3 stycznia 2020 roku w Warszawie odbył się etap okręgowy XXIV Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności.
Naszą szkołę reprezentowała Weronika Bator z klasy 3 gc oraz Natalia Grzelecka z klasy 3 ga. Tematem wiodącym tegorocznej olimpiady jest " Żywienie a profilaktyka nadwagi i otyłości".
Eliminacje okręgowe polegają na rozwiązaniu testu, na który składają się zadania z tematyki wiodącej i zadania z zakresu gastronomii, żywności i żywienia. Zadania z zakresu gastronomii, żywności i żywienia obejmują podstawowe wiadomości z zakresu nauki o żywieniu i żywności oraz zaawansowaną wiedzę dotyczącą biologiczno-chemicznych aspektów żywienia i technologii gastronomicznej z towaroznawstwem, zawartą we wskazanej literaturze dla danej edycji olimpiady, a także podstawowe umiejętności z zakresu gastronomii, w tym sporządzania potraw i napojów, organizacji żywienia i usług gastronomicznych oraz obsługi konsumenta.
Nasze uczennice systematycznie przygotowywały z w/w zagadnień.
Dziękujemy za duże zaangażowanie i chęć wzięcia udziału w tym niełatwym przedsięwzięciu.
Z niecierpliwością czekamy na ogłoszenie wyników. Trzymamy kciuki!!!
I miejsce NIKOLA ROZIŃSKA - kl. 1 Cp
II miejsce WIKTORIA PRZYDATEK - kl. 1 Cp
III miejsce ZOFIA MARCHEL - kl. 1 Gbp T5
IV miejsce NIKOLA KALITA - kl. 1 Cp
13 grudnia 2019 r. w VI LO im. Jana Kochanowskiego odbył finał VI Międzyszkolnego Konkursu Recytatorskiego „Od Jana Kochanowskiego do poety kresowego”. W konkursie wzięło udział czterdzieści osób z dwunastu szkół podstawowych i ponadpodstawowych.
Monika Bolek z klasy 4 OT (podopieczna Pani Izabeli Tomczyk-Spólnej) otrzymała wyróżnienie za recytację wiersza Kazimiery Iłłakowiczówny „Narzeczona zbrodniarza”.
Gratulujemy o życzymy dalszych sukcesów .
Już po raz szósty w naszej szkole odbył się wojewódzki konkurs kulinarny „Pasja smaków – ryby smaczne, ryby zdrowe i desery kolorowe” pod honorowym patronatem Prezydenta Miasta Radomia.
Do konkursu zakwalifikowało się 10 drużyn jednoosobowych z Warszawy, Pionek, Zwolenia, Przysuchy i Radomia. Zadaniem uczniów było wyfiletowanie dwóch pstrągów oraz wykonanie zakąski z wykorzystaniem składnika obowiązkowego jakim był filet z pstrąga oraz deseru z wykorzystaniem składnika obowiązkowego jakim był ser biały twarogowy i szpinak.
Wykonanie potraw oceniało jury w składzie: Anna Wachowicz – nauczyciel przedmiotów zawodowych, Artur Malik – dyrektor Firmy Aaspen, Patryk Jędrusik szef kuchni Restauracji Karo, Mateusz Śmiechowski - szef kuchni Restauracji Teatralna.
Nagrody dla najlepszych uczestników konkursu ufundowali: Karczma-Makowiec, Smaczek z Doliny Radomki, E. Leclerc Radom, Aaspen, restauracja Teatralna. Sponsorem głównego surowca był Zajazd Rybacki Złoty Karpik.
W konkursie zwyciężyła Weronika Łomża, uczennica klasy trzeciej o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu. Weronika przygotowała pstrąga na dwa sposoby w sieci z pudru buraczanego i ciasta francuskiego z sosem maltańskim oraz sernik ze szpinakiem na owsianej kruszonce z sałatką owocową i świeżym szpinakiem. Drugie miejsce zajął Mateusz Sowiński z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Warszawie (przygotował królewskiego pstrąga i szaloną zieleń), a trzecie Victoria Porczyńska z Zespołu Szkół nr 2 w Przysusze (przygotowała pstrąga faszerowanego i ciastko z kremem szpinakowo serowym).
