3
2
4

Od 4 lat w Radomiu organizowany jest przez Radomski Ośrodek Doskonalenia Nauczycieli i Stowarzyszenie Nauczycieli Polonistów Regionalny Konkurs Czytelniczy pod hasłem: "Kto czyta książki, żyje podwójnie”.

W tym roku do finału zakwalifikowała się uczennica Karolina Wrochna z klasy 3 tot, podopieczna p. Izabeli Tomczyk – Spólnej.
W pracach komisji konkursowej biorą udział nasze nauczycielki p. Monika Gralec i p. Izabela Tomczyk-Spólna – członkinie SNaP-u.

Trzecie miejsce i wyróżnienie za najsmaczniejsze danie główne (zrazy kasztelańskie z pieczonymi ziemniakami i sałatką z buraków) otrzymali uczniowie naszej szkoły podczas XXXII Międzynarodowego Konkursu Kulinarnego w Budapeszcie.
Tematem tegorocznego konkursu było "Retro, lata 70-te”.
Zadaniem kucharzy było przygotowanie zupy, dania głównego i przystawek.
Na stole pojawiły się flaki po radomsku, zrazy kasztelańskie z pieczonymi ziemniakami i sałatką z buraków oraz trio śledziowe i schab faszerowany w galarecie. Na deser cukiernik przygotował szarlotkę pod pianką bezową z sosem ponczowym oraz tort czekoladowo-orzechowy. Kelner flambirował mięso oraz obsługiwał gości, serwując przygotowane dania.
Oceniana była kreatywność, fachowe przyrządzenie potraw, użycie elementów dekoracyjnych lat 70-tych, smak i aromat, a także organizacja pracy.

10 stycznia 2012 r.w Warszawie odbyły się wojewódzkie eliminacje do XVII edycji Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zwodzie Cukiernik.
Anna i Justyna uczennice klasy III PC zajęły I i II miejsce.
Tematem przewodnim było „Euro 2012”.

 

02 grudnia 2011 roku w Centrum Techniki Kulinarnej w Warszawie odbył się konkurs Sztuki Kulinarnej: „Dania Rybne w tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2011”. Uczestnicy przygotowywali zakąski o charakterze wigilijnym z wykorzystaniem pstrąga oraz wykwintne danie zasadnicze z wykorzystaniem piersi z kaczki.
W konkursie wzięli udział uczniowie z 24 szkół z całej Polski. Naszą szkołę reprezentowali Magdalena z klasy 2 tżb i Jarosław z klasy 2 ka.
W Centrum Techniki Kulinarnej uczniowie odfiletowali rybę, a następnie wykonali zakąskę: koreczki z pstrąga z salsą mango oraz danie wykwintne: roladki z kaczki z knelem drobiowym, borowikami w sosie żurawinowym z dodatkiem porto podawane z zapiekanymi ziemniakami z jarmużem, serkiem kozim i mozarellą.
Za uczestnictwo w konkursie uczniowie dostali dyplomy i nagrody książkowe.

W dniach 14-16 kwietnia 2011 r. w Budapeszcie odbył się XXXI Międzynarodowy Konkurs Kulinarny.
Jest on organizowany dla uczniów kształcących się w zawodzie kucharza, cukiernika i kelnera.
W konkursie wzięło udział sześć drużyn z Węgier i 9 drużyn z pozostałych krajów europejskich, m.in. z Niemiec, Francji, Finlandii, Danii oraz z Polski. Biało-czerwone barwy reprezentowała drużyna z naszej szkoły (Agata Wrochna, Martyna Bińkowska, Olga Fijałkowska i Mateusz Roszczenko pod opieką Jolanty Tkaczyk, Jarosława Wojciechowskiego oraz Barbary Macieji).

Tematem tegorocznego konkursu było „Spotkanie premierów Unii Europejskiej w naszym kraju”.
Zadaniem kucharzy oraz cukiernika było przygotowanie uroczystej kolacji dla premierów uwzględniając tradycyjne potrawy swojego kraju, przestrzegając przy tym trendów ogólnoeuropejskich. Wszystkie dania przygotowywane były przez uczniów na miejscu i oceniane przez jury. Przy ocenie brali pod uwagę kreatywność, fachowe przygotowanie potraw, wykorzystanie elementów dekoracyjnych, a także umiejętności językowe podczas opisywania sposobu przygotowania potraw.
Zadanie kelnera poległo na tym, aby nakryć i udekorować stół do uroczystej kolacji premierów UE składającej się z min. 4 dań. Na przestrzeni 450x450 cm kelner miał stworzyć odpowiednią dekorację, zadbać o pożądaną atmosferę, a także opisać i zaprezentować jury swój stół, wyjaśnić kolejność podawania dań oraz wybranych gatunków wina wraz z ich dekantacją.

