4
3
2

Dnia 3-5.04.2017 roku w Zespole Szkół Zawodowych nr 5 we Wrocławiu odbył się Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik. Naszą szkołę reprezentowały dwie uczennice z klasy III C: Magdalena i Katarzyna. Uczennice zdobyły tytuł laureata i finalisty.
Etap ogólnopolski składał się z części pisemnej test 30 pytań oraz z części praktycznej na którym należało wykonać i zaprezentować:

  • tort z dekoracją w temacie „Kraina dobranocek”
  • ciasteczka bankietowe jeden rodzaj w ilości 5 sztuk
  • figurki z masy cukrowej w ilości z 5 sztuk w tematyce dobranocek
  • eksponat z czekolady lub z karmelu.

Obydwie uczennice do konkursu przygotowane zostały przez P. Małgorzatę Miedzińską- część praktyczna oraz Joanna Pieczyńska – część teoretyczny.

W dniu 4 kwietnia w Siedlcach odbyły się Mistrzostwa Młodych Kelnerów zorganizowane wspólnie ze Stowarzyszeniem Kelnerów Polskich.
Test wiedzy na temat wykonywania usług kelnerskich, serwis wina musującego i serwis francuski zupy – między innymi w takich kategoriach rywalizowali uczniowie, którzy w przyszłości widzą siebie w zawodzie kelnera. Wydarzenie uświetniły pokazy - flambirowania i sztuki barmańskiej.

   

https://www.youtube.com/playlist?list=PLe9w_8sPnRo5QSaRfpXV6rfE0eati8340

http://infosiedlce.pl/artykul/mistrzostwa-mlodych/198592

http://tygodniksiedlecki.com/t39175-mistrzowie.w.swoim.fachu.htm

http://www.tv-wschod.pl/wiadomosci/10417,mistrzostwa-mlodych-kelnerow

http://www.tubasiedlec.pl/aktualnosci/czytaj/2468/Mistrzostwa-Mlodych-Kelnerow-2017-fotogaleria

Dyrekcja Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu, ul. Armii Ludowej 1 ma przyjemność zaprosić uczniów szkół gastronomicznych województwa mazowieckiego do udziału w wojewódzkim KONKURSIE KULINARNYM „Pasja smaków - owoce z polskich sadów", który odbędzie się 26 kwietnia 2017 roku. Po zapoznaniu się z regulaminem konkursu prosimy o przesłanie kart zgłoszeń drogą pocztową lub e-mailem do dnia 11.04.2017 r.  
Adres e-mail Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..
W załączeniu regulamin konkursu, karta zgłoszeniowa oraz zgoda na rozpowszechnianie wizerunku uczniów i opiekunów.
Koordynatorzy konkursu Kulikowska Agnieszka Kutkowska Halina Wasik Monika

Regulamin konkursu [pdf] 
Karta zgłoszenia [pdf] 
Zgoda na rozpowszechnianie wizerunku uczniów i opiekunów [pdf]

Patronat medialny:

W dniach 16-17 marca 2017r. odbył się etap centralny XIX Olimpiady Wiedzy o Żywności. Zakwalifikowali się do niego uczniowie klasy III w zawodzie technik technologii żywności – Magdalena i Michał.
Organizatorami Olimpiady byli: Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu oraz Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu. Do etapu centralnego zakwalifikowało 46 uczniów z 26 szkół z różnych regionów Polski. Zmagania uczestników polegały na rozwiązaniu testu z bloku przetwórstwa, analizy żywności, maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego oraz ekonomii. Część ustna Olimpiady odbywała się w zabytkowym budynku Kolegium Rungego Uniwersytetu Przyrodniczego, a w skład komisji oceniającej weszli między innymi: prof. dr hab. Jan Pikul, prof. dr hab. Zbigniew Czarnecki, prof. dr hab. Maria Małecka. Nasi reprezentanci uzyskali tytuł finalistów Olimpiady Wiedzy o Żywności. Ten dobry wynik wiąże się ze zwolnieniem z części teoretycznej egzaminów potwierdzających kwalifikacje w zawodzie T.4 i T.16 oraz po zdaniu egzaminu maturalnego, daje możliwość podjęcia studiów wyższych na wydziałach związanych z technologią żywności, towaroznawstwem, biotechnologią, żywieniem człowieka na renomowanych uczelniach.
Krótki pobyt w Poznaniu, oprócz emocji związanych z Olimpiadą, był także okazją do zwiedzenia tego pięknego miasta, o co zadbali organizatorzy.
Gratulujemy Magdzie i Michałowi!