Konkurs z każdym rokiem cieszy się coraz większym zainteresowaniem uczniów, nauczycieli, przedstawicieli firm gastronomicznych. Jest to doskonała promocja zdrowego, urozmaiconego i niepowtarzalnego przygotowywania potraw.
Pasja Smaków w obiektywie Jacka Świątka
Pasja Smaków w obiektywie Marysi z 3k
25 października odbył się etap szkolny XLIV Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych.
Uczniowie naszej szkoły wzięli udział w bloku Gastronomia i Technologia żywności.
Etap szkolny składał się z testu i 3 zadań praktycznych. W bloku Gastronomia były to:
1. rozpoznawanie, obróbka wstępna i cieplna oraz wykorzystanie wybranych grzybów w potrawach;
2. przedstawienie zasad garnirowania potraw, przygotowanie
3. dekoracji z rzodkiewki;
4. przygotowanie ciasta biszkoptowego na roladę.
W bloku Technologia żywności:
1. rozpoznawanie, wartość odżywcza i wykorzystanie wybranych nasion roślin strączkowych;
2. zasady znakowania jaj, ocena ich świeżości oraz budowa jaj;
3. zanieczyszczenia żywności, rozpoznawanie szkodników.
Najlepszy wynik w bloku Gastronomia uzyskał Beniamin Bugajski z klasy 3 ga, a w bloku Technologia żywności Agata Kalbarczyk z klasy 3 kz.
18 października odbył się etap szkolny XXIV Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności.
Tematem wiodącym tegorocznej edycji jest "Żywienie a profilaktyka nadwagi i otyłości".
W etapie okręgowym olimpiady naszą szkołę będą reprezentowały Weronika Bator z klasy 3gc oraz Natalia Grzelecka z klasy 3ga.
Trzymamy kciuki 3 stycznia 2020roku !!!
Konkurs odbędzie się 28.11.2019.
Zbiórka zespołów o godzinie 8.15.
Rozpoczęcie konkursu o godzinie 9.00 w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu. ul. Św. Brata Alberta 1 (dawniej ul. Armii Ludowej 1)
- Centrum Szkolenia Zawodowego i Ustawicznego w Pionkach Wiktoria Koniarczyk
- Zespół Szkół Gastronomiczno Hotelarskich w Warszawie Małgorzata Zielińska
- Zespół Szkół Spożywczo Gastronomicznych w Warszawie Aleksandra Pawłowska
- Zespół Szkół Spożywczo Gastronomicznych w Warszawie Maja Krawczyńska
- Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu Weronika Łomża
- Zespół Szkół Gastronomicznych w Warszawie Wiktor Domurad
- Zespół Szkół Gastronomicznych w Warszawie Mateusz Sowiński
- Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu Wiktor Orzechowski
- Zespół Szkół Rolniczo Technicznych w Zwoleniu Aleksandra Żydek
- Zespół Szkół nr 2 w Przysusze Victoria Porczyńska
Serdecznie gratulujemy i zapraszamy. Organizatorzy konkursu
Drodzy Uczniowie Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu Zgodnie z tradycją poprzednich lat zapraszamy uczniów naszej szkoły do udziału w Szkolnym Konkursie "Pasja Smaków – ryby smaczne, ryby zdrowe i desery kolorowe".
W tegorocznej edycji do dnia 24.10.2019 r. należy dostarczyć osobiście recepturę z gramaturą i szczegółowym wykonaniem zakąski i deseru wraz ze zdjęciem ( recepturę należy przedstawić na załączniku nr 3 podanym na stronie szkoły). Eliminacje szkolne będą przeprowadzane na podstawie dostarczonych formularzy i zdjęć. Prosimy o zapoznanie się z Regulaminem Konkursu.
Zapraszamy do udziału.
Organizatorzy mgr inż. Małgorzata Miedzińska mgr inż. Jolanta Tkaczyk mgr inż. Agnieszka Kulikowska]
Drużyna z klasy 3 Ot w składzie Paulina, Magda, Patrycja, Ola i Kuba, wygrała XVIII edycję Konkursu Wiedzy o Kulturze Ziemi Radomskiej organizowanego pod patronatem Prezydenta Miasta i Starostwa Powiatowego. Podopieczni Pani Moniki Gralec pokonali pięć drużyn min. z III LO im. Dionizego Czachowskiego i IV LO im. Tytusa Chałubińskiego.
