13 stycznia 2015 roku w Warszawie odbyła się XX edycja Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik. Uczennice klasy: 3C - Angelika, oraz 3PC - Kinga reprezentowały naszą szkołę na etapie wojewódzkim turnieju.
Uczestniczki po napisaniu testu, miały do wykonania zgodnie z tematem przewodnim tej edycji - „Europejska Stolica Kultury Wrocław 2016”:
- tort z dekoracją
- 2 rodzaje babeczek bankietowych po 5 sztuk,
- 4 figurki z dowolnego surowca
Pierwsze miejsce zajęła uczennica Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich z Radomia - Angelika, która będzie reprezentować województwo mazowieckie w finale ogólnopolskim we Wrocławiu. Drugie miejsce zajęła również uczennica naszej szkoły - Kinga.
Życzymy Angelice powodzenia.
W dniu 9 stycznia 2015 r odbył się etap okręgowy XIX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności w Zespole Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie. W etapie tym wzięło udział około 70 osób ze szkół województwa mazowieckiego.
Tematyką wiodącą tegorocznej olimpiady było "Bezpieczeństwo żywności i żywienia" - będące przedmiotem szczególnej troski Unii Europejskiej i wzbudzające duże zainteresowanie w polskim społeczeństwie. Problematyka ta jest niezwykle ważna i aktualna, ale niełatwa.
Naszą szkołę reprezentowali Maciej Brzeski z klasy IV G oraz Mikołaj Mortka z klasy IV zc. Uczniowie mieli do rozwiązania test wiedzy dotyczącej tematyki wiodącej olimpiady oraz musieli wykazać się wiedzą z zakresu towaroznawstwa, technologii, zasad żywienia i biologiczno-chemicznych aspektów żywności i żywienia. Uczniowie przygotowywali się do olimpiady pod kierunkiem p.K.Kusio i p.M.Słabosz.
Maciej i Mikołaj uzyskali wyróżnienie w tej edycji olimpiady. Gratulujemy!!!
W dniu 25 listopada 2014 roku w siedzibie Zespołu Szkół Muzycznych im. Oskara Kolberga w Radomiu odbyło się uroczyste wręczenie dyplomów Stypendium Prezesa Rady Ministrów najlepszym uczniom szkół ponadgimnazjalnych z terenu objętego nadzorem Delegatury w Radomiu.
Jedną z wyróżnionych została uczennica naszej szkoły – Dominika Grzybowska z klasy 4 ŻA. Dominika w roku szkolnym 2013/2014 uzyskała średnią ocen 5,22.
Dnia 5 grudnia 2014 roku w Centrum Techniki Kulinarnej w Warszawie odbył się Finał Ogólnopolskiego Turnieju Szkół Gastronomicznych „Kuchnia Polska w tradycji Świąt Bożego Narodzenia”. Aby dostać się do finału należało wysłać recepturę i zdjęcie:
1) Zakąski gorącej z wykorzystaniem: sandacza, kurki, soczewicy czerwonej i czarnej
2) Danie głównego z wykorzystaniem: polędwiczki z indyka, orzechów, moreli, rodzynek, kapusty czerwonej
Spośród pięćdziesięciu szkół wybrano czternaście. Wśród wybranych znalazła się także nasza szkoła.
Oto fotografie naszych potraw:
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w etapie finałowym reprezentowali: Adrian kl. IV ŻB Jakub kl. III GB pod opieką Pani Marzeny Wnęt
Ekipie kucharskiej nie udało się wejść na podium, ale było blisko.
4 grudnia 2014 roku w Zespole Szkół Gastronomiczno Hotelarskich w Warszawie odbyła się Olimpiada Młodych Barmanów.
Uczestnikami byli barmani w wieku od 15 do 20 lat z 27 szkół z całej Polski. Naszą placówkę reprezentował Patryk Cygan - uczeń klasy 4 Ha, pod opieką pana profesora Zbigniewa Nowocienia.
Każdy z zawodników miał przygotować 4 jednakowe drinki w ciągu 7 minut oraz rozwiązać “blind test” polegający na rozpoznawaniu syropów MONIN poprzez smak, zapach i kolor. Występ każdego uczestnika oceniał jeden sędzia techniczny oraz pięcioosobowa komisja. Najlepsza ósemka rywalizowała w ścisłym finale o znakomite nagrody jak choćby kurs barmański organizowany przez Stowarzyszenie Polskich Barmanów (należało wykonać drink metodą blenderowania).
Ostatecznie, po przygotowaniu pomarańczowo-brzoskwiniowych drinków i zajęciu drugiego miejsca w “blind teście”, Patryk uplasował się na 15 pozycji. Zwyciężyła Edyta z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Gliwicach pokonując rywali w ścisłym finale. Każdy uczestnik otrzymał upominki i dyplomy.
Specjalnie dla uczestników i gości odbył się również pokaz szkoleniowy Wojciecha Urbańskiego - Mistrza Świata IBA 2014 w Kategorii Cocktail Classic.
Doświadczenie zdobyte podczas tej olimpiady na pewno przybliżyły Patryka do kariery w zawodzie barmana.
18.11.2014 r. w radomskim Domu Kultury "Idalin" odbyły się XI Prezentacje Recytatorskie "poetae nascuntur oratores fiunt" poświęcone pamięci Tadeusza Różewicza.
