Dnia 5 grudnia 2014 roku w Centrum Techniki Kulinarnej w Warszawie odbył się Finał Ogólnopolskiego Turnieju Szkół Gastronomicznych „Kuchnia Polska w tradycji Świąt Bożego Narodzenia”. Aby dostać się do finału należało wysłać recepturę i zdjęcie:
1) Zakąski gorącej z wykorzystaniem: sandacza, kurki, soczewicy czerwonej i czarnej
2) Danie głównego z wykorzystaniem: polędwiczki z indyka, orzechów, moreli, rodzynek, kapusty czerwonej
Spośród pięćdziesięciu szkół wybrano czternaście. Wśród wybranych znalazła się także nasza szkoła.
Oto fotografie naszych potraw:
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w etapie finałowym reprezentowali: Adrian kl. IV ŻB Jakub kl. III GB pod opieką Pani Marzeny Wnęt
Ekipie kucharskiej nie udało się wejść na podium, ale było blisko.
4 grudnia 2014 roku w Zespole Szkół Gastronomiczno Hotelarskich w Warszawie odbyła się Olimpiada Młodych Barmanów.
Uczestnikami byli barmani w wieku od 15 do 20 lat z 27 szkół z całej Polski. Naszą placówkę reprezentował Patryk Cygan - uczeń klasy 4 Ha, pod opieką pana profesora Zbigniewa Nowocienia.
Każdy z zawodników miał przygotować 4 jednakowe drinki w ciągu 7 minut oraz rozwiązać “blind test” polegający na rozpoznawaniu syropów MONIN poprzez smak, zapach i kolor. Występ każdego uczestnika oceniał jeden sędzia techniczny oraz pięcioosobowa komisja. Najlepsza ósemka rywalizowała w ścisłym finale o znakomite nagrody jak choćby kurs barmański organizowany przez Stowarzyszenie Polskich Barmanów (należało wykonać drink metodą blenderowania).
Ostatecznie, po przygotowaniu pomarańczowo-brzoskwiniowych drinków i zajęciu drugiego miejsca w “blind teście”, Patryk uplasował się na 15 pozycji. Zwyciężyła Edyta z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Gliwicach pokonując rywali w ścisłym finale. Każdy uczestnik otrzymał upominki i dyplomy.
Specjalnie dla uczestników i gości odbył się również pokaz szkoleniowy Wojciecha Urbańskiego - Mistrza Świata IBA 2014 w Kategorii Cocktail Classic.
Doświadczenie zdobyte podczas tej olimpiady na pewno przybliżyły Patryka do kariery w zawodzie barmana.
18.11.2014 r. w radomskim Domu Kultury "Idalin" odbyły się XI Prezentacje Recytatorskie "poetae nascuntur oratores fiunt" poświęcone pamięci Tadeusza Różewicza.
Wzięła w nich udział uczennica ZSSiH Paula Komorowska (1OT, przygotowywana przez panią B. Kotwę). Paula została wyróżniona dyplomem uznania.
Dnia 10 października 2014 roku odbył się I etap 6. Edycji konkursu „Zgotuj sobie sukces” organizowany przez sieć sklepów „Makro”. Naszą szkołę reprezentowali: Adrian kl. IV ŻB Jakub kl. III GB pod opieką Pani Marzeny Wnęt. Konkurs polegał na wysłaniu receptur i zdjęć zakąski z łososia oraz dnia głównego z kurczaka. Nasze potrawy to:
Niestety nie udało się przejść do następnego etapu.
W dniach od 10-12.04.2014 r. w Budapeszcie odbył się 34 Międzynarodowy Konkurs Kulinarny organizowany przez Szkołę Gundel Karoly. Tematem wiodącym była „Kuchnia europejska na przełomie XIX i XX wieku”. W konkursie rywalizowało 10 drużyn z krajów europejskich: Francji, Austrii, Niemiec, Danii, Polski i Węgier.
W tym roku naszą szkołę reprezentowały: Paulina (kelnerka), Aleksandra (kucharz), Martyna (kucharz), Monika (cukiernik)
Konkursowe dania:
Zakąska gorąca: Trio pierogowe z sosem miodowo-balsamicznym
Zupa: Flaki wołowe
Danie zasadnicze: Comber z jelenia w sosie z owoców leśnych oraz pieczone ziemniaki
Deser: Tort wiśniowo-szodonowy oraz deser staropolski
Nasi uczniowie zdobyli brązowy medal, a kucharze zostali wyróżnieni za autentyczność wykonanych potraw i zgodność z tematem.
