uzyskała TYTUŁ FINALISTY!!!
W tegorocznej olimpiadzie w etapie szkolnym wzięło udział 6 tys. uczestników, w etapie okręgowym 684, a ścisłym finale 59. Tematyką wiodącą tegorocznej olimpiady była „Żywność wspierająca odporność”.
Jak wyglądały zmagania?
Etap centralny składa się z części pisemnej i części praktycznej. Część pisemna obejmuje rozwiązanie testu, na który składają się zadania tematyki wiodącej, z zakresu obsługi konsumenta i gastronomii oraz nauki o żywności i żywieniu. Część praktyczna obejmuje wykonanie zadania polegającego na: sporządzaniu i ekspedycji dań (zup, potraw zimnych, gorących, deserów i napojów), serwowaniu dań i napojów, organizowaniu i wykonywaniu usług gastronomicznych.
Uzyskany tytuł uprawnia do zwolnienia z części pisemnej egzaminu zawodowego oraz zwolnienia z postępowania kwalifikacyjnego na wyższe uczelnie.
Gratulacje dla Darii!!!

IMG_20250326_101835
3
4
1
IMG_20250326_101840
2
IMG_20250322_130753 (1)

I miejsce - Branżowa Szkoła Rzemieślnicza I stopnia w Lublinie

II miejsce - branżowa szkoła I stopnia w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu

III miejsce - ex aequo - Branżowa Szkoła Rzemieślnicza I stopnia w Lublinie i branżowa szkoła I stopnia w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu

IMG_20250130_112248_resized_20250130_071740436
IMG_20250130_112934_edit_11118472192574_resized_20250130_071700672
IMG_20250130_123705_edit_10540812930683
IMG_20250130_112024_resized_20250130_071742185
IMG_20250130_123747_edit_10472930807776_resized_20250130_071507759
IMG_20250130_104026_resized_20250130_071817912
IMG_20250130_095516_resized_20250130_071850630
IMG_20250130_112809_resized_20250130_071702099
IMG_20250130_104143_resized_20250130_071814031
IMG_20250130_095418_edit_11291920983172_resized_20250130_071928107
IMG_20250130_123937_edit_10371017915605_resized_20250130_071507409
IMG_20250130_090141_resized_20250130_071931876
IMG_20250130_123840_edit_10438163734865_resized_20250130_071508059
IMG_20250130_112622_resized_20250130_071704657
IMG_20250130_095459_edit_11349580564414_resized_20250130_071851892
Previous Next Play Pause

IMG_20250130_123705_edit_10540812930683
IMG_20250130_123747_edit_10472930807776_resized_20250130_071507759
IMG_20250130_104108_resized_20250130_071816674
IMG_20250130_104039_resized_20250130_071812682
IMG_20250130_095454_edit_11329106952437_resized_20250130_071852364
IMG_20250130_110518_resized_20250130_071743550
IMG_20250130_123840_edit_10438163734865_resized_20250130_071508059
IMG_20250130_112024_resized_20250130_071742185
IMG_20250130_104026_resized_20250130_071817912
IMG_20250130_123332_edit_11001051985821_resized_20250130_071620601
IMG_20250130_123400_edit_10947803467600_resized_20250130_071621321
IMG_20250130_104128_resized_20250130_071815357
IMG_20250130_095459_edit_11349580564414_resized_20250130_071851892
IMG_20250130_123105_edit_11072870698831_resized_20250130_071701624
IMG_20250130_123402_edit_10931882276456_resized_20250130_071622027
IMG_20250130_123557_edit_10693871656701_resized_20250130_071547014
IMG_20250130_112809_resized_20250130_071702099
IMG_20250130_095418_edit_11291920983172_resized_20250130_071928107
IMG_20250130_112934_edit_11118472192574_resized_20250130_071700672
IMG_20250130_104143_resized_20250130_071814031
IMG_20250130_095430_edit_11307647177441_resized_20250130_071928866
IMG_20250130_123937_edit_10371017915605_resized_20250130_071507409
IMG_20250130_123510_edit_10876596086882_resized_20250130_071547477
IMG_20250130_123137_resized_20250130_071622884
IMG_20250130_095436_resized_20250130_071852983
IMG_20250130_123609_edit_10650339195770_resized_20250130_071546640
IMG_20250130_095516_resized_20250130_071850630
IMG_20250130_095418_edit_11291920983172_resized_20250130_071928107
IMG_20250130_095354_resized_20250130_071929661
IMG_20250130_123306_resized_20250130_071623897
IMG_20250130_112248_resized_20250130_071740436
IMG_20250130_123659_edit_10576394992657
IMG_20250130_090141_resized_20250130_071931876
IMG_20250130_095430_edit_11307647177441_resized_20250130_071928866
IMG_20250130_111933_resized_20250130_071744823
IMG_20250130_124141_edit_10348630474462_resized_20250130_071506854
IMG_20250130_095354_resized_20250130_071929661
IMG_20250130_112622_resized_20250130_071704657
IMG_20250130_090141_resized_20250130_071931876
IMG_20250130_112815_resized_20250130_071703384
IMG_20250130_104015_edit_11264982363906_resized_20250130_071850131
IMG_20250130_095409_edit_11374553470660_resized_20250130_071930909
IMG_20250130_123535_resized_20250130_071547814
IMG_20250130_104313_edit_11199758275895_resized_20250130_071746071
IMG_20250130_095409_edit_11374553470660_resized_20250130_071930909

