4
3
2

09 stycznia 2015 r. w Warszawie odbył się etap okręgowy II Olimpiady Wiedzy o Turystyce, której organizatorem jest Instytut Geografii Miast i Turyzmu Uniwersytetu Łódzkiego (http://www.turyzm.edu.pl/olimpiada.php). Tegoroczna edycja Olimpiady realizowana pod hasłem „Małe też może być piękne – potencjał turystyczny miejsc i obszarów” ma na celu zwrócenie uwagi na atrakcje i produkty turystyczne realizowane w skali mikro. Ideą organizatorów jest zainteresowanie uczestników najbliższym otoczeniem miejsca zamieszkania czy nauki, a następnie zaprezentowanie potencjału tego obszaru w formie scenariusza (planu, programu) rozwoju turystycznego podczas etapu centralnego Olimpiady.
Olimpiada została wpisana na listę olimpiad Ministerstwa Edukacji Narodowej. Udział w Olimpiadzie daje możliwość: sprawdzenia wiedzy i umiejętności potrzebnych do pracy w branży turystycznej, poszerzania zainteresowań w zakresie turystyki, zwolnienia finalistów Olimpiady z etapu pisemnego egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie technik obsługi turystycznej, przyjęcia laureatów Olimpiady na wyższe uczelnie z pominięciem postępowania rekrutacyjnego.
Do etapu okręgowego zakwalifikowało się 226 uczniów ze 113 szkół w całej Polsce. W konkursie uczestniczyły dwie uczennice z klasy 3 ot wyłonione w etapie szkolnym. Zadaniem uczestników było rozwiązanie testu i wykonanie zadania praktycznego. Natalia uzyskała 66 punktów, a Wiktoria 71 i zakwalifikowała się do etapu centralnego Olimpiady, który odbędzie się w kwietniu w Spale.
Gratulujemy i trzymamy kciuki.

Uczennica klasy III TZ Aleksandra uczestniczyła w etapie wojewódzkim XVII Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności, który odbył się w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach. Celem olimpiady jest rozwijanie zainteresowań uczniów problemami produkcji żywności – procesami technologicznymi, analizą i oceną jakości, zagadnieniami ekonomicznymi.
Zmagania uczestników odbywały się najpierw podczas testu, a następnie dla najlepszych, rozpoczęła się część ustna. Ola ostatecznie zajęła 7 miejsce i zakwalifikowała się do etapu centralnego olimpiady, który odbędzie się w marcu w Zespole Szkół Spożywczych w Poznaniu.
Trzymamy kciuki!

13 stycznia 2015 odbył się etap wojewódzki Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz i Turnieju Piekarskiego.
Podobnie jak w latach poprzednich, organizatorami zmagań byli: ZSSiH, Cech Piekarzy oraz Akademia Piekarska Ireks Prokopowicz, w siedzibie której odbył się turniej. W etapie wojewódzkim uczestniczyło ośmiu uczniów: czterech z Zespołu Szkół Usług i Przedsiębiorczości w Płocku oraz czterech uczniów naszej szkoły. I miejsce w Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz zajął Mateusz z ZSSiH, a w Turnieju Piekarskim Bartosz z ZSSiH.
Gratulujemy i życzymy sukcesów w etapach centralnych turniejów we Wrocławiu i Poznaniu.

13 stycznia 2015 roku w Warszawie odbyła się XX edycja Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik. Uczennice klasy: 3C - Angelika, oraz 3PC - Kinga reprezentowały naszą szkołę na etapie wojewódzkim turnieju.
Uczestniczki po napisaniu testu, miały do wykonania zgodnie z tematem przewodnim tej edycji - „Europejska Stolica Kultury Wrocław 2016”:

  • tort z dekoracją
  • 2 rodzaje babeczek bankietowych po 5 sztuk,
  • 4 figurki z dowolnego surowca

Pierwsze miejsce zajęła uczennica Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich z Radomia - Angelika, która będzie reprezentować województwo mazowieckie w finale ogólnopolskim we Wrocławiu. Drugie miejsce zajęła również uczennica naszej szkoły - Kinga.
Życzymy Angelice powodzenia.