Praca cukiernika była bardzo trudna, ponieważ uczennica pracowała całą noc, ocena wykonanych wyrobów odbyła się o godzinie 4.00 nad ranem. Zadaniem kelnerki było przygotowanie nakrycia stołu w bardzo krótkim czasie oraz przeprowadzenie flambirowania potraw przed komisją konkursową.
Uczestnicy konkursu porozumiewali się w języku angielskim.
Uczennice do konkursu zostały przygotowane przez nauczycieli: p. J.Tkaczyk, p.J.Pieczyńską, p.G.Jamkę, p.B.Świąder, p.U.Tusiek, p.J.Wojciechowskiego, tłumaczem w trakcie trwania konkursu była p.M.Kotas.
W dniach 7-9 kwietnia 2014 roku we Wrocławiu odbył się XIX Ogólnopolski Turniej Na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz.
Tematem przewodnim Turnieju były – „Muzyczne inspiracje”. Reprezentantem województwa mazowieckiego na tegorocznym Ogólnopolskim Turnieju na najlepszego ucznia w zawodzie cukiernik był Dawid uczeń klasy 3 C, natomiast reprezentantem województwa mazowieckiego na Ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego ucznia w zawodzie piekarz był Patryk z klasy 3 PC.
Turniej składał się z części teoretycznej ( test), oraz części praktycznej.
Zadania w części praktycznej w zawodzie cukiernik to: tort, ciasteczka bankietowe, figurki z marcepana oraz eksponat z karmelu lub czekolady.
Zadania w części praktycznej w zawodzie piekarz to: rogaliki wyborowe, chleb okolicznościowy, chałka turecka i żydowska, bułki wyborowe pszenne i wyrób z ciasta półcukierniczego.
Nasi uczniowie wykazali się dużą wiedzą teoretyczną oraz umiejętnościami praktycznymi, otrzymali pamiątkowe medale, dyplomy i nagrody. Patryk został Laureatem Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz.
Uczestnikom Turnieju serdecznie gratulujemy..
03.04.2014 odbył się konkurs "Mistrz szkolnej patelni" w Olsztynie.
W konkursie wzięło udział 13 dwuosobowych drużyn ze szkół gastronomicznych województwa warmińsko-mazurskiego w tym gościnnie drużyna z Francji, Rosji i z naszej szkoły.
Naszą szkołę reprezentowali: Mikołaj Mortka z klasy 3 TŻC oraz Adrian Dreas z klasy 3 TŻB pod opieką P. M. Wnęt i P. K. Kubickiej.
Tematem konkursu były "Potrawy z ryb słodkowodnych inspirowane przepisami Stanisława Czarnieckiego" oraz propagowanie kuchni warmińsko-mazurskiej.
Stanisław Czarniecki był sekretarzem królewskim, podstolim żytomirskim, autor pierwszej polskiej książki kucharskiej. Był mistrzem wojewody krakowskiego Aleksandra Michała Lubomirskiego, a także Jana III Sobieskiego. Staropolska kuchnia Stanisława Czarnieckiego to przede wszystkim kuchnia ostra, bardzo wyrazista. Charakterystycznym dla niej było użycie znacznych ilości przypraw egzotycznych.
Reprezentanci naszej szkoły otrzymali wyróżnienie za najbardziej tradycyjną i najbardziej smaczną potrawę przypominającą czasy Stanisława Czarnieckiego ("Karp w sieci w gąszczu przedniejszym z plincami").
18 marca 2014 r. odbył się w naszej szkole I etap konkursu, w którym wzięli udział uczniowie różnych klas.
Głównym celem konkursu była zachęta młodych, do zanurzenia się w biblijnych treściach i uczynienia z nich drogowskazu życia oraz możliwości pogłębienia swojej wiedzy i duchowości.
Zakres merytoryczny XVIII edycji obejmował 1 i 2 Księgę Królewską oraz Ewangelię wg św. Marka wraz z wstępami, przypisami i komentarzami oraz słowniczkiem.
Komisja wyłoniona z nauczycieli religii zakwalifikowała do etapu diecezjalnego trzy osoby, które uzyskały najwyższą liczbę punktów:
1 miejsce 1 TOT - Piotr W.
2 miejsce 1 TŻ - Agnieszka G.
3 miejsce 2 TGB - Monika K.