Konkurs należy do najtrudniejszych w tej kategorii ponieważ składa się z trzech etapów. Młodzież rozwiązywała test z wiedzy o regionie i Radomiu, wykonywała zadania w terenie (w tym roku w Jedlni-Letnisko), a w finale odpowiadała na pytania w ramach quizu oraz prezentowała jeden z zaproponowanych przez organizatorów tematów (Dzień w Radomiu, Zapomniane miejsca w Radomiu i okolicach, Jedlnia-tu warto przyjechać, Jedlnia –echa walk niepodległościowych). Prezentacja mogła przybrać formę: spektaklu, albumu, koncertu, prezentacji multimedialnej, fotoreportażu itd.
Drużyna z 3OT zaprezentowała nakręcony przez siebie film "Dzień w Radomiu", uzupełniając go komentarzem na temat zabytków i walorów naszego miasta. Szczególne wrażenie na jury zrobiło jednak wykorzystanie w jednym z zadań języka migowego oraz profesjonalizm prezentacji wybranego tematu.
4 czerwca 2019 r. w Zespole Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim odbyła się III edycja Konkursu "Regionalne Podróże Kulinarne".
Tematem tegorocznych zmagań były potrawy diety wegetariańskiej.
Uczestnik w ciągu 90 min wykorzystując 6 obowiązkowych surowców: kasza jaglana, tofu, jabłko, zielona pietruszka, orzechy laskowe, kapusta miał przygotować:
- smoothie
- zakąskę gorącą
- deser
Spośród 12 uczestników uczennica naszej szkoły Weronika Łomża z kl. 2GC pod opieką p. Marzeny Wnęt zajęła I miejsce, II miejsce Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi, III miejsce Zespół Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim.
Podczas kulinarnej rywalizacji odbyły się również zmagania konkursowe teoretyczne, w których wzięła udział Weronika Bator z klasy 2 gc.
Weronika rozwiązywała test wiedzy teoretycznej z zakresu "Warzywa, owoce, produkty zbożowe i alternatywne sposoby żywienia".
Weronice nie udało się zająć miejsca na podium, ale gratulujemy i dziękujemy za wzięcie udziału w konkursie oraz za wysiłek włożony w pogłębianie wiedzy.
Za zajęcie I miejsca w konkursie Weronika otrzymała cenne nagrody, w tym dwutygodniowy wakacyjny staż w Pałacu Rozalinie.
Marlena Warchoł zajęła pierwsze miejsce, a Kamil Sałbut drugie w Ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz, który odbył się w Zabrzu w dniach 24-26 kwietnia 2019 r.
Do Turnieju Komitet Główny zakwalifikował 14 kandydatów z 8 okręgów z całej Polski.
Tematem przewodnim były „Potrawy z wieprzowiną w roli głównej”. Zadaniem uczestników było sporządzenie zakąski wielkanocnej oraz dania zasadniczego z mięsem wieprzowym w roli głównej.
Marlena przygotowała jajko przepiórcze w panierowanej kaszance z majonezem domowej roboty i mus z marchewek baby na kiełkach rzeżuchy - zakąska wielkanocna, polędwicę wieprzową na puree z zielonego groszku z dodatkiem zielonych warzyw oraz krewetki i sos z korpusów z krewetek (surf and turf) - danie zasadnicze.
Kamil jako przystawkę wykonał pieczarkę faszerowaną szpinakiem i suszonymi pomidorami z żółtkiem przepiórczym na sianku z pora i policzki wieprzowe z sosem porto, słonym karmelem, pieczoną kaszanką z kluseczkami z bryndzy i sałatką z gruszki i buraka z sosem słodko-chili - danie zasadnicze.
Zwycięskie potrawy oceniane były za pomysłowość, smakowitość, kreatywność, zgodność z tematem, a także wykonanie dodatków skrobiowych i witaminowych, serwowanie potraw, higienę i bezpieczeństwo pracy w trakcie wykonywania zadania.