W dniu 9 stycznia 2015 r odbył się etap okręgowy XIX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności w Zespole Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie. W etapie tym wzięło udział około 70 osób ze szkół województwa mazowieckiego.
Tematyką wiodącą tegorocznej olimpiady było "Bezpieczeństwo żywności i żywienia" - będące przedmiotem szczególnej troski Unii Europejskiej i wzbudzające duże zainteresowanie w polskim społeczeństwie. Problematyka ta jest niezwykle ważna i aktualna, ale niełatwa.
Naszą szkołę reprezentowali Maciej Brzeski z klasy IV G oraz Mikołaj Mortka z klasy IV zc. Uczniowie mieli do rozwiązania test wiedzy dotyczącej tematyki wiodącej olimpiady oraz musieli wykazać się wiedzą z zakresu towaroznawstwa, technologii, zasad żywienia i biologiczno-chemicznych aspektów żywności i żywienia. Uczniowie przygotowywali się do olimpiady pod kierunkiem p.K.Kusio i p.M.Słabosz.
Maciej i Mikołaj uzyskali wyróżnienie w tej edycji olimpiady. Gratulujemy!!!

   

W dniu 25 listopada 2014 roku w siedzibie Zespołu Szkół Muzycznych im. Oskara Kolberga w Radomiu odbyło się uroczyste wręczenie dyplomów Stypendium Prezesa Rady Ministrów najlepszym uczniom szkół ponadgimnazjalnych z terenu objętego nadzorem Delegatury w Radomiu.
Jedną z wyróżnionych została uczennica naszej szkoły – Dominika Grzybowska z klasy 4 ŻA. Dominika w roku szkolnym 2013/2014 uzyskała średnią ocen 5,22.

Dnia 5 grudnia 2014 roku w Centrum Techniki Kulinarnej w Warszawie odbył się Finał Ogólnopolskiego Turnieju Szkół Gastronomicznych „Kuchnia Polska w tradycji Świąt Bożego Narodzenia”. Aby dostać się do finału należało wysłać recepturę i zdjęcie:
1) Zakąski gorącej z wykorzystaniem: sandacza, kurki, soczewicy czerwonej i czarnej
2) Danie głównego z wykorzystaniem: polędwiczki z indyka, orzechów, moreli, rodzynek, kapusty czerwonej
Spośród pięćdziesięciu szkół wybrano czternaście. Wśród wybranych znalazła się także nasza szkoła.
Oto fotografie naszych potraw:

Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w etapie finałowym reprezentowali: Adrian kl. IV ŻB Jakub kl. III GB pod opieką Pani Marzeny Wnęt
Ekipie kucharskiej nie udało się wejść na podium, ale było blisko.

4 grudnia 2014 roku w Zespole Szkół Gastronomiczno Hotelarskich w Warszawie odbyła się Olimpiada Młodych Barmanów.
Uczestnikami byli barmani w wieku od 15 do 20 lat z 27 szkół z całej Polski. Naszą placówkę reprezentował Patryk Cygan - uczeń klasy 4 Ha, pod opieką pana profesora Zbigniewa Nowocienia.
Każdy z zawodników miał przygotować 4 jednakowe drinki w ciągu 7 minut oraz rozwiązać “blind test” polegający na rozpoznawaniu syropów MONIN poprzez smak, zapach i kolor. Występ każdego uczestnika oceniał jeden sędzia techniczny oraz pięcioosobowa komisja. Najlepsza ósemka rywalizowała w ścisłym finale o znakomite nagrody jak choćby kurs barmański organizowany przez Stowarzyszenie Polskich Barmanów (należało wykonać drink metodą blenderowania).
Ostatecznie, po przygotowaniu pomarańczowo-brzoskwiniowych drinków i zajęciu drugiego miejsca w “blind teście”, Patryk uplasował się na 15 pozycji. Zwyciężyła Edyta z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Gliwicach pokonując rywali w ścisłym finale. Każdy uczestnik otrzymał upominki i dyplomy.
Specjalnie dla uczestników i gości odbył się również pokaz szkoleniowy Wojciecha Urbańskiego - Mistrza Świata IBA 2014 w Kategorii Cocktail Classic.
Doświadczenie zdobyte podczas tej olimpiady na pewno przybliżyły Patryka do kariery w zawodzie barmana.