W etapie diecezjalnym, który odbył się 09 kwietnia 2014 r. uczeń klasy 1 TOT - Piotr W., po dogrywce zdobył ostatecznie 4 miejsce, ustępując miejsca jedynie najlepszym.
20 lutego 2014 r. Anita i Piotr uczniowie z klasy II technikum żywności uczestniczyli w IV Mistrzostwach Polski Uczniów Szkół Cukierniczych „Expo Sweet” 2014.
Kwalifikacje do mistrzostw odbyły się w listopadzie 2013 r. Zakwalifikowano 11 drużyn spośród 47 startujących. Uczestnicy mieli do wykonania tort i desery.
Temat tegorocznych mistrzostw to „raz na ludowo”.
Nasi uczniowie wykonali tort – „Posag Jagny” na wzór starodawnej skrzyni z uchylonym wiekiem, w której były elementy wiana panny młodej: kolorowy kilim, haftowana poducha, oraz koronkowe obrusy, korale. Deser to kwiat miodowy z sosem miętowym.
Uczeń klasy IV technikum żywienia i gospodarstwa domowego JAKUB WOŹNIAK został ZWYCIĘZCĄ XVIII OLIMPIADY WIEDZY O ŻYWIENIU I ŻYWNOŚCI!!!
W dniach 20 – 22 marca 2014 r. w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. gen. Franciszka Kamińskiego w Karolewie miał miejsce finał XVIII Edycji Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności, która odbyła się pod auspicjami Ministra Edukacji Narodowej. XVIII edycja Olimpiady była wyjątkowa, gdyż odbyła się pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności jest trójstopniowa tzn. obejmuje etap szkolny, okręgowy i centralny, organizowane przez Komitet Główny pod przewodnictwem prof. dr hab. Jana Gawęckiego z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Przygotowania do Olimpiady trwają od listopada, kończą się w marcu. W XVIII edycji wzięło udział 8600 uczestników, spośród których do eliminacji centralnych zakwalifikowało się 52 uczniów wyłonionych w 12 okręgach. Tematyką obecnej edycji było „Żywienie u progu i schyłku życia.” Finał miał 3 etapowy przebieg. Po pierwszej pisemnej części, w której uczestniczyło 52 finalistów, wyłoniono 31. Druga tura polegała na pisemnym rozwinięciu jednego z trzech tematów:
1) Uzasadnij w aspekcie żywieniowym i zdrowotnym słuszność przysłowia „Czym skorupka za młodu nasiąknie, tym na starość trąci”.
2) Czy, jak i dlaczego należy podprawiać potrawy.
3) Sposoby zmniejszania wartości energetycznej żywności.
Spośród laureatów wyłoniono szóstkę do ścisłego finału, która w sobotę rano uczestniczyła w quizie ocenianym przez Komisję Konkursową pod przewodnictwem prof. dr hab. Józefa Korczaka z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. W pracach Komisji uczestniczyli również pracownicy naukowi Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, SGGW w Warszawie, Akademii Medycznej w Krakowie i Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.
Jakub, poza cenną nagrodą za zajęcia I miejsca, otrzymał również Puchar Ministra Edukacji Narodowej, Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi , Puchar Przewodniczącego Komitetu Głównego dla Najlepszego Ucznia Szkoły Zawodowej, nagrody specjalne za : najlepiej rozwiązany test, najlepszy wynik w części pisemnej zawodów, najlepszy wynik w quizie oraz album z życzeniami dalszych sukcesów od Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych.
Tytuł laureata uprawnia Kubę do zwolnienia z etapu pisemnego egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe – co jest równoznaczne z uzyskaniem 100% na dyplomie oraz zwolnienia z postępowania kwalifikacyjnego na wybrane uczelnie przede wszystkim na kierunki związane z technologią żywności i żywieniem człowieka.
Uczniowie naszej szkoły zdobywali już TYTUŁY FINALISTY i LAUREATA w OWoŻiŻ, ale zwycięstwo Jakuba to największy sukces i ogromna radość dla całego społeczeństwa szkolnego.
Przygotowaniem uczniów do Olimpiady zajmuje się p.Katarzyna Kusio oraz p.Monika Słabosz – nauczycielki przedmiotów zawodowych.
Jakubowi gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów !!!
Zapraszamy chętnych do udziału w etapie szkolnym Olimpiady już w listopadzie.
www.karolewo.com
www.olimpiadawiedzyozywieniu.pl