Marlenę do konkursu przygotowywała Pani Halina Kutkowska, Kamila Pani Monika Adamczyk. W czasie turnieju uczniowie rozwiązywali również test z teorii, do którego przygotowała ich Pani Marzena Wnęt.
Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.
12 kwietnia 2019 roku w Warszawie odbył się etap okręgowy XLIII Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych.
Naszą szkołę reprezentowały:
w bloku Gastronomia - Klaudia Aderek z klasy 4gc
w bloku Technologia żywności - Magdalena Wesołowska z klasy 3 gz.
Dziewczyny musiały rozwiązać test oraz wykonać trzy zadania praktyczne. Mimo dużego zaangażowania nie udało się przejść do kolejnego etapu. Dziękujemy Klaudii i Magdzie za wzięcie udziału w olimpiadzie i za wysiłek włożony w pogłębianie wiedzy.
28 marca 2019, podczas 23. Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro 2019 – najważniejszych i największych targów branży HoReCa, odbyła się 11. edycja konkursu Roberta Sowy „Kulinarny Talent 2019".
Mottem przewodnim tegorocznej edycji była polędwica wieprzowa. W autorskim menu trzeba było również wykorzystać frytki z batatów, warzywa, napar z herbaty oraz przyprawy. Na przygotowanie autorskiego menu, pod presją czasu i obecności kamer, uczestnicy mieli do dyspozycji tylko 40 minut.
Potrawy przygotowywane przez uczniów z dwunastu szkół gastronomicznych z całej Polski oceniało profesjonalne jury pod przewodnictwem Jerzego Pasikowskiego. W jury degustacyjnym zasiedli m.in. Odeta Moro, Daria Ładocha oraz David Gaboriaud.
Prace konkursowe oceniane były według kilku kryteriów - użytych technik, kreatywności i estetyki podania.
Uczennica naszej szkoły Magdalena Marszałek z klasy 3 GC została wyróżniona i otrzymała dyplom za najlepszy smak przygotowanej potrawy.
Magdalenie i jej opiekunom, Pani Halinie Kutkowskiej i Pani Jolancie Tkaczyk serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.
Warsztaty kulinarne z Robertem Sową
- eliminacje szkolne do konkursu "Kulinarny Talent 2019"
03 kwietnia 2019 roku odbył się finał II Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego ,,Kuchnia Nadwiślańska” organizowany przez Zespół Szkół nr 2 im. Tadeusza Kościuszki w Garwolinie.
Do drugiego etapu zakwalifikowali się uczniowie z całej Polski: Sadownego, Radomia, Łomży, Grodziska Mazowieckiego, Płocka. Nie zabrakło tez uczniów gospodarzy wydarzenia. Zespoły zostały wcześniej wyłonione w drodze eliminacji.
Drużyny miały do wykonania po 4 porcje dania zasadniczego, którego składnikiem głównym był boczek surowy ze skórą i kapusta kiszona.
Do wykonania deseru należało użyć sera koziego miękkiego twarogowego i jabłka. Oprócz tego w skrzyni „black box” znajdowało się warzywo i owoc, które uczestnicy musieli pokroić w odpowiedni sposób zgodnie z francuską terminologią. Czas na wykonanie wszystkich zadań wynosił 120 min.
Efekty pracy zespołów oceniało profesjonalne jury techniczne i degustacyjne. W skład Kapituły Konkursu weszli: Prezes zarządu ETP Pan Marcin Soból, Wiceprezes zarządu ETP Pan Jean Bos, członek zarządu ETP i przewodniczący jury konkursu Pan Marek Rybacki oraz członkowie zarządu ETP Pan Janusz Sykut i Mariusz Zając. Jury VIP przewodniczyła Pani Renata Rybacka.
W konkursie przyznano nagrodę VIP dla Kacpra Wojtysiaka i Roberta Urbańskiego z Radomia (opiekun Halina Kutkowska). Drużyna wraz z opiekunem dziękuje za pomoc w przygotowaniu do konkursu Panu Michałowi Fabiszewskiemu.