Z wielką dumą i radością informujemy, że Julia Michałowska (uczennica klasy IVOTK) w roku szkolnym 2023/2024 uzyskała najwyższą średnią ocen w naszej szkole i dnia 4 grudnia 2024 roku, po raz drugi została uhonorowana Stypendium Prezesa Rady Ministrów.
Serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów! Otrzymanie tak prestiżowego stypendium niech stanowi zachętę do dalszego rozwoju.

1000017720
1000017651
Previous Next Play Pause

Szanowni Państwo dyrektorzy, nauczyciele i uczniowie
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu serdecznie zaprasza do udziału uczniów klas III Kucharz w VII Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz (etap wojewódzki).
Zgłoszenie należy (do II etapu konkursu) przesłać do dnia 17.01.2025 r. pod adres: Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich ul. Św. Brata Alberta 1 26-600 Radom lub drogą elektroniczną wysłać (Załącznik 1) po zeskanowaniu pod adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Eliminacje wojewódzkie odbędą się 30.01.2025 r. w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu. W razie pytań co do II etapu można się kontaktować z Panią Małgorzatą Miedzińską tel. 607 916 678. Tematem tegorocznego Turnieju to „INSPIRACJE KULINARNE KLASYCZNEJ KUCHNI WŁOSKIEJ"

REGULAMIN

Załącznik 1

Załącznik 1a

W dniu 24.10.2024 r odbył się szkolny etap konkursu Pasja smaków - black box.
W szranki zawodowe stanęli uczniowie klas 3 Gb i 3 Ga, którzy mieli do wykorzystania tzw. pudełka z nieznaną zawartością. Czas wykonania zadania to 120 minut. Uczestnicy poradzili sobie rewelacyjnie.
Gratulujemy.
Pracę uczniów oceniało jury w składzie: P. Katarzyna Kusio, P. Małgorzata Miedzinska, P. Jolanta Tkaczyk.

464197422_1097350625727468_6861035719108957487_n
464299122_1097351169060747_4165644162006939845_n
464511547_1097350732394124_4916319287722981006_n
464418150_1097350662394131_5362638959422576749_n
464188394_1097351379060726_5360078773271091097_n
464269397_1097351232394074_5650756584663641156_n
464335812_1097351335727397_5834646204334437528_n
464408705_1097351292394068_202308668414237827_n
464504965_1097351262394071_6043776245500018654_n
464199881_1097350402394157_3164748817739189208_n
Previous Next Play Pause

Drodzy Uczniowie Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu Zgodnie z tradycją poprzednich lat zapraszamy uczniów naszej szkoły do udziału w Szkolnym Konkursie "Pasja Smaków – black box". W tegorocznej edycji do dnia 18.10.2024 r. należy zgłosić swoją chęć udziału w konkursie bez opracowywania receptur. Każdy uczestnik otrzymuje swój bleck box z zawartością (surowce), które musi wykorzystać w całości przy sporządzeniu potrawy.
Eliminacje szkolne będą przeprowadzane 24.10.2024 roku w salach technologicznych w godzinach popołudniowych.
Prosimy o zapoznanie się z Regulaminem Konkursu.
Zapraszamy do udziału.

