1 czerwca uczniowie naszej szkoły świętowali Dzień Dziecka uczestnicząc w rozgrywkach sportowych (turniej piłki nożnej o puchar Dyrektora Szkoły) oraz oglądając finał szkolnego konkursu „Giełda Talentów” Po burzliwych obradach jury (złożonego z 6 uczniów, 3 nauczycieli wybranych spośród publiczności, dyrekcji oraz Przewodniczącej Rady Rodziców).
I miejsce i nagrodę w postaci laptopa przyznano Maciejowi Grzegorzewskiemu z kl. 4 TK za prezentację niezwykłych umiejętności żonglerskich.
II miejsce i nagrodę w postaci notebooków otrzymały Karolina Brzyska i Ilona Jaroszek (podopieczne p. prof. M. Raczyńskiej) z klasy 3 TK za prezentację umiejętności gimnastycznych.
III miejsce zajął wokalista z klasy 4 TK Ernest Wojtyniak, miejsce IV wyśpiewała Magdalena Gutkowska z klasy 1 TŻA, a piąte uczeń klasy 1 THA Jakub. Uczniowie otrzymali nagrody pocieszenia w postaci pendrive.
W trakcie obrad jury publiczność bawiły „animatorki czasu wolnego” z klasy 3 TOT.
Finał konkursu przygotowały p. M. Gralec i I. Tomczyk z uczniami klas 3 TOT i 1 THA.
W dniach 26-27 kwietnia 2012 odbywał się w Poznaniu etap centralny XV Ogólnopolskiego Turnieju im. Anny Butki. Wśród 19 uczestników z całej Polski znalazło się dwóch uczniów naszej szkoły: Daniel z kl.3pc i Damian z kl. 2pc. Uczestnicy musieli się wykazać wysokimi umiejętnościami w zakresie produkcji pieczywa oraz wiedzą teoretyczną. W ostatecznej klasyfikacji Daniel znalazł się w gronie laureatów zajmując 4 miejsce, Damian został finalistą turnieju.Obydwaj uczniowie oprócz dyplomów, medali i nagród uzyskali zaświadczenia zwalniające ich z części teoretycznej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe.
Jedną z atrakcji pobytu w Poznaniu była wycieczka zorganizowana przez Komitet Główny Turnieju do poznańskiego browaru Lech.
23 kwietnia odbył się szkolny konkurs "Giełda Talentów", którego celem było promowanie młodzieży uzdolnionej nie tylko w zakresie objętym nauką w szkole. Wśród licznie prezentujących się uczniów wystąpili tancerze, piosenkarze, gimnastyczki, kuglarz, iluzjonista i żongler.
Występy oceniało jury składające się z dyrekcji, uczniów i rodziców oraz zgromadzona publiczność. W czasie obrad jury młodzież zgromadzoną na sali gimnastycznej zabawiały animatorki kultury z kl. 3 tot, które porwały wszystkich do wspólnego, spontanicznego tańca. "Giełda" była świetną okazją do zaprezentowania niezwykłych umiejętności uczniów, którzy oprócz pieczenia i gotowania potrafią wykonywać skomplikowane akrobacje gimnastyczne czy "obsługiwać" diablo i pojki. Uczestnicy konkursu rywalizowali o nie byle jakie nagrody, zwycięzca otrzyma bowiem wysokiej klasy laptopa.
Do finału konkursu, który odbędzie się 1 czerwca zakwalifikowały się: Karolina Brzyska i Ilona Jaroszek (kategoria gimnastyka), Magdalena Gutkowska (kategoria śpiew), Krzysztof Rdzanek (kategoria kuglarstwo), Ernest Wojtyniak (kategoria śpiew), Maciej Grzegorzewski (kategoria żonglerka), Jakub i Tomasz z klasy I THA (kategoria zespół).
Organizacją konkursu zajmowały się nauczycielki j. polskiego panie: Monika Gralec i Izabela Tomczyk-Spólna przy współpracy klas: 3tot, 3tk, 3tża i1tha.
Uczniowie naszej szkoły brali udział w XVII edycji ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz i Cukiernik, który odbył się w dniach 16 - 18 kwietnia 2012 roku we Wrocławiu.
Piekarzy reprezentował Łukasz (II miejsce), a cukierników Anna (VII miejsce tytuł laureata). Tym samym zgodnie z rozporządzeniem MEN zostali zwolnieni z etapu teoretycznego egzaminu zawodowego. Turniej składał się z części teoretycznej w postaci testu i części praktycznej, której tematem przewodnim było Euro 2012. Wśród prac królowały piłki i boiska oraz postaci piłkarzy, bramkarzy i kibiców.
Od 4 lat w Radomiu organizowany jest przez Radomski Ośrodek Doskonalenia Nauczycieli i Stowarzyszenie Nauczycieli Polonistów Regionalny Konkurs Czytelniczy pod hasłem: "Kto czyta książki, żyje podwójnie”.
W tym roku do finału zakwalifikowała się uczennica Karolina Wrochna z klasy 3 tot, podopieczna p. Izabeli Tomczyk – Spólnej.
