18 stycznia 2011 r. Małgorzata i Mateusz (uczniowie klasy 3Ca) brali udział w Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik.
Etap wojewódzki XVI edycji Turnieju odbył się w Cechu Rzemiosł Cukierników Karmelarzy i Lodziarzy w Warszawie i składał się z części pisemnej (1 godz.) oraz części praktycznej (5 godz). Etap praktyczny polegał na wykonaniu i prezentacji następujących wyrobów: tort z dekoracją, 2 rodzaje babeczek bankietowych po 5 sztuk z każdego rodzaju, 5 figurek z dowolnego surowca.
Tematem przewodnim tej edycji był" Świat baśni i bajek". W turnieju brało udział kilkunastu uczestników. Komisja oceniająca wybrała trzech uczestników, których prace były najlepsze. Wśród nich był Mateusz, który zajął III miejsce.
Radomskie Echo Dnia, Poniedziałek, 13 grudnia 2010 r., NR 288
27 października 2010 r. Reprezentacja Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich zajęła drugie miejsce w Turnieju Piłki Ręcznej Dziewcząt rozegranym w ramach VII Radomskiej Olimpiady Młodzieży. Podopieczne P. Barbary Starnawskiej pokonały swoje rówieśnice z VIII Liceum Ogólnokształcącego. W finale uległy drużynie z XII Liceum Ogólnokształcącego.
Znamy już wyniki tegorocznej edycji plebiscytu Belfer Roku 2009/2010.
W "Złotej Dziesiątce" znalazł się Michał Borodziuk nauczyciel historii, wiedzy o społeczeństwie i wiedzy o kulturze w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu.
echodnia.eu Radom, 27 maja 2010
Kwiecień to tradycyjnie już miesiąc finałowych zmagań turniejowych uczniów kształcących się w zawodzie piekarz. W roku szkolnym 2009/2010 barwy naszej szkoły w XV Ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz we Wrocławiu reprezentował uczeń kl. 3PW Kamil. Turniej składał się z części teoretycznej w formie testu z zakresu przedmiotów zawodowych i literatury fachowej oraz części praktycznej podczas której uczniowie wykonywali: chleb okolicznościowy o tematyce "Pan Tadeusz", wyrób dowolny i szeroki asortyment pieczywa drobnego, chałek i plecionek. Kamil zajmując V miejsce znalazł się w gronie laureatów turnieju.
W dniach 22-23 kwietnia odbywał się XIII Ogólnopolski Turniej Piekarski im. Anny Butki w Poznaniu. W tym turnieju reprezentował nas uczeń kl. 3PW Damian. Jego prace, a szczególnie wyrób dowolny jakim był kapelusz i buty wykonane z ciasta, zyskały uznanie komisji, czego dowodem było przyznanie Damianowi II miejsca w turnieju.
Obydwu uczniom, Kamilowi i Damianowi serdecznie gratulujemy!
Jak co roku w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu odbył się Ogólnopolski Turniej Przetwórstwa Mięsa. W konkursie wzięło udział 17 uczniów szkół zawodowych z całej Polski. Naszą szkołę godnie reprezentował Szymon z klasy III PW .
W części praktycznej młodzi rzeźnicy mieli wykazać się umiejętnością produkcji wędlin, fachowością oceny i klasyfikacji mięsa, a także znajomością procesów technologicznych, surowców i dodatków stosowanych w przetwórstwie mięsa. Przygotowywali również ekspozycję wędlin na paterach.
Szymon jako finalista turnieju uzyskał prawo do zwolnienia z części teoretycznej Państwowego Egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe.
(fot. E. Różańska)
Gratulujemy!
Tematem konkursu był "Chrzest i przyjęcie urodzinowe".
Wzięli w nim udział uczniowie naszej szkoły: Paulina (kucharz), Marcin (kucharz), Kinga (cukiernik), Karolina (kelner).