 

18.11.2014 r. w radomskim Domu Kultury "Idalin" odbyły się XI Prezentacje Recytatorskie "poetae nascuntur oratores fiunt" poświęcone pamięci Tadeusza Różewicza.
Wzięła w nich udział uczennica ZSSiH Paula Komorowska (1OT, przygotowywana przez panią B. Kotwę). Paula została wyróżniona dyplomem uznania.

Dnia 10 października 2014 roku odbył się I etap 6. Edycji konkursu „Zgotuj sobie sukces” organizowany przez sieć sklepów „Makro”. Naszą szkołę reprezentowali: Adrian kl. IV ŻB Jakub kl. III GB pod opieką Pani Marzeny Wnęt. Konkurs polegał na wysłaniu receptur i zdjęć zakąski z łososia oraz dnia głównego z kurczaka. Nasze potrawy to:

 

Niestety nie udało się przejść do następnego etapu.

W dniach od 10-12.04.2014 r. w Budapeszcie odbył się 34 Międzynarodowy Konkurs Kulinarny organizowany przez Szkołę Gundel Karoly. Tematem wiodącym była „Kuchnia europejska na przełomie XIX i XX wieku”. W konkursie rywalizowało 10 drużyn z krajów europejskich: Francji, Austrii, Niemiec, Danii, Polski i Węgier.
W tym roku naszą szkołę reprezentowały: Paulina (kelnerka), Aleksandra (kucharz), Martyna (kucharz), Monika (cukiernik)

Konkursowe dania:
Zakąska gorąca: Trio pierogowe z sosem miodowo-balsamicznym
Zupa: Flaki wołowe
Danie zasadnicze: Comber z jelenia w sosie z owoców leśnych oraz pieczone ziemniaki
Deser: Tort wiśniowo-szodonowy oraz deser staropolski

Nasi uczniowie zdobyli brązowy medal, a kucharze zostali wyróżnieni za autentyczność wykonanych potraw i zgodność z tematem.
Praca cukiernika była bardzo trudna, ponieważ uczennica pracowała całą noc, ocena wykonanych wyrobów odbyła się o godzinie 4.00 nad ranem. Zadaniem kelnerki było przygotowanie nakrycia stołu w bardzo krótkim czasie oraz przeprowadzenie flambirowania potraw przed komisją konkursową.
Uczestnicy konkursu porozumiewali się w języku angielskim.
Uczennice do konkursu zostały przygotowane przez nauczycieli: p. J.Tkaczyk, p.J.Pieczyńską, p.G.Jamkę, p.B.Świąder, p.U.Tusiek, p.J.Wojciechowskiego, tłumaczem w trakcie trwania konkursu była p.M.Kotas.

W dniach 7-9 kwietnia 2014 roku we Wrocławiu odbył się XIX Ogólnopolski Turniej Na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz.
Tematem przewodnim Turnieju były – „Muzyczne inspiracje”. Reprezentantem województwa mazowieckiego na tegorocznym Ogólnopolskim Turnieju na najlepszego ucznia w zawodzie cukiernik był Dawid uczeń klasy 3 C, natomiast reprezentantem województwa mazowieckiego na Ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego ucznia w zawodzie piekarz był Patryk z klasy 3 PC.
Turniej składał się z części teoretycznej ( test), oraz części praktycznej.
Zadania w części praktycznej w zawodzie cukiernik to: tort, ciasteczka bankietowe, figurki z marcepana oraz eksponat z karmelu lub czekolady.
Zadania w części praktycznej w zawodzie piekarz to: rogaliki wyborowe, chleb okolicznościowy, chałka turecka i żydowska, bułki wyborowe pszenne i wyrób z ciasta półcukierniczego.
Nasi uczniowie wykazali się dużą wiedzą teoretyczną oraz umiejętnościami praktycznymi, otrzymali pamiątkowe medale, dyplomy i nagrody. Patryk został Laureatem Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz.
Uczestnikom Turnieju serdecznie gratulujemy..

Back to top