W pracach komisji konkursowej biorą udział nasze nauczycielki p. Monika Gralec i p. Izabela Tomczyk-Spólna – członkinie SNaP-u.
Trzecie miejsce i wyróżnienie za najsmaczniejsze danie główne (zrazy kasztelańskie z pieczonymi ziemniakami i sałatką z buraków) otrzymali uczniowie naszej szkoły podczas XXXII Międzynarodowego Konkursu Kulinarnego w Budapeszcie.
Tematem tegorocznego konkursu było "Retro, lata 70-te”.
Zadaniem kucharzy było przygotowanie zupy, dania głównego i przystawek.
Na stole pojawiły się flaki po radomsku, zrazy kasztelańskie z pieczonymi ziemniakami i sałatką z buraków oraz trio śledziowe i schab faszerowany w galarecie. Na deser cukiernik przygotował szarlotkę pod pianką bezową z sosem ponczowym oraz tort czekoladowo-orzechowy. Kelner flambirował mięso oraz obsługiwał gości, serwując przygotowane dania.
Oceniana była kreatywność, fachowe przyrządzenie potraw, użycie elementów dekoracyjnych lat 70-tych, smak i aromat, a także organizacja pracy.
10 stycznia 2012 r.w Warszawie odbyły się wojewódzkie eliminacje do XVII edycji Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zwodzie Cukiernik.
Anna i Justyna uczennice klasy III PC zajęły I i II miejsce.
Tematem przewodnim było „Euro 2012”.
02 grudnia 2011 roku w Centrum Techniki Kulinarnej w Warszawie odbył się konkurs Sztuki Kulinarnej: „Dania Rybne w tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2011”. Uczestnicy przygotowywali zakąski o charakterze wigilijnym z wykorzystaniem pstrąga oraz wykwintne danie zasadnicze z wykorzystaniem piersi z kaczki.
W konkursie wzięli udział uczniowie z 24 szkół z całej Polski. Naszą szkołę reprezentowali Magdalena z klasy 2 tżb i Jarosław z klasy 2 ka.
W Centrum Techniki Kulinarnej uczniowie odfiletowali rybę, a następnie wykonali zakąskę: koreczki z pstrąga z salsą mango oraz danie wykwintne: roladki z kaczki z knelem drobiowym, borowikami w sosie żurawinowym z dodatkiem porto podawane z zapiekanymi ziemniakami z jarmużem, serkiem kozim i mozarellą.
Za uczestnictwo w konkursie uczniowie dostali dyplomy i nagrody książkowe.
W dniach 14-16 kwietnia 2011 r. w Budapeszcie odbył się XXXI Międzynarodowy Konkurs Kulinarny. Jest on organizowany dla uczniów kształcących się w zawodzie kucharza, cukiernika i kelnera.
W konkursie wzięło udział sześć drużyn z Węgier i 9 drużyn z pozostałych krajów europejskich, m.in. z Niemiec, Francji, Finlandii, Danii oraz z Polski. Biało-czerwone barwy reprezentowała drużyna z naszej szkoły (Agata Wrochna, Martyna Bińkowska, Olga Fijałkowska i Mateusz Roszczenko pod opieką Jolanty Tkaczyk, Jarosława Wojciechowskiego oraz Barbary Macieji).
Tematem tegorocznego konkursu było „Spotkanie premierów Unii Europejskiej w naszym kraju”.
Zadaniem kucharzy oraz cukiernika było przygotowanie uroczystej kolacji dla premierów uwzględniając tradycyjne potrawy swojego kraju, przestrzegając przy tym trendów ogólnoeuropejskich. Wszystkie dania przygotowywane były przez uczniów na miejscu i oceniane przez jury. Przy ocenie brali pod uwagę kreatywność, fachowe przygotowanie potraw, wykorzystanie elementów dekoracyjnych, a także umiejętności językowe podczas opisywania sposobu przygotowania potraw.
Zadanie kelnera poległo na tym, aby nakryć i udekorować stół do uroczystej kolacji premierów UE składającej się z min. 4 dań. Na przestrzeni 450x450 cm kelner miał stworzyć odpowiednią dekorację, zadbać o pożądaną atmosferę, a także opisać i zaprezentować jury swój stół, wyjaśnić kolejność podawania dań oraz wybranych gatunków wina wraz z ich dekantacją.
Uczniowie ZSSiH zaprezentowali się na wysokim poziomie zajmując drużynowo w klasyfikacji trzecie miejsce.
Duże uznanie zdobyła kaczka po staropolsku, parmezanowe rożki, roladki łososiowe ze szpinakiem, ryba z rafaello oraz tort kawowo dyniowy.
Swoimi umiejętnościami przewyższyli drużynę z Francji. Organizator osobiście podziękował uczestnikom konkursu z ZSSiH za duży wkład włożony w przygotowanie i zaprezentowany wysoki poziom w czasie rywalizacji. Wyraził nadzieję na udział drużyny z Gastronomika w następnym roku.