Uczniowie ZSSiH zaprezentowali się na wysokim poziomie zajmując drużynowo w klasyfikacji trzecie miejsce.
Duże uznanie zdobyła kaczka po staropolsku, parmezanowe rożki, roladki łososiowe ze szpinakiem, ryba z rafaello oraz tort kawowo dyniowy.
Swoimi umiejętnościami przewyższyli drużynę z Francji. Organizator osobiście podziękował uczestnikom konkursu z ZSSiH za duży wkład włożony w przygotowanie i zaprezentowany wysoki poziom w czasie rywalizacji. Wyraził nadzieję na udział drużyny z Gastronomika w następnym roku.

Oprócz zawodów kulinarnych uczniowie zwiedzili Budapeszt oraz pałac cesarzowej Sissi w miasteczku Gödöllő.

Wszyscy zadowoleni z pucharem i nowymi doświadczeniami wrócili do Radomia, by zbierać pomysły do następnej edycji konkursu.

8 i 9 kwietnia 2011 r. w Domu Polonii w Pułtusku odbył się finał X Olimpiady Młodych Barmanów. Do eliminacji przystąpiło 87 uczniów, zaś do finału zakwalifikowało się 43 młodych adeptów sztuki barmańskiej z całej Polski, w tym nasz uczeń Ernest Wojtyniak z klasy III TK.
Finał konkursu składał się z dwóch etapów. Po raz pierwszy młodzi barmani próbowali sił w Free Pouringu. Zawodnik w czasie tej konkurencji musiał wykonać 3 nalania „z ręki" czyli bez użycia miarki barowej - lewą ręką, prawą oraz dwiema. Następnego dnia podczas drugiej części finału, uczestnicy przyrządzali napoje mieszane - obowiązkowy i własny. Wylosowany przez siebie drink uczniowie przyrządzali w dwóch porcjach, bez posługiwania się recepturą. Przyrządzając napój, uczestnik musiał opowiadać w jęz. angielskim sędziemu technicznemu wykonywane czynności, a ocena za znajomość jęz. angielskiego wystawiona przez sędziego była istotnym składnikiem ogólnej oceny.

W dniach 24-26 marca 2011 r. w Szczecinie odbyły się eliminacje centralne XV Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. W olimpiadzie wzięło udział 60 uczestników. Naszą szkołę reprezentował Przemysław Nowak – uczeń klasy IV ŻB. Tematyką wiodącą olimpiady była „Energia w żywności i w żywieniu”. Przygotowania do olimpiady trwały od listopada, kiedy to odbył się etap szkolny olimpiady. Przemek zdobył tytuł Finalisty XV Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Tytuł ten daje mu możliwość wolnego wstępu na wybrane uczelnie wyższe kształcące na kierunkach: biotechnologia, technologia żywności i żywienie człowieka. Ponadto będzie on zwolniony pisemnego etapu egzaminu zawodowego.

W przerwach między poszczególnymi etapami odbyła się sesja popularno-naukowa nt. „Drogowskazów zdrowego żywienia”, prezentacja sporządzania i podawania bezalkoholowych napojów mieszanych, frambirowanie potraw, carving, a także wycieczka „Szczecin wczoraj i dziś”.
Przemkowi gratulujemy !!!
Zapraszamy uczniów zainteresowanych wiedzą o żywieniu do kolejnej edycji Olimpiady, do której eliminacje odbędą się już w nowym roku szkolnym.

19 stycznia 2011 r. odbył się etap okręgowy XVI edycji Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz oraz Ogólnopolskiego Turnieju Piekarskiego im. Anny Butki.
Organizatorami eliminacji na Mazowszu była nasza szkoła oraz Cech Piekarzy w Radomiu. Podobnie jak w ubiegłym roku, zmagania turniejowe odbyły się w siedzibie Akademii Piekarskiej firmy IREX-Prokopowicz w Milejowicach. W turnieju uczestniczyło 7 uczniów. Trzech reprezentowało Zespół Szkół Usług i Przedsiębiorczości im. Abpa A. J. Nowowiejskiego w Płocku, czterech ZSSiH w Radomiu. Uczniowie rozpoczęli współzawodnictwo od rozwiązania testu przysłanego przez Komitet Główny Turnieju. Następnie przystąpili do części praktycznej w ramach której wykonywali wyroby z ciasta pszennego wyborowego, półcukierniczego oraz wyrób dowolny. W skład komisji oceniającej weszli przedstawiciele Cechu Piekarzy w Radomiu, Z. Prokopowicz, T. Dorobek ZSUiP w Płocku, G. Jamka i A. Wachowicz ZSSiH w Radomiu.
Wyniki eliminacji okręgowych:
I miejsce - Tomasz ZSSiH
II miejsce - Szymon ZSSiH
III miejsce - Jakub ZSUiP w Płocku

IV miejsce - Michał ZSSiH
V miejsce - Patryk ZSSiH
VI miejsce - Kamil ZSUiP w Płocku
VII miejsce - Łukasz ZSUiP w Płocku
Uczniów naszej szkoły przygotowała do konkursu Anna Wachowicz.