 

Dnia 25.01.2017 roku w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich Warszawie odbył się Wojewódzki Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik. Naszą szkołę reprezentowały  dwie uczennice z klasy III C  zajmując:
Magdalena Niewczas - I miejsce
Katarzyna Okrój - II miejsce.
Etap wojewódzki składał się z części pisemnej test 30 pytań oraz z części praktycznej na którym należało wykonać i zaprezentować:

  • tort z dekoracją w temacie „Kraina dobranocek”
  • dwa rodzaje babeczek bankietowych po 5 sztuk z każdego rodzaju
  • dwie figurki z dowolnego surowca.

Obydwie uczennice do konkursu przygotowane zostały przez P. Małgorzatę Miedzińską. 

  

"REGIONALNE PODRÓŻE KULINARNE" to konkurs gastronomiczny przygotowany przez Zespół Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim oraz Wyższą Szkołę Turystyki i Języków Obcych w Warszawie.
Konkurs ten składał się z trzech etapów, każdy etap był punktowany.
I etap - wysłanie receptury ze zdjęciem potrawy, z wykorzystaniem polędwicy wieprzowej, ziemniaka, marchwi oraz anyżku.
II etap - test teoretyczny z wiedzy gastronomicznej.
III etap - praktyczny - przygotowanie 2 porcji potrawy według nadesłanego przepisu w ciągu 90 minut.
Finał (III etap) odbył się 13 stycznia 2017 roku w Zespole Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim.
Spośród 23 nadesłanych zgłoszeń uczennica Karolina z klasy 3GB, pod opieką p. Marzeny Wnęt zajęła IV miejsce.
Cieszymy się z zajęcia takiej pozycji, ponieważ rywalizowaliśmy między innymi z uczniami szkół warszawskich i łódzkich.
I miejsce zajął Zespół Szkół nr 1 z Grodziska Mazowieckiego.
II miejsce zajął Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych ul. Komorska z Warszawy.
III miejsce zajął Zespół Szkół nr 1 z Grodziska Mazowieckiego.
Każda szkoła mogła wysłać na konkurs kilku uczestników, stąd dwie nagrodzone. Różnica punktów między nami (IV miejsce) a I miejscem wyniosła zaledwie 2,14 p.

A oto nasza potrawa i Karolina, która ją przygotowała.

Rusza kolejny szkolny etap konkursu „Pasja smaków”. Tematem tegorocznej edycji jest filet z piesi indyczej z owocami z polskich sadów. Zapraszamy do udziału.

Uczestnicy zgłaszają swoje kandydatury poprzez wypełnienie zgłoszenia (załącznik 1), dwuosobowe zespoły z opiekunem do dnia 10 stycznia 2017 roku.
Konkurs ma wyłonić zespół reprezentujący ZSSiH w III Regionalnym Konkursie Szkół Gastronomicznych.

Etap szkolny odbędzie się 24 stycznia 2017 roku w pracowniach technologicznych w godzinach 15.00-16.30. 

Zadaniem zespołu jest:

  • przygotowanie 2 porcji dania zasadniczego z fileta piersi indyczej z dodatkiem skrobiowym i witaminowym. Kluczowe znaczenie ma zastosowanie owoców z polskich sadów. główny składnik do konkursu zapewnia organizator (filet z piersi indyczej),
  • pozostałe składniki zespół przygotuje we własnym zakresie,
  • uczniowie przystępują do konkursu w odzieży ochronnej.

Organizatorzy: mgr Agnieszka Kulikowska, mgr Halina Kutkowska, mgr Monika Wasik.

Załącznik 1

 13 stycznia 2017 roku odbyła się XXI Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Był to etap okręgowy zorganizowany w Zespole Szkół Gastronomicznych w Warszawie, do którego zakwalifikowali się:
Patryk – kl. 4 Ga
Oliwia – kl. 3 Gb

Tematyką wiodącą były „"Produkty zbożowe - technologia i rola w żywieniu". Niestety naszym uczniom nie udało się zakwalifikować do etapu centralnego, pomimo dużego zaangażowania, ale zdobyli oni cenne doświadczenie i mieli możliwość skonfrontowania swojej wiedzy z innymi uczestnikami Olimpiady ( liczba uczestników 74 osób). Mamy nadzieję, że w przyszłym roku uda nam się dostać do etapu centralnego i pokonać tak liczną konkurencję.
Opiekunowie: p. Katarzyna Kusio p. Monika Słabosz

   

Świąteczne malowanie 22 grudnia uczniowie klasy 2Z o specjalizacji cukierniczej wzięli udział w konkursie malowania bożonarodzeniowych pierniczków. W wielkim zaangażowaniu powstawały małe arcydzieła, które wprowadziły radosny świąteczny nastrój. Pięcioosobowe Jury miało niełatwą decyzję w przyznaniu nagród. Ostatecznie wyróżnione i nagrodzone zostały Marika, Olga, Karolina i Klaudia. Konkurs przygotowały panie B. Świąder i E. Różańska.