Oprócz zawodów kulinarnych uczniowie zwiedzili Budapeszt oraz pałac cesarzowej Sissi w miasteczku Gödöllő.
Wszyscy zadowoleni z pucharem i nowymi doświadczeniami wrócili do Radomia, by zbierać pomysły do następnej edycji konkursu.
8 i 9 kwietnia 2011 r. w Domu Polonii w Pułtusku odbył się
Finał konkursu składał się z dwóch etapów. Po raz pierwszy młodzi barmani próbowali sił w Free Pouringu. Zawodnik w czasie tej konkurencji musiał wykonać 3 nalania „z ręki" czyli bez użycia miarki barowej - lewą ręką, prawą oraz dwiema. Następnego dnia podczas drugiej części finału, uczestnicy przyrządzali napoje mieszane - obowiązkowy i własny. Wylosowany przez siebie drink uczniowie przyrządzali w dwóch porcjach, bez posługiwania się recepturą. Przyrządzając napój, uczestnik musiał opowiadać w jęz. angielskim sędziemu technicznemu wykonywane czynności, a ocena za znajomość jęz. angielskiego wystawiona przez sędziego była istotnym składnikiem ogólnej oceny.
W dniach 24-26 marca 2011 r. w Szczecinie odbyły się eliminacje centralne XV Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. W olimpiadzie wzięło udział 60 uczestników. Naszą szkołę reprezentował Przemysław Nowak – uczeń klasy IV ŻB. Tematyką wiodącą olimpiady była „Energia w żywności i w żywieniu”. Przygotowania do olimpiady trwały od listopada, kiedy to odbył się etap szkolny olimpiady. Przemek zdobył tytuł Finalisty XV Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Tytuł ten daje mu możliwość wolnego wstępu na wybrane uczelnie wyższe kształcące na kierunkach: biotechnologia, technologia żywności i żywienie człowieka. Ponadto będzie on zwolniony pisemnego etapu egzaminu zawodowego.
W przerwach między poszczególnymi etapami odbyła się sesja popularno-naukowa nt. „Drogowskazów zdrowego żywienia”, prezentacja sporządzania i podawania bezalkoholowych napojów mieszanych, frambirowanie potraw, carving, a także wycieczka „Szczecin wczoraj i dziś”.
Przemkowi gratulujemy !!!
Zapraszamy uczniów zainteresowanych wiedzą o żywieniu do kolejnej edycji Olimpiady, do której eliminacje odbędą się już w nowym roku szkolnym.
19 stycznia 2011 r. odbył się etap okręgowy XVI edycji Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz oraz Ogólnopolskiego Turnieju Piekarskiego im. Anny Butki.
Organizatorami eliminacji na Mazowszu była nasza szkoła oraz Cech Piekarzy w Radomiu. Podobnie jak w ubiegłym roku, zmagania turniejowe odbyły się w siedzibie Akademii Piekarskiej firmy IREX-Prokopowicz w Milejowicach. W turnieju uczestniczyło 7 uczniów. Trzech reprezentowało Zespół Szkół Usług i Przedsiębiorczości im. Abpa A. J. Nowowiejskiego w Płocku, czterech ZSSiH w Radomiu. Uczniowie rozpoczęli współzawodnictwo od rozwiązania testu przysłanego przez Komitet Główny Turnieju. Następnie przystąpili do części praktycznej w ramach której wykonywali wyroby z ciasta pszennego wyborowego, półcukierniczego oraz wyrób dowolny. W skład komisji oceniającej weszli przedstawiciele Cechu Piekarzy w Radomiu, Z. Prokopowicz, T. Dorobek ZSUiP w Płocku, G. Jamka i A. Wachowicz ZSSiH w Radomiu.
Wyniki eliminacji okręgowych:
I miejsce - Tomasz ZSSiH
II miejsce - Szymon ZSSiH
III miejsce - Jakub ZSUiP w Płocku
IV miejsce - Michał ZSSiH
V miejsce - Patryk ZSSiH
VI miejsce - Kamil ZSUiP w Płocku
VII miejsce - Łukasz ZSUiP w Płocku
Uczniów naszej szkoły przygotowała do konkursu Anna Wachowicz.
18 stycznia 2011 r. Małgorzata i Mateusz (uczniowie klasy 3Ca) brali udział w Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik.
Etap wojewódzki XVI edycji Turnieju odbył się w Cechu Rzemiosł Cukierników Karmelarzy i Lodziarzy w Warszawie i składał się z części pisemnej (1 godz.) oraz części praktycznej (5 godz). Etap praktyczny polegał na wykonaniu i prezentacji następujących wyrobów: tort z dekoracją, 2 rodzaje babeczek bankietowych po 5 sztuk z każdego rodzaju, 5 figurek z dowolnego surowca.
Tematem przewodnim tej edycji był" Świat baśni i bajek". W turnieju brało udział kilkunastu uczestników. Komisja oceniająca wybrała trzech uczestników, których prace były najlepsze. Wśród nich był Mateusz, który zajął III miejsce.
Radomskie Echo Dnia, Poniedziałek, 13 grudnia 2010 r., NR 288