18 stycznia 2011 r. Małgorzata i Mateusz (uczniowie klasy 3Ca) brali udział w Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik.
Etap wojewódzki XVI edycji Turnieju odbył się w Cechu Rzemiosł Cukierników Karmelarzy i Lodziarzy w Warszawie i składał się z części pisemnej (1 godz.) oraz części praktycznej (5 godz). Etap praktyczny polegał na wykonaniu i prezentacji następujących wyrobów: tort z dekoracją, 2 rodzaje babeczek bankietowych po 5 sztuk z każdego rodzaju, 5 figurek z dowolnego surowca.
Tematem przewodnim tej edycji był" Świat baśni i bajek". W turnieju brało udział kilkunastu uczestników. Komisja oceniająca wybrała trzech uczestników, których prace były najlepsze. Wśród nich był Mateusz, który zajął III miejsce.

27 października 2010 r. Reprezentacja Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich zajęła drugie miejsce w Turnieju Piłki Ręcznej Dziewcząt rozegranym w ramach VII Radomskiej Olimpiady Młodzieży. Podopieczne P. Barbary Starnawskiej pokonały swoje rówieśnice z VIII Liceum Ogólnokształcącego. W finale uległy drużynie z XII Liceum Ogólnokształcącego.

Kwiecień to tradycyjnie już miesiąc finałowych zmagań turniejowych uczniów kształcących się w zawodzie piekarz. W roku szkolnym 2009/2010 barwy naszej szkoły w XV Ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz we Wrocławiu reprezentował uczeń kl. 3PW Kamil. Turniej składał się z części teoretycznej w formie testu z zakresu przedmiotów zawodowych i literatury fachowej oraz części praktycznej podczas której uczniowie wykonywali: chleb okolicznościowy o tematyce "Pan Tadeusz", wyrób dowolny i szeroki asortyment pieczywa drobnego, chałek i plecionek. Kamil zajmując V miejsce znalazł się w gronie laureatów turnieju.
W dniach 22-23 kwietnia odbywał się XIII Ogólnopolski Turniej Piekarski im. Anny Butki w Poznaniu. W tym turnieju reprezentował nas uczeń kl. 3PW Damian. Jego prace, a szczególnie wyrób dowolny jakim był kapelusz i buty wykonane z ciasta, zyskały uznanie komisji, czego dowodem było przyznanie Damianowi II miejsca w turnieju.
Obydwu uczniom, Kamilowi i Damianowi serdecznie gratulujemy!

Jak co roku w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu odbył się Ogólnopolski Turniej Przetwórstwa Mięsa. W konkursie wzięło udział 17 uczniów szkół zawodowych z całej Polski. Naszą szkołę godnie reprezentował Szymon z klasy III PW .
W części praktycznej młodzi rzeźnicy mieli wykazać się umiejętnością produkcji wędlin, fachowością oceny i klasyfikacji mięsa, a także znajomością procesów technologicznych, surowców i dodatków stosowanych w przetwórstwie mięsa. Przygotowywali również ekspozycję wędlin na paterach.
Szymon jako finalista turnieju uzyskał prawo do zwolnienia z części teoretycznej Państwowego Egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe.
(fot. E. Różańska)
Gratulujemy!

Tematem konkursu był "Chrzest i przyjęcie urodzinowe".
Wzięli w nim udział uczniowie naszej szkoły: Paulina (kucharz), Marcin (kucharz), Kinga (cukiernik), Karolina (kelner).
Zadaniem kucharzy było przygotowanie potraw z opracowanego wcześniej menu. Cukiernik przygotował tort i okazjonalny deser, kelner udekorował oraz nakrył stół stosowanie do okazji i proponowanego menu, przygotował również dwa coctaile (alkoholowy i bezalkoholowy).
Drużyna Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich zdobyła III miejsce. Wręczone zostały także dwa wyróżnienia, z których jedno otrzymał nasz cukiernik Kinga z klasy III THB.
Przygotowaniami do konkursu kierowali nauczyciele przedmiotów zawodowych: M. Miedzińska, J. Pieczyńska J. Tkaczyk, Zn. Nowocień. Opiekę językową sprawowała P. Iwona Sobania.

Back to top