Tematem tegorocznego turnieju są „Wariacje kulinarne z rybami w roli głównej”.
fot. M. Miedzińska
Z radością informujemy, że troje uczniów naszej szkoły zakwalifikowało się do etapu centralnego Olimpiady Wiedzy o Żywności. Są to Karolina Rylska z kl. 4KZ oraz Aleks Kowalczyk i Jan Kundys z kl. 4Zp.
Ostatni etap olimpiady odbędzie się w marcu.
Powodzenia!
W roku szkolnym 2022/2023 uczniowie szkół średnich biorą udział w jubileuszowej X Olimpiadzie Wiedzy o Turystyce, której tematem przewodnim jest turystyka miejska.
Według Światowej Organizacji Turystyki miasta są celem większości podróży realizowanych w ciągu roku i najważniejszymi miejscami recepcji turystycznej.
Celem organizatorów jubileuszowej edycji olimpiady, jest zainteresowanie uczestników poznaniem dziedzictwa, zabytków, architektury, tematycznych dzielnic i szlaków, a także różnymi formami aktywności turystycznej podejmowanymi w przestrzeni miejskiej, zwrócenie uwagi na cele realizowane przez turystów podczas pobytów w mieście, również weekendowych tzw. city-break, na ich uczestnictwo w różnych wydarzeniach rozrywkowych, kulturalnych, sportowych itp.
Uczestnicy olimpiady mają możliwość podzielenia się swoją wiedzą na temat różnych produktów turystycznych i form turystyki miejskiej, a zadaniem finalistów będzie zaprezentowanie własnego pomysłu „Jak sprzedać miasto?” zgodnie z koncepcją marketingu-mix.
W etapie okręgowym, który odbył się w Warszawie naszą szkołę reprezentowali Igor i Mikołaj z klasy 4OTp.
I miejsce zajął Mateusz Wójcik z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu,
II miejsce Zlata Dubovik z Niepublicznego Technikum Zawodowego w Kielcach,
III miejsce Wiktoria Janus z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu.
GRATULUJEMY :)
Brawo!!! Adam Kwiatkowski z klasy 4OTp dostał się do finału Konkursu Wiedzy o Piłce Nożnej - Poznaj Polskę na Sportowo, rekomendowanego przez Ministerstwo Edukacji i Nauki. Drugi etap odbył się w Warszawie.
Adam będzie reprezentował województwo mazowieckie w trzecim, ostatnim etapie 17 listopada 2022 r. (czwartek) o godzinie 20.15 w TVP 1.
Zapraszamy do oglądania i kibicowania.
1. Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich - Radom
2. Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego – Kielce
3. Niepubliczne Technikum Zawodowe - Kielce
4. Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego – Pionki
5. Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich - Radom
Konkurs odbędzie się 17.11.2022 (czwartek).
Zbiórka zespołów o godzinie 8.15. Rozpoczęcie konkursu o godzinie 9.00 w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu, ul. Świętego Brata Alberta 1 (dawniej ul. Armii Ludowej 1).
Serdecznie gratulujemy i zapraszamy.
Organizatorzy konkursu
Miło nam poinformować, że drużyna Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich zajęła III miejsce w turnieju finałowym Radomskiej Olimpiady Młodzieży szkół średnich w piłce nożnej dziewcząt.
W turnieju wzięły udział:
1. Bujanowicz Nikola kl.1C
2. Cudzich Wiktoria kl.4KZ
3. Jaśkiewicz Nadia kl.4GB
4. Jaworska Patrycja kl.4KZ
5. Kowalczuk Angelika kl.1H
6. Pawelec Zuzanna kl.2OTK
7. Rylska Karolina kl.4KZ
8. Słowińska Maria kl.1GB
9. Więcaszek Zofia kl.1GB
10. Zbiciak Wiktoria kl.2GA
Opiekun: P. Kamila Marecka
Serdecznie gratulujemy.
Drodzy Uczniowie Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu Zgodnie z tradycją poprzednich lat zapraszamy uczniów naszej szkoły do udziału w Szkolnym Konkursie "Pasja Smaków – przysmaki lasu".
W tegorocznej edycji do dnia 14.10.2022 r. należy dostarczyć osobiście recepturę z gramaturą i szczegółowym wykonaniem zakąski ciepłej i deseru wraz ze zdjęciami (receptury należy przedstawić na załączniku nr 3 podanym na stronie szkoły).