Zadaniem kucharzy było przygotowanie potraw z opracowanego wcześniej menu. Cukiernik przygotował tort i okazjonalny deser, kelner udekorował oraz nakrył stół stosowanie do okazji i proponowanego menu, przygotował również dwa coctaile (alkoholowy i bezalkoholowy).
Drużyna Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich zdobyła III miejsce. Wręczone zostały także dwa wyróżnienia, z których jedno otrzymał nasz cukiernik Kinga z klasy III THB.
Przygotowaniami do konkursu kierowali nauczyciele przedmiotów zawodowych: M. Miedzińska, J. Pieczyńska J. Tkaczyk, Zn. Nowocień. Opiekę językową sprawowała P. Iwona Sobania.
15 stycznia 2014 r. w Akademii Piekarskiej IREKS-PROKOPOWICZ odbyły się eliminacje wojewódzkie Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz oraz Turnieju Piekarskiego im. A. Butki. I miejsca w turnieju zajęli: Patryk z 3 PC i Mateusz z 2 PC.
W dniach 25-27 marca 2010 r. w Szczecinie odbyły się eliminacje na etapie centralnym XIV Olimpiady Wiedzy o Żywieniu. Przewodniczył im prof. dr hab. Jan Gawęcki - kierownik Zakładu Podstaw Nauki o Żywieniu w Katedrze Higieny Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
Naszą szkołę reprezentował Przemysław (uczeń klasy 4 Tg).
Tematyką wiodącą Olimpiady było: "Żywienie w profilaktyce i leczeniu chorób". Zagadnienia dotyczyły m.in. wpływu odżywiania na występowanie chorób, bioaktywnych składników żywności, żywności funkcjonalnej i niskokalorycznej, technologii potraw dietetycznych. Etap centralny, który odbył się w marcu poprzedzał I etap szkolny (listopad) oraz II etap okręgowy (styczeń) - w związku z tym przygotowania i nauka związana z tematyką olimpiady trwała już od listopada.
Przemysław zdobył tytuł Finalisty turnieju XIV Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Tytuł ten daje mu możliwość wolnego wstępu na wybrane uczelnie wyższe związane z technologią i produkcją żywności.
W przerwach między poszczególnymi etapami odbyła się sesja popularnonaukowa dotyczącą m.in nowinek żywieniowych ; pokaz sztuki barmańskiej oraz spacer po wałach Chrobrego zakończony wizytą w Oceanarium.
Przemkowi GRATULUJEMY!!! i zachęcamy innych uczniów do pogłębiania swojej wiedzy zawodowej! - możliwość zweryfikowania już w kolejnym roku szkolnym:-)


22 lutego 2010 r. na terenie naszej szkoły odbył się finał VIII Regionalnego Konkursu Ortograficznego organizowanego przez RODoN.
Naszą szkołę reprezentowały: z technikum: Małgorzata - uczennica P. Izabeli Tomczyk-Spólnej Katarzyna i Paula - uczennice P. Moniki Gralec
z ZSZ: Patrycja - uczennica P. Agnieszki Zięby Laura - uczennica P. Emilii Boćkowskiej
Finalistką konkursu została Katarzyna, a wyróżnienie otrzymała Laura. Gratulujemy!
W październiku 2009 r. odbyły się Zawody w Piłce Nożnej Dziewcząt w ramach VI Radomskiej Olimpiady Młodzieży. Naszą szkołę reprezentowały podopieczne P. Grzegorza Rochowskiego: Martyna, Natalia, Wioletta, Jagoda, Karolina, Martyna, Magdalena, Sylwia, Sylwia, Małgorzata, Beata, Klaudia, Lena, Sylwia, Magdalena, Małgorzata, Iga, Edyta.
Po rozegranych meczach eliminacyjnych w grupie B z drużynami z Zespołu Szkół Odzieżowych (3:0) i Zespołu Szkół Zawodowych im. J. Kilińskiego (1:0), awansowaliśmy do półfinału, w którym pokonaliśmy ZSZ "Hubal" (1:0). W finale ulegliśmy drużynie XII L.O. i ostatecznie zajęliśmy II miejsce.
