2
4
3

Do turnieju zgłosiło się 19 uczniów z klas drugich, trzecich i czwartych. Wygrał Dawid z 2 GZ, a drugie miejsce zajęła Klaudia z 2 H (jedyna uczestniczka turnieju).

Gratulujemy.

ts9
ts3
ts12
ts7
ts13
ts8
ts4
ts6
ts5
ts11
ts2
ts10

W piątek 7 kwietnia odbył się w Iłży II etap XVII Regionalnego Konkursu Wiedzy o Kulturze Ziemi Radomskiej z udziałem drużyny uczniów z klasy II ot przygotowywanej przez p. Monikę Gralec. Pięćdziesięciu uczestników konkursu zwiedzało Iłżę a następnie rozwiązywało zadania terenowe przygotowane przez organizatora p. Izabelę Tomczyk-Spólną. O tajemnicach, ciekawostkach i niezwykłych ludziach związanych z miastem z pasją opowiadał prezes Iłżeckiego Towarzystwa Historyczno-Naukowego p. Paweł Nowakowski. Młodzież ,kierując się mapą i wierszowanymi wskazówkami, musiała dotrzeć do różnych miejsc, w których czekały zadania wynikające z trasy zwiedzania. Magda, Jakub, Patrycja, Ola i Paulina godnie reprezentowali szkołę, poszerzając przy okazji swoją wiedzę o Leśmianie i dziejach swojej "małej ojczyzny".

beznazwy6
beznazwy2
beznazwy3
beznazwy18
beznazwy16
beznazwy13
beznazwy10
beznazwy5
beznazwy8
beznazwy17
beznazwy14
beznazwy7
beznazwy1
beznazwy12
beznazwy4
beznazwy11
beznazwy9
beznazwy

22 marca odbył się w naszej szkole pierwszy etap XVII Regionalnego Konkursu Wiedzy o Kulturze Ziemi Radomskiej pod patronatem Prezydenta Miasta Radomia i Starostwa Powiatowego w Radomiu.
Z zadaniami dotyczącymi historii Radomia i Iłży oraz sprawdzającymi znajomość obyczajów radomskiej wsi zmierzyło się 240 uczniów z 18 szkół z Radomia i regionu.
Naszą szkołę godnie reprezentowali uczniowie z klasy 2ot: Magda, Patrycja, Jakub, Ola i Paulina, którzy zajęli PIERWSZE miejsce i zakwalifikowali się do drugiego etapu konkursu. Drużynę przygotowała Pani Monika Gralec.

IMG_6663
IMG_6689
IMG_6680
IMG_6678
IMG_6660
IMG_6673
IMG_6667
IMG_6686

W poniedziałek, 19 marca odbyła się gala finałowa III Regionalnego Konkursu Pięknego Czytania, w którym pierwsze miejsce zajęła uczennica Monika z klasy 2ot. Konkurs został zorganizowany przez Towarzystwo Nauczycieli Bibliotekarzy Szkół Polskich oddział w Radomiu.

DSCN3941
DSCN3972
DSCN3934
DSCN3864
mon 029

15 i 16 marca 2018 roku odbył się finał XX Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności.
Organizatorem Olimpiady jest Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu oraz Zespół Szkół Spożywczych w Poznaniu.
Celem Olimpiady jest rozwijanie zainteresowań i podniesienie poziomu kształcenia w dziedzinie produkcji żywności.

Kamil Zasada uczeń trzeciej klasy technikum technologii żywności w naszej szkole został finalistą tej Olimpiady . Tylko jeden punkt zabrakło mu do uzyskania tytułu Laureata.

Gratulujemy.

Dnia 12 marca w Zespole Szkół Samochodowych w Radomiu odbył się III Regionalny Konkurs Pięknego Czytania, którego celem było nie tylko doskonalenie umiejętności pięknego czytania i propagowanie czytelnictwa, ale i rozwijanie twórczych talentów młodzieży. Takim talentem wykazała się reprezentująca naszą szkołę Monika z klasy 2ot. Podopieczna pani I.Tomczyk-Spólnej zajęła I miejsce dyskredytując 24 innych uczestników z Radomia i okolic. Gratulujemy!

05 marca w V Liceum Ogólnokształcącym w Radomiu odbył się międzyszkolny etap Regionalnego Konkursu Czytelniczego, w którym wzięły udział dwie uczennice z naszej szkoły - Magdalena z klasy 2 ot i Karolina z klasy 1 gc, podopieczne pani Izabeli Tomczyk-Spólnej.
Zadaniem uczestników Konkursu było rozwiązanie testu ze znajomości treści czterech książek wybranych z proponowanej przez organizatorów listy. Szczegóły dotyczące koloru włosów czy oczu, znajomość ulubionych potraw i książek bohaterów, to tylko kilka przykładów tego, z czym musiały się zmierzyć Magda i Karolina. W konkursie uczestniczyło 97-u uczniów z Radomia i regionu, ale do finału zakwalifikowano tylko 15-tu... w tym Karolinę ! Trzymajcie za nią kciuki !