Organizatorzy mgr inż. Małgorzata Miedzińska, mgr inż. Jolanta Tkaczyk, mgr inż. Agnieszka Kulikowska

Regulamin

Załącznik 1

Załącznik 2

W VII-ej edycji Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz, nasi uczniowie zajęli I i II miejsce:
I miejsce – Jakub Kochański – z klasy III K a,
II miejsce – Szymon Bartosiak – z klasy III K a
Tematem wiodącym konkursu w roku szkolnym 2023/2024 były: „POTRAWY W NOWOCZESNEJ ODSŁONIE Z REGIONU POCHODZENIA UCZESTNIKÓW TURNIEJU”
Jakub Kochański przygotował: pieczarkę nadziewaną  (zakąska)  i sójki mazowieckie (danie zasadnicze).
Szymon Bartosiak Przygotował: schab z kiszoną kapustą (zakąska) i wątróbkę z pieczonym jabłkiem (danie zasadnicze).

GRATULUJEMY i życzymy dalszych sukcesów:)

IMG_08
IMG_09
IMG_06
IMG_13
Screenshot_2024-04-18-21-14-43-18
IMG_10
IMG_05
IMG_12
IMG20240418105542
IMG_11
Previous Next Play Pause

IMG_05
IMG_12
IMG_15
IMG_02
IMG_08
IMG_09
IMG_13
Screenshot_2024-04-18-21-14-43-18
IMG20240418105542
IMG_10
IMG_04
IMG_07
IMG_18
IMG_14
IMG_16
IMG_11
IMG_03
IMG_17
IMG_06
IMG_01

W dniach 18 – 20 marca 2024 roku we Wrocławiu odbył się Ogólnopolski etap XXIX edycji Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik.
Temat przewodni tegorocznego Turnieju brzmiał - „Polscy olimpijczycy”.
Do rywalizacji przystąpiło 20 uczestników z całej Polski, w części teoretycznej napisali oni test, a w części praktycznej mieli oni do wykonania tort, monoporcje , 4 figurki oraz eksponat cukierniczy. Ostatniego dnia, w środę – 20 marca 2024 roku, we wrocławskim ratuszu odbyła się gala, inaugurująca XXIX edycję Turnieju, podczas której wręczano nagrody, dyplomy i puchary zwycięzcom i uczestnikom. Uczennica naszej szkoły z klasy 3ckb - Amelia Drela zdobyła trzecie miejsce oraz uzyskała tytuł laureata, otrzymała również puchar, dyplom i nagrody. Jako laureatka będzie zwolniona z części teoretycznej egzaminu zawodowego. Amelce serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

wrocc5
3
4
wr 22
wroc 3
Previous Next Play Pause

W czwartek 29 lutego uczennice z klasy 3 H uczestniczyły w drugim etapie wojewódzkiego Konkursu BHP w Wyższej Szkole Bezpieczeństwa i Organizacji Pracy w Radomiu. Drużyna naszych "hotelarek" zajęła IV miejsce.

431524823_3653149645000834_6379437545779193633_n
423735607_411982921412229_2026073587641919773_n
428939278_707174788282917_485421669179784878_n
431492425_1103977120951281_5406026389495568598_n
423568620_1459738971305937_826032010972064123_n
420642901_1809018649616605_8585388658785588486_n
Previous Next Play Pause

31 stycznia 2024 r. w Warszawie odbyły się eliminacje wojewódzkie do XXIX edycji Turnieju Na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik.
Naszą szkołę reprezentowała uczennica klasy 3ckb - Amelia Drela.
Konkurs składał się z etapu pisemnego oraz praktycznego. W części praktycznej do wykonania był tort z dekoracją, bankietówki oraz figurki z dowolnego surowca. Dekoracje wyrobów musiały być nawiązywać do tematu przewodniego - "Polscy olimpijczycy”.
Prace konkursowe oceniało profesjonalne jury pod przewodnictwem przedstawiciela Mazowieckiego Kuratora Oświaty.
Amelia zdobyła I miejsce i będzie reprezentować województwo mazowieckie w finale ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik we Wrocławiu w dniach 18-20 marca 2024 r., gratulujemy i życzymy powodzenia.

VII edycja Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz - etap okręgowy

Temat wiodący w tej edycji 2023/2024 "Potrawy w nowoczesnej odsłonie z regionu pochodzenia uczestników turnieju".
Turniej odbędzie się 8 lutego 2024 roku w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu ulica Świętego Brata Alberta 1.
Uczestnikiem etapu wojewódzkiego (okręgowego) są zwycięscy szkolnych etapów Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz.

Regulamin

Załącznik 1a

Załącznik 1

Zobacz poprzednie edycje turnieju

Back to top