Wzięła w nich udział uczennica ZSSiH Paula Komorowska (1OT, przygotowywana przez panią B. Kotwę). Paula została wyróżniona dyplomem uznania.
Dnia 10 października 2014 roku odbył się I etap 6. Edycji konkursu „Zgotuj sobie sukces” organizowany przez sieć sklepów „Makro”. Naszą szkołę reprezentowali: Adrian kl. IV ŻB Jakub kl. III GB pod opieką Pani Marzeny Wnęt. Konkurs polegał na wysłaniu receptur i zdjęć zakąski z łososia oraz dnia głównego z kurczaka. Nasze potrawy to:
Niestety nie udało się przejść do następnego etapu.
W dniach od 10-12.04.2014 r. w Budapeszcie odbył się 34 Międzynarodowy Konkurs Kulinarny organizowany przez Szkołę Gundel Karoly. Tematem wiodącym była „Kuchnia europejska na przełomie XIX i XX wieku”. W konkursie rywalizowało 10 drużyn z krajów europejskich: Francji, Austrii, Niemiec, Danii, Polski i Węgier.
W tym roku naszą szkołę reprezentowały: Paulina (kelnerka), Aleksandra (kucharz), Martyna (kucharz), Monika (cukiernik)
Konkursowe dania:
Zakąska gorąca: Trio pierogowe z sosem miodowo-balsamicznym
Zupa: Flaki wołowe
Danie zasadnicze: Comber z jelenia w sosie z owoców leśnych oraz pieczone ziemniaki
Deser: Tort wiśniowo-szodonowy oraz deser staropolski
Nasi uczniowie zdobyli brązowy medal, a kucharze zostali wyróżnieni za autentyczność wykonanych potraw i zgodność z tematem.
Praca cukiernika była bardzo trudna, ponieważ uczennica pracowała całą noc, ocena wykonanych wyrobów odbyła się o godzinie 4.00 nad ranem. Zadaniem kelnerki było przygotowanie nakrycia stołu w bardzo krótkim czasie oraz przeprowadzenie flambirowania potraw przed komisją konkursową.
Uczestnicy konkursu porozumiewali się w języku angielskim.
Uczennice do konkursu zostały przygotowane przez nauczycieli: p. J.Tkaczyk, p.J.Pieczyńską, p.G.Jamkę, p.B.Świąder, p.U.Tusiek, p.J.Wojciechowskiego, tłumaczem w trakcie trwania konkursu była p.M.Kotas.
W dniach 7-9 kwietnia 2014 roku we Wrocławiu odbył się XIX Ogólnopolski Turniej Na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz.
Tematem przewodnim Turnieju były – „Muzyczne inspiracje”. Reprezentantem województwa mazowieckiego na tegorocznym Ogólnopolskim Turnieju na najlepszego ucznia w zawodzie cukiernik był Dawid uczeń klasy 3 C, natomiast reprezentantem województwa mazowieckiego na Ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego ucznia w zawodzie piekarz był Patryk z klasy 3 PC.
Turniej składał się z części teoretycznej ( test), oraz części praktycznej.
Zadania w części praktycznej w zawodzie cukiernik to: tort, ciasteczka bankietowe, figurki z marcepana oraz eksponat z karmelu lub czekolady.
Zadania w części praktycznej w zawodzie piekarz to: rogaliki wyborowe, chleb okolicznościowy, chałka turecka i żydowska, bułki wyborowe pszenne i wyrób z ciasta półcukierniczego.
Nasi uczniowie wykazali się dużą wiedzą teoretyczną oraz umiejętnościami praktycznymi, otrzymali pamiątkowe medale, dyplomy i nagrody. Patryk został Laureatem Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz.
Uczestnikom Turnieju serdecznie gratulujemy..
03.04.2014 odbył się konkurs "Mistrz szkolnej patelni" w Olsztynie.
W konkursie wzięło udział 13 dwuosobowych drużyn ze szkół gastronomicznych województwa warmińsko-mazurskiego w tym gościnnie drużyna z Francji, Rosji i z naszej szkoły.
Naszą szkołę reprezentowali: Mikołaj Mortka z klasy 3 TŻC oraz Adrian Dreas z klasy 3 TŻB pod opieką P. M. Wnęt i P. K. Kubickiej.
Tematem konkursu były "Potrawy z ryb słodkowodnych inspirowane przepisami Stanisława Czarnieckiego" oraz propagowanie kuchni warmińsko-mazurskiej.
Stanisław Czarniecki był sekretarzem królewskim, podstolim żytomirskim, autor pierwszej polskiej książki kucharskiej. Był mistrzem wojewody krakowskiego Aleksandra Michała Lubomirskiego, a także Jana III Sobieskiego. Staropolska kuchnia Stanisława Czarnieckiego to przede wszystkim kuchnia ostra, bardzo wyrazista. Charakterystycznym dla niej było użycie znacznych ilości przypraw egzotycznych.
Reprezentanci naszej szkoły otrzymali wyróżnienie za najbardziej tradycyjną i najbardziej smaczną potrawę przypominającą czasy Stanisława Czarnieckiego ("Karp w sieci w gąszczu przedniejszym z plincami").