Zwyciężyły dziewczyny z V LO im. Romualda Traugutta, drugie miejsce zajęła drużyna z Zespołu Szkół Ekonomicznych. Trzecie miejsce, brązowe medale i puchar wywalczyły dziewczyny z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich. Nasza drużyna prowadzona przez trenera Grzegorz Rochowskiego w meczu finałowym po zaciętej walce uległa mistrzyniom Radomia, a w rozgrywkach o trzecie miejsce w tie-breaku pokonała drużynę z IV LO im. Tytusa Chałubińskiego.
Julia Majewska z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich została najlepszą zawodniczką całego turnieju.
W finałowych zmaganiach wzięło udział 6 szkół. Zanim finalistki walczyły o medale, musiały przebrnąć wcześniejsze eliminacje. Łącznie do rywalizacji w XIV Radomskiej Olimpiadzie Młodzieży w siatkówce kobiet przystąpiło 18 szkolnych ekip.
Finałowym rozgrywkom towarzyszyły niesamowite emocje i wspaniała atmosfera o którą zadbali m.in. organizatorzy.
Gratulujemy!

IMG_6567a
IMG_6386
IMG_6522a
IMG_6112a
IMG_6263a
IMG_6047a
IMG_6603a
IMG_6595a
IMG_6504a
IMG_6389a
IMG_6633a
IMG_6630a
IMG_6327a
IMG_6569a
IMG_6571a
IMG_6264a
IMG_6294a
IMG_6023a
IMG_6442a
IMG_6019a
IMG_6528a
IMG_6507a

fot. Marysia 1ka

12 stycznia 2018 roku w Zespole Szkół Gastronomicznych przy ul. Poznańskiej w Warszawie odbyły się okręgowe eliminacje XXII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. W szranki olimpijskich zmagań stanęło 58 uczniów techników i liceów z województwa mazowieckiego. Naszą szkołę reprezentowali uczniowie z klasy 4 ga: Marta Majchrzak i Kamil Molik. Marta uzyskała wyróżnienie zajmując czwarte miejsce i weźmie udział w etapie centralnym, który odbędzie się 22-24 marca w Lublinie.
Mimo, że Kamil nie uzyskał awansu do kolejnego etapu, to i tak jesteśmy z niego dumni, z jego wiedzy, zaangażowania w przygotowanie się do olimpiady!

Olimpiadzie towarzyszyły ciekawe wydarzenia na terenie szkoły. Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni (OSSKIC) reprezentowane przez prezesa Jarosława Uścińskiego, Mirosława Reszczyka oraz szefów kuchni - Mariusza Nowickiego i Pawła Zielińskiego wraz z firmą TransGourmet właścicielem Selgros cash&carry, przygotowało pokaz kulinarny nawiązujący do tematyki przewodniej olimpiady: „Owoce i warzywa, ich przetwórstwo i rola w żywieniu człowieka”. Po zakończeniu pokazu odbyła się degustacja przygotowanych dań. Było smacznie i kolorowo.
Odbył się również wykład „Warzywa jako źródło związków bioaktywnych w diecie” wygłoszony przez dr hab. Renatę Kazimierczak, kierownika Zakładu Żywności Ekologicznej, SGGW. Trzymamy kciuki za Martę w finale!!!

IMG_20180112_115745
IMG_20180112_162758
IMG_20180112_162603
IMG_20180112_114919
IMG_20180112_111751
IMG_20180112_111635
IMG_20180112_095433
IMG_20180112_112722
IMG_20180112_111421
IMG_20180112_162736
IMG_20180112_113943
IMG_20180112_104411

9 stycznia 2018 roku w ZSGH na ulicy Majdańskiej w Warszawie odbyły się eliminacje wojewódzkie do XXIII edycji Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik.
W konkursie wzięli udział uczniowie reprezentujący szkoły zawodowe z województwa mazowieckiego tj. z Zespołu Szkół nr 34 im. Mieszka I w Warszawie, z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich z Radomia oraz z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich przy ul. Majdańskiej w Warszawie.
Uczestnicy konkursu przystąpili do etapu pisemnego oraz praktycznego. Do wykonania był tort z dekoracją, dwa rodzaje bankietówek oraz 3 figurki z dowolnego surowca.
Dekoracje wyrobów musiały być związane z tematem przewodnim Turnieju - „Powiew wiosny”. Ocenie podlegały następujące elementy: organizacja pracy, kreatywność, smak i prezentacja.
Prace wykonane przez uczniów oceniali następujący jurorzy: p. Helena Chełstowska z Mazowieckiego Kuratorium Oświaty, p. Bożena Sikoń, p. Izabella Birek, p. Stanisław Petryka oraz p. Zygmunt Wypych.
Pierwsze miejsce zajął uczeń naszej szkoły – Bartłomiej Maślak, drugie miejsce zajął uczeń ZSGH w Warszawie – Kacper Piłaciński. Natomiast trzecie miejsce zajęła uczennica naszej szkoły – Aleksandra ex aequo z uczennicą ZS nr 34 z Warszawy. Gratulacje dla wszystkich uczestników !!!
Życzymy powodzenia Bartkowi, który będzie reprezentował nasze województwo w finale ogólnopolskim Turnieju we Wrocławiu.