20161219_130857
20161219_131044
20161219_133010
a120161219_131324_001
20161219_130806
20161219_132923
20161219_130936
20161219_130954
20161219_115556
20161219_142131
20161219_132839
20161219_131111
20161219_130916
20161219_115856
20161219_115817
a120161219_131122
20161219_132756
20161219_141449
20161219_115622
20161219_130819
20161219_130946
20161219_130838
120161219_132844
20161219_115852
20161219_132935
20161219_115725
20161219_130811
20161219_115750
20161219_133119
20161219_120123
20161219_132905
20161219_132130
20161219_120001
20161219_115659
20161219_131200
20161219_132748
20161219_131032
20161219_132742
20161219_132123
20161219_130920
20161219_141633
20161219_133138
20161219_130828
20161219_115909
20161219_133005
20161219_115654
20161219_132136
20161219_132911
20161219_130846
20161219_132850

11 stycznia 2017 roku odbył się w Warszawie etap okręgowy IV Olimpiada Wiedzy o Turystyce zorganizowanej przez Instytut Geografii Miast i Turyzmu Uniwersytetu Łódzkiego.
Czwarta edycja Olimpiady realizowana pod hasłem „Turystyka kulinarna – apetyt na region” ma na celu zwrócenie uwagi na szlaki kulinarne i produkty regionalne jako produkty turystyczne.
Naszą szkołę reprezentowali:
Aleksandra – kl. 3 Ot
Kacper – kl. 2 Ot
Uczestnicy rozwiązywali test składający się z części teoretycznej oraz praktycznej.
Z etapu okręgowego przeprowadzonego w całej Polsce wyłonionych zostanie 30 uczestników z najlepszymi wynikami, którzy podczas etapu centralnego powalczą o tytuł eksperta turystyki. Naszym reprezentantom życzymy zakwalifikowania się do etapu centralnego oraz dalszych sukcesów podczas trwania olimpiady.
W tym roku Członkiem Komitetu Okręgowego IV OWoT i współodpowiedzialną za przebieg etapu okręgowego w Zespole Szkół nr 11 im. Władysława Grabskiego była P. Agnieszka Bilska.

Dnia 1 grudnia 2016 roku odbył się w Warszawie Ogólnopolski Konkursie Barmańskim Monin Cup Junior Poland 2016. Konkurs odbywał się w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie na ulicy Majdańskiej.
Uczeń naszej szkoły Artur z kl. 4Ga rywalizował z najlepszymi młodymi barmanami w Polsce.

Konkurs składał się z dwóch etapów: półfinału i finału. Podczas finału każdy z uczestników miał przygotować 4 drinki bezalkoholowe w czasie 7 minut z użyciem produktów marki Monin.
Dodatkową konkurencja był blint-test polegający na rozpoznawanie smaków syropów Monin w czasie dwóch minut.
Ogromny stres jaki mi towarzyszył nie był dobrym doradcą, który niestety przeszkodził mi w dostaniu się do finału. Zakwalifikowałem się do półfinału. Było dla mnie dużym osiągnięciem i niesamowitym przeżyciem. Dzięki konkursowi odkryłem w sobie nowe powołanie jakim jest barmaństwo.
Do konkursu przygotowywał mnie Zbigniew Nowocień. Z wielkim zaangażowaniem pomógł mi wystartować w tak prestiżowym konkursie. W czasie konkursu poznałem wielu niesamowitych barmanów oraz przedstawicieli firmy Monin.

Cieszę się że znalazłem się w trzydziestce najlepszych młodych barmanów w Polsce. (Artur)

 

Dnia 9 grudnia 2016 roku w Warszawie odbył się Ogólnopolski Konkurs "Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia".
Z niemała 100 zgłoszeń wybrano 12 receptur oraz zdjęć potraw z całej Polski:

- I potrawą była zakąska, do sporządzenia której należało zastosować: -- tuszkę świeżego śledzia, buraki i twaróg
- II potrawą było danie zasadnicze, do którego należało użyć: -- pierś gęsi z kością, wiśnie mrożone oraz miód pitny dwójniak.

Uczennice z klasy 2GC: Klaudia i Julia pod opieką pani Marzeny Wnęt zakwalifikowały się do dalszego etapu konkursu.