Eliminacje szkolne będą przeprowadzane 20.10.2022 roku w salach technologicznych w godzinach popołudniowych. Prosimy o zapoznanie się z Regulaminem Konkursu.
Zapraszamy do udziału.
Organizatorzy: mgr inż. Małgorzata Miedzińska, mgr inż. Jolanta Tkaczyk, mgr inż. Agnieszka Kulikowska
Regulamin Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego „Pasja smaków - przysmaki lasu”
Natalia Rozińska uczennica klasy 3cp reprezentowała województwo mazowieckie i zdobyła I miejsce oraz tytuł laureata na XXVII Ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik we Wrocławiu.
Turniej odbył się on w dniach 25-27 kwietnia 2022 r. Tematem tegorocznej edycji była Potęga natury. Konkurs składał się z części teoretycznej (test) oraz części praktycznej ( tort, 6 monoporcji, 6 figurek z masy plastycznej oraz eksponat z czekolady lub karmelu). Natalia została przygotowana do Turnieju przez panią Beatę Świąder. Organizatorzy i Jury doceniło kunszt pracy naszej uczennicy, która została zwyciężczynią tej edycji Turnieju, otrzymała dyplomy, puchary, bon podarunkowy i będzie zwolniona z części teoretycznej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe.
Serdecznie gratulujemy Natalii i życzymy jej dalszych sukcesów zawodowych.
Małgorzata Górecka z klasy 4 Ga została finalistką XXVI OLIMPIADY WIEDZY O ŻYWIENIU I ŻYWNOŚCI.
Dzięki swojej wytężonej pracy ma zagwarantowane miejsce na wybranej przez siebie uczelni żywieniowej.
Małgosi gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!!!
V Edycja Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz etap okręgowy odbył się 28 lutego 2022 roku w Radomiu w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich.
Temat tegorocznej edycji konkursu były „Tradycyjne potrawy śląskie na stuletnim zabrzańskim stole”.
Turniej składał się z dwóch etapów - etap pierwszy, część pisemna - test teoretyczny, etap drugi, część praktyczna, w której każdy uczestnik sporządzał dwie porcje dania zasadniczego związanego z tematem przewodnim konkursu. Jury oceniało organizację i higienę pracy, sporządzanie i ekspedycję potraw.
1 miejsce zajęła Natalia Bekier z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu
2 miejsce Natalia Kowalczyk z Branżowej Szkoły Rzemieślniczej I stopnia w Lublinie
3 miejsce Aleksandra Traczyk z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Pionkach
4 miejsce Krystian Kamiński z Branżowej Szkoły Rzemieślnicze I stopnia w Lublinie
Nagrody w tegorocznym Turnieju zostały ufundowane przez Restaurację Paragraf, Restaurację Teatralna, Restaurację Beef Stekhouse, Restaurację Łyżka i Widelec.
Wszystkim uczestnikom jeszcze raz serdecznie gratulujemy, a restauratorom dziękujemy za pomoc w organizacji wojewódzkiego etapu Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz.
Organizatorzy M. Miedzińska, J. Tkaczyk, M. Domagała,
Szanowni Państwo dyrektorzy, nauczyciele i uczniowie
Serdecznie zapraszamy do udziału uczniów klas III (zawód kucharz) w V Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz.
Eliminacje wojewódzkie odbędą się 28.02.2022 r. w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu.
Pytania dotyczące organizacji II etapu turnieju można kierować do Pani Małgorzaty Miedzińskiej tel. 607 916 678.
Tematem tegorocznego Turnieju są „ Tradycyjne potrawy śląskie na stuletnim zabrzańskim stole”
Szanowni Państwo dyrektorzy, nauczyciele i uczniowie.
Serdecznie zapraszamy do udziału w V Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz.
Eliminacje wojewódzkie odbędą się 28.02.2022 r. w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu.
Pytania dotyczące organizacji turnieju można kierować do Pani Małgorzaty Miedzińskiej tel. 607 916 678.
Temat tegorocznej edycji „Tradycyjne potrawy śląskie na stuletnim zabrzańskim stole”.
Osoby zakwalifikowane do V Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz – etap wojewódzki/ okręgowy:
- Natalia Bekier Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich Radom
- Patrycja Soja Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich Chełm
- Joanna Karczewska Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich Chełm
- Sylwia Mariasik Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego Kielce
- Aleksandra Traczyk Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego Pionki
- Krystian Kamiński Branżowa Szkoła Rzemieślnicza I stopnia Lublin
- Natalia Kowalczyk Branżowa Szkoła Rzemieślnicza I stopnia Lublin