23 kwietnia 2009 r. odbył się konkurs "Tradycyjna kuchnia polska", którego organizatorem było Radomskie Stowarzyszenie RASKIP, a współorganizatorem Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu.
Naszą szkołę reprezentowali uczniowie z klasy 2 tża:
Katarzyna, Adela i Sebastian, którzy przygotowali staropolskie filety schabowe z aromatem trawy żubrowej, jabłko w sosie żurawinowym, śliwki nadziewane.
W skład drugiej drużyny weszły uczennice z klasy 2 tha:
Justyna, Aleksandra i Anna, które przygotowały potrawkę z kaczki i wiśni, deser czekoladowo-miodowy.
Prace uczniów oceniało jury w składzie:
Ewa Wachowicz - przewodnicząca, gospodyni autorskiego programu "Ewa gotuje"w Telewizji Polsat, Miss Polonia 1992 r.
Piotr Reska - kucharz restauracji "Fanaberia"
Radosław Pączek - kucharz z grupy gastronomicznej "Kredens"
Bożena Puton - wicedyrektor ZSSiH w Radomiu
Nad przygotowaniem uczniów do konkursu czuwały Panie Katarzyna Kusio i Maria Dondziak.
18 kwietnia 2009 r. ogłoszono wyniki IX Wojewódzkiego Konkursu Ortograficznego "Ortografia na medal", organizowanego pod honorowym patronatem Mazowieckiego Kuratora Oświaty.
Uczennice kl. IV tha Agnieszka i Sylwia były przedstawicielkami uczniów szkół średnich z Radomia i regionu radomskiego. Agnieszka zajęła II miejsce, Sylwia otrzymała wyróżnienie.
Obydwie przygotowywały się do konkursu pod czujnym okiem P. Moniki Gralec.
Gratulujemy!
01-03 kwietnia 2009 r. odbył się w Budapeszcie Międzynarodowy Konkurs Kulinarny na temat: "Przyjęcie weselne". Wzięli w nim udział uczniowie naszej szkoły: Maja 2thb, Aleksandra 3tżb, Artur 3tżb, Dagmara 3c.
Drużyna Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich zdobyła III miejsce za smakowitość potraw.
Przygotowaniami do konkursu kierowali nauczyciele przedmiotów zawodowych: J.Tkaczyk, A. Pieczyńska, M. Miedzińska, Z. Nowocień. Gratulujemy!
Począwszy od klas gimnazjalnych przysposabiających zawodowo, na szkołach ponadgimnazjalnych skończywszy - zapewnienie jakości kształcenia jest jednym z priorytetów edukacji w Polsce. Wpływa on na efektywność systemu kształcenia i szkolenia zawodowego oraz na spełnienie oczekiwań jakie stawia edukacji zawodowej gospodarka. Realizacji tych zamierzeń służą zarówno zaangażowanie we współpracę międzynarodową, udział uczniów i nauczycieli w procesie podnoszenia kwalifikacji, doskonalenie umiejętności, jak i uczestnictwo w konkursach, olimpiadach, turniejach. Takim celom podporządkowana jest strategia zarządzania Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich (ZSSiH) w Radomiu, placówki, która istnieje już od 1947 roku i kształci młodych ludzi w różnych zawodach z zakresu gastronomii i hotelarstwa. (...)
Monika Gralec, Izabela Tomczyk-Spólna
Miesięcznik Dyrektora Szkoły, Oficyna MM Wydawnictwo Prawnicze,
ISSN 1899-5586, Nr 3(007)/marzec 2009
20 lutego 2009 r. odbył się finał VII Regionalnego Konkursu Ortograficznego, w którym startowali najlepsi uczniowie szkół radomskich. Naszą szkołę reprezentowały dwie uczennice z klasy 4tha: Agnieszka, która zajęła I miejsce i Sylwia - miejsce III. W kategorii szkół zasadniczych I miejsce zajął Kamil z klasy 2c. Nad przygotowaniem uczniów do konkursu czuwała Pani Monika Gralec. Gratulujemy!