I Etap - to wykonanie zadania technicznego polegającego na filetowaniu ananasa, pomarańczy oraz grejpfruta i ułożeniu ich dekoracyjnie na półmisku w ciągu 20 minut.
II Etap - to przygotowanie zakąski i wykwintnego dania zasadniczego według przesłanych receptur w czasie 90 minut. 

Biorąc udział w tym konkursie nasza szkoła zmagała się z trzema szkołami warszawskimi, dwoma szkołami łódzkimi, szkołami z Krakowa, Gdańska. Uczniowie oceniani byli przez profesjonalnych Szefów Kuchni należących do Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Rywalizacja była nad wyraz wyrównana, jednakże nie dane nam było zasiąść na podium.

I miejsce - ZSG z Warszawy ul. Poznańska
II miejsce - ZSG z Łodzi
III miejsce - ZSG z Warszawy ul. Komorska

Jesteśmy bardzo zadowoleni z udziału w Konkursie, bowiem jego prestiż i profesjonalizm są olbrzymie. Przez kilka godzin poczuliśmy się bez mała tak, jakbyśmy brali udział w "TOP CHIEF" czy "MASTER CHIEF", a nawet w "PIEKIELNEJ KUCHNI". Kamery przez cały czas trwania konkursu wnikliwie nas obserwowały, przebieg konkursu rejestrowała TV "Kuchnia Plus", "Polsat News".

Naprawdę było warto !!!!!!!!!!!!!

   

Dnia 5 grudnia 2016 r. uczennice klasy II Ga – Żaneta, Emilia, Anna oraz Angelika pod opieką mgr inż. Katarzyny Kubickiej uczestniczyły w konferencji podsumowującej projekt pn. „Mazowiecka Kuźnia Smaków. Promocja dziedzictwa kulinarnego obszaru Południowego Mazowsza, wpływająca na rozwój projektów tradycyjnych i regionalnych”.
Podczas konferencji w Przytyku odbyło się rozstrzygnięcie Konkursu Kulinarnego na najlepsze produkty regionalne i lokalne Południowego Mazowsza.
Uczennice naszej szkoły zaprezentowały dwie staropolskie potrawy- zupę owocową GARUS oraz GAGAŁUCHY (dawniej nazywane tak były gołąbki z kaszy jaglanej zawinięte w liście kiszonej kapusty). Mimo bardziej doświadczonych konkurentów ze Stowarzyszeń lokalnych uczennice zostały nagrodzone - Laurami Lokalnej Grupy Działania "Razem dla Radomki’’. Reprezentantki naszej szkoły zdobyły nowe doświadczenia, nauczyły się pokory i zespołowej pracy oraz przekonały się, że warto w siebie wierzyć.

Dnia 25.11.2016 odbył się Klasowy Konkurs Dekoracji Stołów Okolicznościowych.
Do rywalizacji przystąpiło 6 grup z klasy 3 Gb pod opieką Zb. Nowocienia. Stoły ozdabiano w stylach romantycznym, klasycznym i świątecznym. Oceniana była kolorystyka kompozycja i dodatki stosowane do dekoracji na stołach. W składzie oceniających byli uczniowie innych klas, nauczyciele i prowadzący zajęcia. Wygrał klasyczny model dekoracji stołu.

   

Uczniowie naszej szkoły z klasy IV Tga Agata i Patryk wraz z opiekunem Moniką Wasik brali udział w Półfinale konkursu MISTRZOSTWA MŁODYCH KUCHARZY 2016, który odbył się 20.10.2016 r. w Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości MAKRO w Warszawie.
Po opracowaniu przepisu na danie konkursowe z wykorzystaniem ryb słodkowodnych, zakwalifikowali się do drugiego etapu konkursu, który polegał na indywidualnej rozmowie oraz teście z wiedzy gastronomicznej. Kolejnym etapem konkursu było przygotowanie potrawy składającej się z dania głównego i deseru, na podstawie przepisu własnego pomysłu przy użyciu produktów „BLACK BOX”- jurorami konkursu byli Justyna Adamczyk – redaktor naczelna Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska oraz szefowie restauracji Paweł Oszczyk, Michał Bryś, Witek Iwański, Michał Kuter i Agata Wojda. W ćwierćfinale brało udział 40 drużyn w półfinale tylko 24 drużyny z całej Polski. Aby dostać się do finału naszym uczniom zabrakło odrobiny szczęścia.
Nagrodą za udział w półfinale są warsztaty z szefem kuchni jednej z warszawskich restauracji Pawłem Oszczykiem.
Dziękujemy za pomoc w przygotowaniu, p. Halinie Kutkowskiej i p. Beacie Świąder.

  

Back to top