Patrycja Okruta z klasy III Gc zwyciężyła w radomskim rejonowym etapie XXVI edycji Olimpiady Promocji Zdrowego Stylu Życia.
Olimpiada to ogólnopolski konkurs dla tych, którzy wiedzą, jak zdrowo i aktywnie żyć. Uczestnicy Olimpiady muszą wykazać się wiedzą dotyczącą zdrowego odżywiania, przeciwdziałania uzależnieniom, ekologii oraz znajomością zasad udzielania pierwszej pomocy.
W etapie szkolnym ZSSiH Patrycja też była pierwsza;-)
Z drugiego miejsca swoją wiedzę sprawdzali również Kamil z III TGc i Natalia z I TGa, którzy również osiągnęli wspaniałe wyniki;-)
Teraz Patrycja 15 marca 2018 będzie walczyć w Warszawie w etapie okręgowym;-)
Trzymamy kciuki ;-)

W dniu 7 grudnia 2017 roku został przeprowadzony szkolny konkurs geograficzny pt. „Dookoła świata”, w którym uczestniczyły osoby zainteresowane tematyką geograficzną.
Celem konkursu było sprawdzenie znajomości mapy pod katem ogólnogeograficznym i politycznym.
Wśród uczestników konkursu największą ilość punktów uzyskali:

  1. Kacper Borkowski – 3 Ot
  2. Bartłomiej Kręgiel – 3 Ot
  3. Michał Jaworski – 3 Ot

Składamy serdeczne gratulacje.

W dniu 5 grudnia 2017 r. w Zespole Szkół Technicznych odbył się Turniej Tenisa Stołowego dziewcząt szkół średnich w ramach XIV Radomskiej Olimpiady Młodzieży.
Dziewczęta z naszej szkoły w składzie Magdalena i Aleksandra (klasa 4H) oraz Klaudia (klasa 2H) drużynowo zajęły w nich 3 miejsce.
Indywidualnie Klaudia uplasowała się również III miejscu.

Serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

8 grudnia 2017 roku w Warszawie w siedzibie Centrum Techniki Kulinarnej "Dora Metal” odbył się IX Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Szkół Gastronomicznych ”Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia”. Do finału konkursu przystąpiło 12 szkół z całej Polski, które zostały wyłonione spośród ponad 40 zgłoszeń.
Konkurs zorganizowany został przez Zespół Szkół Gastronomicznych w Warszawie, ul. Poznańska oraz przez Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników. Transmisja nadawana była na żywo na Facebooku oraz w Polsat News.
Zadaniem uczestników było przygotowanie:
- zakąski: karp, chrzan tarty, cynamon, majonez
- danie zasadnicze: szynka kulka, kardamon, piwo ciemne
- zadanie techniczne: przygotowanie majonezu.
Naszą szkołę reprezentowały uczennice z klasy 3 GA: Angelika i Anna przygotowane przez Panią Marzenę Wnęt. Rywalizacja była ogromna. Poziom prac uczestników bardzo wysoki. Musieliśmy zmierzyć się ze szkołami z: Warszawy (2 szkoły), Krakowa, Łodzi, Gdańska, Poznania, Garwolina, Radzynia Podlaskiego, Kutna, Pułtuska, Gorzowa Wielkopolskiego.  
I miejsce - Warszawa ul. Poznańska
II miejsce-Poznań
III miejsce – Gdańsk
Nasz zespół znalazł się w czołówce i otrzymał nagrodę Mistrza Technicznego. Na podium nie udało nam się stanąć, ale znaleźliśmy się pośród 4 nagrodzonych szkół. Bardzo godnie reprezentowaliśmy naszą szkołę. Przyjechaliśmy z pucharem i licznymi nagrodami rzeczowymi. Najcenniejszą nagrodą dla nas jest zdobyte doświadczenie zawodowe oraz tygodniowy staż z szefem kuchni Nowotel w Warszawie a także liczne kontakty, które nawiązaliśmy.

 

7
6
1
3
4
2
5

08.12.2017 roku W Warszawie odbyła się III Ogólnopolska "Olimpiada Kawy". Uczennicą reprezentującą naszą szkołę była Martyna Fiołna z klasy 3 o profilu kelner.
Zawodnicy rozwiązywali test teoretyczny z zakresu znajomości gatunków, rodzajów palenia ziaren, mielenia wypalonej kawy, walorów smakowych i aromatycznych, sposobu zaparzania oraz serwowania kawy. W drugiej kolejności musieli zaparzyć w ciągu 6 minut 2 kaw espresso oraz 2 kaw cappuccino z "late art".
W konkurencji praktycznej oceniane były poprawność pracy z młynkiem, jego regulowanie, dozowanie i sposób ubijania kawy tamperem, czas zaparzania kaw i spieniania mleka, tekstura i temperatura mleka, a także powtarzalność dekoracji "late art". Ostatnim elementem pracy na olimpiadzie był "Cap Testing" czyli rozpoznawanie kaw.
Nauczycielem przygotowującym do Olimpiady kawy była Małgorzata Miedzińska.

ok7
ok4
ok2
ok1
ok6
ok3

Back to top